Sveriges Konsumenter i Samverkan
- för ökat konsumentinflytande -
Nr 104 - 23 januari 2009 • • Snabba KonsumentNyheter • • Ansv utg: Bengt Ingerstam
070-604 77 25
Hotet mot skolmaten och våra barns hälsa är skrämmande

Lättmargarin kan inte vara lämpligt för barn som behöver energi för skolarbetet, med massor av vatten uppblandat i margarinet. Man blir inte fet av fett, men se hur utvecklingen är sedan fettskräcken spreds, det blev en explosion av feta, överviktiga och diabetes, långt ner i åldrarna. Trots detta kan man tvinga våra barn att äta ”lättmargarin” och dricka ”lättmjölk”. Vilket gigantiskt hälsoexperiment från en myndighets sida! Men vem tar ansvaret om de har fel?

Om någon är nötallergiker eller vegetarian räcker det med ett intyg från föräldrarna så får dom annan kost, men för ”smör”gåspålägget och mjölken finns ingen valfrihet! Där gäller bara Livsmedelsverkets alltmer ifrågasatta kostråd.

I onsdags startade vi en namninsamling och redan under torsdagen gick siffran upp våldsamt. Skriv på och sprid detta vidare till dina bekanta. När detta skickas ut har vi passerat 1 000 namn.

Det gäller våra barns hälsa likaväl som att värna om valfriheten. Vi lägger löpande ut utvecklingen på hemsidan.

Där ligger också vårt öppna brev till LRF-ordföranden med frågan om hur man kan offra smör, Bregott och fullmjölken för lättprodukterna som Livsmedelsverket föreskriver.

Kan detta bli ”folkets dom” över de gamla kostråden?

Bengt Ingerstam

PS Glöm inte att stödja vår verksamhet.
Tvång på margariner
och lättmjölk i skolmaten
-nu startar en namninsamling


Våra barn tvingas äta lättmargariner med 60 % vatten och dricka lättmjölk och har ingen valmöjlighet. Det är Livsmedelsverkets kostråd som styr de ansvariga för skolmaten och permanentar fettskräcken. I samarbete med Skolmatens vänner (en LRF-organisation!) startar man nu certifiering av skolmatsalar och då är inte smör eller Bregott eller fullmjölk tillåtet.

Kan man påstå att Livsmedelsverket är oberoende av näringslivet?

Läs mera här om hotet om lagstiftning>>
Läs Kostdoktorn.se om skolmaten och hotet om lagstiftning
Nätverket mot lättprodukter i skolmatsalarna>>

Vi förstår inte att LRF kan på detta sätt motarbeta både sina mjölkbönder och våra barns hälsa och har därför skickat ett öppet brev till LRFs ordförande Lars-Göran Petersson

Skriv under namninsamlingen för ”Skolmaten landet runt”

Sprid detta bland föräldrar, barn, i skolor, insändare i lokalpressen och återrapportera ev vad som händer hos er så andra får läsa och bli inspirerade.
©  Copyright SKIS 2005-2009