2009-12-21
Upproret mot lättprodukter
i skolmaten sprids Föräldrar
ilskna på magra råd>> Artikel i Svenska
Dagbladet Läs mer om skolmaten
>>
2009-12-07
Föräldrars uppror lönade
sig
Nu får barnen välja Bregott och vilken mjölk
de vill dricka. Grattis
till kämpande föräldrar i Sundsvall.
Läs mer om skolmaten >>
Läs
om andra lokala initiativ >>
2009-12-03
Coop
vilseleder sina kunder
29,90 för kassler? Låter billigt och bra. Men se
upp, priset gäller per bit om ett halvt kilo, inte per
kilo. Kilopriset är ett helt annat, och kräver skarpa
ögon för att kunna läsas.
Läs
mer i Bengt Ingerstams blogg >>
2009-11-26
Handelsblockens prispress och kampanjer
är orsaken till den nu uppblossade grisiga debatten och
de svinaktiga formerna för grisuppfödningen
Pressmeddelande
- ”Sveriges Konsumenter i Samverkan
beklagar att fokus i debatten hamnat helt på fel saker,
när egentligen grundorsaken är den hårda prispressen
som grisbranschen utsatts för under decennier”,
säger Bengt Ingerstam, ordförande i Sveriges Konsumenter
i Samverkan. Läs
hela pressmeddelandet>>
2009-11-26
Grisig matproduktion
Så var vi där igen, väl tajmat inför
den grisigaste högtiden av alla, då vi ska frossa
i julskinka. Läs
hela inlägget i Bengt Ingerstams blogg >>
2009-10-23
E-nummerfri mat inget alternativ
E-nummer finns och är på både gott och ont.
Ett E-nr står egentligen bara för att det är
en av EU godkänd tillsats. Huruvida EUs vetenskapliga
råd står på konsumenternas sida eller ej
är en fråga om förtroende eller skepsis, samma
gäller Livsmedelsverkets inställning. Man har därifrån
försvarat glutamat, azofärgämnen, aspartam
och sukralos bl a och det litar inte konsumenterna på.
Men vem ska vi konsumenter lita på?
På böcker och tidningsartiklar kan man inte alltid
lita - man måste nog vara mera kritisk än så.
Det är vår uppgift som konsumentorganisation att
gemensamt granska och försöka komma så nära
sanningen som möjligt. Det gör vi gemensamt - med
alla medlemmarna bakom.
E-nr fri mat är inget alternativ - rena råvaror
är det bästa valet!
Ingredienser - även de utan E-nr - kan vara ett större
fusk. Föroreningar får aldrig något E-nr,
odeklarerade tillsatser är fusk, fellagad industrimat
är (t ex Sodexho´s skolmat!) tragisk matförstöring.
Har salmonella något E-nr?
Vi har som organisation aldrig dragit alla E-nr över
en kam, somliga är bra och nödvändiga, somliga
är ofarliga eller i vart fall förhindrar de värre
effekter och då är valet upp till oss själva,
medan somliga är påtvingade tillsatser som gynnar
industrin och utgör risker för oss konsumenter.
Det är dessa vi fokuserat på sedan 90-talet.
Men det finns värre saker än tillsatser. Vi vill
lyfta debatten om maten ett snäpp högre. Läs
mer om hur vi valt att granska våra livsmedel >>
2009-10-20
"Folkhälsa och maten"
Debatt i Stadshuset i Eskilstuna 10
november kl 17-20
Läkare, myndigheter och konsumenter debatterar. Bengt
Ingerstam från Sveriges Konsumenter i Samverkan medverkar
och dessutom Kostdoktorn Andreas Eenfeldt och representanter
från Socialstyrelsen, Livsmedelsverket m fl. Arrangör:
Forum
för hållbar utveckling Se
programmet >>
2009-09-24
Skolmaten i den nya skollagen
Remissvar
Vi noterar med beklagande att frågan om hur våra
unga ska utbildas till medvetna konsumenter i allmänhet
och i synnerhet när det gäller kosten och dess effekter
på folkhälsan, i stort sett bara behandlats med
ett kort tillägg, som troligen kom till efter den häftiga
debatten om skolmaten: …utbildning samt
erbjudas näringsriktiga skolmåltider.
När så stora frågor står på spel,
dels folkhälsan och de skenande kostnaderna för
vård, sjukvård och lidande vid sjukdom samt den
försämrade prestationsförmågan hos de
unga i skolarbetet, som också drar så stora kostnader,
måste snarast ordet ”näringsriktigt”
definieras och en större enighet tas fram där alla
parter kan få vara med och även folket får
säga sitt, föräldrarna och skolungdomarna också.
Läs hela remisssvaret
här >> Läs
pressmedelandet >> Nätverket
mot lättprodukter i skolmaten >>
2009-09-16
Stärk immunförsvaret
inför influensautbrotten!
Faktablad i serien Konsumenter
granskar
Nu när det cirkulerar olika typer av influensa vill vi
från Sveriges Konsumenter i Samverkan poängtera
betydelsen av ett bra immunförsvar. Ett starkt immunförsvar
är förstås alltid viktigt, för att skydda
sig mot sjukdomar och lindra effekterna om man skulle råka
få t.ex. en vanlig höstförkylning.
Läs faktabladet >>
Du måste vara medlem eller abonnent på KONSUMENT-NYHETER
för att få tillgång till hela texten.
Läs mer här >>
Se också annons i Allas>>
2009-09-09
Avbryt experimentet med "låtsas-certifierat"
avloppsslam
Alla vi konsumenter är beroende
av mat, livsmedel som ska vara säkra, nyttiga och hälsosamma
Skriv
på namninsamlingen och sprid informationen om både
vår aktion och namnlistan.
Läs hela artikeln >>
2009-09-08
Margarin ett stort misstag Unilever gör
upprepade misstag
Sponsoravtalet med Kocklandslaget nu brutet
Läs hela artikeln >>
2009-08-27
Testa profylax med vitamin D och
kost mot influensan Professor
emeritus Stig Bengmark tipsar om metoder att förhindra
både influensan och dess effekter. Åtgärderna
saknar biverkningar och är ganska billiga. Media är
idag fyllda med motsägande budskap och vi
medborgare blir mer och mer frustrerade. Var finns sanningarna?
Stig Bengmarks rekommendationer kan vi ta till oss utan risk.
Om vi sedan väljer att vaccinera oss eller ej får
bli den enskildes eget beslut.
Läs mer om folkhälsa här >>
2009-08-27
Lättmargarin är inget
alternativ
Nära 60 % vatten, som inte är fett. 42,5 % av fettet
är mättat. Varför
ska vi då välja lättmargarin, om vi ska undvika mättade
fetter, frågar Bengt Ingerstam i sitt blogginlägg
på den nya
bloggen och konstaterar att förutom ett hälsoproblem
är det även ett klimatproblem.
Läs mer om matfett här >>
2009-08-24
Mera överraskande tester av
kräftor Svenska
färska signalkräftor en besvikelse. Läs
om fortsatta kräfttester. 2009-08-13
Till medlemmar och intresserade
i Göteborg med omnejd!
Torsdagen den 20 augusti kommer vi att ordna det första
mötet för kommande Konsument-Forum i Göteborg.
Gunnar Lindgren kommer att hålla ett
superintressant föredrag om ”Din mat och din hälsa”.
Läs mer om mötet här >>
2009-08-10 Nytt inlägg i
Bengt Ingerstams blogg
Kräftfynd
för 49:- kg >>
2009-08-06
Plastpåsarna nu i debatten
Rapport i TV hade ett inslag den 5 augusti (Se
inslaget här) med anledning av att man förbereder
ett förbud i Spanien. I Sverige slänger vi vanligtvis
inte plastpåsarna på stränderna eller i skogen,
så hos oss blir det lite av en pseudodebatt. Bengt Ingerstam
intervjuades och av allt som sades vid inspelningen kom mycket
lite med, men kanske det viktigaste ändå, viktigt
att lära oss ”KONSUmindre”
och undvika det vi inte behöver. I detta fall reklam-plast-påsarna.
Läs
hela artikeln >>
(OBS! Endast tillgänglig för medlemmar och abonnenter
av KNY) Bl a analysen på priserna från 1:50 och
2:50 mot reklamfri påse för 16 öre! Läs
vad vi skrivit om Bojkotten av plastpåsarna >>
Om
de nya miljökassarna >> Avsnittet
KONSUmindre >> Kampanjen
30% mindre kostnad för maten >>
2009-08-06
Koll på grädde –
förpackningar och priser
10:- skillnad per liter och 1 liter per vecka gör en
besparing på 500:- per person och år för
plånboken, och samtidigt tappar jag i vikt och blir
bara friskare! Det är KONSUMENT-NYCKEL i praktiken.
Läs
hela artikeln och se tabellen >> (OBS! endast tillgänglig
för medlemmar och abonnenter av KNY)
2009-08-05
Bengt Ingerstam i Gomorron Sverige
Inslaget tar upp Spaniens lagförslag som på sikt
kommer förbjuda plastpåsar och Sveriges linje med
återvinningskassar. Se
inslaget här >>
2009-08-04
Bojkotta butikernas plastkassar!
Spanien är på väg att på sikt förbjuda
plastpåsar. Enligt ett lagförslag kommer plastpåsarna
att på sikt förbjudas helt.
Det är dags för Sverige att vakna. Men vi konsumenter
kan börja redan nu med att bojkotta plastkassarna när
vi handlar. (Vi startade vår bojkott
redan juni 2008)
Läs tidigare notisen ICA
glänser med sitt ECO och miljövänliga plastpåsar.
2009-08-03
Nya inlägg i Bengt Ingerstams
blogg
Om kolesterol:
Fortsatt
debatt om kolesterol samt Spiken
i kistan för industrifetterna och därmed Becel
med bakgrund av SVD:s artikel i dag 2 augusti, Omega-6
bakom svår tarmsjukdom. Om
kräfttester: Dags
för kräfttester igen >>
2009-07-29
Nu tar Snabba KonsumentNyheter paus
Sedan 2005, då vi startade detta nyhetsbrev, utan kostnad
för mottagaren, har vi gett ut 118 brev. Men nu måste
vi göra paus tills vi eventuellt får tillbaka det
statliga stödet, som vi blev av med inför 2008.
Det kommer också att innebära att nyheterna som
i fortsättningen publiceras i KNY, inte kommer att läggas
öppet på hemsidan utan kommer att läggas ut
på avsnitt som läses av medlemmar och KNY-abonnenterna.
Vi hoppas att du som har läst och uppskattat SKN ska
vilja fortsätta stödja oss och vårt arbete
genom att abonnera på KonsumentNyckeln eller genom ett
medlemskap. Läs mer här >>
2009-07-08
Sommarerbjudande!
Passa på att prenumerera
på
Konsument-Nyckeln
Just NU för 50:- året ut
Du kan även ge bort
en prenumeration till dina vänner.
Vi bjuder här på ett potpurri av viktiga inslag
i tidigare utgivna nummer av nyhetsbrevet
KONSUMENT-NYCKELN, KNY med inriktning på vår
HÄLSA, EKONOMI och det gemensamma KLIMATET.
Numret är ett smakprov, och du kan skicka det vidare
till alla dina bekanta eller kanske t o m länka till
det.
2009-07-06
Påtvingade
matval hot mot folkhälsan
Nu behövs Sveriges
Konsumenter i Samverkan, mer än någonsin. I debatten
om folkhälsan måste vi konsumenter bli representerade
i dialogen med regeringen och därför måste
vi snabbt växa i medlemsantal. Läs
om regeringens senaste utspel, berätta för andra
om vad som är på gång NU: "Påtvingade
matval” eller bättre folkhälsa? (pdf) >>
Bakgrundsmaterial
(pdf) >>
Så här
kan du stödja oss >>
2009-06-25
Besparing 79%
För 10:50 får du 12 g
kryddpeppar på Konsum.
För 9:98 får du 50 g kryddpeppar på Willys.
Vilket väljer du?
Se vidare kampanjen Aktion
spara 30%, och gårdagens Det
lönar sig att kolla priser. Tipsa oss om vad samma
påse på 12 g kostar på din ort.
2009-06-25
”Gratisreklamen” i din
brevlåda Läs
hela artikeln >>
2009-06-25
Det lönar sig att kolla priser Här
kommer några stickprover som visar att det lönar
sig att jämföra dels mellan butikerna och dels mellan
förpackningsstorlekarna. Det varierar kraftigt mellan
butikerna, så jämför på din ort men
se
här hur det kan variera där vi kollat.
2009-06-25
Hållbara matvanor inte dyrare
Det går att äta för en bättre hälsa
och miljö och ändå få pengar över.
Läs
hela artikeln >>
2009-06-25
Skolmatslagen på gång:
bara skokräm blir
tillåtet för barn – skriver Dr Annika Dahlqvist
Det kommer ju nu en ny lag om skolmaten, som bl a föreskriver
att maten ska vara hälsosam. Vi har tidigare berört
detta och tolkningen av ”hälsosam mat” blir
ju en tuff debatt.
Läs
hela artikeln >>
2009-06-25
Sweden promotes climate-friendly
food choices
Så skriver EurActive.com,
ett nyhetsbrev inom EU med många
intressenter bakom.
Sverige har notifierat ett dokument ”Livsmedelsverkets
miljösmarta matval” som nu ligger ute för
kommentarer och kommer säkert att drivas av Sverige under
ordförandeskapet som börjar om några dagar.
Bl a under avsnittet ”Matfett” utpekar man förvånandsvärt
nog palmoljan som en stor bov och då borde man ju avstå
från margarinerna! Byter man ut margarinerna mot smör/Bregott
löser man ju detta med i stort sett bibehållen
mängd mättade fetter. Sen är det upp till var
och en att bestämma mängden fett man äter.
Läs
hela artikeln >>
2009-06-09
Barnen och föräldrarna
i Partille vann kampen mot lättprodukter i skolmaten
Efter en intensiv kamp gav äntligen kommunens ansvariga
upp försvaret för Livsmedelsverkets kostrekommendationer
om att bara servera lättmjölk och lättmargarin
i skolmatsalarna och har nu lovat barnen valfrihet såväl
när det gäller mjölken som matfettet. När
höstterminen börjar serverar man nu även Bregott
och standardmjölk. Livsmedelsverkets rekommendationer
är alltså inte någon lag eller tvång.
Opinionen är starkare och det lönar sig att kämpa
för sin övertygelse. Läs
mer >>
2009-06-09
Dags
för matjes-test inför Midsommar
Vi vill bjuda er på en förtest
av matjes, inför midsommar. Normalt publicerar vi sådana
tester endast i KONSUMENT-NYCKELN (KNY) till medlemmar, men
det är en upplevelse att smaka på ”allt mellan
himmel och helvete” – typiskt för matjes
till midsommar! Bilda en testgrupp så blir du inte lurad!
Till Matjessillstestet >>
2009-06-09
Dagens NYCKEL:
Se
upp med priserna på bananer
Den 3 juni kommenterade vi radioprogrammet Plånbokens
avslöjande om att COOP sålde vanliga bananer under
skylt om att det var ekologiska.
För att skapa en bild av situationen kollade vi i tre
butiker och fann att det lönar sig att kolla även
priserna.
Läs mer >>
2009-06-09
Östersjötorsken har blivit
offer för handelns styrning
Den 29 maj hände två viktiga saker på fiskeområdet.
Dels offentliggjorde ICES, Havsforskningsinstitutet, de senaste
förhållandena för olika arter och bestånd,
samt synpunkter på lämpliga fiskekvoter. Samma
dag publicerades en debattartikel i ICA NYHETER skriven av
vår ordförande Bengt Ingerstam och nådde
då ut till handelns folk, som har varit djupt involverade
i hur märkningen skötts eller rättare inte
skötts, samt vilka fiskarter de sålt. Läs
mer >>
2009-06-08
Vill vi ha GMO-fritt i Sverige?
En demonstration hölls i fredags i Kalmar där många
organisationer deltog, bl a vi från Sveriges Konsumenter
i Samverkan. Läs
mer >>
2009-06-03
MÄRKLIG bananbluff hos COOP
I radioprogrammet PLÅNBOKEN i P1 avslöjades idag
3/6 hur man skyltar ”KRAV-bananer” och Ekologiska
bananer, även för bananer som inte är vare
sig KRAV eller EKOLOGISKA. COOP har lyckats kommunicera till
konsumenterna att de endast ska sälja KRAV och Rättvisemärkta
bananer, för att göra det enkelt för oss konsumenter.
Nu skyller man på ökande efterfrågan på
ekologiska bananer och då säger man att man måste
ha vanliga i stället, för bananer måste man
ju ha! Men detta har man inte lyckats kommunicera ens till
sina butiker utan dessa sålde konventionella bananer
som KRAV-bananer. Det är bedrägeri! Det är
lagbrott! Det är rent ut sagt dåligt att nu skylla
på att man inte hunnit informera butikerna, men man
fortsätter att desinformera och medvetet lura konsumenterna.
Hur ska COOP kunna uppehålla konsumenternas förtroende
i framtiden? Eller helt enkelt få oss att tro på
vad de ”kommunicerar” till oss konsumenter?
Lyssna på Plånboken i P1, reprisen i kväll
00.03 eller söndag 14.03 eller via
Plånbokens hemsida, samt läs
på programmets hemsida.
Märkning
>>
Ekologiska
livsmedel >>
Chicken
race >>
Tummen
upp/ner >>
2009-05-29
Spelet om Östersjötorsken
och märkningen
Debattartikel med denna rubrik har i dag publicerats
i ICA NYHETER, facktidning som når bl a handelns
folk. Vi har i flera avsnitt här tagit upp det irrationella
med att köra den svenska Östersjötorsken till
Frankrike medan handeln, styrda av andra intressen, tvingar
oss köpa torsk från Nordnorge/Barents hav. I dessa
klimatmedvetna dagar kan detta inte försvaras inte minst
just ur klimathänsyn. Den
6 maj uppmanade vi er medvetna konsumenter att kontakta
din fiskhandlare och påtala denna oönskade hantering
och överlämna till dem vårt
flygblad. Just idag
29 maj publicerades nu vår
debattartikel. Nu kan ni skriva ut debattartikeln också
och ge dem även detta att tänka på. Just
idag offentliggjordes Internationella Havsforskningsrådet
ICES
synpunkter på bl a torskbeståndet i Östersjön,
öster om Bornholm. Läs
om det på Fiskeriverkets hemsida
Det bästa är alltså att fråga efter
NÄRFISKAT, då är tillgången garanterat
fångad inom fastställda kvoter och när sedan
kvoten är uppfiskad får vi ta torsken från
annat håll, t ex Nordnorge eller byta till sej.
Detta är opinionsbildning från oss konsumenter,
som nu måste bli mera aktiva och inte låta oss
styras som hittills skett. Mer
om fiske>>
2009-05-29
Tvist om lättprodukter
I P1-morgon i morse sändes ett reportage
från Ugglums skola i Partille med anledning av att Partille
kommun efter protester från engagerade föräldrar
har beslutat att återgå
till att erbjuda standardmjölk och Bregott till skolbarnen
förutom de lättprodukter som en tid har varit enda
alternativet.
Lyssna även på den efterföljande debatten
mellan Irene Mattisson från SLV och Ulf Ravnskov.
Nätverket
mot lättprodukterna i skolmaten>> Debatten
om maten >>
2009-05-27
GRISligt svårt att välja!
Många av oss har nog hört via radio och sett i
vissa tidningar om ”scoopet” som P1 EKOT Granskar
släppte häromdagen om misshandel av grisar i den
danska ”grisindustrin”, för det är en
industri enligt de danska uppfödarna själva. Se
samlingsdokumentet på SR P1 Ekot Granskar Där
finns alla länkar sedan.
Det råder ingen tvekan om att djurskyddssituationen
i Danmark lämnar mycket att önska, därför
är det logiskt att vi konsumenter, för att visa
vår avsky, slutar köpa griskött från
Danmark. Men en bojkott är också motiverad av ännu
ett skäl! I Danmark är det helt OK att ge grisarna
GMO-foder och det står inte angivet på slutprodukten,
livsmedelspaketet. På vår sida om BOJKOTT
finns sedan länge upptaget just detta. Hur
visar vi då vår reaktion? Fortsätt
läsa hela kommentaren här>>
2009-05-20
Debatt i P1 morgon om GMO i foder
Samt Monsantos näst intill monopol, och debatten mellan
kandidaterna till EU Parlamentet Marie Wickberg (C) och Carl
Schlyter (MP). Lyssna
på inslaget via länk >>
Tyvärr har Maria fel när hon påstår
att det är en prisfråga, vill inte konsumenterna
ha det är det de som avgör, det är en konsumentfråga!
2009-05-20
Livsmedelsverkets svar i Dagens
Medicin
på kritiken mot kostrekommendationerna
Den 8 april publicerades en starkt kritik i artikel i Dagens
Medicin: ”Livsmedelsverket
bör sluta med kostråd till allmänheten”
Man granskade bakgrunden till Livsmedelsverkets kostråd
och man skrev rent ut att Livsmedelsverket borde sluta med
kostråd till allmänheten. Det var 12 experter,
flera professorer, som stod bakom och analysen av Livsmedelsverkets
lista på 72 vetenskapliga rapporter var en vass sågning.
Först i dag 20 maj kom bemötandet av kritiken: "Livsmedelsverkets
kostråd står på vetenskaplig grund"
Här
ett kort utdrag ur Ulf Bohmans replik i Dagens Medicin:
"Den lista på 80 studier vi presenterar kan
misstolkas, skriver Ulf Bohman efter kritik mot Livsmedelsverket.
Presentationen av koststudierna ska förändras."
(---) "Livsmedelsverkets uppdrag är att
ge råd till den friska befolkningen för långsiktigt
hälsosamma matvanor, medan kliniker ger individuella
råd till sjuka patienter baserade på riktlinjer
från Socialstyrelsen. Hanteringen skiljer sig
i många avseenden, men det innebär ingen
konflikt – tvärtom behövs båda."
(---) "Näringsrekommendationer och kostråd
till den breda allmänheten måste vila på
en bred vetenskaplig grund – detta kommer Livsmedelsverket
inte att kompromissa med."
Ulf Bohman |
Vår kommentar:
Det är olyckligt att Livsmedelsverket endast ger råd
till den friska befolkningen. Hur många är helt
friska? Vore det inte bättre att ge råd så
att de friska inte behöver riskera att bli sjuka?
Läs
vår kommentar här >>
2009-05-19
Nu kommer ny lag om skolmaten Om några
veckor presenteras förslaget om lagstiftning för
skolmaten, som bl a innebär att maten skall vara näringsriktig!
Så nu kommer nästa kamp, att verkligen få
igenom just det, att maten blir näringsriktig.
Här står ju intressena mot varandra och Livsmedelsverket
är ju känt för att varna för mättade
fetter, medan allt fler forskare, läkare och näringsexperter
motsäger detta och visar att denna fettfobi bara har
varit stödd på undermåliga forskningsrapporter.
Allt fler vanliga konsumenter vänder också lättprodukterna
ryggen och försäljningen ökar kraftigt för
smör och Bregott (ett smörgåsfett baserat
på grädde).
Det ska bli intressant att se hur man kan motivera vattenutspädda
produkter och fettbefriade varianter av mjölk som mera
”näringsriktiga”. Hela
inlägget här >>
2009-05-19
Nyhetstidningen FOKUS fokuserar
fettkriget I
senaste numret av FOKUS tas frågan om fettdebatten upp
på ett föredömligt sätt. Man visar på
”Det långa fettkriget” som började
1863 och nu 2009 har accelererat till oanade höjder.
Hela
inlägget här >>
2009-05-19
Debatten om spridningen av s k certifierat
avloppsslam intensifieras
Vi godtar inte "självcertifiering" med vaga
gränsvärden på kadmium och inga alls på
mängder av kemikalier och läkemedel.
Här finns kopior av debattartikel i ATL från Svenskt
Vatten och vårt genmäle på inslaget:
Följ utvecklingen direkt på
hemsidan och avsnittet Avloppsslam.
2009-05-19
KONSUMENT-NYCKELN
visar vägen
NYCKELN till bättre ekonimi, hälsa och klimat
En snabb koll samma dag i 4 butiker,
varav NETTO var ny, gav enkelt många sköna kronor
mer i plånboken. Hela
inlägget här >>
2009-05-19
Kampanjen ”Kostdemokrati”
som startades i Partille mot skolmaten är vunnen
Sedan höstterminen 2008 har
en grupp föräldrar engagerat sig mot lättprodukterna
i skolmaten Läs
nyhetsbreven i Projekt Skolmaten >>
Man krävde vid flertalet kontakter med kommunens ansvarige
att ”kostdemokrati” skulle återinföras,
d v s att barnen och ungdomarna skulle återfå
valfriheten och välja mellan fullmjölk eller lättmjölk
samt smör/Bregott som alternativ till LÄTTA margarin.
Kommunens ansvariga höll benhårt fast vid att man
tillämpade Livsmedelsverkets rekommendationer att endast
servera lättmjölk och lättmargarin.
Men argumenten från projektet
SKOLMATEN vägde tyngre. Nyligen beslutade de ansvariga
att åter införa såväl fullmjölk
som Bregott från och med höstterminen 2009.
Nu kommer man att se hur de faktiska kostnaderna kommer att
sjunka. Butikspriset för LÄTTA (lägsta pris
bland butikerna) är 59:- per kg fett, vatten borträknat.
Motsvarande pris för Bregott är 42:- för samma
energimängd och skolmaten ska ju ge energi, inte bara
vatten. Samma effekt blir det för mjölken.
Läs mer om priser kontra energi >>
Följ utvecklingen för: Nätverket
mot lättprodukterna i skolmaten >>
2009-05-18 Framgång för
matupproret i Partille
I förra veckan berättade vi om succén för
matupproret i Partille och om radioinslaget som skulle sändas
15 maj. Nu har programmet blivit framflyttat och kommer istället
sändas den 29/5. Vi återkommer om tid. Läs
mer >>
2009-05-14
Framgång för matupproret
i Partille
Snabb framgång för det lokala upproret mot skolmaten
i Partille. Kommunledningen har nu gett vika för påtryckningarna
från föräldrar i Partille och återinför
fullmjölk samt smör/Bredgott från och med
höstterminen.
Den så kallade "kostdemokratin" är återinförd
så att eleverna själva kan välja vilken typ
av mjölk och matfett de vill använda.
Lyssna på P1 morgon 15/5 då eventuellt inslag
och intervjuer offentligörs. Läs mer om det lokala
initiativet Projekt
Skolmat.
Det är glädjande att kommuner, som tidigare har
gömt sig bakom Livsmedelsverkets rekommendationer, visar
att de kan ändra sig och faktiskt lyssnar på opinionen
från föräldrar och elever.
Följ Partilles exempel för lokala aktioner.
Följ utvecklingen via nätverket
mot lättprodukterna i skolmaten >>
2009-05-06 Direktaktion
i fiskbutiker och diskar:
Vi konsumenter vill ha tillgång
till färsk Östersjötorsk!
Vi uppmanar nu alla fiskkonsumenter att ta kontakt med er
fiskbutik/disk. Be handlaren ta hem fisk märkt Närfiskat
samt att de ska skylta ordentligt så att vi tydligt
kan se vart fisken kommer i från och kan veta säkert
att fisken kommer i från Östersjön.
Skriv ut flygbladet "Vi
konsumenter vill ha tillgång till färsk Östersjötorsk!"
(pdf) och överlämna det till din lokala butik/handlare.
Läs
mer om hållbart fiske >>
2009-04-29 Torsken i Uppdrag
Granskning ikväll
I kväll kommer Uppdrag Granskning i SVT1 20.00 fortsätta
att granska turerna kring fiske och den svenska Östersjö-torsken
som exporteras till Frankrike medan vi tvingas äta importerad
torsk från Nordnorge. Temat blir ”Torskens omvägar
till bordet”. Läs
mer >>
2009-04-29
Torsken i Uppdrag Granskning
Den 29 april tog Uppdrag Granskning i SVT1 upp turerna kring
fiske och den svenska Östersjö-torsken som exporteras
till Frankrike medan vi tvingas äta importerad torsk
från Nordnorge.
Missade du programmet? Se
hela programmet i svt play >> Läs
mer här >>
2009-04-29
Kriget om mjölkmarknaden
Kriget
om mjölkmarknaden har varit aktuell ett tag och att ARLA
ville utnyttja sin roll för att göra livet surt
för de små lokala mejerierna har inte varit någon
hemlighet.
Nu har Konkurrensverket slagit till och tydligen är det
COOP som ingått det mest flagranta avtalet med ARLA.
Nu får vi väl veta hur ideologierna håller!
Läs artiklarna:
Aftonbladet: Gryningsräd
mot Arla >>
Expressen debatt: Arla
svälter ut mjölkbönderna >>
DN: Razzia
på Arla och Coop >>
ATL: Coopaffären
kan vara olaglig >>
Upp till
aktion och visa vad du tycker genom peka med plånboken
- Finns det lokala alternativ, stöd dem så
kanske vi kan ha kvar några lokala mejerier. |
2009-04-28
GDA-Märkning - Tidernas största
bluff smyger på oss
På eget initiativ har några av världens största
företag skapat en egen märkning, GDA, Guidline Daily
Amount.
Det är inget EU-sanktionerat system, men man kör
igång det och konstaterar bara: ja ni har det ju redan.
Vill
du veta mera om GDA klicka här >>
2009-04-27
Bojkotta charkföretag som inte
anger förpackningsdag Nu
igen, skandal inom charkbranschen!
Radions P1 EKOT avslöjade i morse, 27 april, hur ett
flertal charkföretag medvetet märker upp till 10
dagar gamla varor med framflyttad förpackningsdag. Flera
ertappade företag svarar nu att de slutar ange förpackningsdag
och märker bara med ”bäst-före”.
Förtroendet för kött- och charkbranschen sjunker
nu ett snäpp till. Ledsamt, men vad gör vi konsumenter?
Det finns bara en sak vi kan göra:
BOJKOTTA alla produkter
som saknar ”förpackningsdag”. Visa vad vi
tycker och vill. Läs
och lyssna här, P1 Ekot >>
Listan
på alla förtag som systematiskt fuskat >>
Se
bilder och lista över kött- och charkprodukter som
saknar förpackningsdag >>
2009-04-24
Mättat fett bara nyttigt
Prof. Fredrik Nyström från Linköpings Universitet
tycker Livsmedelsverket ska ta bort sina kostråd i fettfrågan,
så länge den stora oenigheten råder.
Lyssna
på Vetenskapsradion >> Läs
mer på Kostdoktorn.se >> Mer
om kostrekommendationer >> Mer
om folkhälsa >>
2009-04-23
Kostråden dröjer trots
folkhälsokris
Ska svenska konsumenter, inklusive barnen, behöva drabbas
av kostråd som bevisat ger övervikt, fetma samt
diabetes? Ansvaret för folkhälsan är viktigare
än att följa byråkrati och stelbenta regler
och falla tillbaka på ifrågasatt forskning. Verkligheten
är tydlig och allt fler tar nu saken i egna händer
och mår bättre, går ner i vikt, botar sin
diabetes. Läs
inlägg i Dagens Nyheter >>
Mer kommer i nästa nyhetsbrev i serien "Må
bättre" Prova
på KONSUMENT-NYCKELN 6 mån 100 kr >>
Mer
om kostrekommendationer >> Mer
om folkhälsa >>
2009-04-20
Debatt om avloppsslam i SR Kalmar
I Radio Kalmar 20/4 möttes Anders Finnson från
Svenskt Vatten och ordföranden för Sveriges Konsumenter
i Samverkan Bengt Ingerstam, en av undertecknarna av debattartikeln
på DN Debatt 19/4 Avloppsslam
en cancerfara som förgiftar våra åkrar.
Lyssna
på inslaget >> 7:40 in i programmet, 10 min
Sprid
vårt flygblad >> Mer
om slam >>
2009-04-19
Avloppsslam en cancerfara som förgiftar
våra åkrar Forskare
och naturvårdare slår larm:
Den raskt tilltagande användningen av slam från
reningsverken som gödselmedel hotar människors hälsa.
En stor del av den svenska åkermarken riskerar att bli
obrukbar för livsmedelsproduktion på grund av höga
halter av giftiga tungmetaller som kadmium, långlivade
medicinrester, flamskyddsmedel och andra kända och okända
skadliga ämnen i slam från reningsverken.
En bedräglig certifiering av det cancerframkallande slammet
invaggar jordbrukare och livsmedelskonsumenter i en falsk
föreställning att slammet är rent och ofarligt,
skriver sammanlagt 40 forskare, naturvårdare, politiker,
läkare, ingenjörer, lärare och representanter.
Läs
mera på DN Debatt >>
Sprid artikeln och vårt
flygblad, via e-post eller kopiera och sprid på
papper. Läs
mer om slam >>
2009-04-16 Nu har även
Tyskland sagt nej till GM-majs Läs
mera på Hej då GMO >>
2009-04-15
Kadmium i våra livsmedel och
slammet på åkrarna?
Frågan är nu mer akut än på länge
och en del kommuner är i full aktion för att börja
sprida slam, s k certifierat slam, som inte är någon
som helst garanti för skador på jordarna, livsmedlen
och oss konsumenter.
Läs mera >> Flygblad
att sprida för att väcka opinion i frågan
>> REVAQ
certifiering – risk för MILJÖGIFTER från
SLAM till åker och livsmedel >> (Rapport av
Göran Petersson)
2009-04-15
Östersjötorsken förvägras
oss – varför?
Ska vi finna oss i att torsken från Östersjön
körs ner till Frankrike på lastbil, medan vi hänvisas
till att importera torsk från Nordnorge? Så horribelt
är det i dag. Handeln är än en gång vilseledda
av opinionsbildning och lyder i detta fall främst WWF.
Torsktillväxten är i Östersjön bättre
än på länge. Visst är fiske överhuvudtaget
ett långsiktigt problem, men det sker mycket och debatten
har haft effekt.
Läs mera >> Ny
rapport om torsken i Östersjön >>
2009-04-15
"Livsmedelsverkets kostråd
är hopplöst enfaldiga"
Så skriver Dr Tore Persson, leg läkare vid Karolinska
Universitetssjukhuset. Forskar bl.a. om mat till barn och
unga.
Han är en i raden av läkare och professorer, samt
forskare som nu öppet ifrågasätter de officiella
kostråden vi har i Sverige.
Läs hela hans debattartikel i bloggen Newsmill >>
Läs mera om:
Debatten
om maten >>
Kostrekommendationer
>>
Nätverket
om skolmaten >>
Folkhälsan
>>
2009-04-08
Presstopp!
Flera experter eniga: Argumenten
mot de mättade fetterna är grundlösa
Just nu kommer en artikel i Dagens Medicin där ett stort
antal professorer, läkare och experter redovisar sin
granskning av de vetenskapliga rapporter som Livsmedelsverket
har som grund för sina kostråd. Det visar sig att
skrämseln för de mättade fetterna är grundlös.
Artikeln avslöjar en av vår tids kanske största
desinformation med oanade effekter på folkhälsan.
Vem tar nu ansvaret
för folkhälsan?
Frågan är om inte folk redan anat detta och övergått
från margarinerna till smör och bregott som flera
undersökningar visar. Läs
artikeln här >>
Läs
vårt pressmeddelande >>
2009-04-06
Sista chansen att se dokumentären
om genteknik
Programmet visas i repris i Kunskapskanalen 6/4 och 7/4)
2009-04-06
Codex Alimentarius
Det internationella
regelverket för livsmedelsstandarder
Vi hade en aktiv roll i arbetet med standarder fram till 2003
med stora insatser. Här följer nu en uppdatering
av hur arbetet är organiserat idag. Läs
mer >>
2009-04-03
Lokalt uppror mot skolmaten startat
i Partille!
Nu har startskottet gått för projekt "SKOLMATEN
I PARTILLE", en helhjärtad insats för att återinföra
valfrihet och kostdemokrati i Partille. Barnens hälsa
måste gå före föråldrade kostråd
och prestige!
Se deras namninsamling.
Mer fakta på http://www.lchf.biz/
Det är mycket debatt runt om i landet om skolmaten
och de senaste påfunden med att enbart servera lättmjölk
och lättmargarin i skolmatsalarna. Var har valfriheten
tagit vägen?
Följ exemplet från
Partille och starta en liknande namninsamling där du
bor! Läs
mer >>
2009-03-31
Unilever ute och valsar igen
Ny variant på dold
reklam i Allt om Mat på nätet. Deras tidigare
inlägg i Icakuriren skrev vi om och även KO-anmälde
- läs
vår KO-anmälan här.
Vi har inte hunnit göra en noggrannare granskning av
alla påståenden men kommer att göra det så
fort vi hinner.
Men här ett par synpunkter:
Fråga
9 - Här lägger man fokus enbart på
omättade fetter utan att upplysa om att margarinerna
i stort sett innehåller lika mycket mättat fett
som smör och Bregott men då rör det sig om
Palmolja, något man vill tala tyst om. På paketen
finns ingen uppgift om vad det är för mättat
fett utan anges bara som vegetabiliskt fett.
Läs mer om den nu aktuella
vilseledande kampanjen direkt på kostdoktorn.se.
Läs vår tidigare granskning av Unilever: Unilever
vilseleder om margarin och essentiella fetter
Ps. Pga kritiken har Allt om Mat nu kompletterat alla sidor
i frågeserien med texten "Hela den här sidan
är en annons från Unilever".
2009-03-31
Ska vi ha mer kadmium i maten?
I massor av år har vi kämpat med att få stopp
på spridningen av avloppslam på våra åkrar
och nu är det dags för en tredje attack. Vi har
två gånger tidigare lyckats få bönderna
att avstå från att sprida slam. Men nu ökar
slamspridnigen igen.
Aktuella dokument där bland annat kadmiumfrågan
belyses finns på avsnittet Avloppslam
Ett antal intresserade och engagerade personer arbetar just
nu på en debattartikel. Det är helt oacceptabelt att
Svenskt Vatten, som organiserar landets olika avloppsföreningar
(reningsverken), själva har utarbetat ett eget system för
så kallad certifiering. Gränsvärdena för kadmium
är oacceptabla.
Det är angeläget att snarast få stopp på
den spridning som nu börjat ske. Vi har direkt tillskrivit
alla LRFs regionorganisationer, landets olika mejerier och
äventillverkarna av bröstmjölkersättning
och har begärt ett möte snarast med Livsmedelsindustrierna.
En intressant och mycket välinformerad artikel har publicerats
på bloggen Johannas
kost.
Detta är första inlägget i den kommande serien
med artiklar under temat Vad innehåller
egentligen vår mat? Läs
mer >>
2009-03-31
Hur lång tid måste du
arbeta för att ”finansiera” all den mat du
slänger?
(OBS! En genomsnittlig kalkyl från 2006) Läs
mer >>
Frågan har i dagarna aktualiserats igen. Konsumentföreningen
Stockholm har publicerat sin rapport om mat som slängs
i onödan. Läs artikeln
57 procent av den mat som slängs är ätbar
i SvD.
2009-03-27 Antioxidanter
och socker SAFT - SYLT -
KETCHUP - YOGHURT -
lite bär säljer mycket sött -
Ny rapport av Göran Petersson mars 2009 Professor i Kemisk
Miljövetenskap Kemi- och bioteknik, Chalmers
Våra bär, fulla med antioxidanter, har nu blivit
utnyttjade för utvecklingen av en massa översötade
produkter - som åker snålskjuts på bären,
men ger negativ effekt på vår hälsa. Läs
hela rapporten >>
2009-03-25
EUs vetenskapliga råd sänker
gränsvärdena för kadmium i maten till en tredjedel
Det rapporterar Vetenskapsradion idag. Sveriges Konsumenter
i Samverkan har drivit frågan om slamspridningen på
åkermark sedan 90-talet och så sent som i förra
veckan har vi uppvaktat de lokala LRF-avdelningarna om att
iaktta försiktighet och avstå från slamspridningen,
även om det är s k "certifierat". Svenskt
Vatten sköter certifieringen, men de agerar ju i egen
sak och vi anser inte att avloppsverken själva ska certifiera
sitt slam.
Vi har också tillskrivit Svenskt Vatten och begärt
klara besked på en mängd frågor, men ännu
inte fått något svar!
Visst ska fosforn på sikt tas till vara, men utan att
sprida alla andra föroreningar på vår åkermark.
Vårt förslag sedan lång tid tillbaka är
att först röta slammet och utvinna biogasen och
sedan bränna det och utvinna energin, för att sedan
med redan befintlig teknik kunna utvinna ren fosfor ur askan.
Läs mer om avloppsslammet
på vår hemsida: Avloppsslam
- Slamspridning på åkermark >> Vår
policy för återföring av växtnäring
>> Läs/sprid
flygbladet Framtidens odlingsmark (pdf) >> Läs
brevet till LRF-avdelningarna >> Följ
frågan också i radions program Klotet >>
2009-03-24 Handlingsplan mot fetma
havererar
Kostdoktorn kommenterar SvD:s artikel Överviktiga
hamnar mellan stolarna i sin blogg 20 mars: Den ambitiösa
planen har inte lyckats. Den bygger på tallriksmodellen
och naturligtvis på att minska fettintaget. Läs
mer >>
2009-03-20 Konsumenter granskar:
Information om kostråd
och hälsofrågor i SVT Rapport
- Ska media förmedla
nyheter och debatt? Ja. -
Ska media förmedla kunskaper och t ex kostråd?
Nej, om inte enighet råder! Men rapportera båda
sidors uppfattningar är bra. Att gömma sig bakom
en myndighet är inte nog, möjligen en upplysning
men inte en garanti för sanningshalten och i vart fall
inte opartiskt.
Ett ovanligt dramatiskt fall inträffade när Rapport
i SVT den 15 mars berättade att 5000 dödsfall kunnat
sparas med sänkta kolesterolvärden och att det mättade
animaliska fettet var farligt. Mycket ensidig intervju med
professor Annika Rosengren, helt utan ens motfrågor.
Läs
mera >>
2009-03-18 Fettkriget i morgonsoffan
Missade du Gomorron Sverige och fettdebatten i morse? Se
inslaget direkt i SVT Play >>
2009-03-17 Fettkriget i morgonsoffan
I morgon i SVT1 efter kl 07.00 möts Dr Annika Dahlqvist
och professor Annika Rosengren i en debatt om mättat
fett. Orsaken till debatten är kritiken mot rapportinslagen
de senaste dagarna. Läs mer om bakgrunden på kostdoktorn.se:
Vad
Rapport glömde >>
2009-03-17 Medlemserbjudande
Just nu erbjuder vi "Prova
På-Medlemskap" i 6 månader för
100 kronor. Då ingår även nyhetsbrevet Konsument-Nyckeln
som utkommer med ca 2 nummer per månad. Läs
mer om erbjudandet (pdf) >>
2009-03-17 Vad ska våra barn
äta?
I Dalarnas Tidning debatterades 14 mars 2009 om lämplig
mat för barn. En barndietist propagerade för kolhydrater.
Barndietisten Eva-Lisa Hases, Falun: ”Hjärnan
måste ha kolhydrater”
En barnläkare hade motsatt uppfattning. Barnläkaren
och biokemisten Björn Hammarskjöld, Mora: "Kolhydrater
behöver vi inte äta"
Artiklarna är lärorika, dietisten måste säga
som hon gör för Livsmedelsverkets kostråd
får hon inte frångå, barnläkaren säger
att dessa råd kan man inte lita på för kolhydraterna
blir också till socker i nedbrytningen.
2009-03-16
De flesta struntar i kostråden
Uppsala Nya Tidnings förstanyhet igår var att allt
fler struntar i Livsmedelsverkets kostråd. Särskilt
när det gäller lightprodukter. Allt fler väljer
nu matfetter med mer mättat fett på smörgåsen.
Bengt Ingerstam, ordförande i Sveriges Konsumenter i
Samverkan, är en av dem som intervjuas i artikeln.
Kostdoktorn.se
har kommenterat artikeln >> Läs
hela artikeln i Uppsala Nya Tidning här >>
2009-03-10 Bojkotta "vegetabiliska
fetter"
Under beteckningen ”vegetabiliska fetter” döljer man
precis vad man vill och just det som du troligen inte vill
ha! Nu kommer nya fakta som starkt ifrågasätter
de omestrade fetterna, främst palmoljan. Våra krav
har varit tydliga, bekräftade av en medlemsenkät,
så nu är det bojkott som gäller alla produkter
där man inte klargör vilka fetter som ingår.
Ingen rolig nyhet för margarinsupportrarna. Läs
mer >>
2009-03-11
Konflikt om skolmaten
Det visar SR Västernorrlands
enkätundersökning bland nära 1 700 personer
vid länets skolor och förskolor.
– Min egen personliga
åsikt är att barn ska ha helprodukter och det beror
på att lättprodukter känns konstgjorda och
fulla med tillsatser, säger Carina Ivarsson, förskollärare
vid Vikingens förskola i Sundsvall.
Ett upprörande inslag står Andrea Friedl för,
nutritionist från Karolinska Institutet, och ifrågasätter
alla som har synpunkter. Hon t o m beskyller alla, barn, föräldrar,
skolpersonal och opinionsbildare samt vissa professorer för
att ”de vill bara synas”, och ska inte yttra sig,
samt att ”det är regeringen som beslutat att SLVs
råd är de enda som ska gälla”.
Läs
mer om och lyssna på inslaget >> Och
missa inte att skriva på namninsamlingen >>
Nätverket
mot lättprodukter i skolmatsalarna >>
2009-03-10
Uppmärksamma!
Världskonsumentdagen den 15 mars och den
internationella kampanjen: 
Junk food Generation är Consumers Internationals
(CI) kampanj för att stoppa marknadsföring
av ohälsosam mat till barn. Till
officiella sajten >> |

Vårt
bidrag: Avslöjandet om Kellogg´s reklam
till barn för ohälsosamt livsmedel och koppling
till WWF
En stor andel av det som kallas Junk Food riktar sig
till barnen och reklamen är utstuderad och hänsynslös.
Tänk om föräldrar vore mera vakna och undvek
att köpa de färgglada lockande paketen? Kanske inte
så lätt när hungriga och otåliga barn
tjatar och kräver att få just dessa paket.
Det cyniska är att man hänger på denna reklam
just på produkter som uppfattas som nyttiga, utan att
kolla innehållet av socker, fett och salt med barnen
som måltavla. Läs
mer och se fler bilder >>
2009-03-10
Gul lök från 3 till
34 kronor
Visst kan man tjäna på att veta och tänk vad
mycket gott man kan göra av gul eller röd lök!
Bilden visar dagens inköp av gul lök, det är
en läxa. Läs
mer >>
2009-03-09
Det är nu vi behöver
dig och du behöver vår gemensamma organisation
Det finns alltid något att skriva om, väcka opinion
om, avslöja, rekommendera eller bara informera. Informerade
konsumenter som gör medvetna val är ju ett mål,
men nu när den globala ekonomiska krisen (som en del
kallar lågkonjunktur) blir allt allvarligare och den
ekologiska krisen blir alltmer en verklighet, blir rollen
som konsumenter viktigare än någonsin. Läs
mer >>
2009-03-09
Vi granskar salt
I ”Konsumenter granskar” är nu frågan om salt uppe
till granskning. Vi samlar nu olika inslag med olika infallsvinklar
här för att ha just granskningen samlad. Det tål
verkligen granskning, från 4:50:- till 1 150:- per kilo.
Visst finns det smakskillnader, men för att koka potatis
duger grovt salt för 4:50 per kilo och flingsalt är
en meningslös lyx för uppåt 150:- per kilo.
Läs mer >>
2009-03-09
Dags att granska böcker
om kost, hälsa och fetter
I vårt projekt ”Konsumenter granskar” öppnar vi
nu upp för inlägg från all er medlemmar, läsare,
debattörer eller författare för en demokratisk
diskussion om ”sanningar” bakom fakta.
Hela
avsnittet med motsägande exempel från nya böcker
>>
2009-03-09 Tänk vad smör
är populärt
Nu har vi ett fall till här där man vill lura oss
med benämningen smör, ja till och med påstå
att det ju är ett ”begrepp”. Visst förstår
vi att det skulle klinga urfånigt att kalla det för
”Margarindeg”, vilket det i verkligheten är. Hade man
varit smart hade man kunnat kalla det ”mördeg” för
det sa man förr.
Vi kommer ihåg pepparkakorna ”bakade med smör”,
fast det var det minsta som var inblandat, men det hade inte
klingat lika bra med ”bakade med margarin”. Läs
mer >>
2009-02-27 Tål den odlade
laxen att synas?
Vi importerar till Sverige 32000 ton – 32 000 000
kilo – odlad lax från Norge. Det är 3,5 kilo per
konsument. Från Östersjön får svenska
fiskare lagligt ta upp 9 000 ton torsk – 1 kilo per konsument
och år!
Våra kommentarer på programmet om laxen i Uppdrag
Granskning och den allvarliga situationen för hela vår
matproduktion. Var med och debattera. Läs
mer >>
Läs även Vem
äger fisken?
Missade du Uppdrag Gransknings inslag om laxen? Se reprisen
i SVT24 28/2 samt 2/3. Se
programmet direkt i SVT Play >>
2009-02-25
Hälsan för barnen ett problem
i både förskolan och grundskolan Läs
mer >>
2009-02-25 Om den odlade laxen!
I kväll i SVT1
20.00 i Uppdrag Granskning
Odlingen är ju inte helt problemfri och fodret som går
åt för varje kilo lax kommer att chocka. Läs
mer >>
2009-02-25 Lyssna på
P1 (Vetenskapsradion) idag
13.20 Alltmer avloppsslam
sprids på åkrarna
Intresset bland bönderna för att gödsla med
avloppsslam ökar. Men hur rent är egentligen slammet
från våra reningsverk?
Läs mer om programmet >> Lyssna
på programmet >> Läs
mer om avloppsslammet >>
2009-02-13 
Det
går utför för Becel
Det, av många, kritiserade samarbetet mellan Becel och
Hjärt- Lungfonden är nu slut och Becel får
inte längre märka sina produkter med deras symbol.
Motgångarna radar upp sig: den omdiskuterade bilagan
i Icakuriren häromdagen, för långt driven
marknadsföring, nu KO-anmäld
av oss. Den stoppade kolesterolmätnings-turnen
i Norrland. Bojkottaktionen
som utlysts av Kostdoktorn.se, utbildningsdag
för journalister som ställdes
in. Se även pressinbjudan
på kostdoktorn.se. Nytt!
Vår
KO-anmälan av Icakurirens Becelbilaga tas upp i Rapport
>> Nytt!
Unilevers fettseminarium inställt >>
Becelreklam fälld av Marknadsetiska rådet >>
Läs
mer >>
2009-02-12 Har du barn i skolåldern,
är du lärare eller på annat sätt engagerad
i våra barns kostvanor och hälsa?
Den 15 mars infaller den årliga Internationella Konsumentdagen.
Temat är Junk food Generation. Då är det dags
för lokala initiativ. Läs
mer >>
2009-02-09 Icakurirens bilaga "En
hel tidning om ditt hjärta!" anmäld till Konsument-ombudsmannen
för vilseledande utformning och publicering av reklam,
marknadsföring och text.
Icakuriren nr 7 som nyligen kom ut hade en hel bilaga med
enbart annonser för Becel margarin, vilseledande hopblandat
med textinformation som inte uppfyller kraven på objektivitet
och saklighet. Hela 4 sidor annonser varav bara en fanns markerad
med texten "Annons".
Reaktionerna från allmänheten har redan varit massiva,
då prenumeranterna fick tidningen redan den 7 februari.
Ett utförlig
beskrivning och analys finns på bloggen "Kostdoktorn.se"
och missa inte de osande kommentarerna.
Läs vårt
pressmeddelande >>
Läs
vår KO-anmälan här >>
Här
ser du alla 16 sidor i bilagan >>
Nytt!
Inslag
i Rapport 23/2>>
Läs även:
Margarin
som miljöhot >>
Unilever
vilseleder om margarin och essentiella fetter >>
2009-02-05 Linköping:
Bregott åter till
skolmatsalarna
Det lönar sig att protestera tillsammans. I Linköping
har barn- och ungdomsnämnden reagerat och återinfört
möjligheten att välja Bregott på smörgåsen.
Läs
hela artikeln >>
2009-02-05 Anmälan
till Livsmedelsverket:
Vilseledande märkning – Lättsaltade
utan angiven salthalt
Vi anmäler härmed Svenska Lantchips för vilseledande
märkning när det gäller deras potatischips.
Läs
anmälan >>
2009-02-05
"Lägg ner Livsmedelsverket
och tre andra myndigheter"
Det skriver Gerhard Larsson, regeringens enmansutredare, idag
på DN Debatt. Han överlämnar sitt utredningsförslag
till Jordbruksministern kl. 14.00. Läs
hela debattartikeln på DN Debatt >>
Läs även:
4
myndigheter blir 3 >> Kommenterer
på utredningen >>
2009-02-04 Är en ny myt på
väg – saltmyten?
Låg-salt diet
löser inte alla problem
Är
det ännu en myt, att man förhindrar högt blodtryck
och hjärt- kärlsjukdomar genom att minska saltintaget?
Ja det verkar så. Det låter som att forskningen
är överens om att vi ska dra ner på saltet,
men det finns även en opinion som ifrågasätter
även denna gamla ”sanning”. Frågan är om denna
”sanning” är ytterligare ett exempel på ”sanningar”
som den som påstår att vi ska dra ner på
fettet, i synnerhet det mättade.
En djupare debatt är önskvärd, för att
komma närmare sanningen. Får
vi därför komma med ett förslag, som man enkelt
och snabbt kan genomföra över en dag i offentliga
lokaler:
Vi
uppmanar restaurangerna och skolmatsalarna (och
även hemmen) att omgående
TA BORT SALTKAREN FRÅN
BORDEN!
Då får ”okynnessaltarna” i varje fall
besvära sig med att be om det eller hämta,
men slentriankonsumtionen kan dämpas, de som
av gammal vana alltid saltar innan de ens smakat!
Här ligger största riskgruppen.
|
Läs
mer >>
2009-02-02 Pressmeddelande:
Ansvariga för skolmaten offrar
barnens hälsa
I många kommuner har man övergått till att
servera enbart lättmargariner och lättmjölk,
utan att behålla valfriheten för eleverna. Detta
är en ovanlig tvångsåtgärd som saknar
motstycke.
Man gömmer sig bakom Livsmedelsverkets ”rekommendationer”
och lyder blint utan att verkligen sätta sig in i problemet
och utsätter barnen för rena hoten mot hälsan.
- Det är upprörande att våra ansvariga för
skolmaten i kommunerna döljer sina okunskaper bakom rekommendationer
från Livsmedelsverket, som fortfarande uppmanar alla
att dra ner på fetterna och sätter gränser
för Nyckelhålet så att endast kemiskt processade
margariner, med palmolja och en massa vatten, är de enda
som passerar ”nyckelhålet”. Barnen behöver
energi och inte mera vatten i maten, säger Bengt Ingerstam,
ordförande i konsumentorganisationen Sveriges Konsumenter
i Samverkan. Läs hela
pressmeddelandet >>
2009-02-02 Tre skäl talar för
smör och Bregott i skolmatsalarna Vem
tar nu ansvaret för barnens hälsa, klimatet och
ekonomin, när man inför lättmargariner och
lättmjölk i allt fler skolor?
Ansvaret är skolledningens! Att gömma sig bakom
Livsmedelsverkets "rekommendationer" är att
blotta sin okunskap och offra barnens hälsa och kommunens
ekonomi samt att inte se till klimateffekterna.
Läs
vår analys här som visar att det inte finns
något argument för att välja lättmargarin,
3 - 0 i smörets fördel!
2009-01-27
Debatt i TV4 Nyhetsmorgon 26 jan om
lågkolhydratskosten och det ”farliga fettet”
Vem ska vi tro på, jo oss själva, vårt sunda
förnuft efter att ha läst denna artikel och hört
Ulf Bohman!
Läs mer >>
2009-01-26
Missa inte reprisen av Landet Runt i
SVT 2 om skolmaten i Haparanda
Visas idag i SVT2 16.35 samt SVT24 19.15 eller se
programmet här (7 minuter in i programmet)
2009-01-22 För lite fett i
skolmaten
Gå in på vår nystartade namninsamling "Skolmaten
landet runt"
Namnlista i Haparanda! Bra, fler sådana behövs.
Gör så på många orter och rapportera
in till vårt Nätverk,
där vi publicerar alla lokala initiativ, så alla
kan ta del av hur man kan göra. Kostdoktorn.se
kommenterade detta i dag.
Läs vårt tidigare
inlägg om samröret mellan Skolmatens vänner
och Livsmedelsverket Öppet
brev till LRF:s ordförande Lars-Göran Pettersson
2009-01-21 Internationella
Konsumentdagen - 15 mars
Den 15 mars varje år celebreras Världskonsumentdagen.
I år fokuserar man marknadsföring av ohälsosamma
produkter till barn.
Det kommer att drivas en kampanj för att öka vakenheten
och att verka för att införa en internationell kod
hur detta skall stoppas. Det är väl ingen som inte
tror att godis och sötade produkter har en plats här!
Läs
mer >>
2009-01-21 Vilken makt man tillskriver
oss konsumenter!
I genomsnitt konsumerar vi 22 gram ål per år och
konsument i Sverige. Det är vad de 200 ton som fiskas
på dispens blir om man räknar lite. Jasså,
inte mer säger alla.
Nej men vilket liv det är om vår konsumtion av
ål, precis som det är vår skuld att ålen
är en hotad art. Är handeln och indirekt WWF medvetna
om vilken symbolfråga man har gjort av ålsituationen?
Läs
mer >>
2009-01-21 Är vi, konsumenterna,
lurade på torsken?
Mycket har debatterats och många initiativ har tagits,
i syfte att rädda torsken. Men ibland undrar man vad
man försöker rädda. Hedern, kvoterna eller
friheten att fiska utan kontroll.
Vårt främsta krav från konsumenthåll
är god tillgång till nyttig
fisk till överkomliga priser och med uthålligt
fiske som ett självklart argument. Senaste tidens
utveckling med försök till styrning av detaljhandel
och restauranger, har fått icke önskvärda
konsekvenser som t ex att Östersjötorsken som fångats
inom fastställda kvoter, går oss konsumenter helt
förbi och vi får se att vår lagligt fångade
fisk exporteras till franska fiskälskare. Läs
mer >>
2009-01-13
Margarin som miljöhot
Ett mycket väl underbyggt skolarbete har publicerats.
Det är inte nådigt mot Becel och margariner. Författaren
heter Terese Eidenmark.
Klicka här för att läsa hennes arbete, varifrån
bilden också är hämtad.
Läs mer >>
2009-01-12
Trettondagen – den VIKT-igaste
dagen på det nya året!
Ja
och i dubbel bemärkelse
Helgerna är över. De som vi sett fram emot
så längtansfullt, laddat med mat och presenter,
är över och nu kommer vardagen och det är dags
att försöka se det positiva och försöka
hitta en del spännande saker att ta tag i men också
att ta sig ur ångesten efter festerna, övervikten
och den tomma plånboken.
Dags att banta. Därav vitsen ”VIKT-igaste dagen”,
för då kom både AFTONBLADET och EXPRESSEN
med tunga bilagor om bantning, 5 kg på en månad,
4 kg på 4 veckor och 3 kg på 3 veckor. Ja frosseriet
åt andra hållet, med alla lösnummer –
onda samvetet ska ge klirr i kassan hos tabloidtidningarna
och bantningsklubbarna.
Det verkar som Trettondagen numera är starten för
det nya livet, bli vacker, smal och vältränad. Puh!
Läs
mer >> |