Sveriges Konsumenter i Samverkan
- för ökat konsumentinflytande -
Nr 92 - 26 september 2008 • • Snabba KonsumentNyheter • • Ansv utg: Bengt Ingerstam
070-604 77 25

"Dokument utifrån" i tv nu på söndag!
Monsantos värld
28/9 i SVT2 kl 22:00 Det multinationella storföretaget Monsanto är världsledande på genmanipulerad mat. Med hjälp av Monsantos patenterade grödor ska hungern utrotas och miljön räddas. Men kan man lita på ett företag som har skapat några av historiens giftigaste produkter som PCB och Agent Orange? Som konsekvent undanhållit fakta, vilselett allmänheten och tystat kritiker?

Monsantos mörka historia fläckar bilden av ett företag som i tysthet håller på att ta patent på en stor del av jordens grödor. Journalisten Marie-Monigue Robin öppnar dörren till Monsantos växande värld. Fransk dokumentär från 2008. Läs mer om filmen här >>

Läs mer om genteknik på hemsidan >>

Kostråden brännhett
som aldrig förr

Detta är bara början. Vi fortsätter i kommande nyhetsbrev att uppdatera om de gamla (nu gällande) kostråden och debatten som bli allt hetare om behoven av snabbare nya kostråd. Den 24 januari startade vi i SKN nr 76 och KR nr 9 diskussionen om vad som håller på att hända på området och myntade ordet ”gödningskosten”:

De gällande kostråden rekommenderar ökad konsumtion av frukt (med fruktos) och grönt (bl a rotsaker som potatis), mera bröd (med kolhydrater) samt att minska intaget av fett, främst mättat animaliskt fett!) Förespråkarna för LCHF (lågt kolhydratintag men ökat fettintag) hävdar att dessa kostråd skyndsamt måste ändras.

En infekterad debatt har förekommit i Läkartidningen nyligen och vi ska samla ihop länkarna till dessa men börjar med de kanske viktigaste avslutande inläggen. Läs mer >>


Vilseledande märkning av
"Ekströms nyponsoppa"

Sveriges Konsumenter i Samverkan har anmält Ekströms Nyponsoppa "utan tillsatt socker" till Livsmedelsverket för vilseledande märkning.
Läs anmälan här >>Tipsa vänner och bekanta om
Monsantos värld i svt2 på söndag!

Bojkotta - Livsmedelsbutikernas plastpåsar!
Hela listan >>

Dribbel med priserna
Att det dribblas, fuskas och manipuleras med prismärkningen är ingen nyhet, men av en sådan omfattning att flertalet konsumenter har gett upp. Vem tror på allvar på en prismärkning som anger ”kampanjpris 299:90, ordinarie pris 399:90”?

Vid senaste prisundersökningen vi gjorde på ägg, var det helt omöjligt att i butik göra en bedömning. Somliga angav endast priser för förpackningen, somliga angav priset per ägg (enligt Konsumentverkets regler) medan några angav endast kilopriset. Först hemma med miniräknaren kunde en översikt skapas. Våra medlemmar har fått tillgång till alla data.
Läs mer och se bilder >>

Pressmeddelande:
Konsumenterna har ingen plats
i årets budget mer än som arbetskraft

Konsumenterna är helt bortglömda i årets budget. Trots att alla medborgare och boende i Sverige är konsumenter, som starkt medverkar till att hålla hjulen igång, har vi ingen plats i årets budget. Pensionärer ja, till en liten del, men mest fokuseras på vår roll som arbetskraft och målgrupp för sjukvården och utbildningen.

- Allt tal om egenmakt verkar som bortblåst, säger Bengt Ingerstam, ordförande i Sveriges Konsumenter i Samverkan. Läs mer >>


I nästa nr
Vi fortsätter bland annat att bevaka debatten om kostråden.

©  Copyright SKIS 2005-2008