Sveriges Konsumenter i Samverkan, SKIS
- för ökat konsumentinflytande -
Nr 20 - 6 mars 2006 • • Snabba KonsumentNyheter • •       
Vet du vad du äter?
Stöd Greenpeace namninsamling och kravet på märkning även för GMO-foder i produktionen av vår mat
Greenpeace samlar in namn i hela Europa som ska tillställas EU Kommissionen i vår med kravet på att även användningen av gmo-foder ska märkas. Det är ju en av konsumenträttigheterna i FN-dokumentet om konsumenträttigheter och skyldigheter att få veta hur vår mat produceras.  
Beslutet att märka livsmedel som innehåller GMO men inte om gmo-foder använts till djuren är mycket märkligt och här har nog EU Kommissionen lyssnat lite väl mycket på lobbyn.

Gå vidare här och anmäl dig på listan för att stödja kravet, eller och dra ut listan på papper för att cirkulera för fler påskrifter.
Skynda dig att svara på
enkäten om GMO
Till enkäten >>

Det första försöket med enkät bland läsarna av Snabba KonsumentNyheter skickade vi ut med SKN 19 den 26 februari.

Hittills har cirka 10 procent svarat men vi behöver ha betydligt fler svar om vi ska kunna använda oss av denna undersökning i opinionsarbetet mot GMO. Gör därför slag i saken NU och svara!
Arla Foods dömdes för
konkurrensbrott i Danmark


Arla Foods krävdes på 30 miljoner för att de mutat vissa handelskedjor att ta bort konkurrerande mejeriers varor från hyllorna till förmån för ARLAs, man kallade det marknadsföringsbidrag. Domen föll i Århus tingsrätt den 10 februari och det blev böter på 5 miljoner danska kronor.

Historien började redan 2005 och vi har rapporterat om det tidigare och lagt det under Skampålen, där vi tyckte det passade.
Läs mer här >>


Vi har tappat markandsandelar genom det här, men det är värre att vi tappat kundernas förtroende, säger kommunikationschef Astrid Gade Nielsen på Arla Foods i Danmark till den danska tidningen Landbrugsavisen.

Den 24 februari bekräftar Arla Foods att man inte överklagar böterna.

Vi låter denna historia ligga kvar på Skampålen annars glöms den snart. Dessutom hamnar den nu på Chicken Race, som ett exempel på hur man styr marknaden för att lura oss konsumenter.

Relaterade länkar:
Arla Foods överklagar inte böter - ATL
Arla åkte dit för konkurrensbrott - ATL
Arla inför rätta i Danmark - Lantbruk
Läs mer på vår hemsida: www.konsumentsamverkan.se
Har Unilever börjat göra grädde?
Ja, av en annons från ICA KVANTUM Vimmerby ser det ut "på det viset".

Se bilder här där det framgår hur vi konsumenter blir lurade
Motståndet mot
GMO-foder växer

I vårt Snabba KonsumentNyheter nr 19 den 26 februari tog vi upp problemet med Swedish Meats och Scan och deras felaktiga kalkyler över merkostnaden för GMO-fri soja.

Den 27 februari demonstrerade Greenpeace utanför Swedish Meats huvudkontor med bl a loggan ”scandal” och fick också ett möte med nye vd Åke Modig. Läs mera direkt på
Greenpeace hemsida.

Tidigare publicerat ”Därför måste Swedish Meats ändra sin GMO-policy”.
Alla svar på dina
frågor om fågelviruset

Aftonbladet lovade på löpsedeln den 1 mars ALLA SVAR på dina frågor om fågelviruset.
Fick du svar på ALLA dina frågor?

Ännu ett exempel på löpsedlar som "säljer" med ALLT OM....

Svenska närings-
rekommendationer 2005

Lagom till den just nu uppblossade debatten om hur fetterna påverkar vår hälsa, kan det passa bra att ge offentlighet på detta sätt åt Livsmedelsverkets senaste uppdaterade ”Svenska Näringsrekommendationer”.

Där står också hur du beställer den. Dessa rekommendationer är till mycket stora delar viktiga och relevanta, även om vi i SKIS inte helt delar deras uppfattning om fetterna. Men det är vi inte ensamma om, debatten rasar vidare. Läs våra tidigare inlägg i fettdebatten
hemsidan.

©  Copyright SKIS 2005   Därför SKN (pdf) > Tidigare SKN > Prenumerera gratis här >