Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
2009-03-10 Publicerad i KNY nr 13
Tema att må bättre
- Serien om socker - avsnitt 5
(Endast tillgänglig för våra medlemmar och Nyckel-prenumeranter)


5 – Måste allt smaka sött?

Nu har du kommit en bit på väg i vår sockerskola. Om du följt avsnitten hittills så borde du numera, tack vare den magiska femman, ha fått knepen för att välja bort alltför sötat bröd, onödigt socker i fling- och müsliprodukter och smygsötad mjölk, fil eller yoghurt.

Vi människor gillar den söta smaken. Rent genetiskt är vi faktiskt fortfarande stenåldersmänniskor och under årtusendenas lopp har vi lärt oss att det som är sött i naturen är oftast inte giftigt. Vi tränas tidigt i livet att föredra den söta smaken eftersom både fostervattnet och modersmjölken är söta.

Men, i vårt moderna samhälle där vi har tillgång till obegränsade mängder med socker så kan det helt enkelt bli för mycket! Vi konsumerar i genomsnitt 45 kg socker per person och år och vi dricker ungefär 90 liter läsk och saft och det är alldeles för mycket för att vi ska må bra.

Mycket av den ohälsa vi drabbas av har sin grund i att vi äter och dricker för mycket vitt raffinerat socker och andra snabba kolhydrater, som t ex vitt mjöl, stärkelse och andra sockerarter. ”Den västerländska sjukan”, eller det metabola syndromet, drabbar allt fler, och allt yngre drabbas. De sjukdomar som räknas till det metabola syndromet är högt blodtryck, diabetes typ 2, övervikt och förhöjda blodsockervärden. Dessutom lider många av Candida – en kliande svampinfektion – som också göds av socker. Läs direkt hos Kostdoktorn >>.

Om vi nu ska undvika socker - är det då bättre att äta produkter som innehåller artificiella sötningsmedel i stället? Vissa hävdar att dessa inte påverkar blodsockret, andra hävdar att när vi känner söt smak kan inte vår kropp avgöra om det är socker som är på väg ner i magsäcken eller om det är sötningsmedel, utan kroppen förbereder sig med insulinutsöndring.

Den som är sockerkänslig kan underhålla sitt sötsug med sötningsmedel och mättnadssignalerna kan bli förvirrade så att man äter mer.

Det finns en typ av saft som kallas för ”den utan socker” (Procordias Fun Light), men vad innehåller den då i stället? Fun Light Amazing Grape innehåller vatten, surhetsreglerande medel, stabiliseringsmedel, sötningsmedel, arom, konserveringsmedel, antioxidationsmedel, färgämne. Den enda naturliga ingrediensen är vatten – i övrigt innehåller drycken bara kemikalier.

Den allra bästa drycken är faktiskt rent vatten utan några tillsatser.

Var vaksam när du läser innehållsdeklarationen och undvik aspartam, cyklamat, sackarin, acesulfam K, sukralos, som alla är exempel på artificiella sötningsmedel.

När sötningsmedel slutar på -socker (druvsocker, fruktsocker, farinsocker, invertsocker) eller -sirap (glukossirap, majssirap, high fructose corn syrup) är det lätt att förstå att det handlar om socker.

Det finns också s k sockeralkoholer som smakar sött och de slutar på –ol (sorbitol, mannitol, laktitol, xylitol).

Olika typer av stärkelse används också som sötningsmedel, t ex kornstärkelse, majsstärkelse, risstärkelse och modifierad stärkelse. Maltodextrin är en modifierad stärkelse som bl a används som sötningsmedel och konsistensmedel i t ex glass.

Det finns en liten djungel med begrepp som handlar om en matvara är sötad eller inte och vad den i så fall är sötad med. ”Utan tillsatt socker” är ett populärt uttryck liksom ”x procent mindre socker”.

För att vara helt säker på om matvaran innehåller socker eller inte - läs noga igenom ingrediensförteckningen!

Fler smaker
Förutom söt smak så känner vi surt, salt, beskt och umami. Jag tror att man behöver ”träna” på fler smaker än den söta, för att kunna frigöra sig från sockerbehovet!

I vissa naturligt syrliga matvaror döljs den syrliga smaken av socker. Det gäller t ex många smaksatta fil- och yoghurtprodukter. I smaksättningen ingår alltid socker och/eller sötningsmedel! Den magiska femman, som jag skrev om i avsnitt 3 hjälper dig att hitta naturliga mjölkprodukter. Naturlig mjölk innehåller 4-5 gram mjölksocker (laktos) per 100 gram mjölk. Mjölksockret anges som kolhydrater i näringsvärdetabellen på paketet och om du kontrollerar att kolhydratvärdet är max 5 gram/100 gram mjölk så finns det inget tillsatt socker. En portion smaksatt yoghurt kan innehålla tillsatt socker motsvarande 12 sockerbitar.

Testa lite härligt sur/syrlig smak i form av en salladsdressing till middagen! Välj en god olivolja och blanda med rödvins-, vitvins- eller äppelcidervinäger, salt och peppar och lite kryddörter och njut till en sallad med färska grönsaker och bönor.

Pressa också citron och/eller lime i vattnet som du dricker, så vänjer man sig av med läsken.

Saltet ska vi inte överdriva i eller på maten. Smaka innan du eventuellt saltar. Halvfabrikat och annan färdigmat innehåller alltid mycket salt. Den som lagar maten själv har därför större kontroll på saltinnehållet i maten.

Prova ett öl med stor beska nästa gång. Byt ut isbergssalladen mot andra blad, som t ex ruccola eller endivesallad, så vänjer du dig vid beska smaker.

Umami-smak beskrivs som sötsalt eller buljongsmak. Smaken känns lite ”hal” och den finns i proteinrika livsmedel som kött, fisk, skaldjur, men även i svamp, lagrad ost och sjögräs/alger. Gör en shake i morgon bitti av hälften apelsinjuie, hälften vatten och en tesked spirulina – så får du uppleva umami-smaken!

Den som avhåller sig från att äta socker och söta matvaror en tid märker också sedan den söta smaken tydligare. Eftersom jag försöker leva som jag lär och vaken dricker eller äter något sött, om jag kan undvika det, tycker att t ex läsk, glass och godis är fruktansvärt sött och nästan oätligt! Det går alltså att träna om sina smaklökar!

Hälsningar

Maj Östberg Rundquist
Författare till boken Sockerdetektiven

upp

Startsida Övrig verksamhet och kampanjer Kontakta oss