Till startsidan

  Sveriges Konsumenter
i Samverkan

- för ökat konsumentinflytande -


PRESSINFORMATION   2010-03-02”Konsument, visa vem som bestämmer”
Sveriges Konsumenter i Samverkan, den fristående konsumentorganisationen i Sverige,
uppmanar nu Sveriges konsumenter att bojkotta svenskt griskött, utom det som är KRAV-märkt.


I gårdagens pressinformation krävde vi att all importerad soja skulle elimineras i foder till svenska djur, såväl för produktion av kött som mjölk. Dagens ytterligare avslöjanden om den ökade importen av GMO-soja till Lantmännen visar nu att vi inte kan lita på Lantmännen, som för inte så länge sedan meddelade motsatsen.

I gårdagens intervju med jordbruksminister Eskil Erlandsson uppmanade han konsumenterna att ställa krav. Det var precis vad vi gjorde i gårdagens pressinfo, som också gått till jordbruksministern.


Nu dags för en 3 månaders köpbojkott av svenskt griskött!

"Det räcker nu inte med att ställa krav, nu uppmanar vi konsumenterna att visa vem som bestämmer! Och det kan gå fort. Eftersom det endast är grisproducenterna som använder GMO-soja i fodret till grisarna, uppmanar vi nu konsumenterna att omedelbart inleda en 3 månaders köpbojkott av svenskt griskött (fläskkött), som inte är KRAV-märkt", säger Bengt Ingerstam, ordförande i Sveriges Konsumenter i Samverkan.

Det vi hoppas på är att Grisproducenterna ska snabbt ta ställning och göra som övriga branscher, t ex fågel och mjölk,
helt avstå från GMO-fodret. Dessutom att man omedelbart avstår från den ”giftbesprutade” sojan och stoppar alla leveranser från Lantmännen, samt på sikt att övergå till svenskproducerat proteinkraftfoder som inte är soja.

– ”När de första två kraven är uppfyllda lovar vi ompröva uppmaningen till bojkott, men under tiden uppmanar vi konsumenterna att visa vem som bestämmer, genom att välja annat kött som nöt, lamm eller fågel, om de tvunget ska äta kött fortsätter Bengt Ingerstam.

Givetvis bör man i första hand
undvika färskt gris- och fläskkött, även malt blandfärs och fläskfärs, karre, kotlett och filé men också undvika produkter med mycket griskött i, som falukorv, grillkorv, skinka som pålägg, leverpastej, köttbullar och sådant där gris/fläskkött är huvudingrediens.
Måste man absolut ha något av dessa produkter, så välj utländsk just nu, tills vi får svenskt kött som vi kan lita på. På detta sätt kan våra konsumentkrav bli klara besked till producenterna och hela LRF-organisationen. Dags att vi visar ”var skåpet ska stå!”


Det här larmet får inte klinga av om några dagar!
Vi konsumenter fortsätter nu i Kampanjen Rädda vår mat

För denna pressinformation svarar Bengt Ingerstam
Sveriges Konsumenter i Samverkan
Box 88, 577 22 Hultsfred
Tel: 0495-498 34, 413 15, Mobil: 070-604 77 25
Hemsida: http://www.konsumentsamverkan.se