Sveriges Konsumenter i Samverkan
- för ökat konsumentinflytande -
Nr 90 - 20 augusti 2008 • • Snabba KonsumentNyheter • • Ansv utg: Bengt Ingerstam
070-604 77 25

Hög tid att städa
upp i fettdjungeln

Mättade fetter omvärderas, konsumenterna överger lightprodukterna, försäljningen av lättmargariner sjunker medan smör och Bregott ökar (läs om detta i Bengt Ingerstams blogg), fett är att föredra för diabetesdrabbade och för viktnedgång, transfetter förbjuds på alltfler ställen, men härdade fetter får finnas kvar. Omestrade fetter behöver inte deklareras, men döljer alla oönskade fetter under beteckningen ”vegetabiliska fetter”.

Vi har länge nog skrämts till att minska fettkonsumtionen, i synnerhet de mättade naturliga animaliska fetterna och kolesterolspöket har varit mycket lönsamt för margarinindustrin.

Nu är tiden mogen att rensa upp i denna förljugna och falska marknad.
Läs mer >>


Ny forskning om
fetma och glutamat

En ny studie visar att personer som tillsätter glutamat i sin mat har nästan tredubblad risk att vara överviktiga.

Vi har redan sedan länge hävdat att en trolig orsak till fetmaepidemin ligger i den ökande användningen av tillsatt E 621 glutamat och samtidigt ökad användning av naturliga ingredienser med naturligt glutamat, som sojasås, parmesan och andra. Det finns redan en massa forskning som pekar åt det hållet, men det är svårt att få bort vanföreställningen att det är fett man blir fet av.
Läs mer >>

Jakten på de mättade
fetterna drabbar barnen

Den omvärdering som nu sker om de mättade fetterna och insikten om att barn behöver mera fett (och motion) verkar inte ha uppmärksammats av de ansvariga för skolmaten. Typiskt att skolan ska ligga efter och inte följa utvecklingen. I fallet som vi citerar här från Skövde opponerar sig föräldrar och skolpersonal och hör och häpna, barnen äter inte maten! Man hänvisar helt rutinmässigt till Livsmedelsverkets kostrekommendationer och gömmer sig bakom dem, medan Livsmedelsverket är inne i en översyn av kostrekommendationerna.

Det är oansvarigt att riskera barnens hälsa och oinformerat att fortsätta och hävda gamla uppfattningar, i synnerhet eftersom allt större oenighet råder om de mättade fetternas roll och fler och fler forskningsrapporter ifrågasätter den tidigare häxjakten på allt vad mättat fett gäller. Der finns också en ökande medvetenhet att barn behöver mera fett och även mättat fett, för att bl a minska suget och hungerkänslorna och dra ner på de snabba kolhydraterna och inte minst godis oh sötsaker.

Läs notisen från Skövde kommun här >>


Matnyttig blogg om
skolmaten och fett

Just nu när vi tar upp skolmaten i nyhetsbrevet, inför skolstarten, passar det bra att ta in ett bidrag från sommaren 2007, som passar precis in i sammanhanget just nu.

Det är en mycket välinformerad blogg ”Kost och Hälsa”, som publicerat ett mycket grundligt dokument med många bra vidarelänkar. Verkligen värt att läsa för alla och viktigast för föräldrar samt personer i vård och skola. Vi citerar från inledningen:

- Allt fler skolor, förskolor och dagis väljer lättprodukter, i form av lättmargariner och mjölk med låg fetthalt. Det är en god tanke, en snäll tanke, för många vuxna är tjocka och också många barn är tjocka och det är lätt att tänka att fett i maten leder till fett på kroppen. Men det är också en felaktig och farlig tanke.

Läs dokumentet här >>
Om skolmaten. Klicka vidare på Corpus Livlinan >>
Till bloggen Kost och Hälsa >>Tipsa vänner och bekanta om
www.konsumentsamverkan.se


Bojkotta - Livsmedelsbutikernas plastpåsar!
Hela listan >>

Mer på temat fett:
Är fetma ett hot mot folkhälsan? >>
Hjärt- och kärlsjukdomar vanligaste dödsorsak >>
Fetma lika stort hot som terror >>


Ekologisk mat för finsmakare
Ängavallens gård utanför skånska Vellinge som är välkänd för sin uppfödning av ekologiska grisar och närbelägna restaurang utsågs nyligen till årets ekokrog 2008. Ett tips om du har vägarna förbi. Läs DN:s referat därifrån här >>

Torsken bästa bot mot algblomning
Vi rapporterade 16 maj 2008 i både SKN och KR om att det minskade beståndet av torsk troligen låg bakom den ökande algblomningen i Östersjön. Nu har Fiskeriverket publicerat en längre artikel som lättfattligt förklarar sambanden. Läs mer >>


Test av knäckebröd
I förra KONSUMENTrapporten informerades våra medlemmar om en prisundersökning av just knäckebröd. Den ska ingå i projektet ”Nu sänker vi matkostnaderna med 30 %”.

Undersökningen var gjort på en ort och i tre butiker och meningen var att fler skulle undersöka på andra orter och rapportera in sina resultat. Nu var det precis före semestern så det kanske inte har hunnits med, men vi ser fram emot ett större antal rapporter.

I den utskickade undersökningen kunde man se skillnader mellan butiker på runt 30% och mellan samma produkt i olika former eller förpackningsstorlekar på upp till 50%. Vi hittade knäckebröd för mellan 17 och 106 kronor och ställde naturligtvis frågan om man inte borde smaktesta för att se om det var värt så stora prisskillnader eller om priset kunde vara en faktor för hur man valde, för att spara pengar.

I dagarna rapporterade Göteborgsposten om deras test Knäckebröd 08.

Testerna var helt inriktade på smakupplevelsen och det kan vara intressant att jämföra och värdefullt att väga smakupplevelsen mot priserna, så varsågod, här har ni denna möjlighet.

För dig som läser detta i SKN, Snabba KonsumentNyheter, och inte har tillgång till vår prisundersökning, är det en inbjudan att ta steget för 200:- per år att som medlem delta i aktionen och övriga aktiviteter. Det blir en synnerligen lönsam ”affär”.

Fläsklägg är för dyr mat
Snart kommer kålrötterna och för oss som fortfarande äter kött inställer sig längtan efter fläsklägg med rotmos. I vart fall tröstar vi oss med att vi drygar ut det med mycket rotmos.

Men en liten reflektion bara, varför så dyr fläsklägg och dessutom varför bara nedre delen nuförtiden? Gjorde ett litet experiment. Vägde helt enkelt och det var 180 gram svål och fett, endast 519 gram kött, resten ben. Total vikt 1090 gram. Även om den kostade 26:90 blir köttpriset 56:60/kg.

Samma reflektion kan man göra för revbenspjäll! Räkna själv, det är lärorikt.


©  Copyright SKIS 2005-2007