Sveriges Konsumenter i Samverkan
- för ökat konsumentinflytande -
Nr 103 - 21 januari 2009 • • Snabba KonsumentNyheter • • Ansv utg: Bengt Ingerstam
070-604 77 25

Stöd vårt arbete
Krisen och helgerna har synts i ett mycket svagare inflöde på plusgirot men vi hoppas att det är tillfälligt. Vårt arbete är helt beroende av stödet från er konsumenter, både som gåvor och bidrag till annonsering.

Men hjälp också till att värva nya medlemmar eller Nyckelprenumeranter. Det är många tunga frågor som vi med framgång arbetar med för allas bästa, men nu blir det tuffare, när vi ska ifrågasätta hälso- och kostinformationen. Det är något som alla kommer att ha nytta av och kanske inte gå på alla dyra erbjudanden, alternativt en del felaktiga råd.

Visa att du värdesätter vårt arbete!

Sprid våra flygblad, l
adda ner enkelt här:
KONSUMENT-NYCKELN (pdf)
Folkupproret RÄDDA VÅR MAT - margarinerna (pdf)
Folkupproret RÄDDA VÅR MAT (pdf)
Framtidens odlingsmark (pdf)

Så här blir du medlem eller Nyckel-prenumerant hos oss >>

Skulle vi kunna bli ännu bättre? Ge dina synpunkter här direkt:
Skicka en kommentar till oss! >>


Socker - boven nr 1
när det gäller hälsan

I vår serie ”Må Bättre” presenteras just nu ett antal artiklar under temat ”Sockerdetektiven”. Från och med detta nummer kan de endast läsas av Nyckelprenumeranterna och medlemmarna. Här kommer praktiska råd och tips om hur du (för en billig penning!) kan stimuleras till en annan livsstil för ett bättre liv.

Du kan alltså välja att hos oss för 250:-/år (fritt för medlemmar!) få vägledning eller välja olika klubbar för allt från 1000:- och uppåt, ja ända upp till 10 000:- per år. Vi ska i fortsättningen granska de olika klubbarna, olika kostvägledning och inte minst de olika kostlärorna och göra utvärderingar. En specialistgrupp är bildad och startar nu och är öppen för flera kunniga medlemmar. Läs mer >>


Vilken makt man tillskriver
oss konsumenter!

I genomsnitt konsumerar vi 22 gram ål per år och konsument i Sverige. Det är vad de 200 ton som fiskas på dispens blir om man räknar lite. Jasså, inte mer säger alla. Nej men vilket liv det är om vår konsumtion av ål, precis som det är vår skuld att ålen är en hotad art. Är handeln och indirekt WWF medvetna om vilken symbolfråga man har gjort av ålsituationen? Läs mer >>

Är vi, konsumenterna,
lurade på torsken?

Mycket har debatterats och många initiativ har tagits, i syfte att rädda torsken. Men ibland undrar man vad man försöker rädda. Hedern, kvoterna eller friheten att fiska utan kontroll.
Läs mer >>
Vi engagerar oss för fisket
och fisken – varför?

Läs mer i en tidigare publicerad artikel från 2007 >>



Tipsa vänner och bekanta
Ny satsning - Konsument-Nyckeln - sprid den
Mer information som du kan sprida vidare
Ge bort Konsument-Nyckeln! >>

World Consumer Rights WCRD-Day 15 mars
Den 15 mars varje år celebreras Världskonsumentdagen. I år fokuserar man marknadsföring av ohälsosamma produkter till barn.

Det kommer att drivas en kampanj för att öka vakenheten och att verka för att införa en internationell kod hur detta skall stoppas. Det är väl ingen som inte tror att godis och sötade produkter har en plats här!

Intressant är att World Health Organization WHO (Världshälsoorganisationen) har öppnat för en konsultation och där har vi möjlighet att bidra och påverka. Resultatet kommer att offentliggöras i god tid före WCRD. Vi deltar redan i kampanjen ”Junk Food Generation”, men nu har vi chansen att göra något verkligt stort. Var med och utarbeta vårt bidrag till WHO, anmäl ditt intresse.



Läs mer här >>

England förbjuder azo-färgerna
Läs mer >>

Unilever minskat reklamen
med 34% under 2008

Ja den förljugna reklamen om 10 sanningar om margarin, som ju många sett igenom, kanske inte var så bra för företaget. Läs mer >>

Margarin som miljöhot
Ett mycket väl underbyggt skolarbete har publicerats.

Skolarbetet, som är författad av Terese Eidenmark, är inte nådig i sin kritik mot Becel och margariner.

Bland annat skriver hon att margarinet har flera problem, tillverkningssättet är ett,
transporterna ett annat. Men det största problemet av alla är att margarin i olika former marknadsförs som både naturligt och nyttigt.

Klicka här för att läsa hennes arbete
, varifrån bilden (t h) också är hämtad.


©  Copyright SKIS 2005-2009