Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
Löpsedel 2009
Här hittar du nyheter som har publicerats på startsidans löpsedel under 2009

Vill du läsa äldre nyhetsnotiser kan du titta i vårt nyhetsarkiv:
Senaste l Arkiv 2008 l Arkiv 2003-2007 l Arkiv 1998-2002
2009
2009-12-21
Upproret mot lättprodukter i skolmaten sprids
Föräldrar ilskna på magra råd>> Artikel i Svenska Dagbladet
Läs mer om skolmaten >>
2009-12-07
Föräldrars uppror lönade sig
Nu får barnen välja Bregott och vilken mjölk de vill dricka.
Grattis till kämpande föräldrar i Sundsvall.
Läs mer om skolmaten >>
Läs om andra lokala initiativ >>
2009-12-03
Coop vilseleder sina kunder

29,90 för kassler? Låter billigt och bra. Men se upp, priset gäller per bit om ett halvt kilo, inte per kilo. Kilopriset är ett helt annat, och kräver skarpa ögon för att kunna läsas.
Läs mer i Bengt Ingerstams blogg >>


upp
2009-11-26
Handelsblockens prispress och kampanjer är orsaken till den nu uppblossade grisiga debatten och de svinaktiga formerna för grisuppfödningen
Pressmeddelande
- ”Sveriges Konsumenter i Samverkan beklagar att fokus i debatten hamnat helt på fel saker, när egentligen grundorsaken är den hårda prispressen som grisbranschen utsatts för under decennier”, säger Bengt Ingerstam, ordförande i Sveriges Konsumenter i Samverkan.
Läs hela pressmeddelandet>>
2009-11-26
Grisig matproduktion
Så var vi där igen, väl tajmat inför den grisigaste högtiden av alla, då vi ska frossa i julskinka.
Läs hela inlägget i Bengt Ingerstams blogg >>
upp
2009-10-23
E-nummerfri mat inget alternativ
E-nummer finns och är på både gott och ont. Ett E-nr står egentligen bara för att det är en av EU godkänd tillsats. Huruvida EUs vetenskapliga råd står på konsumenternas sida eller ej är en fråga om förtroende eller skepsis, samma gäller Livsmedelsverkets inställning. Man har därifrån försvarat glutamat, azofärgämnen, aspartam och sukralos bl a och det litar inte konsumenterna på. Men vem ska vi konsumenter lita på?
På böcker och tidningsartiklar kan man inte alltid lita - man måste nog vara mera kritisk än så. Det är vår uppgift som konsumentorganisation att gemensamt granska och försöka komma så nära sanningen som möjligt. Det gör vi gemensamt - med alla medlemmarna bakom.
E-nr fri mat är inget alternativ - rena råvaror är det bästa valet!
Ingredienser - även de utan E-nr - kan vara ett större fusk. Föroreningar får aldrig något E-nr, odeklarerade tillsatser är fusk, fellagad industrimat är (t ex Sodexho´s skolmat!) tragisk matförstöring. Har salmonella något E-nr?
Vi har som organisation aldrig dragit alla E-nr över en kam, somliga är bra och nödvändiga, somliga är ofarliga eller i vart fall förhindrar de värre effekter och då är valet upp till oss själva, medan somliga är påtvingade tillsatser som gynnar industrin och utgör risker för oss konsumenter. Det är dessa vi fokuserat på sedan 90-talet.
Men det finns värre saker än tillsatser. Vi vill lyfta debatten om maten ett snäpp högre.
Läs mer om hur vi valt att granska våra livsmedel >>
2009-10-20
"Folkhälsa och maten"
Debatt i Stadshuset i Eskilstuna 10 november kl 17-20
Läkare, myndigheter och konsumenter debatterar. Bengt Ingerstam från Sveriges Konsumenter i Samverkan medverkar och dessutom Kostdoktorn Andreas Eenfeldt och representanter från Socialstyrelsen, Livsmedelsverket m fl. Arrangör: Forum för hållbar utveckling
Se programmet >>
upp
2009-09-24
Skolmaten i den nya skollagen
Remissvar
Vi noterar med beklagande att frågan om hur våra unga ska utbildas till medvetna konsumenter i allmänhet och i synnerhet när det gäller kosten och dess effekter på folkhälsan, i stort sett bara behandlats med ett kort tillägg, som troligen kom till efter den häftiga debatten om skolmaten:
…utbildning samt erbjudas näringsriktiga skolmåltider.
När så stora frågor står på spel, dels folkhälsan och de skenande kostnaderna för vård, sjukvård och lidande vid sjukdom samt den försämrade prestationsförmågan hos de unga i skolarbetet, som också drar så stora kostnader, måste snarast ordet ”näringsriktigt” definieras och en större enighet tas fram där alla parter kan få vara med och även folket får säga sitt, föräldrarna och skolungdomarna också.
Läs hela remisssvaret här >>
Läs pressmedelandet >>
Nätverket mot lättprodukter i skolmaten >>
2009-09-16
Stärk immunförsvaret inför influensautbrotten!
Faktablad i serien Konsumenter granskar
Nu när det cirkulerar olika typer av influensa vill vi från Sveriges Konsumenter i Samverkan poängtera betydelsen av ett bra immunförsvar. Ett starkt immunförsvar är förstås alltid viktigt, för att skydda sig mot sjukdomar och lindra effekterna om man skulle råka få t.ex. en vanlig höstförkylning. Läs faktabladet >>
Du måste vara medlem eller abonnent på KONSUMENT-NYHETER för att få tillgång till hela texten.
Läs mer här >>
Se också annons i Allas>>
2009-09-09
Avbryt experimentet med "låtsas-certifierat" avloppsslam
Alla vi konsumenter är beroende av mat, livsmedel som ska vara säkra, nyttiga och hälsosamma
Skriv på namninsamlingen och sprid informationen om både vår aktion och namnlistan.
Läs hela artikeln >>
2009-09-08
Margarin ett stort misstag
Unilever gör upprepade misstag
Sponsoravtalet med Kocklandslaget nu brutet

Läs hela artikeln >>
upp
2009-08-27
Testa profylax med vitamin D och kost mot influensan
Professor emeritus Stig Bengmark tipsar om metoder att förhindra både influensan och dess effekter. Åtgärderna saknar biverkningar och är ganska billiga. Media är idag fyllda med motsägande budskap och vi
medborgare blir mer och mer frustrerade. Var finns sanningarna?
Stig Bengmarks rekommendationer kan vi ta till oss utan risk. Om vi sedan väljer att vaccinera oss eller ej får bli den enskildes eget beslut.
Läs mer om folkhälsa här >>
2009-08-27
Lättmargarin är inget alternativ
Nära 60 % vatten, som inte är fett. 42,5 % av fettet är mättat. Varför ska vi då välja lättmargarin, om vi ska undvika mättade fetter, frågar Bengt Ingerstam i sitt blogginlägg på den nya bloggen och konstaterar att förutom ett hälsoproblem är det även ett klimatproblem.
Läs mer om matfett här >>
2009-08-24
Mera överraskande tester av kräftor
Svenska färska signalkräftor en besvikelse. Läs om fortsatta kräfttester.
2009-08-13
Till medlemmar och intresserade i Göteborg med omnejd!
Torsdagen den 20 augusti kommer vi att ordna det första mötet för kommande Konsument-Forum i Göteborg.
Gunnar Lindgren kommer att hålla ett
superintressant föredrag om ”Din mat och din hälsa”.
Läs mer om mötet här >>
2009-08-10
Nytt inlägg i Bengt Ingerstams blogg
Kräftfynd för 49:- kg >>
2009-08-06
Plastpåsarna nu i debatten
Rapport i TV hade ett inslag den 5 augusti (Se inslaget här) med anledning av att man förbereder ett förbud i Spanien. I Sverige slänger vi vanligtvis inte plastpåsarna på stränderna eller i skogen, så hos oss blir det lite av en pseudodebatt. Bengt Ingerstam intervjuades och av allt som sades vid inspelningen kom mycket lite med, men kanske det viktigaste ändå, viktigt att lära oss ”KONSUmindre” och undvika det vi inte behöver. I detta fall reklam-plast-påsarna. Läs hela artikeln >>
(OBS! Endast tillgänglig för medlemmar och abonnenter av KNY) Bl a analysen på priserna från 1:50 och 2:50 mot reklamfri påse för 16 öre!
Läs vad vi skrivit om Bojkotten av plastpåsarna >>
Om de nya miljökassarna >>
Avsnittet KONSUmindre >>
Kampanjen 30% mindre kostnad för maten >>
2009-08-06
Koll på grädde – förpackningar och priser
10:- skillnad per liter och 1 liter per vecka gör en besparing på 500:- per person och år för plånboken, och samtidigt tappar jag i vikt och blir bara friskare! Det är KONSUMENT-NYCKEL i praktiken.
Läs hela artikeln och se tabellen >> (OBS! endast tillgänglig för medlemmar och abonnenter av KNY)
2009-08-05
Bengt Ingerstam i Gomorron Sverige
Inslaget tar upp Spaniens lagförslag som på sikt kommer förbjuda plastpåsar och Sveriges linje med återvinningskassar. Se inslaget här >>
2009-08-04
Bojkotta butikernas plastkassar!
Spanien är på väg att på sikt förbjuda plastpåsar. Enligt ett lagförslag kommer plastpåsarna att på sikt förbjudas helt.
Det är dags för Sverige att vakna. Men vi konsumenter kan börja redan nu med att bojkotta plastkassarna när vi handlar. (Vi startade vår bojkott redan juni 2008)
Läs tidigare notisen ICA glänser med sitt ECO och miljövänliga plastpåsar.
2009-08-03
Nya inlägg i Bengt Ingerstams blogg
Om kolesterol:
Fortsatt debatt om kolesterol samt Spiken i kistan för industrifetterna och därmed Becel med bakgrund av SVD:s artikel i dag 2 augusti, Omega-6 bakom svår tarmsjukdom.
Om kräfttester:
Dags för kräfttester igen >>
upp
2009-07-29
Nu tar Snabba KonsumentNyheter paus
Sedan 2005, då vi startade detta nyhetsbrev, utan kostnad för mottagaren, har vi gett ut 118 brev. Men nu måste vi göra paus tills vi eventuellt får tillbaka det statliga stödet, som vi blev av med inför 2008. Det kommer också att innebära att nyheterna som i fortsättningen publiceras i KNY, inte kommer att läggas öppet på hemsidan utan kommer att läggas ut på avsnitt som läses av medlemmar och KNY-abonnenterna.
Vi hoppas att du som har läst och uppskattat SKN ska vilja fortsätta stödja oss och vårt arbete genom att abonnera på KonsumentNyckeln eller genom ett medlemskap. Läs mer här >>
2009-07-08
Sommarerbjudande!
Passa på att prenumerera på
Konsument-Nyckeln
Just NU för 50:- året ut

Du kan även ge bort en prenumeration till dina vänner.

Vi bjuder här på ett potpurri av viktiga inslag i tidigare utgivna nummer av nyhetsbrevet KONSUMENT-NYCKELN, KNY med inriktning på vår HÄLSA, EKONOMI och det gemensamma KLIMATET.
Numret är ett smakprov, och du kan skicka det vidare till alla dina bekanta eller kanske t o m länka till det.
Läs mer om erbjudandet och läs demoversionen av KNY >>
upp
2009-07-06
Påtvingade matval hot mot folkhälsan
Nu behövs Sveriges Konsumenter i Samverkan, mer än någonsin. I debatten om folkhälsan måste vi konsumenter bli representerade i dialogen med regeringen och därför måste vi snabbt växa i medlemsantal.
Läs om regeringens senaste utspel, berätta för andra om vad som är på gång NU:
"Påtvingade matval” eller bättre folkhälsa? (pdf) >>
Bakgrundsmaterial (pdf) >>
Så här kan du stödja oss >>
2009-06-25
Besparing 79%
För 10:50 får du 12 g kryddpeppar på Konsum.
För 9:98 får du 50 g kryddpeppar på Willys.

Vilket väljer du?

Se vidare kampanjen Aktion spara 30%, och gårdagens Det lönar sig att kolla priser. Tipsa oss om vad samma påse på 12 g kostar på din ort.



2009-06-25
”Gratisreklamen” i din brevlåda
Läs hela artikeln >>
2009-06-25
Det lönar sig att kolla priser
Här kommer några stickprover som visar att det lönar sig att jämföra dels mellan butikerna och dels mellan förpackningsstorlekarna. Det varierar kraftigt mellan butikerna, så jämför på din ort men se här hur det kan variera där vi kollat.
2009-06-25
Hållbara matvanor inte dyrare
Det går att äta för en bättre hälsa och miljö och ändå få pengar över.
Läs hela artikeln >>
2009-06-25
Skolmatslagen på gång: bara skokräm blir
tillåtet för barn – skriver Dr Annika Dahlqvist

Det kommer ju nu en ny lag om skolmaten, som bl a föreskriver att maten ska vara hälsosam. Vi har tidigare berört detta och tolkningen av ”hälsosam mat” blir ju en tuff debatt.
Läs hela artikeln >>
2009-06-25
Sweden promotes climate-friendly food choices
Så skriver EurActive.com, ett nyhetsbrev inom EU med många intressenter bakom.
Sverige har notifierat ett dokument ”Livsmedelsverkets miljösmarta matval” som nu ligger ute för kommentarer och kommer säkert att drivas av Sverige under ordförandeskapet som börjar om några dagar.
Bl a under avsnittet ”Matfett” utpekar man förvånandsvärt nog palmoljan som en stor bov och då borde man ju avstå från margarinerna! Byter man ut margarinerna mot smör/Bregott löser man ju detta med i stort sett bibehållen mängd mättade fetter. Sen är det upp till var och en att bestämma mängden fett man äter.
Läs hela artikeln >>
upp
2009-06-09
Barnen och föräldrarna i Partille vann kampen mot lättprodukter i skolmaten
Efter en intensiv kamp gav äntligen kommunens ansvariga upp försvaret för Livsmedelsverkets kostrekommendationer om att bara servera lättmjölk och lättmargarin i skolmatsalarna och har nu lovat barnen valfrihet såväl när det gäller mjölken som matfettet. När höstterminen börjar serverar man nu även Bregott och standardmjölk. Livsmedelsverkets rekommendationer är alltså inte någon lag eller tvång.
Opinionen är starkare och det lönar sig att kämpa för sin övertygelse. Läs mer >>
2009-06-09
Dags för matjes-test inför Midsommar
Vi vill bjuda er på en förtest av matjes, inför midsommar. Normalt publicerar vi sådana tester endast i KONSUMENT-NYCKELN (KNY) till medlemmar, men det är en upplevelse att smaka på ”allt mellan himmel och helvete” – typiskt för matjes till midsommar! Bilda en testgrupp så blir du inte lurad! Till Matjessillstestet >>

2009-06-09
Dagens NYCKEL: Se upp med priserna på bananer
Den 3 juni kommenterade vi radioprogrammet Plånbokens avslöjande om att COOP sålde vanliga bananer under skylt om att det var ekologiska.
För att skapa en bild av situationen kollade vi i tre butiker och fann att det lönar sig att kolla även priserna.
Läs mer >>
2009-06-09
Östersjötorsken har blivit offer för handelns styrning
Den 29 maj hände två viktiga saker på fiskeområdet. Dels offentliggjorde ICES, Havsforskningsinstitutet, de senaste förhållandena för olika arter och bestånd, samt synpunkter på lämpliga fiskekvoter. Samma dag publicerades en debattartikel i ICA NYHETER skriven av vår ordförande Bengt Ingerstam och nådde då ut till handelns folk, som har varit djupt involverade i hur märkningen skötts eller rättare inte skötts, samt vilka fiskarter de sålt. Läs mer >>
2009-06-08
Vill vi ha GMO-fritt i Sverige?
En demonstration hölls i fredags i Kalmar där många organisationer deltog, bl a vi från Sveriges Konsumenter i Samverkan.
Läs mer >>
2009-06-03
MÄRKLIG bananbluff hos COOP
I radioprogrammet PLÅNBOKEN i P1 avslöjades idag 3/6 hur man skyltar ”KRAV-bananer” och Ekologiska bananer, även för bananer som inte är vare sig KRAV eller EKOLOGISKA. COOP har lyckats kommunicera till konsumenterna att de endast ska sälja KRAV och Rättvisemärkta bananer, för att göra det enkelt för oss konsumenter.
Nu skyller man på ökande efterfrågan på ekologiska bananer och då säger man att man måste ha vanliga i stället, för bananer måste man ju ha! Men detta har man inte lyckats kommunicera ens till sina butiker utan dessa sålde konventionella bananer som KRAV-bananer. Det är bedrägeri! Det är lagbrott! Det är rent ut sagt dåligt att nu skylla på att man inte hunnit informera butikerna, men man fortsätter att desinformera och medvetet lura konsumenterna.
Hur ska COOP kunna uppehålla konsumenternas förtroende i framtiden? Eller helt enkelt få oss att tro på vad de ”kommunicerar” till oss konsumenter?
Lyssna på Plånboken i P1, reprisen i kväll 00.03 eller söndag 14.03 eller via Plånbokens hemsida, samt läs på programmets hemsida.
Märkning >>
Ekologiska livsmedel >>
Chicken race >>
Tummen upp/ner >>

upp
2009-05-29
Spelet om Östersjötorsken och märkningen
Debattartikel med denna rubrik har i dag publicerats i ICA NYHETER, facktidning som når bl a handelns folk. Vi har i flera avsnitt här tagit upp det irrationella med att köra den svenska Östersjötorsken till Frankrike medan handeln, styrda av andra intressen, tvingar oss köpa torsk från Nordnorge/Barents hav. I dessa klimatmedvetna dagar kan detta inte försvaras inte minst just ur klimathänsyn.
Den 6 maj uppmanade vi er medvetna konsumenter att kontakta din fiskhandlare och påtala denna oönskade hantering och överlämna till dem vårt flygblad.
Just idag 29 maj publicerades nu vår debattartikel. Nu kan ni skriva ut debattartikeln också och ge dem även detta att tänka på.
Just idag offentliggjordes Internationella Havsforskningsrådet ICES synpunkter på bl a torskbeståndet i Östersjön, öster om Bornholm. Läs om det på Fiskeriverkets hemsida
Det bästa är alltså att fråga efter NÄRFISKAT, då är tillgången garanterat fångad inom fastställda kvoter och när sedan kvoten är uppfiskad får vi ta torsken från annat håll, t ex Nordnorge eller byta till sej.
Detta är opinionsbildning från oss konsumenter, som nu måste bli mera aktiva och inte låta oss styras som hittills skett.
Mer om fiske>>
2009-05-29
Tvist om lättprodukter
I P1-morgon i morse sändes ett reportage från Ugglums skola i Partille med anledning av att Partille kommun efter protester från engagerade föräldrar har beslutat att återgå till att erbjuda standardmjölk och Bregott till skolbarnen förutom de lättprodukter som en tid har varit enda alternativet.
Lyssna även på den efterföljande debatten mellan Irene Mattisson från SLV och Ulf Ravnskov.
Nätverket mot lättprodukterna i skolmaten>>
Debatten om maten >>
2009-05-27
GRISligt svårt att välja!
Många av oss har nog hört via radio och sett i vissa tidningar om ”scoopet” som P1 EKOT Granskar släppte häromdagen om misshandel av grisar i den danska ”grisindustrin”, för det är en industri enligt de danska uppfödarna själva. Se samlingsdokumentet på SR P1 Ekot Granskar Där finns alla länkar sedan.

Det råder ingen tvekan om att djurskyddssituationen i Danmark lämnar mycket att önska, därför är det logiskt att vi konsumenter, för att visa vår avsky, slutar köpa griskött från Danmark. Men en bojkott är också motiverad av ännu ett skäl! I Danmark är det helt OK att ge grisarna GMO-foder och det står inte angivet på slutprodukten, livsmedelspaketet. På vår sida om BOJKOTT finns sedan länge upptaget just detta.
Hur visar vi då vår reaktion? Fortsätt läsa hela kommentaren här>>
upp
2009-05-20
Debatt i P1 morgon om GMO i foder
Samt Monsantos näst intill monopol, och debatten mellan kandidaterna till EU Parlamentet Marie Wickberg (C) och Carl Schlyter (MP). Lyssna på inslaget via länk >>

Tyvärr har Maria fel när hon påstår att det är en prisfråga, vill inte konsumenterna ha det är det de som avgör, det är en konsumentfråga!
upp
2009-05-20
Livsmedelsverkets svar i Dagens Medicin
på kritiken mot kostrekommendationerna

Den 8 april publicerades en starkt kritik i artikel i Dagens Medicin: ”Livsmedelsverket bör sluta med kostråd till allmänheten”
Man granskade bakgrunden till Livsmedelsverkets kostråd och man skrev rent ut att Livsmedelsverket borde sluta med kostråd till allmänheten. Det var 12 experter, flera professorer, som stod bakom och analysen av Livsmedelsverkets lista på 72 vetenskapliga rapporter var en vass sågning.
Först i dag 20 maj kom bemötandet av kritiken: "Livsmedelsverkets kostråd står på vetenskaplig grund"

Här ett kort utdrag ur Ulf Bohmans replik i Dagens Medicin:

"Den lista på 80 studier vi presenterar kan misstolkas, skriver Ulf Bohman efter kritik mot Livsmedelsverket. Presentationen av koststudierna ska förändras."
(---)
"Livsmedelsverkets uppdrag är att ge råd till den friska befolkningen för långsiktigt hälsosamma mat­vanor, medan kliniker ger individuella råd till sjuka patienter baserade på riktlinjer från Socialstyrelsen. Hanteringen skiljer sig i många avseenden, men det innebär ingen konflikt – tvärtom behövs båda."
(---)
"Näringsrekommendationer och kostråd till den breda allmänheten måste vila på en bred vetenskaplig grund – detta kommer Livsmedelsverket inte att kompromissa med."

Ulf Bohman

Vår kommentar:
Det är olyckligt att Livsmedelsverket endast ger råd till den friska befolkningen. Hur många är helt friska? Vore det inte bättre att ge råd så att de friska inte behöver riskera att bli sjuka?
Läs vår kommentar här >>
2009-05-19
Nu kommer ny lag om skolmaten
Om några veckor presenteras förslaget om lagstiftning för skolmaten, som bl a innebär att maten skall vara näringsriktig! Så nu kommer nästa kamp, att verkligen få igenom just det, att maten blir näringsriktig.
Här står ju intressena mot varandra och Livsmedelsverket är ju känt för att varna för mättade fetter, medan allt fler forskare, läkare och näringsexperter motsäger detta och visar att denna fettfobi bara har varit stödd på undermåliga forskningsrapporter.
Allt fler vanliga konsumenter vänder också lättprodukterna ryggen och försäljningen ökar kraftigt för smör och Bregott (ett smörgåsfett baserat på grädde).
Det ska bli intressant att se hur man kan motivera vattenutspädda produkter och fettbefriade varianter av mjölk som mera ”näringsriktiga”. Hela inlägget här >>

2009-05-19
Nyhetstidningen FOKUS fokuserar fettkriget
I senaste numret av FOKUS tas frågan om fettdebatten upp på ett föredömligt sätt. Man visar på ”Det långa fettkriget” som började 1863 och nu 2009 har accelererat till oanade höjder. Hela inlägget här >>
2009-05-19
Debatten om spridningen av s k certifierat avloppsslam intensifieras
Vi godtar inte "självcertifiering" med vaga gränsvärden på kadmium och inga alls på mängder av kemikalier och läkemedel.

Här finns kopior av debattartikel i ATL från Svenskt Vatten och vårt genmäle på inslaget:
Certifiering av avloppsslam minskar belastningen på miljön >>
Konsumenterna säger nej till slam >>
Följ utvecklingen direkt på hemsidan och avsnittet Avloppsslam.
2009-05-19
KONSUMENT-NYCKELN visar vägen
NYCKELN till bättre ekonimi, hälsa och klimat
En snabb koll samma dag i 4 butiker, varav NETTO var ny, gav enkelt många sköna kronor mer i plånboken. Hela inlägget här >>
2009-05-19
Kampanjen ”Kostdemokrati” som startades i Partille mot skolmaten är vunnen
Sedan höstterminen 2008 har en grupp föräldrar engagerat sig mot lättprodukterna i skolmaten Läs nyhetsbreven i Projekt Skolmaten >>
Man krävde vid flertalet kontakter med kommunens ansvarige att ”kostdemokrati” skulle återinföras, d v s att barnen och ungdomarna skulle återfå valfriheten och välja mellan fullmjölk eller lättmjölk samt smör/Bregott som alternativ till LÄTTA margarin. Kommunens ansvariga höll benhårt fast vid att man tillämpade Livsmedelsverkets rekommendationer att endast servera lättmjölk och lättmargarin.
Men argumenten från projektet SKOLMATEN vägde tyngre. Nyligen beslutade de ansvariga att åter införa såväl fullmjölk som Bregott från och med höstterminen 2009.
Nu kommer man att se hur de faktiska kostnaderna kommer att sjunka. Butikspriset för LÄTTA (lägsta pris bland butikerna) är 59:- per kg fett, vatten borträknat. Motsvarande pris för Bregott är 42:- för samma energimängd och skolmaten ska ju ge energi, inte bara vatten. Samma effekt blir det för mjölken.
Läs mer om priser kontra energi >>

Följ utvecklingen för: Nätverket mot lättprodukterna i skolmaten >>

2009-05-18
Framgång för matupproret i Partille
I förra veckan berättade vi om succén för matupproret i Partille och om radioinslaget som skulle sändas 15 maj. Nu har programmet blivit framflyttat och kommer istället sändas den 29/5. Vi återkommer om tid. Läs mer >>
upp
2009-05-14
Framgång för matupproret i Partille
Snabb framgång för det lokala upproret mot skolmaten i Partille. Kommunledningen har nu gett vika för påtryckningarna från föräldrar i Partille och återinför fullmjölk samt smör/Bredgott från och med höstterminen.
Den så kallade "kostdemokratin" är återinförd så att eleverna själva kan välja vilken typ av mjölk och matfett de vill använda.
Lyssna på P1 morgon 15/5 då eventuellt inslag och intervjuer offentligörs. Läs mer om det lokala initiativet Projekt Skolmat.
Det är glädjande att kommuner, som tidigare har gömt sig bakom Livsmedelsverkets rekommendationer, visar att de kan ändra sig och faktiskt lyssnar på opinionen från föräldrar och elever.
Följ Partilles exempel för lokala aktioner.
Följ utvecklingen via nätverket mot lättprodukterna i skolmaten >>
2009-05-06
Direktaktion i fiskbutiker och diskar:
Vi konsumenter vill ha tillgång till färsk Östersjötorsk!
Vi uppmanar nu alla fiskkonsumenter att ta kontakt med er fiskbutik/disk. Be handlaren ta hem fisk märkt Närfiskat samt att de ska skylta ordentligt så att vi tydligt kan se vart fisken kommer i från och kan veta säkert att fisken kommer i från Östersjön.
Skriv ut flygbladet "Vi konsumenter vill ha tillgång till färsk Östersjötorsk!" (pdf) och överlämna det till din lokala butik/handlare.
Läs mer om hållbart fiske >>
upp
2009-04-29
Torsken i Uppdrag Granskning ikväll
I kväll kommer Uppdrag Granskning i SVT1 20.00 fortsätta att granska turerna kring fiske och den svenska Östersjö-torsken som exporteras till Frankrike medan vi tvingas äta importerad torsk från Nordnorge. Temat blir ”Torskens omvägar till bordet”. Läs mer >>
2009-04-29
Torsken i Uppdrag Granskning
Den 29 april tog Uppdrag Granskning i SVT1 upp turerna kring fiske och den svenska Östersjö-torsken som exporteras till Frankrike medan vi tvingas äta importerad torsk från Nordnorge.
Missade du programmet?
Se hela programmet i svt play >>
Läs mer här >>
upp
2009-04-29
Kriget om mjölkmarknaden
Kriget om mjölkmarknaden har varit aktuell ett tag och att ARLA ville utnyttja sin roll för att göra livet surt för de små lokala mejerierna har inte varit någon hemlighet.
Nu har Konkurrensverket slagit till och tydligen är det COOP som ingått det mest flagranta avtalet med ARLA. Nu får vi väl veta hur ideologierna håller!
Läs artiklarna:
Aftonbladet: Gryningsräd mot Arla >>
Expressen debatt: Arla svälter ut mjölkbönderna >>
DN: Razzia på Arla och Coop >>
ATL: Coopaffären kan vara olaglig >>

Upp till aktion och visa vad du tycker genom peka med plånboken - Finns det lokala alternativ, stöd dem så kanske vi kan ha kvar några lokala mejerier.
2009-04-28
GDA-Märkning - Tidernas största bluff smyger på oss
På eget initiativ har några av världens största företag skapat en egen märkning, GDA, Guidline Daily Amount.
Det är inget EU-sanktionerat system, men man kör igång det och konstaterar bara: ja ni har det ju redan.
Vill du veta mera om GDA klicka här >>

Svara på vår enkät om GDA >>
upp
2009-04-27
Bojkotta charkföretag som inte anger förpackningsdag
Nu igen, skandal inom charkbranschen!
Radions P1 EKOT avslöjade i morse, 27 april, hur ett flertal charkföretag medvetet märker upp till 10 dagar gamla varor med framflyttad förpackningsdag. Flera ertappade företag svarar nu att de slutar ange förpackningsdag och märker bara med ”bäst-före”.

Förtroendet för kött- och charkbranschen sjunker nu ett snäpp till. Ledsamt, men vad gör vi konsumenter? Det finns bara en sak vi kan göra:

BOJKOTTA alla produkter som saknar ”förpackningsdag”. Visa vad vi tycker och vill.

Läs och lyssna här, P1 Ekot >>
Listan på alla förtag som systematiskt fuskat >>

Se bilder och lista över kött- och charkprodukter som saknar förpackningsdag >>
upp
2009-04-24
Mättat fett bara nyttigt
Prof. Fredrik Nyström från Linköpings Universitet tycker Livsmedelsverket ska ta bort sina kostråd i fettfrågan, så länge den stora oenigheten råder.
Lyssna på Vetenskapsradion >>
Läs mer på Kostdoktorn.se >>
Mer om kostrekommendationer >>
Mer om folkhälsa >>
upp
2009-04-23
Kostråden dröjer trots folkhälsokris
Ska svenska konsumenter, inklusive barnen, behöva drabbas av kostråd som bevisat ger övervikt, fetma samt diabetes? Ansvaret för folkhälsan är viktigare än att följa byråkrati och stelbenta regler och falla tillbaka på ifrågasatt forskning. Verkligheten är tydlig och allt fler tar nu saken i egna händer och mår bättre, går ner i vikt, botar sin diabetes.
Läs inlägg i Dagens Nyheter >>
Mer kommer i nästa nyhetsbrev i serien "Må bättre"
Prova på KONSUMENT-NYCKELN 6 mån 100 kr >>
Mer om kostrekommendationer >>
Mer om folkhälsa >>
upp
2009-04-20
Debatt om avloppsslam i SR Kalmar
I Radio Kalmar 20/4 möttes Anders Finnson från Svenskt Vatten och ordföranden för Sveriges Konsumenter i Samverkan Bengt Ingerstam, en av undertecknarna av debattartikeln på DN Debatt 19/4 Avloppsslam en cancerfara som förgiftar våra åkrar.
Lyssna på inslaget >> 7:40 in i programmet, 10 min
Sprid vårt flygblad >>
Mer om slam >>
upp
2009-04-19
Avloppsslam en cancerfara som förgiftar våra åkrar
Forskare och naturvårdare slår larm:
Den raskt tilltagande användningen av slam från reningsverken som gödselmedel hotar människors hälsa. En stor del av den svenska åkermarken riskerar att bli obrukbar för livsmedelsproduktion på grund av höga halter av giftiga tungmetaller som kadmium, långlivade medicinrester, flamskyddsmedel och andra kända och okända skadliga ämnen i slam från reningsverken.

En bedräglig certifiering av det cancerframkallande slammet invaggar jordbrukare och livsmedelskonsumenter i en falsk föreställning att slammet är rent och ofarligt, skriver sammanlagt 40 forskare, naturvårdare, politiker, läkare, ingenjörer, lärare och representanter.

Läs mera på DN Debatt >>

Sprid artikeln och vårt flygblad, via e-post eller kopiera och sprid på papper.
Läs mer om slam >>
upp
2009-04-16
Nu har även Tyskland sagt nej till GM-majs
Läs mera på Hej då GMO >>
upp
2009-04-15
Kadmium i våra livsmedel och slammet på åkrarna?
Frågan är nu mer akut än på länge och en del kommuner är i full aktion för att börja sprida slam, s k certifierat slam, som inte är någon som helst garanti för skador på jordarna, livsmedlen och oss konsumenter.
Läs mera >>
Flygblad att sprida för att väcka opinion i frågan >>
REVAQ certifiering – risk för MILJÖGIFTER från SLAM till åker och livsmedel >> (Rapport av Göran Petersson)
upp
2009-04-15
Östersjötorsken förvägras oss – varför?
Ska vi finna oss i att torsken från Östersjön körs ner till Frankrike på lastbil, medan vi hänvisas till att importera torsk från Nordnorge? Så horribelt är det i dag. Handeln är än en gång vilseledda av opinionsbildning och lyder i detta fall främst WWF.
Torsktillväxten är i Östersjön bättre än på länge. Visst är fiske överhuvudtaget ett långsiktigt problem, men det sker mycket och debatten har haft effekt.
Läs mera >>
Ny rapport om torsken i Östersjön >>
upp
2009-04-15
"Livsmedelsverkets kostråd är hopplöst enfaldiga"
Så skriver Dr Tore Persson, leg läkare vid Karolinska Universitetssjukhuset. Forskar bl.a. om mat till barn och unga.
Han är en i raden av läkare och professorer, samt forskare som nu öppet ifrågasätter de officiella kostråden vi har i Sverige.
Läs hela hans debattartikel i bloggen Newsmill >>


Läs mera om:
Debatten om maten >>
Kostrekommendationer >>
Nätverket om skolmaten >>
Folkhälsan >>

upp
2009-04-08
Presstopp!
Flera experter eniga: Argumenten mot de mättade fetterna är grundlösa
Just nu kommer en artikel i Dagens Medicin där ett stort antal professorer, läkare och experter redovisar sin granskning av de vetenskapliga rapporter som Livsmedelsverket har som grund för sina kostråd. Det visar sig att skrämseln för de mättade fetterna är grundlös. Artikeln avslöjar en av vår tids kanske största desinformation med oanade effekter på folkhälsan.

Vem tar nu ansvaret för folkhälsan? Frågan är om inte folk redan anat detta och övergått från margarinerna till smör och bregott som flera undersökningar visar. Läs artikeln här >>
Läs vårt pressmeddelande >>
upp
2009-04-06
Sista chansen att se dokumentären om genteknik
Programmet visas i repris i Kunskapskanalen 6/4 och 7/4)
upp
2009-04-06
Codex Alimentarius
Det internationella regelverket för livsmedelsstandarder
Vi hade en aktiv roll i arbetet med standarder fram till 2003 med stora insatser. Här följer nu en uppdatering av hur arbetet är organiserat idag. Läs mer >>
upp
2009-04-03
Lokalt uppror mot skolmaten startat i Partille!
Nu har startskottet gått för projekt "SKOLMATEN I PARTILLE", en helhjärtad insats för att återinföra valfrihet och kostdemokrati i Partille. Barnens hälsa måste gå före föråldrade kostråd och prestige! Se deras namninsamling.
Mer fakta på http://www.lchf.biz/
Det är mycket debatt runt om i landet om skolmaten och de senaste påfunden med att enbart servera lättmjölk och lättmargarin i skolmatsalarna. Var har valfriheten tagit vägen?
Följ exemplet från Partille och starta en liknande namninsamling där du bor! Läs mer >>
upp
2009-03-31
Unilever ute och valsar igen
Ny variant på dold reklam i Allt om Mat på nätet. Deras tidigare inlägg i Icakuriren skrev vi om och även KO-anmälde - läs vår KO-anmälan här.
Vi har inte hunnit göra en noggrannare granskning av alla påståenden men kommer att göra det så fort vi hinner.
Men här ett par synpunkter:
Fråga 9 - Här lägger man fokus enbart på omättade fetter utan att upplysa om att margarinerna i stort sett innehåller lika mycket mättat fett som smör och Bregott men då rör det sig om Palmolja, något man vill tala tyst om. På paketen finns ingen uppgift om vad det är för mättat fett utan anges bara som vegetabiliskt fett.
Läs mer om den nu aktuella vilseledande kampanjen direkt på kostdoktorn.se.
Läs vår tidigare granskning av Unilever: Unilever vilseleder om margarin och essentiella fetter
Ps. Pga kritiken har Allt om Mat nu kompletterat alla sidor i frågeserien med texten "Hela den här sidan är en annons från Unilever".
upp
2009-03-31
Ska vi ha mer kadmium i maten?
I massor av år har vi kämpat med att få stopp på spridningen av avloppslam på våra åkrar och nu är det dags för en tredje attack. Vi har två gånger tidigare lyckats få bönderna att avstå från att sprida slam. Men nu ökar slamspridnigen igen.
Aktuella dokument där bland annat kadmiumfrågan belyses finns på avsnittet Avloppslam
Ett antal intresserade och engagerade personer arbetar just nu på en debattartikel. Det är helt oacceptabelt att Svenskt Vatten, som organiserar landets olika avloppsföreningar (reningsverken), själva har utarbetat ett eget system för så kallad certifiering. Gränsvärdena för kadmium är oacceptabla.
Det är angeläget att snarast få stopp på den spridning som nu börjat ske. Vi har direkt tillskrivit alla LRFs regionorganisationer, landets olika mejerier och äventillverkarna av bröstmjölkersättning och har begärt ett möte snarast med Livsmedelsindustrierna.
En intressant och mycket välinformerad artikel har publicerats på bloggen Johannas kost.
Detta är första inlägget i den kommande serien med artiklar under temat Vad innehåller egentligen vår mat?
Läs mer >>
upp
2009-03-31
Hur lång tid måste du arbeta för att ”finansiera” all den mat du slänger?
(OBS! En genomsnittlig kalkyl från 2006) Läs mer >>
Frågan har i dagarna aktualiserats igen. Konsumentföreningen Stockholm har publicerat sin rapport om mat som slängs i onödan. Läs artikeln
57 procent av den mat som slängs är ätbar
i SvD.
upp
2009-03-27
Antioxidanter och socker
SAFT - SYLT - KETCHUP - YOGHURT
- lite bär säljer mycket sött -
Ny rapport av Göran Petersson mars 2009 Professor i Kemisk Miljövetenskap Kemi- och bioteknik, Chalmers
Våra bär, fulla med antioxidanter, har nu blivit utnyttjade för utvecklingen av en massa översötade produkter - som åker snålskjuts på bären, men ger negativ effekt på vår hälsa. Läs hela rapporten >>

upp
2009-03-25
EUs vetenskapliga råd sänker gränsvärdena för kadmium i maten till en tredjedel
Det rapporterar Vetenskapsradion idag. Sveriges Konsumenter i Samverkan har drivit frågan om slamspridningen på åkermark sedan 90-talet och så sent som i förra veckan har vi uppvaktat de lokala LRF-avdelningarna om att iaktta försiktighet och avstå från slamspridningen, även om det är s k "certifierat". Svenskt Vatten sköter certifieringen, men de agerar ju i egen sak och vi anser inte att avloppsverken själva ska certifiera sitt slam.
Vi har också tillskrivit Svenskt Vatten och begärt klara besked på en mängd frågor, men ännu inte fått något svar!
Visst ska fosforn på sikt tas till vara, men utan att sprida alla andra föroreningar på vår åkermark. Vårt förslag sedan lång tid tillbaka är att först röta slammet och utvinna biogasen och sedan bränna det och utvinna energin, för att sedan med redan befintlig teknik kunna utvinna ren fosfor ur askan.
Läs mer om avloppsslammet på vår hemsida:
Avloppsslam - Slamspridning på åkermark >>
Vår policy för återföring av växtnäring >>
Läs/sprid flygbladet Framtidens odlingsmark (pdf) >>
Läs brevet till LRF-avdelningarna >>
Följ frågan också i radions program Klotet >>
upp
2009-03-24
Handlingsplan mot fetma havererar
Kostdoktorn kommenterar SvD:s artikel Överviktiga hamnar mellan stolarna i sin blogg 20 mars: Den ambitiösa planen har inte lyckats. Den bygger på tallriksmodellen och naturligtvis på att minska fettintaget. Läs mer >>
upp
2009-03-20
Konsumenter granskar:
Information om kostråd och hälsofrågor i SVT Rapport
- Ska media förmedla nyheter och debatt? Ja.
- Ska media förmedla kunskaper och t ex kostråd? Nej, om inte enighet råder! Men rapportera båda sidors uppfattningar är bra. Att gömma sig bakom en myndighet är inte nog, möjligen en upplysning men inte en garanti för sanningshalten och i vart fall inte opartiskt.
Ett ovanligt dramatiskt fall inträffade när Rapport i SVT den 15 mars berättade att 5000 dödsfall kunnat sparas med sänkta kolesterolvärden och att det mättade animaliska fettet var farligt. Mycket ensidig intervju med professor Annika Rosengren, helt utan ens motfrågor.
Läs mera >>
upp
2009-03-18
Fettkriget i morgonsoffan
Missade du Gomorron Sverige och fettdebatten i morse? Se inslaget direkt i SVT Play >>
upp
2009-03-17
Fettkriget i morgonsoffan
I morgon i SVT1 efter kl 07.00 möts Dr Annika Dahlqvist och professor Annika Rosengren i en debatt om mättat fett. Orsaken till debatten är kritiken mot rapportinslagen de senaste dagarna. Läs mer om bakgrunden på kostdoktorn.se: Vad Rapport glömde >>
upp
2009-03-17
Medlemserbjudande
Just nu erbjuder vi "Prova På-Medlemskap" i 6 månader för 100 kronor. Då ingår även nyhetsbrevet Konsument-Nyckeln som utkommer med ca 2 nummer per månad. Läs mer om erbjudandet (pdf) >>
upp
2009-03-17
Vad ska våra barn äta?
I Dalarnas Tidning debatterades 14 mars 2009 om lämplig mat för barn. En barndietist propagerade för kolhydrater. Barndietisten Eva-Lisa Hases, Falun: ”Hjärnan måste ha kolhydrater”

En barnläkare hade motsatt uppfattning. Barnläkaren och biokemisten Björn Hammarskjöld, Mora: "Kolhydrater behöver vi inte äta"

Artiklarna är lärorika, dietisten måste säga som hon gör för Livsmedelsverkets kostråd får hon inte frångå, barnläkaren säger att dessa råd kan man inte lita på för kolhydraterna blir också till socker i nedbrytningen.
upp
2009-03-16
De flesta struntar i kostråden
Uppsala Nya Tidnings förstanyhet igår var att allt fler struntar i Livsmedelsverkets kostråd. Särskilt när det gäller lightprodukter. Allt fler väljer nu matfetter med mer mättat fett på smörgåsen.

Bengt Ingerstam, ordförande i Sveriges Konsumenter i Samverkan, är en av dem som intervjuas i artikeln.

Kostdoktorn.se har kommenterat artikeln >>
Läs hela artikeln i Uppsala Nya Tidning här >>




upp
2009-03-10
Bojkotta "vegetabiliska fetter"
Under beteckningen ”vegetabiliska fetter” döljer man precis vad man vill och just det som du troligen inte vill ha! Nu kommer nya fakta som starkt ifrågasätter de omestrade fetterna, främst palmoljan. Våra krav har varit tydliga, bekräftade av en medlemsenkät, så nu är det bojkott som gäller alla produkter där man inte klargör vilka fetter som ingår. Ingen rolig nyhet för margarinsupportrarna. Läs mer >>
upp
2009-03-11
Konflikt om skolmaten
Det visar SR Västernorrlands enkätundersökning bland nära 1 700 personer vid länets skolor och förskolor.

– Min egen personliga åsikt är att barn ska ha helprodukter och det beror på att lättprodukter känns konstgjorda och fulla med tillsatser, säger Carina Ivarsson, förskollärare vid Vikingens förskola i Sundsvall.

Ett upprörande inslag står Andrea Friedl för, nutritionist från Karolinska Institutet, och ifrågasätter alla som har synpunkter. Hon t o m beskyller alla, barn, föräldrar, skolpersonal och opinionsbildare samt vissa professorer för att ”de vill bara synas”, och ska inte yttra sig, samt att ”det är regeringen som beslutat att SLVs råd är de enda som ska gälla”.

Läs mer om och lyssna på inslaget >>
Och missa inte att skriva på namninsamlingen >>
Nätverket mot lättprodukter i skolmatsalarna >>
upp
2009-03-10
Uppmärksamma!
Världskonsumentdagen den 15 mars och den internationella kampanjen:

Junk food Generation är Consumers Internationals (CI) kampanj för att stoppa marknadsföring av ohälsosam mat till barn. Till officiella sajten >>

Vårt bidrag: Avslöjandet om Kellogg´s reklam till barn för ohälsosamt livsmedel och koppling till WWF
En stor andel av det som kallas Junk Food riktar sig till barnen och reklamen är utstuderad och hänsynslös.

Tänk om föräldrar vore mera vakna och undvek att köpa de färgglada lockande paketen? Kanske inte så lätt när hungriga och otåliga barn tjatar och kräver att få just dessa paket.

Det cyniska är att man hänger på denna reklam just på produkter som uppfattas som nyttiga, utan att kolla innehållet av socker, fett och salt med barnen som måltavla.

Läs mer och se fler bilder >>
upp

2009-03-10
Gul lök från 3 till 34 kronor
Visst kan man tjäna på att veta och tänk vad mycket gott man kan göra av gul eller röd lök! Bilden visar dagens inköp av gul lök, det är en läxa. Läs mer >>


upp
2009-03-09
Det är nu vi behöver dig och du behöver vår gemensamma organisation
Det finns alltid något att skriva om, väcka opinion om, avslöja, rekommendera eller bara informera. Informerade konsumenter som gör medvetna val är ju ett mål, men nu när den globala ekonomiska krisen (som en del kallar lågkonjunktur) blir allt allvarligare och den ekologiska krisen blir alltmer en verklighet, blir rollen som konsumenter viktigare än någonsin. Läs mer >>
upp
2009-03-09
Vi granskar salt
I ”Konsumenter granskar” är nu frågan om salt uppe till granskning. Vi samlar nu olika inslag med olika infallsvinklar här för att ha just granskningen samlad. Det tål verkligen granskning, från 4:50:- till 1 150:- per kilo. Visst finns det smakskillnader, men för att koka potatis duger grovt salt för 4:50 per kilo och flingsalt är en meningslös lyx för uppåt 150:- per kilo.
Läs mer >>

upp
2009-03-09
Dags att granska böcker om kost, hälsa och fetter
I vårt projekt ”Konsumenter granskar” öppnar vi nu upp för inlägg från all er medlemmar, läsare, debattörer eller författare för en demokratisk diskussion om ”sanningar” bakom fakta.

Hela avsnittet med motsägande exempel från nya böcker >>
upp
2009-03-09
Tänk vad smör är populärt
Nu har vi ett fall till här där man vill lura oss med benämningen smör, ja till och med påstå att det ju är ett ”begrepp”. Visst förstår vi att det skulle klinga urfånigt att kalla det för ”Margarindeg”, vilket det i verkligheten är. Hade man varit smart hade man kunnat kalla det ”mördeg” för det sa man förr.

Vi kommer ihåg pepparkakorna ”bakade med smör”, fast det var det minsta som var inblandat, men det hade inte klingat lika bra med ”bakade med margarin”. Läs mer >>
upp
2009-02-27
Tål den odlade laxen att synas?
Vi importerar till Sverige 32000 ton – 32 000 000 kilo – odlad lax från Norge. Det är 3,5 kilo per konsument. Från Östersjön får svenska fiskare lagligt ta upp 9 000 ton torsk – 1 kilo per konsument och år!

Våra kommentarer på programmet om laxen i Uppdrag Granskning och den allvarliga situationen för hela vår matproduktion. Var med och debattera. Läs mer >>

Läs även Vem äger fisken?

Missade du Uppdrag Gransknings inslag om laxen? Se reprisen i SVT24 28/2 samt 2/3.

Se programmet direkt i SVT Play >>
upp
2009-02-25
Hälsan för barnen ett problem i både förskolan och grundskolan
Läs mer >>
upp
2009-02-25
Om den odlade laxen!
I kväll i SVT1 20.00 i Uppdrag Granskning
Odlingen är ju inte helt problemfri och fodret som går åt för varje kilo lax kommer att chocka. Läs mer >>
upp
2009-02-25
Lyssna på P1 (Vetenskapsradion) idag 13.20
Alltmer avloppsslam sprids på åkrarna
Intresset bland bönderna för att gödsla med avloppsslam ökar. Men hur rent är egentligen slammet från våra reningsverk?

Läs mer om programmet >>

Lyssna på programmet >>
Läs mer om avloppsslammet >>
upp
2009-02-13

Det går utför för Becel
Det, av många, kritiserade samarbetet mellan Becel och Hjärt- Lungfonden är nu slut och Becel får inte längre märka sina produkter med deras symbol.

Motgångarna radar upp sig: den omdiskuterade bilagan i Icakuriren häromdagen, för långt driven marknadsföring, nu KO-anmäld av oss. Den stoppade kolesterolmätnings-turnen i Norrland. Bojkottaktionen som utlysts av Kostdoktorn.se, utbildningsdag för journalister som ställdes in. Se även pressinbjudan på kostdoktorn.se.

Nytt! Vår KO-anmälan av Icakurirens Becelbilaga tas upp i Rapport >>
Nytt! Unilevers fettseminarium inställt >>
Becelreklam fälld av Marknadsetiska rådet >>

Läs mer >>
upp
2009-02-12
Har du barn i skolåldern, är du lärare eller på annat sätt engagerad i våra barns kostvanor och hälsa?
Den 15 mars infaller den årliga Internationella Konsumentdagen. Temat är Junk food Generation. Då är det dags för lokala initiativ. Läs mer >>
upp
2009-02-09
Icakurirens bilaga "En hel tidning om ditt hjärta!" anmäld till Konsument-ombudsmannen för vilseledande utformning och publicering av reklam, marknadsföring och text.
Icakuriren nr 7 som nyligen kom ut hade en hel bilaga med enbart annonser för Becel margarin, vilseledande hopblandat med textinformation som inte uppfyller kraven på objektivitet och saklighet. Hela 4 sidor annonser varav bara en fanns markerad med texten "Annons".

Reaktionerna från allmänheten har redan varit massiva, då prenumeranterna fick tidningen redan den 7 februari.

Ett utförlig beskrivning och analys finns på bloggen "Kostdoktorn.se" och missa inte de osande kommentarerna.

Läs vårt pressmeddelande >>
Läs vår KO-anmälan här >>
Här ser du alla 16 sidor i bilagan >>
Nytt! Inslag i Rapport 23/2>>

Läs även:
Margarin som miljöhot >>
Unilever vilseleder om margarin och essentiella fetter >>
upp
2009-02-05
Linköping:
Bregott åter till skolmatsalarna
Det lönar sig att protestera tillsammans. I Linköping har barn- och ungdomsnämnden reagerat och återinfört möjligheten att välja Bregott på smörgåsen.
Läs hela artikeln >>
upp
2009-02-05
Anmälan till Livsmedelsverket:
Vilseledande märkning – Lättsaltade utan angiven salthalt
Vi anmäler härmed Svenska Lantchips för vilseledande märkning när det gäller deras potatischips. Läs anmälan >>
upp
2009-02-05
"Lägg ner Livsmedelsverket och tre andra myndigheter"
Det skriver Gerhard Larsson, regeringens enmansutredare, idag på DN Debatt. Han överlämnar sitt utredningsförslag till Jordbruksministern kl. 14.00.

Läs hela debattartikeln på DN Debatt >>

Läs även:
4 myndigheter blir 3 >>
Kommenterer på utredningen >>
upp
2009-02-04
Är en ny myt på väg – saltmyten?
Låg-salt diet löser inte alla problem
Är det ännu en myt, att man förhindrar högt blodtryck och hjärt- kärlsjukdomar genom att minska saltintaget? Ja det verkar så. Det låter som att forskningen är överens om att vi ska dra ner på saltet, men det finns även en opinion som ifrågasätter även denna gamla ”sanning”. Frågan är om denna ”sanning” är ytterligare ett exempel på ”sanningar” som den som påstår att vi ska dra ner på fettet, i synnerhet det mättade.  

En djupare debatt är önskvärd, för att komma närmare sanningen.

Får vi därför komma med ett förslag, som man enkelt och snabbt kan genomföra över en dag i offentliga lokaler:
 
Vi uppmanar restaurangerna och skolmatsalarna (och även hemmen) att omgående  

TA BORT SALTKAREN FRÅN BORDEN!

Då får ”okynnessaltarna” i varje fall besvära sig med att be om det eller hämta, men slentriankonsumtionen kan dämpas, de som av gammal vana alltid saltar innan de ens smakat! Här ligger största riskgruppen.

Läs mer >>
upp
2009-02-02
Pressmeddelande:
Ansvariga för skolmaten offrar barnens hälsa
I många kommuner har man övergått till att servera enbart lättmargariner och lättmjölk, utan att behålla valfriheten för eleverna. Detta är en ovanlig tvångsåtgärd som saknar motstycke.

Man gömmer sig bakom Livsmedelsverkets ”rekommendationer” och lyder blint utan att verkligen sätta sig in i problemet och utsätter barnen för rena hoten mot hälsan.

- Det är upprörande att våra ansvariga för skolmaten i kommunerna döljer sina okunskaper bakom rekommendationer från Livsmedelsverket, som fortfarande uppmanar alla att dra ner på fetterna och sätter gränser för Nyckelhålet så att endast kemiskt processade margariner, med palmolja och en massa vatten, är de enda som passerar ”nyckelhålet”. Barnen behöver energi och inte mera vatten i maten, säger Bengt Ingerstam, ordförande i konsumentorganisationen Sveriges Konsumenter i Samverkan. Läs hela pressmeddelandet >>
upp
2009-02-02
Tre skäl talar för smör och Bregott i skolmatsalarna
Vem tar nu ansvaret för barnens hälsa, klimatet och ekonomin, när man inför lättmargariner och lättmjölk i allt fler skolor?

Ansvaret är skolledningens! Att gömma sig bakom Livsmedelsverkets "rekommendationer" är att blotta sin okunskap och offra barnens hälsa och kommunens ekonomi samt att inte se till klimateffekterna.

Läs vår analys här som visar att det inte finns något argument för att välja lättmargarin, 3 - 0 i smörets fördel!
upp
2009-01-27
Debatt i TV4 Nyhetsmorgon 26 jan om
lågkolhydratskosten och det ”farliga fettet”

Vem ska vi tro på, jo oss själva, vårt sunda förnuft efter att ha läst denna artikel och hört Ulf Bohman!
Läs mer >>

upp
2009-01-26
Missa inte reprisen av Landet Runt i SVT 2 om skolmaten i Haparanda
Visas idag i SVT2 16.35 samt SVT24 19.15 eller se programmet här (7 minuter in i programmet)
upp
2009-01-22
För lite fett i skolmaten
Gå in på vår nystartade namninsamling "Skolmaten landet runt"

Namnlista i Haparanda!
Bra, fler sådana behövs.
Gör så på många orter och rapportera in till vårt Nätverk, där vi publicerar alla lokala initiativ, så alla kan ta del av hur man kan göra.

Kostdoktorn.se kommenterade detta i dag.

Läs vårt tidigare inlägg om samröret mellan Skolmatens vänner och Livsmedelsverket
Öppet brev till LRF:s ordförande Lars-Göran Pettersson
upp
2009-01-21
Internationella Konsumentdagen - 15 mars
Den 15 mars varje år celebreras Världskonsumentdagen. I år fokuserar man marknadsföring av ohälsosamma produkter till barn.

Det kommer att drivas en kampanj för att öka vakenheten och att verka för att införa en internationell kod hur detta skall stoppas. Det är väl ingen som inte tror att godis och sötade produkter har en plats här!
Läs mer >>
upp
2009-01-21
Vilken makt man tillskriver oss konsumenter!
I genomsnitt konsumerar vi 22 gram ål per år och konsument i Sverige. Det är vad de 200 ton som fiskas på dispens blir om man räknar lite. Jasså, inte mer säger alla.

Nej men vilket liv det är om vår konsumtion av ål, precis som det är vår skuld att ålen är en hotad art. Är handeln och indirekt WWF medvetna om vilken symbolfråga man har gjort av ålsituationen? Läs mer >>
upp
2009-01-21
Är vi, konsumenterna, lurade på torsken?
Mycket har debatterats och många initiativ har tagits, i syfte att rädda torsken. Men ibland undrar man vad man försöker rädda. Hedern, kvoterna eller friheten att fiska utan kontroll.

Vårt främsta krav från konsumenthåll är god tillgång till nyttig fisk till överkomliga priser och med uthålligt fiske som ett självklart argument. Senaste tidens utveckling med försök till styrning av detaljhandel och restauranger, har fått icke önskvärda konsekvenser som t ex att Östersjötorsken som fångats inom fastställda kvoter, går oss konsumenter helt förbi och vi får se att vår lagligt fångade fisk exporteras till franska fiskälskare. Läs mer >>
upp
2009-01-13
Margarin som miljöhot
Ett mycket väl underbyggt skolarbete har publicerats.

Det är inte nådigt mot Becel och margariner. Författaren heter Terese Eidenmark.

Klicka här för att läsa hennes arbete, varifrån bilden också är hämtad.

Läs mer >>



upp
2009-01-12
Trettondagen – den VIKT-igaste dagen på det nya året!
Ja och i dubbel bemärkelse
Helgerna är över. De som vi sett fram emot så längtansfullt, laddat med mat och presenter, är över och nu kommer vardagen och det är dags att försöka se det positiva och försöka hitta en del spännande saker att ta tag i men också att ta sig ur ångesten efter festerna, övervikten och den tomma plånboken.

Dags att banta. Därav vitsen ”VIKT-igaste dagen”, för då kom både AFTONBLADET och EXPRESSEN med tunga bilagor om bantning, 5 kg på en månad, 4 kg på 4 veckor och 3 kg på 3 veckor. Ja frosseriet åt andra hållet, med alla lösnummer – onda samvetet ska ge klirr i kassan hos tabloidtidningarna och bantningsklubbarna.

Det verkar som Trettondagen numera är starten för det nya livet, bli vacker, smal och vältränad. Puh! Läs mer >>
upp
upp

Startsida Övrig verksamhet och kampanjer Kontakta oss