Sveriges Konsumenter i Samverkan
- för ökat konsumentinflytande -
Nr 89 - 1 augusti 2008 • • Snabba KonsumentNyheter • • Ansv utg: Bengt Ingerstam
070-604 77 25

Aktionen ”Nu sänker vi matkostnaderna med 30 %”
- Kan Konkurrensverket ordna så dina matkostnader sjunker med 30 %? Knappast!
- Kan butikskedjorna sänka dina matkostnader med 30 % ? Definitivt inte!
- Vem kan tipsa dig om att både äta billigare och hälsosammare?

Vi kan tillsammans!


Mer information om aktionen hittar du här >>


Ska EU tvinga oss konsumenter att äta kött från klonade djur?
Än har EU Kommissionen inte sagt sitt, men EFSA, den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet som ligger under EU Kommissionen har yttrat sig. Det är nog så allvarligt. EFSA har i dagarna rapporterat, efter sina studier och genomgångar av tillgängligt (inklusive sedvanlig lobbying från involverade forskare och näringsliv) material, konstaterat att det ”inte är farligt att äta kött från klonade kor och grisar”.

Märk väl att man inget sagt om får, tydligen blev inte Dolly någon succé, eller är problemen för stora?
Vårt svenska Livsmedelsverk har rapporterat, läs direkt här >>


Läs vidare hur vi konsumenter reagerar >>


Fisk är ett av våra
viktigaste livsmedel

Det är gott, ger bra proteiner och nyttigaste fettet. Sedan länge har man vetat att man blir intelligent av fisk. Nu vet vi varför, det är fettsyran Omega-3. Men om sånt debatteras det inte mycket. Men argumentet Omega-3 missbrukas desto mer i reklamen för t ex margarin och bröd. Läs mer >>


Vilseledande märkning
Ett gammalt kärt ämne som aktualiserades 15 juli av Konsumentföreningen Stockholm vid deras presseminarium .

Den berömda Smör- och rapsoljan från Arla hade vi uppe redan under 2007, men det gjorde ingen nytta. Bättre upp Arla! Se under vårt avsnitt Märkning där det finns gott om galenskaper, eller Chicken Race där vi lägger direkt vilseledande företeelser.

Läs mer och se större och fler bilder här >>


Alltmer GRÖN mat
Mera grönt ska vi äta. Ekologiskt likaså och det är väl vad man menar oftast med GRÖN mat. Men här kommer en ny variant på verkligt grön mat. Än en gång figurerar ”Säsongens skörd”, som vi skrivit om tidigare samt på ”Bengtingerstams.blogg.se”.

Köpte av nyfikenhet och misstänksamhet ett paket ”soppgrönsaker”. En av de mest onödvändiga ”förädlade” produkter man erbjuder oss i affärerna. Efter ett par dagar såg jag hur morötterna (färska) började mögla och den oranga färgen övergick i, just det, grönt! Läs mer och se fler bilder >>Nu under sommaren kommer SKN ut lite mer sällan. Viktiga och intressanta nyheter kommer under tiden att läggas ut på Bengt Ingerstams blogg.

Vi önskar er alla en riktigt härlig sommar!


Bojkotta - Livsmedelsbutikernas plastpåsar!
Hela listan >>

Omega-3 nu i allt mellan himmel och jord - men bäst från havet
Som alltid när något börjar bli känt som nyttigt, hänger de mindre seriösa på och ska åka snålskjuts och vilseleder oss intet ont anande konsumenter. Hur kan man blanda in Omega-3 i bröd, spaghetti, drinkar eller margariner? Jo man luras. Ändå är det sant.

Det finns ju Omega-3 av olika slag, en del kommer från vegetabiliska oljor, lika väl som Omega 6. Balansen mellan dessa är viktig för att Omega 6 inte ska bli skadlig, om man nu håller sig till de vegetabiliska oljorna. Här finns de billiga oljorna som solros- och majsolja, med högt innehåll av Omega-6, alltså varning!

Läs mer i Bengt Ingerstams blogg >>

Gordon Brown uppmanar folk att sluta slänga mat
Nu sist i raden uppmanade Englands premiärminister Gordon Brown medborgarna att inte slänga så mycket mat. Han nämnde en siffra på 50 kg/år och person. Läs mer >>

2006 publicerade vi en analys av detta onödiga slöseri, till stor del beroende på att konsumenterna är felinformerade om vad ”bäst-före-datum” betyder. Vi hade kommit fram till 100 kg/år och person, men då var storhushållen inräknade. Siffrans storlek är inte det viktigaste, men den mängd det i realiteten rör sig om är inte hållbart.

I vårt koncept KONSUmindre är detta en viktig bit, där vi alla kan göra en betydande insats för att bromsa upp slöseriet och belastningen på hela livsmedelsproduktionen. Det kommer att ha effekt såväl på priserna som på den personliga ekonomin och då går det åt rätt håll.

”Bäst-före” är inte detsamma som sämre efter. Det finns en betryggande marginal. Lukta, känn och smaka. Eventuellt spotta och släng.

Läs vår analys och hur det belastar hela systemet och dina pengar


EU parlamentet röstat för varningsmärkning AZO färger
EU Parlamentet gick inte så långt som vi krävt och hoppats, att rösta för förbud mot azo-färgerna i livsmedel och godis. Man enades om att kräva varningstext. Läs bakgrundsmaterialet här >>

Men det är ändå ett steg i rätt riktning, nu ska det bli varningstext på varor som innehåller azo-färgerna E110, E104, E122, E129, E102 och E124: ”kan förorsaka hyperaktiva reaktioner hos barn”.

Frågan är inte utagerad. Vi fortsätter sätta press på EU. I vart fall kommer det att bli mera debatt om dessa oönskade och riskabla färgämnen.

Läs vad EU Parlamentet skrivit >>

©  Copyright SKIS 2005-2007