Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
2008-11-07 Publicerad i Miljömagasinet nr 45 2008
Konsument-nyckeln – en bantningsklubb i tiden
Att vi har problem, både enskilt och i samhället men också globalt ser vi tydligt i dessa dagar. Våra globala ledare gör försök nu att stabilisera systemen för penningflöden, för att inte skapa än värre kaos. Det är klart, skulle flödena av energi stoppas skulle vi alla frysa ihjäl och skulle transporterna av varor och personer stanna så stannar samhället och ett ännu tystare kaos skulle inställa sig. Problemet är att vi har byggt in oss i ett system, som måste fungera om det ska kunna leva vidare.

Vi har lämnat byteshandel och betalningssystem med ”fysiska saker”, stenar eller dasslockstora pengar och nu har vi elektroniska pengar och nya system för hantering och manipulation. I nuläget verkar som alla väntar att våra ”ledare”, makthavarna, ska lösa problemen så det blir lugnt igen och nya arbetstillfällen kan skapas. Man räddar länder numera, banker och hela betalningssystemet. Räntorna sänks för att gjuta mod i börserna och sänka boendekostnaderna för folk, så inte alla behöver hamna i kronofogdens händer, som hände i USA då den spekulativa utlåningen blev rena fällan för folk, när räntorna steg. Det har vi ju sett i Sverige också, tills alldeles nyligen. Har våra finansexperter inte bättre kunskaper eller är det en amatörmässighet typ sandlåda? Kanske nya erfarenheter, om det nu är en tröst.

Men det är inte hopplöst. Kan vi som konsumenter kanske göra något, några små insatser, främst för att förbättra för oss själva, men även för att forma ett närskaligt samhälle som kan fungera bättre. (Med närskaligt menar jag varken småskaligt eller storskaligt utan att storleken är anpassad till närområdets behov). Det är vad vi nu i vår konsumentstyrda fristående konsumentorganisation försöker skapa i projektet KONSUMENT-NYCKELN.
Systemet måste vara konsumentfinansierat för att behålla objektiviteten. Nyckel är ett verktyg i motsats till alla köpguider och coacher för bantning och bättre hälsa, som gör det i kommersiellt syfte.

Låt mig berätta om några av de konkreta råden, som kan vara med i katalogen för åtgärder.
Vi börjar med att sprida information, från deltagarna till de närmaste, grannar, arbetskamrater, föräldrar som har barn i samma klass eller via e-post som ju är gränslös. Det handlar inte om något medlemskap utan att abonnera på en nyckel, vi kan ju abonnera på bantningsklubbar för över 1000:- per år, så då borde 250:- vara överkomligt. Vi ska banta inte bara kroppar utan även utgifter, så plånboken blir tjock i stället. Förtjänsten ligger på 1000-lappar, så det blir lönsamt. Här kommer några smakprov:
  • Hitta en lokal närproducent av t ex ägg. Beställ tillsammans och en hämtar åt flera, t o m kan man dela på en platta. Hitta flera lokala producenter och handla direkt, större volym ger ofta bättre pris, turas om att köra och spara kilometrar och bensin och koldioxidutsläpp samtidigt.
  • Bilda en liten ”lunch-grupp” på jobbet, t ex 5 personer, och turas om att laga lunch och bjuda på i personalmatsalen, spar tid då varje deltagare bara behöver tänka till en gång i veckan, spar pengar och stimulerar fantasin. Diskutera samköp samtidigt.
  • Samåk med någon ”vän” eller flera, som inte har bil, när du ska åka och handla.
  • Passa då på och köpa storpack och dela mellan er. Mycket att tjäna på att ”dela paket”. Köp en säck lök och dela på, mycket billigare än i småpack.
    Dela på ett paket havregryn på 1,5 kg i stället för att köpa det i 750 g förpackning och tjäna nästan hälften. Mera tips i våra prisjämförelser vi gjort och gör. (tillhandahålles för medlemmar och ”nyckeldeltagare”). Bara här finns 1000-lappar att hämta.
    Har du ingen dator, hitta en ”vän” som kan dra ut informationen till dig, du bjuder på abonnemangsavgiften som kompensation och båda får nytta av det.
  • Återutnyttja tomburkar till att dela på storförpackningar inom din ”micro-grupp”.
  • Vill du läsa någon mer tidning, fråga ”vännerna” om ni kan läsa varandras, cirkulera eller byta. Kanske din ”vän” har en rikstidning och du en lokal, byt när du läst.
  • Vill du ha någon att samarbeta med och puffa varandra för att gå ner i vikt? Prova t ex lågkolhydratkost och stötta varandra, eller prova flera metoder och jämför.
  • Dags snart att fröså tomatplantor? Gör upp med en ”vän” och köp olika fröpåsar och dra upp olika sorter så kan ni byta plantor när det är dags och få flera sorter.
  • När ni är några ”vänner” på orten, ordna en provsmakarkväll på någon villig restaurang eller hotell och bjud in traktens odlare eller producenter för visning och provsmakning och kanske inköp direkt eller samla ihop beställningar. Ordna samtidigt med provsmakningen något föredrag och bjud in intresserade, som ni då kan få med i den lokala ”nyckelgruppen”.

Det här är KONSUmindre i praktiken, så undviker vi att konsuMERA och så börjar vi från ”micro-nivån” på ett fungerande närsamhälle med hushållning som ledstjärna i stället för tillväxt.

Bengt Ingerstam

upp

Startsida Övrig verksamhet och kampanjer Kontakta oss