Till startsidan

  Sveriges Konsumenter i Samverkan
- för ökat konsumentinflytande -
REMISS
          2004-05-11


Till: KRAV


Om användningen av nitrit i Kravprodukter

Svar på remiss:

Vi går inte in på nitritets egenskaper, risker eller fördelar (konserverande effekt) eftersom det är väl känt.

Hittills har en KRAV-märkt produkt varit en garanti för att produkten tillverkats/odlats med omtanke om natur, djur eller människa. Det är vad vi menar med konsumentkvalitet. Detta är unikt för KRAVs märkning, samt friheten från icke önskade processer eller tillsatser.

Det finns ingen anledning att frångå detta och börja lätta på reglerna, även om det sker i en light-version. KRAV kommer att tappa sitt med hårt arbete skapade förtroende hos allmänheten. Förtroende är det inte fråga om i relation till handel och producenter, utan snarare eftergifter eller följsamhet för därifrån ställda önskemål.

För de konsumenter som önskar köpa och förtära charkprodukter med tillsatts av nitrit (förlängd hållbarhet och viss smakförändring) finns gott om alternativ. Dels rent konventionella och dels EU-märkt produkt
eller som dyker upp mer och mer "tillverkad av ekologiskt producerad råvara". Det senare mindra lämpligt, men KRAV behöver inte vara inblandat.

Om motivet för att tillåta en light version är att KRAV ska vara inblandat för att utvidga sortimentet är detta ett motiv som inte stärker förtroendet. Om ekonomiska faktorer är inblandat måste detta ställas emot risken att få svidande kritik för brist på konsekvens och respekt för de som ska köpa KRAV-produkter och betala dyrt dessutom, i förhoppningen att få ett mervärde. Då räknas inte light-versioner.

KRAV riskerar sitt anseende, vad är den ekonomiska vinsten då?

Vi avråder på det bestämdaste att börja tumma på "hedern" och införa någon form av EU-liknande märkning. I så fall kan vi ju nöja oss med enbart EU-märkningen.

Vänligen

Bengt Ingerstam

Ordförande

Sveriges Konsumenter i Samverkan
Box 88, 577 22 Hultsfred
Tel: 0495-498 34, 413 15, Mobil: 070-604 77 25
Fax: 0495-498 35
Hemsida: http://www.konsumentsamverkan.se