Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 

Rotfruktssoppa med saffran

Titta i rotfruktslådan och koka en härligt mustig soppa av vad du hittar. Glöm inte saffran och vitlöken! Det är det som sätter pricken över i:et. Jag tycker det är godast med rostade brödkrutonger till, men du kan också lägga i kokt pasta eller strimlat hamburgerkött, rökt skinka eller renkött.

Rotfrukter är oftast ett bra miljöval. De odlas på friland och ofta lokalt. Dessutom klarar de lagring bra.

 
Ingredienser (4 portioner):
7 dl tärnad (3 stora) potatis
7 dl tärnade rotfrukter, t.ex. morot, palsternacka, kålrot och rotselleri
1 stor gul lök
1 vitlöksklyfta
7 dl vatten
1 kuvert (1/2 g) saffran
1 tärning grönsaksbuljong eller grönsaksspad
1 tsk salt
1 dl creme fraiche
1 dl mjölk
 
Brödkrutonger:
6 skivor vitt bröd
1 pressad vitlöksklyfta
ev. 1/2 dl hackad persilja
Gör så här:
1. Skala och tärna potatis och rotfrukter. Grovhacka löken. Skiva vitlöken.
2. Lägg allt i en gryta och häll på vattnet. Häll på saffran. Smula över buljongtärningen. Koka upp. Lägg på lock och låt puttra i 10 minuter. Stäng av plattan och låt grytan stå kvar i 5 minuter.
3. Kör potatis, rotfrukter, lök till mos i mat-beredare eller använd elvispen direkt i grytan.
4. Koka upp igen. Stäng av plattan. Smaka av med salt. Rör i creme fraiche och mjölk när soppan inte längre kokar.
5. Gör brödkrutongerna: Rosta brödet gyllenbrunt i brödrost. Dela vitlöken i halvor. Gnid halvorna mot brödet. Skär i kuber och blanda med hackad persilja.
6. Lägg en näve brödkrutonger i varje sopptallrik.
7. Extra bröd ­ gärna grovt ­ behöver de flesta för att bli mätta.
Recept från kokboken "Mat med känsla för miljö", ett samarbete mellan Naturvårdsverket, Konsumentverket och Livsmedelsverket:
upp