Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
Lingonpäron

En klassisk svensk efterrätt som blir allra godast med färska lingon. Du kan också använda ren lingonsylt dvs en sylt som inte är utdrygad med äpplen.

 
Ingredienser (4 portioner):
1 1/2 kg päron, gärna små gråpäron
1 liter färska lingon
6 dl vatten
7 1/2 dl strösocker
1 kanelstång
Gör så här:
1. Koka lingon och vatten i 10 minuter under lock.
2. Sila av lingonen direkt ned i en kastrull. Koka upp saften med socker och kanel. Skala päronen och lägg i dem efterhand. Koka päronen försiktigt tills de är knappt mjuka, 30-40 minuter.
3. Låt päronen kallna i lagen.
4. Har du lingonsylt spär du 8 dl sylt med lika mycket vatten. Kokar i 10 minuter och silar av. Lägg kanelstång i saften och koka enligt ovan.
5. En liten klick glass eller vispad grädde är gott att ha till lingonpäron.
Recept från kokboken "Mat med känsla för miljö", ett samarbete mellan Naturvårdsverket, Konsumentverket och Livsmedelsverket:
upp