Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 

Friterad skarpsill

 
Ingredienser (4 personer):
500 g skarpsill
1 dl dinkel/spelt vetemjöl
¾ dl majsmjöl (fint, ej polenta)
½ liter olivolja, neutral (gentile eller liknande)
1 citron
Lite flingsalt och nymald vitpeppar efter smak

Gör så här:
1. Blanda mjöl och majsmjöl tillsammans med salt och peppar.
2. Värm upp olivoljan i en stekpanna med höga kanter tills en brödbit blir brun
3. Blanda skarpsillen i mjölet och skaka av överflödigt mjöl.
4. Lägg sedan skarpsillen uppdelad på 2 eller 3 satser i oljan och fritera i 1 ½ minut
och låt den rinna av på hushållspapper.
5. Värm sedan upp oljan till rätt temperatur igen och gör om friteringen av satserna i c:a 1 minut, så skarpsillen blir gyllenbrun. Låt allt vila en liten stund på nytt hushållspapper, så överflödig olja får rinna av.
6. Salta ytterligare med lite fint havssalt ev med citron i, efter smak och servera med citronklyfta.
Den som vill kan äta hela fisken men man kan hålla i huvudet och bita av och äta resten om man föredrar det. Leve ett sundare Östersjön!
upp