Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
Wokat med renskav

Renskav är utmärkt till wokmat. Den är ju redan strimlad och dessutom smakar köttet mycket så det räcker gott och väl med ett paket. Låt den djupfrysta skaven tina i kylskåp så tas kylan tillvara och lite energi sparas. När jag wokar försöker jag välja grön-saker med olika färger. Det blir både vackert och gott.

Woka är ett energisnålt sätt att laga mat. Koktiden förkortas av att maten är finstrimlad.

Du wokar i en speciell wokgryta eller stor stekpanna.

 
Ingredienser (4 portioner):
1 paket (240 g) djupfryst renskav
2 små rödlökar
1 vitlöksklyfta
1/2 chilipepparfrukt eller 1-2 krm kajennpeppar
7-8 dl finstrimlad kålrot
1/4-1/3 huvud savoykål
4-5 jordärtskockor
1 stort äpple
2 msk olja
1 1/2 dl konc. äppeljuice
1/2 dl soja
2 tsk malen ingefära
2 tsk potatismjöl
Gör så här:
1. Skala och skär löken i tunna klyftor. Skiva vitlöken. Dela pepparfrukten, skär bort mellanväggar och frön, annars blir pepparen för stark. Strimla kålroten. Skär savoykålen i tunna strimlor, slanta jordärtskockorna. Hacka äpplet grovt.
2. Hetta upp 1 msk olja. Fräs kött, lök, peppar och vitlök hastigt. Peta upp det längs kanterna, där det inte är så varmt. Häll på resten av oljan och fräs kålrot, savoykål, jordärtskockor några minuter. Grönsakerna ska fortfarande vara knapriga. Tillsätt äppelbitarna.
3. Skaka ihop juice, soja, ingefära, potatismjöl i en redningsbägare
4. Häll över grönsakerna. Peta ned köttet, löken till mitten. Låt "såsen" bara bubbla upp medan du rör.
5. Kokta korngryn, pasta, matvete eller pressad potatis är gott till.

Recept från kokboken "Mat med känsla för miljö", ett samarbete mellan Naturvårdsverket, Konsumentverket och Livsmedelsverket:

upp