Sveriges Konsumenter i Samverkan
- för ökat konsumentinflytande -
Nr 74 - 17 december 2007 • • Snabba KonsumentNyheter • • Ansv utg: Bengt Ingerstam
070-604 77 25
Köttfärsdebatten
Kan någon ha missat köttfärsskandalen i media under de senaste veckorna? Det var genom Janne Josefssons reportage i Uppdrag granskning som det avslöjades att flera ICA MAXI-butiker i Stockholmsområdet hade fuskat med datummärkningen av nymalen köttfärs.

Vi har försökt att nyansera debatten något. Läs våra inlägg här:
Soppigt om köttfärsen >>
Organisationen Sveriges Konsumenter dömer ut ICA utan mandat från konsumenterna >>
N O   M O R E   C O M M E N T S >>

Missa inte förra veckans avsnitt av Uppdrag granskning med en uppföljning av det första reportaget. Visas i SVT 24, 22:20
* Från 12/12 i SVT1
Nu är ekologiskt
bevisat bättre för hälsan

I förra nyhetsbrevet KR 6 och SKN 73 hänvisade vi till artikel i The Sunday Times den 28 oktober: Det kom lite i skymundan varför vi skriver lite mera detaljerat. Läs mer >>
EKOlogisktVAL
Nu talar allt mer för EKOlogisktVAL. Det står helt klart att vi med tanke på hälsan ska öka intaget av grönt och frukt.

Det är inte längre viktigast att dra ner på fettet, det är ju grönsakerna som skyddar mot hjärt- och kärlsjukdomarna med sina högre halter av antioxidanter, vitaminer, mineraler och fibrer och inte enbart vissa ”hälsomargariner”. Läs mer >>
Färdig förrätt
med mycket skräp

Tre lager förpackningsmaterial, kartong för exponering, plasthölje med skinka och två påsar med ost och olja, ja då blir det en färdig förrätt.
Läs mer >>
Transfett på gott och ont
Sedan flera år har debatten varit intensiv, men lugnat ner sig lite senaste året. Det beror mest på att de flesta företag plockat bort de delvis härdade fetterna, som kunde innehålla transfetter. Men fortfarande luddar somliga till begreppet, genom att ange härdade vegetabiliska fetter/oljor och i informationen sedan säga att produkten är fri från transfett.

Men fortfarande påpekar Livsmedelsverket att ”det finns ju transfetter också i de animaliska fetterna som smör, mjölk och ost”. Men det är ju skillnad på äpplen och päron (eller om man vill säga mellan smör och margarin). Läs mer >>
Oljepalmer ett växande hot
Läs artikeln Oljepalmer ett växande hot i SvD från den 5 december.

Det ger väl tyngd åt vad vi hävdar och gör frågan om palmoljefett ännu mer relevant. Bort med den i margarin (se vår anmälan mot Unilever) och SCAN-artikeln här i nyhetsbrevet, de som steker i palmolja!

Tips! Bojkotta alla produkter som bara anger ”vegetabiliskt fett”, annars fattar inte industrin vad vi säger. Fram med sanningen bakom ”vegetabilsikt fett!”
Farligt eller inte farligt
Den 13 november på kvällen kom nyheten om vår KO-anmälan om Unilevers margarinkampanj ut i Sydsvenska Dagbladets nätupplaga och redan den 14:e kommenterade TT med material från Livsmedelsverket. Än en gång sprids desinformation, t ex om ”Fleromättat fett: Det viktigaste är omega 3 och omega 6. Finns ibland annat fet fisk, raps-, solros- och majsolja, sesamfrö, valnötter och linfrö.” Men det är ju ett av problemen att majsolja och främst solrosolja har en mycket hög halt av omega 6 i förhållande till omega 3. Så det är inte precis det nyttiga fettet. Om omega 3 kommer från fet fisk är den lättare att tillgodogöra sig än omega 3 från växtoljor.

Den 20 november gick vårt pressmeddelande ut, med vår kompletta text som underlag för anmälan. Men så tyst det var då i media! Vi har våra aningar.

Läs artikeln i Sydsvenskan med TT-kommentarerna >>
Telefonkatalogerna skapar enormt engagemang
I förra numret av nyhetsbreven kommenterade vi en artikel i SvD och mångas reaktioner på slöseriet. Nu har vi fått ytterligare reaktioner, tack för det. Vi vidarebefordrar tipset till dig som tycker det är ett onödigt slöseri. Hela projektet med telefonkatalogerna har blivit ett stort reklamföretag, som bygger på att sälja annonser och då måste man nå många. Vi lovar att dra in vår annonsering i nästa års katalog, eftersom allt fler väljer andra vägar att söka.
Avbeställ därför katalogerna på >>

Men nu vill vi gå ett steg längre! I genomsnitt är vikten 1,54 kg per sats. Har någon vägt DN eller SvD en lördag och kollat hur mycket annons utrymme de har? Läs mer >>
Jubel-idioti
Jag studsade! Nog finns det många vansinniga namn på mat, även felaktiga (se artikeln om Göls danska Toscana salami). Men detta tog priset.

Paketet är dessutom fullklottrat med röda hjärtan, så det platsar i gänget med Becel som ska vara bra för hjärtat, påstår man.

Men vad har jubel att göra med salami? Läs mer >>
SKN är ett gratis nyhetsbrev med korta notiser. Läs mer på www.konsumentsamverkan.se

Sjätte numret av KONSUMENTrapporten (KR) har nu gått ut till medlemmar och betalande prenumeranter. Innehållet är mera komplett än i detta gratis SKN.

Här får du ett smakprov på KR nr 2 >>
Vill du veta hur man får KR? Gå in här >>
E-nummerklubben
E-nummerguiden, som har sålts av oss en tid, har blivit en stor framgång och fyller ett stort behov. Vakenheten för alla tillsatser bara ökar och glutamatenkäten gav mycket intressant information.

38,9 % uppgav att de börjat kolla efter glutamat i livsmedlen efter enkäten
17,8 % hade tillgång till Livsmedelsverkets E-nummernyckel, hela
20,8 % hade redan tillgång till vår E-nummerguiden
7,2 % hade båda, medan fortfarande
54,1 % inte hade någon av dem

Det har kommit synpunkter på att det behövs löpande uppdateringar. Helt riktigt, då ju reglerna ändras då och då, både internationellt men främst inom EU. Det har fått oss att besluta om en kontinuerlig bevakning och uppdatering. Vi börjar med att skapa "E-nummerklubben". Läs mer >>

Tips! Tänk också på vilken bra julklapp du kan ge bort, ett års medlemskap i E-nummerklubben, inkl. E-nummerguiden som då kommer per post inför Julen. Men uppge då mottagarens adress och e-post och ange att det är en gåva.
Nu kan du lättare söka på hemsidan!
Uppe i högra hörnet på startsidan finns nu en sökfunktion inlagt "Sök på sajten".

Vår tidigare slutade fungera för en tid sedan, men nu har vi lyckats få igång sökfunktionen igen.

Prova exempelvis med att söka på ordet "glutamat".
Lycka till !
Snabbmaten – en fettbomb - eller
Två helsidor i EXPRESSEN den 12 november om att gå ner i vikt 1 kg per vecka samt test av 10 snabbluncher. Mycket var bra, men en del var horribelt.

Vad sägs om att uppmana till att dricka lightläsk? Eller ”undvik matfett eller välj lättmargarin” – hoppsan, det är väl passerat nu! Olycklig att blanda ihop sådana kostråd och samtidigt rekommendera nyckelhålsmärkt, det drar ju bara ner nyckelhålet.
Läs mer >>
Vad kostar snabbmaten
per 100 kcal?

Två helsidor i EXPRESSEN den 12 november skrev om att gå ner i vikt 1 kg per vecka samt testade 10 snabbluncher. Artikeln har vi kommenterat ovan, men tycker det är dags att börja prata om vad maten egentligen kostar. Läs mer >>

Fet mjölk rena bantningskuren
När nu fettdebatten är igång igen, efter Malmöforskarnas rapport, kan det vara på sin plats att lyfta fram en snart ett år gammal artikel i Svenska Dagbladet.

Där rapporterades att forskare vid Karolinska institutet kommit till den kontroversiella slutsatsen att dagligt intag av feta mjölkprodukter resulterar i mindre övervikt. Men främst var det fet ost som bidrog till att kvinnor gick ner i vikt, enligt professor Alicja Wolk vid Karolinska Institutet. Läs hela artikeln "Fet mjölk rena bantningskuren" i SVD.

Scan steker köttbullar i palmolja
Med hjälp av två glasögon kunde jag läsa att köttbullarna var stekta i vegetabilisk olja. Däremot kunde jag utan problem läsa ”Rullade i Skara för att ge dig gott om tid och middagsro”.

Jag anade att något dolde sig bakom ”vegetabilisk” och slog en signal...
Läs mer >>
Var god dröj
I SvD den 5 december, publicerades en intressant undersökning om just det vi skrev om i SCAN-fallet ovan ”Du är placerad i kö”. Kuriöst men också allvarligt. Det kan inte betyda att allt fler ringer och klagar på något, utan snarare på neddragning av service och kostnader. Sen hoppas man att vi ska tröttna på att vänta och då minskar klagomålen!

Tips! Skicka ett mail och be dem ringa upp, "för du har inte tid och lust att vänta" Läs artikeln här >>
Vilseledande vegetarisk märkning
Här kommer en engelsk produkt, Cheddarost gjord på komjölk, med en symbol som inte förekommer i Sverige och inte är godkänd av EU.

Oss veterligen använder inte vegetarianer mjölkprodukter, om man inte är laktovegetarian. Läs mer >>
©  Copyright SKIS 2005-2007   Därför SKN (pdf) > Tidigare SKN > Prenumerera här >