 |
Sveriges Konsumenter
i Samverkan
- för ökat konsumentinflytande -
|
PRESSINFORMATION 2009-09-25
Sveriges Konsumenter i Samverkan har i
sitt remissvar över ”Den nya skollagen – för kunskap,
valfrihet och trygghet (Ds 2009:25)” efterlyst definitionen på
”näringsriktiga skolmåltider”.
- ”Sveriges
Konsumenter i Samverkan beklagar att i utredningens över 1000 sidor
endast med fem ord har nämnt att eleverna ska få näringsriktig
skolmat. Någon definition finns dessutom inte”,
säger Bengt Ingerstam, ordförande i Sveriges Konsumenter i Samverkan.
Vad vi med beklagande noterar är att frågan om hur våra
unga ska utbildas till medvetna konsumenter i allmänhet och i synnerhet
när det gäller kosten och dess effekter på folkhälsan,
i stort sett bara behandlats med ett kort tillägg, som troligen kom
till efter den häftiga debatten om skolmaten:
…… samt erbjudas näringsriktiga skolmåltider.
Resultatet av skoldagarnas arbete och elevernas ansträngningar är
helt beroende av att våra barn får tillgång till tillräcklig
energi och näring, för att både uppehålla koncentrationen
och orka med skolarbetet. Alla satsningar är annars delvis bortkastade
och med tanke på de oerhörda summor som spenderas på
utbildningsväsendet är det djupt tragiskt om man inte ser till
effektiviteten i skolarbetet och ger barnen och ungdomarna så högvärdig
energi och näring som möjligt, tillsammans med fysisk aktivitet
och andra prestationsfrämjande insatser.
Att allt fler drabbas av övervikt, fetma och diabetes har sina orsaker,
till stor del beroende på just felnäring i kombination med
bristande fysisk aktivitet, dock inte enbart detta sista.
De ungas konsumtion av läsk och godis, från närbelägna
butiker, är ett välbekant fenomen och ju sämre skolmaten
är ju fler går ut och handlar snabb energi.
Näringsexperterna är inte alla överens om alla detaljer,
men i stort överens om att man ska hålla nere intaget av de
snabba kolhydraterna. Man kan heller inte påstå att de gällande
närings- och kostrekommendationerna har förbättrat läget
och sedan Nyckelhålsmärkningen infördes kan man inte se
att hälsoläget på ett radikalt sätt har förbättrats,
snarare försämrats.
Det finns ett stort antal experter, både professorer, forskare,
läkare och kostexperter som är eniga om att den olyckliga fokuseringen
på lågt fettintag i kombination med högt kolhydratintag
är olyckligt och motverkande en bättre folkhälsa. I synnerhet
gäller det de snabba kolhydraterna (sockerarterna). Samma gäller
de officiella rekommendationerna, samt reklamen för margariner, att
undvika mättade animaliska fetter och i stället öka intaget
av fleromättade fetter, där Omega-6 i dag är dominerande.
Den höga halten Omega-6 ger inflammationsskapande effekter.
Att då leka med våra barns hälsa är oförsvarligt
och det räcker inte med att konstatera att näringsrekommendationerna
ska omarbetas de närmaste åren. Det är oansvarigt att
skjuta framåt ett så viktigt beslut och inte omgående
lägga om till bättre kost, i vart fall tillåta den demokratiska
valfriheten även i skolmaten. Det är få saker där
man tillämpar ett regelrätt diktatoriskt tillvägagångssätt,
som just att enbart rekommendera lättmargarin och lättmjölk
i skolornas matsalar. Det är anmärkningsvärt.
- ” När så stora saker står
på spel, dels folkhälsan och de skenande kostnaderna för
vård, sjukvård och lidande vid sjukdom samt den försämrade
prestationsförmågan hos de unga i skolarbetet, som också
drar så stora kostnader, måste snarast ordet ”näringsriktigt”
definieras och en större enighet tas fram där alla parter kan
få vara med och även folket får säga sitt, föräldrarna
och skolungdomarna också”, fortsätter Bengt Ingerstam.
Det är otidsenligt att just för matfett och mjölk låta
en enstaka myndighet mer eller mindre få skapa en diktatorisk tvångsmatning
av i synnerhet skolungdomarna, våra barn. Det minsta man kan begära
är valfrihet i skolmaten och att överlåta åt barnen
och deras föräldrar att välja om man nu inte kommer fram
till en enighet om vad som är ”näringsriktigt”.
I undervisningen bör kost och näring ges större och objektivare
utrymme, så kanske barnen själva kan välja, även
i detta fall, när de ändå får välja vilken
rätt de vill ta, vilka grönsaker de vill äta och även
mängden.
Det växer fram ett nätverk
i Sverige mot de så kallade lättprodukterna i skolmatsalarna
och i skolmaten och föräldrar är upprörda över
att deras barn måste tvångsmatas med produkter som är
både näringsfattigare och direkt allergiframkallande, och en
namninsamling
ligger ute.
Målet var 10 000 underskrifter men med tanke på detta förslag
om Skollagen skickar vi det omgående till skolminister Jan Björklund
med de 7 300 underskrifter som redan samlats.
- ”Frågan om näringsriktig
skolmat är en demokratiskt viktig fråga, där valfrihet
måste finnas och får inte resultera i näringsrekommendationer
som dikteras av en myndighet, samtidigt som många experter motsätter
sig och som allmänheten inte har fullt förtroende för,”
avslutar Bengt Ingerstam.
Remissvaret i sin helhet >>
För denna pressinformation svarar Bengt
Ingerstam
Sveriges Konsumenter i Samverkan
Box 88, 577 22 Hultsfred
Tel: 0495-498 34, 413 15, Mobil: 070-604 77 25
Hemsida: http://www.konsumentsamverkan.se
|