5 – Måste allt smaka sött?
Nu har du kommit en bit på väg i vår sockerskola. Om
du följt avsnitten hittills så borde du numera, tack vare
den magiska femman, ha fått knepen för att välja bort
alltför sötat bröd, onödigt socker i fling- och
müsliprodukter och smygsötad mjölk, fil eller yoghurt.
Vi människor gillar den söta smaken. Rent genetiskt är
vi faktiskt fortfarande stenåldersmänniskor och under årtusendenas
lopp har vi lärt oss att det som är sött i naturen är
oftast inte giftigt. Vi tränas tidigt i livet att föredra
den söta smaken eftersom både fostervattnet och modersmjölken
är söta.
Men, i vårt moderna samhälle där vi har tillgång
till obegränsade mängder med socker så kan det helt
enkelt bli för mycket! Vi konsumerar i genomsnitt 45 kg socker
per person och år och vi dricker ungefär 90 liter läsk
och saft och det är alldeles för mycket för att vi ska
må bra.
Mycket av den ohälsa vi drabbas av har sin grund i att vi äter
och dricker för mycket vitt raffinerat socker och andra snabba
kolhydrater, som t ex vitt mjöl, stärkelse och andra sockerarter.
”Den västerländska sjukan”, eller det metabola
syndromet, drabbar allt fler, och allt yngre drabbas. De sjukdomar som
räknas till det metabola syndromet är högt blodtryck,
diabetes typ 2, övervikt och förhöjda blodsockervärden.
Dessutom lider många av Candida – en kliande svampinfektion
– som också göds av socker. Läs
direkt hos Kostdoktorn >>.
Om vi nu ska undvika socker - är det då bättre att äta
produkter som innehåller artificiella sötningsmedel i stället?
Vissa hävdar att dessa inte påverkar blodsockret, andra hävdar
att när vi känner söt smak kan inte vår kropp avgöra
om det är socker som är på väg ner i magsäcken
eller om det är sötningsmedel, utan kroppen förbereder
sig med insulinutsöndring.
Den som är sockerkänslig kan underhålla sitt sötsug
med sötningsmedel och mättnadssignalerna kan bli förvirrade
så att man äter mer.
Det finns en typ av saft som kallas för ”den utan socker”
(Procordias Fun Light), men vad innehåller den då i stället?
Fun Light Amazing Grape innehåller vatten, surhetsreglerande medel,
stabiliseringsmedel, sötningsmedel, arom, konserveringsmedel, antioxidationsmedel,
färgämne. Den enda naturliga ingrediensen är vatten –
i övrigt innehåller drycken bara kemikalier.
Den allra bästa drycken är faktiskt rent vatten utan några
tillsatser.
Var vaksam när du läser innehållsdeklarationen och undvik
aspartam, cyklamat, sackarin, acesulfam K, sukralos, som alla är
exempel på artificiella sötningsmedel.
När sötningsmedel slutar på -socker (druvsocker, fruktsocker,
farinsocker, invertsocker) eller -sirap (glukossirap, majssirap, high
fructose corn syrup) är det lätt att förstå att
det handlar om socker.
Det finns också s k sockeralkoholer som smakar sött och de
slutar på –ol (sorbitol, mannitol, laktitol, xylitol).
Olika typer av stärkelse används också som sötningsmedel,
t ex kornstärkelse, majsstärkelse, risstärkelse och modifierad
stärkelse. Maltodextrin är en modifierad stärkelse som
bl a används som sötningsmedel och konsistensmedel i t ex
glass.
Det finns en liten djungel med begrepp som handlar om en matvara är
sötad eller inte och vad den i så fall är sötad
med. ”Utan tillsatt socker” är ett populärt uttryck
liksom ”x procent mindre socker”.
För att vara helt säker på om matvaran innehåller
socker eller inte - läs noga igenom ingrediensförteckningen!
Fler smaker
Förutom söt smak så känner vi surt, salt, beskt
och umami. Jag tror att man behöver ”träna” på
fler smaker än den söta, för att kunna frigöra sig
från sockerbehovet!
I vissa naturligt syrliga matvaror döljs den syrliga smaken av
socker. Det gäller t ex många smaksatta fil- och yoghurtprodukter.
I smaksättningen ingår alltid socker och/eller sötningsmedel!
Den magiska femman, som jag skrev om i
avsnitt 3 hjälper dig att hitta naturliga mjölkprodukter.
Naturlig mjölk innehåller 4-5 gram mjölksocker (laktos)
per 100 gram mjölk. Mjölksockret anges som kolhydrater i näringsvärdetabellen
på paketet och om du kontrollerar att kolhydratvärdet är
max 5 gram/100 gram mjölk så finns det inget tillsatt socker.
En portion smaksatt yoghurt kan innehålla tillsatt socker motsvarande
12 sockerbitar.
Testa lite härligt sur/syrlig smak i form av en salladsdressing
till middagen! Välj en god olivolja och blanda med rödvins-,
vitvins- eller äppelcidervinäger, salt och peppar och lite
kryddörter och njut till en sallad med färska grönsaker
och bönor.
Pressa också citron och/eller lime i vattnet som du dricker, så
vänjer man sig av med läsken.
Saltet ska vi inte överdriva i eller på maten. Smaka innan
du eventuellt saltar. Halvfabrikat och annan färdigmat innehåller
alltid mycket salt. Den som lagar maten själv har därför
större kontroll på saltinnehållet i maten.
Prova ett öl med stor beska nästa gång. Byt ut isbergssalladen
mot andra blad, som t ex ruccola eller endivesallad, så vänjer
du dig vid beska smaker.
Umami-smak beskrivs som sötsalt eller buljongsmak. Smaken känns
lite ”hal” och den finns i proteinrika livsmedel som kött,
fisk, skaldjur, men även i svamp, lagrad ost och sjögräs/alger.
Gör en shake i morgon bitti av hälften apelsinjuie, hälften
vatten och en tesked spirulina – så får du uppleva
umami-smaken!
Den som avhåller sig från att äta socker och söta
matvaror en tid märker också sedan den söta smaken tydligare.
Eftersom jag försöker leva som jag lär och vaken dricker
eller äter något sött, om jag kan undvika det, tycker
att t ex läsk, glass och godis är fruktansvärt sött
och nästan oätligt! Det går alltså att träna
om sina smaklökar!
Hälsningar
Maj Östberg Rundquist
Författare till boken Sockerdetektiven
|