Till startsidan

  Sveriges Konsumenter
i Samverkan

- för ökat konsumentinflytande -


PRESSINFORMATION             2009-11-26Sveriges Konsumenter i Samverkan anser att handelsblockens prispress och kampanjer är orsaken till den nu uppblossade grisiga debatten och de svinaktiga formerna för grisuppfödningen.


- ”Sveriges Konsumenter i Samverkan beklagar att fokus i debatten hamnat helt på fel saker, när egentligen grundorsaken är den hårda prispressen som grisbranschen utsatts för under decennier”, säger Bengt Ingerstam, ordförande i Sveriges Konsumenter i Samverkan.

Handelsblockens behov av billiga alternativ till helgmaten har pressat fläskkotletterna och ”fläskfilén” till bottennivåer och även till att marknadsföra dansk grisfilé för ofta 69:90 för att få in folk i butikerna. Samma prispress förekommer inte på nötkött (filén) eller lammkött eller grönsaker. Grisen har kommit i kläm!

Vi har sparat reklamblad i två decennier och kan konstatera att fläskkotletten har långa tider kostat 49:90. Det kan inte vara anpassat till produktionspriset utan är ett pressat pris inför helgerna. På senare tid har karrén kommit som ersättare, men fläskkotlett och filé är fortfarande en ”inkastarprodukt”, för att få konsumenterna in i butiken och helghandla.

-
”Det är sorgligt att handelsblocken i sin iver att ”konkurrera” sätter en hel bransch ur funktion, bara för egna syften att kapa konsumenterna. Det är inte vi som kräver lägre priser, det är handeln som styr oss med priserna. Vi begär att vår regering utreder dessa missförhållanden och felstyrning av djurproduktionen med oss konsumenter som gisslan och grisarna som offer” fortsätter Bengt Ingerstam.

Visst har förändringarna i djurskyddstillsynen blivit sämre, men hade inte pressen varit så hård på priserna hade säkert inte lika mycket fusk blivit ett faktum. Hoppas vår jordbrukminister tar en titt på handelns agerande och katastrofala effekt på hur våra grisar har fått det!

Mer om denna grisiga matproduktion kan läsas på Bengt Ingerstams blogg:
http://bengtingerstam.wordpress.com/2009/11/26/grisig-matproduktion/


För denna pressinformation svarar Bengt Ingerstam
Sveriges Konsumenter i Samverkan
Box 88, 577 22 Hultsfred
Tel: 0495-498 34, 413 15, Mobil: 070-604 77 25
Hemsida: http://www.konsumentsamverkan.se