Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
2009-01-19 Publicerad i KNY nr 7
Tema att må bättre
- Serien om socker - avsnitt 4
(Endast tillgänglig för våra medlemmar och Nyckel-prenumeranter)


4 – Det är lätt att dricka massor av socker

Nu har vi gått igenom flera av de matvaror som var och en av oss äter dagligen; bröd, flingor & müsli och mjölkprodukter. Ett väldigt enkelt knep för att minimera tillsatt vitt socker när det gäller mjöl- och mjölkprodukter är att använda sig av den magiska femman.

• ”Varav sockerarter” ska vara max 5 gram/100 gram i bröd och flingor & müsli.
• Kolhydrater ska vara max 5 gram/100 gram i naturella mjölkprodukter.

Den som vill undvika att dricka socker bör hålla sig till vanligt kranvatten eller mineralvatten.

Läsk och saft innehåller mycket tillsatt socker! Läsk kan innehålla upp till 4 sockerbitar per deciliter och den som dricker en flaska som innehåller 33 centiliter läsk dricker motsvarande 14 sockerbitar! Jag tror inte att någon skulle kunna äta 14 sockerbitar på en gång, men det är fullt möjligt att dricka dem eftersom den söta smaken balanseras av en syra så vi känner inte hur sött det är.

Den syra som används i cola-drycker är fosforsyra. Förutom i läsk används fosforsyra som rostborttagningsmedel! Den som dricker mycket läsk kan få tandskador, både frätskador och att tändernas emalj blir förtunnad.

Läsk innehåller inga näringsämnen.

Det kan vara svårt att gå förbi billig läsk som störtexponeras på stormarknaderna. Oavsett hur billig läsken är så är det alltid billigare och bättre att dricka vatten.

Saft innehåller oftast mindre sockermängd jämfört med läsk, men fortfarande är det alldeles för mycket socker! Saft innehåller spår av vitaminer, men ingen behöver dricka saft för vitaminernas skull.

Småbarn brukar gilla att dricka Festis och Mer och många föräldrar tror säkert att dessa produkter är nyttiga att dricka!

På ett Festispaket står det så här:

Fruktdryck utan kolsyra, gjord på juice av apelsiner.

Ingredienser: Vatten, socker 10 %, 9,6 % apelsinjuice och naturlig arom av apelsin, citronsyra, antioxidationsmedel (askorbinsyra) samt konserveringsmedel (E211=natriumbensoat).

Näringsvärde
Per 100 ml färdig dryck

Energi: 180 kj (45 kcal)
Protein: < 0,5 g
Kolhydrater: 11 g *
Fett: < 0,5 g
* Motsvarar 7 sockerbitar/25 cl

En Sockerdetektiv ser direkt med sina tränade ögon att produkten innehåller mera socker (10 %) än apelsinjuice (9,6 %). Ändå står det på förpackningen ”gjord på juice av apelsiner” och det är ju inte ens halva sanningen …

Den dryck som får kallas juice får bara innehålla saften av frukt eller bär, ingenting annat. Ändå står det på en del juiceförpackningar ”inget socker tillsatt” och den upplysningen är onödig eftersom juice inte får innehålla tillsatt socker.

Nektar innehåller inte lika mycket frukt som juice och nektar innehåller också tillsatt socker.


Sanning med modifikation

Den här produkten beskrivs så här poetiskt på sin förpackning: "Naturens bästa havtorn, naturligt rik på antioxidanter och vitaminer". På Kiviks webbplats beskrivs drycken "... helt osötad och därmed extra tilltalande för dem som vill minska sitt intag av socker".

Men, enligt ingredienslistan innehåller drycken äppelsirap. Jag hade inte stött på äppelsirap tidigare utan jag ringde till Kiviks konsumentkontakt. Svaret jag fick var att de extraherar ut socker ur äpplena och gör en sirap av detta. En sorts fruktsocker, fick jag förklarat. Så att drycken är ”osötad” är en sanning med modifikation ...

I nästa nummer kommer jag att skriva om sött som inte är socker! Väl mött! Har du frågor så maila dem till skn(at)konsumentsamverkan.se

Hälsningar

Maj Östberg Rundquist
Författare till boken Sockerdetektiven

upp

Startsida Övrig verksamhet och kampanjer Kontakta oss