Sveriges Konsumenter i Samverkan
- för ökat konsumentinflytande -
Nr 56 - 4 maj 2007 • • Snabba KonsumentNyheter • • Ansv utg: Bengt Ingerstam
070-604 77 25
Detta nyhetsbrev är viktigt, skicka länken vidare till vänner och bekanta.
Nu är det läge för
KONSUMENTKRAFTEN!
Vad döljer sig bakom 39:90?

Jo helt enkelt att några vill åt dina pengar för att öka sin försäljning, utan att tänka på klimatet, din hälsa och välfärd, genom att få oss att konsuMERA en massa du inte behöver.

Lösningen heter
KONSUmindre
– för din plånbok, vår VÄLFÄRD och KLIMATET. Läs mer >>
Klimatfrågorna ser vi på TV
men shoppingyra i butikerna

Dagens Handel jublar och rapporterar om framgången i vårhandeln. Upp 6,8 % bara i mars. Det är det vackra vädret i mars som gjort ”hushållen än mera shoppingyra”.

Det må så vara. Vi har fått lite mer konsumtionsutrymme av regeringen, men framför allt är det i vissa media som man basunerar ut budskapet ”ut och shoppa”. I debatten har också shopping varit uppe och hyllats till skyarna. Man får uppfattningen att får vi någon krona över ska den genast spenderas för att förverkliga oss. Men var finns budskapet om att hushålla och spara kanske för framtiden, barnen eller amortera lånen inför räntehöjningarna?

Men detta är ingen uppgift för handeln att bjuda på, däremot stimulansen ”shoppa mera”. Var finns motkrafterna?

Läs själv artikeln i Dagens Handel >>
Kastad mat hotar klimatet
Bortkastad mat kan vara ett större miljöproblem än man tidigare trott, skriver Svenska Dagbladet den 25 april 2007.

Enligt en beräkning som Skandiabanken gjort kastar en genomsnittlig svensk barnfamilj en fjärdedel av all mat som köps hem. Det motsvarar 8 000 kr/år. En amerikansk studie kom fram till ett svinn på 40-50 procent om man räknar med produktions- och distributionsleden.

De kastade livsmedlen genererar koldioxid som förstärker växthuseffekten. För stora inköp och dålig hantering av rester är några orsaker till svinnet.

Läs vad vi skrev om den slängda maten, för ett år sedan, 11 maj 2006: "Slöseriet med mat som slängs på "bäst-före-dagen". Våra siffror är högre än vad som redovisats i artikeln men storleksordningen räcker för att ta det på allvar. Vi har baserat vår kalkyl på vad reningsverken redovisade i ton slängd mat

Vårt recept för ett bättre klimat är KONSUmindre. Läs mer om det här.
2 miljarder upp i luften
– utan tanke på klimatet

Som bekant har EU-parlamentet två palats för sin verksamhet. Orsaklen är politiska beslut, där Frankrike envisas om att vissa sessioner varje månad ska hållas i Strasbourg och alltså inte i Bryssel. Kostnaden ligger runt 2 miljarder svenska kronor per år och det är vi skattebetalare som står för dessa fioler, liksom parlamentarikernas höga arvoden och frikostiga reseersättningar.

Vi tar inte upp detta för att klaga, men för att sätta fokus på helheten. Slöseri med pengar, ja, men i en tid då klimatet har blivit ett allvarligt hot för oss alla måste vi reagera och kräva återhållsamhet. Frankrikes argument håller inte i det stora sammanhanget. Sparsamhet är något EUs funktioner borde sätta högst och inte gurkornas rakhet. EU gör mycket bra men kostar för mycket och byråkratin är skrämmande.

Så länge man inte går före med gott exempel i sparsamhet och konsekvenstagande, ska man inte hoppas på att de små människorna, du och jag, lyder kommandona från Bryssel/Strasbourg att släcka lamporna när vi lämnar ett rum och stänga stand-in funktionerna på våra TV apparater, samt att duscha snålt. Det är ett hån emot befolkningen och medborgarna och riskerar att vi inte tar allvaret på allvar.

Börja rensa upp hoten uppifrån och ta tag i problemen på ett förtroendeskapande sätt. Klimatsmart va?
Läs direkt ur Europaportalen >>

UPPROP - låt oss mobilisera KONSUMENTKRAFTEN

Kan du undvara en 100-lapp?
Använd plusgiro 638 20 78-1

Vi satsar på att spara pengar åt dig och klimatet åt oss alla. Läs mer i avsnittet "Vad döljer sig bakom 39:90?"

Hjälp oss fortsätta som frivilligorganisation, fristående och obunden. Situationen börjar bli ohållbar efter att staten sänkt bidraget till vår organisation, men favoriserat den ”stora” med vissa folkrörelser bakom och som även försöker slå ut oss. Läs mer om namnstriden här >>

Ge oss ett litet stöd av ditt ”överflöd” , om du tycker vi gör ett bra jobb och ska fortsätta.
En verklig konsumentorganisation, vår gemensamma, kan inte vara beroende av staten utan måste byggas på konsumenternas stöd och engagemang.

Det är för stora frågor som vi själva måste ta i och inte vänta på att STATEN, EU, FN och politikerna, forskarna ska utreda samt övertyga näringslivet.

Vi konsumenter kan göra det snabbare och vi vet tillräckligt mycket redan för att göra stora insatser – som gynnar både våra plånböcker och hälsa och vårt gemensamma klimat – bara genom att handla MERA medvetet och KONSUmindre.

Skicka oss en 100-lapp NU till att börja med. Plusgiro: 638 20 78-1

Väljer du 200 kr i stället får du både medlemskap och boken Köksskolan (värd 275 kr)

Låt oss sedan satsa KONSUMENTKRAFTEN på att gemensamt och lokalt ”ta saken i egna händer” - för allas vårt bästa, som konsumenter! (glöm inte att uppge telnr och postnummer och din mailadress för vidare info).

Din guide i djungeln av tillsatser — E-nummerguiden är här!
Nu kommer lösningen, det många har efterfrågat, en liten uppslagsbok, lätt att ha med sig i handlaväskan.
Det går framåt! Boken heter E-nummerguiden och ger omfattande bakgrundsfakta för varje E-nummer.

Läs mer och beställ boken >>
Fem myter om tillsatserna i maten >>
Lightdryckerna ökar kraftigt
Allt mer vatten på flaska och syntetiskt sötat vatten ser bryggeribranschen som en framgång. Men vad är det vi har gått på?

Bortsett ifrån att det delvis hänger ihop med ändrad livsstil, är det också ett skickligt utnyttjande av sockerdebatten. Vad som än händer är näringslivet alltid på alerten och utnyttjar det till sin fördel och för att öka konsumtionen.

All marknadsföring inför stora sportevenemang, både för plattTV, chips och drycker har väl inte undgått någon.

Men nu när allvaret knackar på dörren, klimatet är hotat, är det på sin plats att vi vidgar begreppet och inte bara ser detaljerna utan sammanhangen.
Läs mer >>
Klimatet och spriten
Större och mer seriös helhetssyn krävs om vi ska klara klimatet och framtiden. Visst ska vi enskilda små medborgare göra vårt, men krafttag från beslutsfattarna, lagstiftarna och regeringarna måste gå före för trovärdighetens skull.

Men troligen är statsmakternas inkomster från alkoholskatterna så stora att man inte gärna tar i det som man borde. Läs mer >>
©  Copyright SKIS 2005   Därför SKN (pdf) > Tidigare SKN > Prenumerera gratis här >