2008-12-19
Varför ska vi behöva
vänta 5 år på nya kostrekommendationer?
Ja så lång tid tar processen för Livsmedelsverket
att ändra sina kostråd. I dag framstår
de mer och mer som förlegade och att de snabbt
skulle behöva ändras. Vi är många
som inte kan vänta så länge.
Idag är t ex rådet att äta mer frukt
och grönt samt mera bröd starkt ifrågasatt,
inte minst bland diabetiker, som vet av erfarenhet hur
illa det går om man följer dem. Läs
mer >>
2008-12-19 Becel proactive
bötfälls i Danmark för avsaknad av varningstext!

Bra genomgång av Kostdoktorn, läs
den direkt här.
2008-12-11 Skandalen med
dioxin i
irländskt kött växer
Man har nu troligen identifierat källan, spilloja!
Samma som hände i Belgien för många
år sedan.
Nu kräver EU att allt griskött och produkter
med över 20 % griskött producerat mellan 1
september och 6 december ska bort ur butikerna.
Läs flera artiklar från SVT >>
2008-12-10 Dioxin i irländskt
kött!
Nu har det hänt igen, någon har gått
över gränsen, inte bara gränsvärdena.
Först var det irländskt griskött och
bara någon dag senare även nötköttet,
som innehöll dioxin!
En bra artikel med mycket fakta har Henrik Ennart skrivit
i Svenska Dagbladet den 8 december. Läs
den direkt här och i en artikel den 9 december
"Irländsk
nötboskap har också fått giftfodret"
Läs mer >>
2008-12-05 Lagstiftning
hotar mjölk
och smör i skolmaten
När Studio Ett i P1 på onsdag eftermiddag
sände ett långt inslag om skolmaten fick
jag en chock. Råkade läsa nästan samma
sak i en tidningsartikel och förstod att det här
rörde sig om skicklig lobby. Vid lite mer efterforskning
började bilden klarna och ännu mer chockad
blev jag. Ett samröre mellan Livsmedelsverket och
Skolmatens vänner tonade fram mer tydligt.
Läs mer >>
2008-12-05 Turbiner och frossande
sydeuropéer utrotar ålen ”Dags
att ta farväl till våra kära ålagillen?
Det allra största hotet mot tillgången på
ål är inte själva fisket av ål
utan det är kraftverken i vattendragen – vilket
experterna är eniga om.”
Så inleds en informativ artikel från Ystads
Allehanda, som ger en annan bild av ålsituationen
och de stora problemen i Europa.
Vi tycker inte att det är vi konsumenter som ska
lösa dessa problem genom att avstå ålen
på julbordet. Det sätter bara godkänd
fiskare i klistret som fångar godkända kvoter
och gör problemet värre. Läs
mer >>
2008-12-03 Slamfrågan
tar just nu en allvarlig vändning
Sveriges Konsumenter i Samverkan har allt sedan starten
arbetat för att förhindra att avloppsslammet
från reningsverken sprids på odlingsmark.
Vid flera tillfällen lyckades vi få ett antal
så kallade slamstopp, men nu attackerar man igen,
främst från dem som vill bli kvitt slammet,
det vill säga Svenskt Vatten med reningsverken
i bakgrunden.
Tiden är inne nu att gå på offensiven
och skapa en bred opinion, informera alla inblandade
parter, som t ex råvaruproducenter, livsmedelsproducenter,
handelsblocken, myndigheter och regeringen.
Läs
hela det underlag vi nyligen presenterat >>
2008-11-27 Lättmargarinerna
i skolmatsalarna
Vi har redan informerat om de pågående uppropen
som pågår runt om i landet. Mera materiel
har tillkommit, som kan användas av alla ute i
landet, som mallar eller underlag. Här kommer länkarna
till avsnitt vi lagt ut på hemsidan. De
senaste artiklarna hittar du här >>
2008-11-26 KONSUmindre blir
konsumenternas svar på krisen Läs
mer >>
2008-11-20 Pressmeddelande:
Protesterna ökar
mot lättmargarin och lättmjölken i skolorna
I flertalet av landets skolor, dagis och äldrematsalar
har det införts något som kan liknas vid
tvångsmatning,
man får inte längre välja mellan smör/Bregott
och lättmargarin eller fullvärdig mjölk
och lättmjölk. De ansvariga för ”köken”
och administrationen hänvisar till ”föreskrifter”
från Livsmedelsverket om att det bara ska serveras
lättmargarin och lättmjölk.
Vi har undersökt priserna och näringsinnehållet
i matfetterna och kommit till att inget margarin eller
lättmargarin är billigare som fett än
smör eller smörbaserade Bregott, det som så
många kräver att få tillbaka nu i matsalarna.
Efter
att ha räknat bort det tillsatta vattnet i margarinerna
kom vi fram till att man tjänar på att välja
Bregott i stället för det billigaste margarinet
Milda 60%
hela 19,6% och
jämfört med lättmargarinet LÄTTA
40%, blir
besparingen hela 28,7%.
Läs hela
pressmeddelandet >>
2008-11-20 Nätverket mot
lättprodukter i skolmatsalarna
Just nu rasar debatten om fetterna och allt fler forskare,
läkare och professorer vågar opponera sig
emot Livsmedelsverkets kostrekommendationer, nyligen
i TV4 och i flitig debatt i Läkartidningen.
Speciellt med inriktning på barns hälsa har
Professor Birgitta Strandvik ifrågasatt om inte
barns hälsa hotas av dessa nya påfund, i
en artikel i Allt om barn: Maten
kan göra barnen sjuka
där hon menar att barn behöver fett.
Det verkar som fettskräcken börjar släppa
också bland folk och även kolesterolmyten
ifrågasätts mer och mer.
Nyligen stängdes Becel ute i Luleå och fick
inte ta kolesterolprov på folk i butikerna.
Läs
mer >>
2008-11-18 Becels kolesterolkampanj
stoppas nu av handeln och läkare
Varje år kör Unilever med sin Becel-turne
landet
runt och har Hjärt- Lungfonden med i bakgrunden.
Det ger legitimitet och man tar 20:- för kolesterolprovet,
som går till just Hjärt- Lungfonden. Visst
är det behjärtansvärt!
Testerna görs mitt på dagen, alltså
inte fasteprov, som man borde göra för att
proven ska ha ett värde.
Nu gick det lite snett i Piteå nyligen, då
folk upptäckte att provvärdena inte stämde
med Vårdcentralens värden. Inte konstigt,
då dessa är fastevärde. Men bubblan
sprack och tidningarna skrev och läkarna reagerade,
så nu stoppar handeln dessa jippon.
Läs mer >>
2008-11-17 FETTKRIGET i TV4
Programmet är absolut
värt att se om man missade det i TV 4 söndagen
16 november. Går att se i delar på www.tv4.se.
En stilla tanke kommer osökt, vilken marknad
det finns för olika kostläror och kostcoacher
av alla slag, samt bantningsklubbar med månadsavgifter,
anslutna till de så kallade ”aftontidningarna”.
Vilka stora kommersiella intressen ligger inte bakom
vår mat? Men i
synnerhet frapperas man av hur dominerande majsen är
och de amerikanska majsodlarnas lobby. Läs
mer här >> Länkar:
Programmet går att se i delar på
www.tv4.se
>>
Se även morgonsoffan
i Tv4 om fettkriget >>
Expressen:
Kända viktexperter anklagas vara köpta av
matindustrin>>
2008-11-12 Om fett
i Kalla Fakta på söndag kl 19.20
"Fettkriget"
Svenska folket blir allt fetare. Men kan vi lita på
forskare som samarbetar med livsmedelsindustrin?
Detta måste
du bara se! Den traditionella synen på
fett möter förespråkarna för lågkolhydratkosten
där fett inte är bannlyst.
Läs mer om programmet >> Läs
även "Gödningskosten" >>
2008-11-10 Dålig
mat är bortslängd mat
och både de äldre och barnen klagar. Skandalerna
med dålig mat till de äldre och barnen i
skolorna bara växer. Tålamodet tryter, medan
politikerna spenderar pengarna på annat. Kortsiktigt
vansinne!
Matakuten i TV4 (länk
till programmet) som tar upp problemen, har visat
att man kan minska svinnet och kostnaderna. All den
slängda mat som inte äts upp i skolorna ökar
bara berget av bortkastade resurser och onödiga
koldioxidutsläpp.
Läs Snabba
KonsumentNyheter nr 97 ”Om
att arbeta helt i onödan”, 2 arbetsmånader
per yrkesarbetande kostar slöseriet med mat vi
slänger.
Läs hela utredningen
om vad slöseriet kostar, publicerad redan 2006.
Hela projektet ”Rädda
vår Mat”
CAMILLAS
MATUPPROR - Läs och lyssna på senaste inlägget
>>
Missa
inte Matakuten på måndag 21.00 i TV
4
(Repris söndagen 16/11 15.00) |
2008-11-06 Det ska vara äkta
vara
Under onsdagen hade Mats-Eric Nilsson realeaseparty
för sin nya bok "Äkta vara" i Hötorgshallen.
Vi var där men har inte hunnit skriva utan rekommenderar
därför en utförlig presentation direkt
på www.kostdoktorn.se.
2008-11-06 Ny sajt "äkta
vara" www.aktavara.org
2008-10-29
KONSUMENT-NYCKELN
”Klubben där
vi bantar det mesta”
Kilo, liter, kWh,
kilometer, koldioxidutsläpp och kronor
Det gäller inte bara bantning av kroppshyddan,
utan bantning av utgifterna så plånboken
blir tjockare.
För bara
250 kr per år får du hos oss tillgång
till information som du har nytta av både för
ekonomin och hälsan.
För
250 kr/år kan du enkelt spara 1000-lappar!
Med KONSUMENT-NYCKELN får du tillgång till
”ett verktyg”, kunskaperna för att
KONSUmindre i stället för att konsuMERA. Det
blir en nyckel för att påverka marknaden
och dig själv och din situation. Det är inte
det samma som ”köpguider”, som styr
dig.
Läs hela inlägget >>
2008-10-29 Börja
lokalt i microformat
Du som får detta via e-post, kopiera och dela
ut, ta kontakt med någon granne, god vän,
arbetskamrat, någon förälder i samma
klass som ditt barn, någon nyinflyttad granne,
eller sätt upp en skylt i trappuppgången
m m.
I detta första introduktionsbrev ger vi ett
antal blandade tips, bara välja det som passar.
Kommande brev går bara ut till de som är
medlemmar eller prenumeranter på KONSUMENT-NYCKELN.
Se
flygbladet >>
2008-10-29 Tävling
- Designa KONSUMENT-NYCKELN
Var med och TÄVLA
om att designa bästa
”nyckeln” – pris livslångt medlemskap!
(Det blir öppen omröstning!). Gör ett
föslag och skicka in det till oss via e-post eller
vanlig post. Adresser
hittar du här >>
Pris – livslångt medlemskap! - Vi
vill ha ditt bidrag senast den 8 december!
Läs
mer om tankarna bakom Konsument-Nyckeln >>
Ladda
ner och sprid flygbladet (pdf) >>
2008-10-29
Rädda ålen!
Ålen är ett problem, den har hamnat på
konsumentguiders röda lista och påstås
vara utrotningshotad.. Problemet är inte ålen,
utan hanteringen av ålen. Nu hotas inte bara ålen
till våra Julbord utan även yrkesfiskarna
som har tillstånd att fiska ål. Vad har
vi sedan? Ska vi införa rökt hoki från
Nya Zeeland? Eller kanske bojkotta hela julbordet? Nej
det är att kräva för mycket av oss konsumenter.
Fet fisk ska vi dessutom äta mer av för hälsan
och det goda fettet, marint omega-3! Debatten är
bisarr. Läs
mera här >>
Ska vi ha det
så? Nej självfallet inte!
Det är inte butikerna och kedjorna som ska styra
vad vi ska köpa, det är vi själva som
konsumenter. Men då ska vi vara rätt informerade.
Det är upp till dig om du anser att vi är
trovärdiga, välj sedan, men du måste
få hela sanningen också för att kunna
välja. Vi ger dig ”KONSUMENT-NYCKELN”.
Då har du nyckeln i dina händer för
att fatta dina informerade beslut. Vi gräver och
försöker vara objektiva, utan andra syften
än konsumenternas bästa och omtanke om en
hållbar framtid.
Hör
vad en yrkesfiskare berättade i radion nyligen
>>
Mer
om fiske på vår hemsida >>
2008-10-21
Bankerna får hjälp
av staten men
vem hjälper dig, nu när det krisar?
Här kommer
nu: KONSUMENT-NYCKELN
En nyckel till tips,
analyser och goda råd som gör att du kan
spara 1000-lappar snabbt.
Sätt in 250:- på plusgiro 638 20 78 –
1 och ange ”K-nyckeln”, namn, adress, e-postadress
Tankarna bakom Konsument-Nyckeln >>
Ladda
ner och sprid flygbladet (pdf) >>
2008-10-21 Rödlistade
fiskarter i många livsmedelsbutiker
Det var temat i måndagens radio P1 från
tidiga morgonen (2008-10-20) och naturligtvis kom torsken
högt upp på listan. Tyvärr förleddes
många konsumenter att yttra sig både oinformerade
och överrumplade. Men frågan är både
svår och förvirrad.
Vi ifrågasatte detta i ett inlägg som sändes
till radion.
Läs hela inlägget här >>
Länk till artikeln om radioinslaget: Rödlistad
fisk säljs i många butiker
Lyssna
på inslaget här >>
Läs även Norsk
fisk i Sverige paketeras i Asien
2008-10-20
Oroar du dig för vad
som finns i vår mat?
Aktuellt just nu: Du
luras känna riktiga smaker (Expressen)
Vill du veta mer om vad som döljer sig i maten?
Läs mer under vårt avsnitt om tillsatser
i maten >> Gå
med i E-nummerklubben >>
 |
Reklampelare
på stan |
2008-10-15 Margarin
Vi granskar reklam, innehåll och priser på
margariner.
Se relaterade dokument nedan
eller i sammandrag på hemsidan
- Snabba KonsumentNyheter
om margarin
- Fler
blogginlägg i debatten
- Kostdoktorn: Karin
Ahlborg totalsågar margarin
- Annika Dahlqvist: Margarinet
halkar utför. Tack gode Gud för det!
- Aftonbladet, Karin Ahlborg: Varför
margarin när smöret finns
- Vattensjukt
margarin till fantasipriser
- Omega-6
ett hot mot hälsan
- Grovt
vilseledande av Unilever om Omega-3
- Pressmeddelande: Margarinreklamen
nu konsumentgranskad!
- Unilever
vilseleder om margarin och essentiella fetter
2008-10-12 Pressmeddelande:
Sätt 50%-lappen på köttet
dagen före "bäst före" - sluta
slänga! Ålägg
butikerna rabattera köttet dagen innan "bäst-före-dag".
Med anledning av dagens information från TT om
att 9 miljoner kg kött slängs i butikerna,
kräver nu konsumenterna en enkel anpassning till
bättre hushållning och bättre respekt
för kostnaderna, miljön och klimathotet.
- "Bäst-före"
betyder inte "sämre efter". Slöseriet
med all mat som slängs i butikerna är inte
förorsakat av regelverket utan helt butikens godtyckliga
bedömning. Många butiker slänger hellre
än säljer ut billigare. Det får vi sedan
betala i de högre priserna, för runt går
det ekonomiskt för butikerna. säger
Bengt Ingerstam, ordförande i Sveriges Konsumenter
i Samverkan, den konsumentstyrda svenska fristående
konsumentorganisationen.
Kravet från konsumenterna är därför
helt klart:
Sätt 50% lappen på varor med bäst-före-datum
dagen före! Läs
hela pressmeddelandet >>
2008-10-06
Pressmeddelande:
Margarinreklamen konsumentgranskad!
"Välj bra fett.
MARGARIN DET GODA FETTET."
Med guldgula rapsfält i bakgrunden lyser nu Unilevers
reklam mot oss i höstmörkret – med mörkande
”sanningar”.
Påstående som ”Margarin ger dig det
goda omättade fettet från växtriket”
har nu granskats. - Sveriges
Konsumenter i Samverkan har gjort en undersökning
omfattande de använda reklamargumenten i den nu
utlagda annonskampanjen och kan sammanfatta det som
ett stort hot emot folkhälsan, säger
Bengt Ingerstam, ordförande i Sveriges Konsumenter
i Samverkan, den konsumentstyrda frivilligorganisationen
för konsumenter.
Granskningen har publicerats i Snabba KonsumentNyheter,
ett gratis nyhetsbrev som nu ligger ute på hemsidan
www.konsumentsamverkan.se samt i KONSUMENTrapporten
som går till medlemmar och prenumeranter. Läs
hela pressmeddelandet >>
2008-10-06 "Monsantos värld"
Filmen "Monsantos värld" i SVT2 gick den 28/9 kl
22:00.
Det utlovades en repris till den 5/10 samt att man skulle
kunna se den på SVT Play.
Inget av detta fungerade och vi frågade SVT och
fick följande svar:
”SVT har för närvarande inga planer på
att reprisera detta program."
Vi har våra misstankar. En arg tittare har signalerat
att Monsanto har bemött kritiken på sin hemsida.
Gå in och läs vad de skriver. De följer
tydligen sin stategi att fortsätta att göra
bort sig, men döm själv. Reflektion
med anledning av att SVT på söndagskvällen
28 september visade filmen Monsantos värld >>
2008-10-03
Matakuten i TV4
- Ett matprogram
som gör skillnad
Matakuten i TV4
6 oktober 21:00 - 22:00 Del 1 av 6.
Det är kockarnas första vecka i skolorna och
Melker Andersson ska laga spagetti och köttfärssås.
Han tar genast kommandot och delar ut order till mattanterna.
Men Melker är inte van att laga mat till 1600 personer
vilket ställer till problem. Paul Svensson upprörs
över kökets dåliga standard. I Ockelbo
bjuder Carola Magnusson på ett alternativt salladsbord
och chockeras över den dåliga skolmaten.
Bert Karlsson försöker ta reda på vem
som har ansvaret för skolmaten. Läs
mer >>
2008-10-03 Unilever vilseleder
om margarin och essentiella fetter
 |
Reklampelare
på stan |
Efter att
Unilevers hemsida www.margarin.se varit nere en längre
tid har den nu kommit igen. Man ska vara rätt okunnig
för att inte reagera.
Rent allmänt
är fokus i argumentationen inriktat på omättade
fetter. Om man menar de enkelomättade fetterna
så är det lite underligt, då produkterna
ofta innehåller omkring lika mycket mättade
fetter, som man varnar för. Dessa måste då
komma från den omtvistade palmoljan. Oljan/fettet
som vi inte borde köpa p g a läget i de asiatiska
länder som utnyttjas för intensiv monokultur
av palmoljan för export och även etanoltillverkning.
Läs
mer >>
2008-09-29 Pressmeddelande:
Fokuseringen på TRANSFETTER
är en väckarklocka, men man riskerar att missa
målet genom att bara kräva ytterligare märkning
eller förbud bara för transfetterna!
Det är de kemiskt och industriellt processade
härdade och delvis härdade fetterna som ska
bort ur våra livsmedel. Läs
mer >>
2008-09-29
Vilseledande information
om de härdade och delvis härdade fetterna
Det förekommer en mängd vilseledande information
om de härdade och delvis härdade fetterna
(med eller nästan utan transfett). Det kommer vilseledande
information från industrin, från vissa handelsblock,
i en del inlägg på bloggar och även
på paketen. Debatten har ofta fastnat på
begreppet ”transfett” och ibland kräver en del
personer och politiker märkning av transfett och
ibland förbud.
Avsiktligt har man, även från myndigheter,
ibland hänvisat till att det finns naturligt i
animaliska fetter (från ko och får). Dessa
fetter har vi ätit i tusentals år och de
utgör inget problem, medan de industriellt framställda
är helt annorlunda och här har man bevis för
att de är farliga. Detta är en av felaktigheterna
i debatten. Läs
mer >>
2008-09-26 Kostråden
brännhett som aldrig förr
Detta är bara början. Vi fortsätter i
kommande nyhetsbrev att uppdatera om de gamla (nu gällande)
kostråden och debatten som bli allt hetare om
behoven av snabbare nya kostråd. Den 24 januari
startade vi i SKN nr 76
och KR nr 9
diskussionen om vad som håller på att hända
på området och myntade ordet ” gödningskosten
”.
De gällande kostråden rekommenderar ökad
konsumtion av frukt (med fruktos) och grönt (bl
a rotsaker som potatis), mera bröd (med kolhydrater)
samt att minska intaget av fett, främst mättat
animaliskt fett!) Förespråkarna för
LCHF (lågt kolhydratintag men ökat fettintag)
hävdar att dessa kostråd skyndsamt måste
ändras.
En infekterad debatt har förekommit i Läkartidningen
nyligen och vi ska samla ihop länkarna till dessa
men börjar med de kanske viktigaste avslutande
inläggen. Läs
mer >>
2008-09-25 Nu på
söndag! Missa inte: Monsantos
värld i SVT2
28/9 kl 22:00
Det
multinationella storföretaget Monsanto är
världsledande på genmanipulerad mat. Med
hjälp av Monsantos patenterade grödor ska
hungern utrotas och miljön räddas. Men kan
man lita på ett företag som har skapat några
av historiens giftigaste produkter som PCB och Agent
Orange? Som konsekvent undanhållit fakta, vilselett
allmänheten och tystat kritiker?
Monsantos mörka historia fläckar bilden av
ett företag som i tysthet håller på
att ta patent på en stor del av jordens grödor.
Journalisten Marie-Monigue Robin öppnar dörren
till Monsantos växande värld. Fransk dokumentär
från 2008. Läs
mer om filmen här >> Läs
mer om genteknik på hemsidan >>
2008-09-23 Vilseledande
märkning av "Ekströms nyponsoppa"
Sveriges Konsumenter i Samverkan har anmält Ekströms
Nyponsoppa "utan tillsatt socker" till Livsmedelsverket
för vilseledande märkning.
Läs anmälan här >>
2008-09-22 Pressmeddelande:
Konsumenterna har ingen
plats
i årets budget mer än som arbetskraft
Konsumenterna är helt bortglömda
i årets budget. Trots att alla medborgare och
boende i Sverige är konsumenter, som starkt medverkar
till att hålla hjulen igång, har vi ingen
plats i årets budget. Pensionärer ja, till
en liten del, men mest fokuseras på vår
roll som arbetskraft och målgrupp för sjukvården
och utbildningen.
- Allt tal om
egenmakt verkar som bortblåst,
säger Bengt Ingerstam, ordförande i Sveriges
Konsumenter i Samverkan. Läs
mer >>
2008-09-19
Vi
behöver mera stöd
- från konsumenter
För att orka fortsätta med det viktiga
och omfattande arbete vi ska göra, behöver
vi snarast förstärkning av stödet
från medlemmar och stödjande personer.
Att räkna med statligt stöd verkar vara
bara att glömma och helst borde en verklig
konsumentorganisation kunna stå på
egna konsumentben och inte beroende på olika
regeringars preferenser eller myndigheters byråkratiska
agerande.
Det gäller att värna om oberoendet.
Läs
mer >> |
2008-09-19 Prisjämförelserna
för ägg
Ägg var ingen enkel uppgift och vi har redan hittat
förbättringar. Resultatet av ”förundersökningen”
gav ju klara besked. Handla dina ägg på Willys,
LiDL eller torget. Ska vi ha en fungerande konkurrens
måste tydligen de andra stora kedjorna uppleva
hur konsumenterna sviker deras högre priser och
förvirrande ägghyllor med alltför många
varianter och dåliga prismärkning.
Förleds inte av styckepriset på ägg
(Konsumentverkets bestämmelser!) utan kolla kilopriset.
Jämför kilopriset med t ex köttfärs
och fläskkarre så förstår du hur
billig mat man får av ägg! Läs
mera och några exempel >>
2008-09-19
Närodlat passar inte
in hos matkedjorna
Närproducerat
- Det vimlar av mindre och fantastiska producenter av
svensk mat på landsbygden. Men deras produkter
har svårt att tränga in i de storskaliga
riksomfattande matkedjorna med deras centralstyrda distribution.
De behöver stora leverantörer som alltid kan
garantera leveranser och har svårt att hantera
mindre kvantiteter med säsongsvariationer. Gigantomanin
styr också oss konsumenter oh vi tvingas köpa
vad de köper in.
De
lokala producenterna når alltså inte oss
konsumenter och vi har svårt att nå
dem. Somliga har hittat egna lösningar med en mindre
grupp konsumenter, men här finns mer att göra.
Lösningen ligger i att vi konsumenter organiserar
oss bättre och hittar vägen till ”den
goda lokala maten” i en mera organiserad och samordnad
form.
2008-09-14 Pressmeddelande:
Konsumenterna tar nu initiativ
för att öka konkurrensen i handeln, sänka
matpriserna samt höja kvaliteten.
Konkurrensen är bristfällig och matpriserna
onödigt höga, konstaterar Sveriges Konsumenter
i Samverkan efter några prisundersökningar
som gjorts som ett led i kampanjen Aktion
– 30 % lägre kostnader för maten .
Läs pressmeddelandet
>>
2008-09-12 Ny prisundersökning
på ägg
Här kommer nu nästa prisundersökning
och de hittills insamlade uppgifterna. Sensationella
slutsatser - Byt butik - och du släpper ut hönorna
ur burarna! Läs
mer >>
2008-09-12 Glutamat E 621 på
väg bort från livsmedel Redan
2003 började vi uppmärksamma glutamat på
hemsidan och i april 2007 startade vi en mera kampanjlikande
verksamhet. Det gav uppmärksamhet och pressen började
gräva mera i frågan. Tillsatser allmänt
har kommit upp i debatten alltmer senaste åren.
Många enskilda har kontaktat olika företag,
som då upptäckte att opinionen växte,
medan säljarna av glutamat fortsatte upplysa om
att ”det var en bra produkt, allt fler går över
till användningen av glutamat”. Läs
mer >>
2008-08-26
Mat i soporna har också
kostat kronor och arbete
Visst kan man räkna om kostnaden i koldioxidutsläpp,
som SvD publicerat i artikeln Mat
i soporna hot mot miljön idag, men glöm
inte att den slängda maten också har kostat
kronor och varje spenderad krona är en belastning
på hushållsbudgeten och miljön men
påverkar även sysselsättningen, tillväxten
och skatteintäkterna för staten (moms och
skatt).
Bruttonationalprodukten blir ju högre ju mer vi
slänger och kasserar, i hela kedjan. Hur mycket
mat slänger man inte på bäst-före-dag
i livsmedelsbutikerna? (Se
notisen "Koll på bäst-före-dag
en katastrof")
Läs
om KONSUmindre här.
Här är vår utredning om att du måste
arbeta 2 månader extra per år för att
finansiera det som slängs, bara i mat! ” Slöseriet
med mat som slängs på ”bäst-för-dagen”
(2006-05-11).
2008-08-20 Torsken bästa
bot mot algblomning
Vi
rapporterade 16 maj 2008 i både SKN och KR
om att det minskade beståndet av torsk troligen
låg bakom den ökande algblomningen i Östersjön.
Nu har Fiskeriverket publicerat
en längre artikel som lättfattligt förklarar
sambanden. Läs
mer >>
2008-08-20 Inför skolstarten
uppmärksammar vi skolmaten
Matnyttig
blogg om skolmaten och fett >> Jakten
på de mättade fetterna drabbar barnen >>
2008-08-20 Ny forskning om
fetma och glutamat
En ny studie visar att personer som tillsätter
glutamat i sin mat har nästan tredubblad risk att
vara överviktiga. Läs
rapporten direkt här.
Vi har redan sedan länge hävdat att en
trolig orsak till fetmaepidemin ligger i den ökande
användningen av tillsatt E 621 glutamat och samtidigt
ökad användning av naturliga ingredienser
med naturligt glutamat, som sojasås, parmesan
och andra (se vår hemsida Mindre
problem med naturliga glutamatkällor).
Det
finns redan en massa forskning som pekar åt det
hållet, men det är svårt att få
bort vanföreställningen att det är fett
man blir fet av.
Det finns bara en radikal metod, bojkotta
E621 glutamat!
Ett antal skinkproduenter har börjat märka
sina produkter med ”fri
från glutamat E 621” eller ”Ej
tillsatt glutamat E 621”
Kolla alltid innehållsförteckningarna. Det
finns flera men som inte sätter på speciellt
märke.
Media har uppmärksammat
denna nya forskningsrapport i bl a:
Allt
om Mat >>
Expressen
>>
Aftonbladet
skrev så sent som i maj om glutamat >>
Läs
allt vi har skrivit på hemsidan om Glutamat >>
2008-08-19
Hög tid att städa
upp i fettdjungeln Mättade
fetter omvärderas, konsumenterna överger lightprodukterna,
försäljningen av lättmargariner sjunker
medan smör och Bregott ökar (läs
om detta i Bengt Ingerstams blogg), fett är
att föredra för diabetesdrabbade och för
viktnedgång, transfetter förbjuds på
alltfler ställen, men härdade fetter får
finnas kvar. Omestrade fetter behöver inte deklareras,
men döljer alla oönskade fetter under beteckningen
”vegetabiliska fetter”.

Vi har länge nog skrämts till att minska fettkonsumtionen,
i synnerhet de mättade naturliga animaliska fetterna
och kolesterolspöket har varit mycket lönsamt
för margarinindustrin.
Nu är tiden mogen att rensa upp i denna förljugna
och falska marknad. Livsmedelsmarknaden kan grovt indelas
i kolhydrater, proteiner och fett. Fettmarknaden är
kanske den tyngsta men också mest förvirrade.
Så låt oss nu ta krafttag och låta
hösten bli ”hett om fett”. Det är dags nu
att sanningarna kommer fram. Det är oansvarigt
att leka med folks hälsa bara för egen vinning.
Ingen tar ansvar, då får vi konsumenter
ta itu med denna ”feta marknad”. Mera
detaljer här >>
2008-08-02 Har du koll på
kosten?
TV 4 lördagsmorgon tog i dag (2 aug) upp transfetter.
Läs mer och se inslaget >> Läs
mer om: Debatten
om matfetterna >>
Svarta
listan härdade fetterna och delvis härdade
fetter med transfetter >> Tillsatser
>>
2008-08-01 Omega-3 nu i allt
mellan himmel och jord - men bäst från havet
Som alltid när
något börjar bli känt som nyttigt, hänger
de mindre seriösa på och ska åka snålskjuts
och vilseleder oss intet ont anande konsumenter. Hur
kan man blanda in Omega-3 i bröd, spaghetti, drinkar
eller margariner? Jo man luras. Ändå är
det sant. Det finns ju Omega-3 av olika slag, en del
kommer från vegetabiliska oljor, lika väl
som Omega 6. Balansen mellan dessa är viktig för
att Omega 6 inte ska bli skadlig, om man nu håller
sig till de vegetabiliska oljorna. Här finns de
billiga oljorna som solros- och majsolja, med högt
innehåll av Omega-6, alltså varning!
Läs
mer i Bengt Ingerstams blogg >>
2008-07-30 Ska EU tvinga oss
konsumenter att äta kött från klonade
djur? Än har EU Kommissionen inte sagt
sitt, men EFSA, den europeiska myndigheten för
livsmedelssäkerhet som ligger under EU Kommissionen
har yttrat sig. Det är nog så allvarligt.
EFSA har i dagarna rapporterat, efter sina studier och
genomgångar av tillgängligt (inklusive sedvanlig
lobbying från involverade forskare och näringsliv)
material, konstaterat att det ”inte är farligt
att äta kött från klonade kor och grisar”.
Märk väl att man inget sagt om får,
tydligen blev inte Dolly någon succé, eller
är problemen för stora?
Läs vidare hur vi konsumenter reagerar >>
2008-07-28
Senaste inläggen
på Bengt Ingerstams blogg:
Omega-3
nu i allt mellan himmel och jord
Som
vi kämpat för att få bort glutamat från
livsmedel
KRAV-märkt
skräp i grön påse!
Forskarnas
krig om vår kost handlar om pengar!
Prishöjningarna
på allas läppar just nu
2008-07-28 Stigande matpriser
- Studio Ett 22 juli
om matpriserna
Här kommer länken Lyssna
via webbradio >>
Medverkande är bl a Bengt Ingerstam , ordförande
i Sveriges Konsumenter i samverkan och Eskil Erlandsson
, jordbruksminister. (www.sr.se)
2008-07-22 Kom
med i aktionen
”Nu sänker vi matkostnaderna med 30 %”
Läs mer >>
2008-07-22 Matpriserna
i radion Studio
Ett i P1 i dag tisdag kl. 16.00 Bengt Ingerstam
kommer att medverka i programmet som kommer handla om
matpriserna.
2008-07-16 Vilseledande
märkning
Ett gammalt kärt ämne som aktualiserades 15
juli av Konsumentföreningen Stockholm vid deras
presseminarium.
Men
vi spär på idag med ett nytt exempel, denna
gång vilseledande varumärke, ”Säsongens
skörd”. Inte kan man påstå att
bilden visar ”färska morötter”
(inköpta 16 juli 2008). Läs
mer >>
2008-07-15 Fisk
är ett av våra viktigaste livsmedel
Det är gott, ger bra proteiner och nyttigaste fettet.
Sedan länge har man vetat att man blir intelligent
av fisk. Nu vet vi varför, det är fettsyran
Omega-3. Men om sånt debatteras det inte mycket.
Men argumentet Omega-3 missbrukas desto mer i reklamen
för t ex margarin och bröd.
Korna, som ger oss mjölk och en del som föds
upp för köttet, beskylls för att stå
för 20 % av växthusgaserna, medan alla transporter
står för 18 %. Vad står fisken för?
Inga utsläpp alls - i havet. Kanske ett bättre
alternativ för middagsbordet ur klimatsynpunkt.
Det går åt 20-50 000 liter vatten för
att producera ett kilo protein via nötköttsuppfödning
och vidareprocessen. Hur mycket vatten förbrukas
för ett kilo fiskprotein? Ingen brist på
vatten här inte. Snarare får vi mera genom
avsmältningen av polernas isar. Var finns dessa
frågor i debatten? Det handlar mest om drivmedel
för våra allt flera bilar.
Men den frodiga debatten om fisket handlar mest om den
utrotningshotade torsken och fiskarena (de med 2 ben)
och deras lönsamhet, möjlighet att ta för
sig så mycket de kan och ev får. Inom EU
hör man inget om konsumenternas behov av nyttig
och god mat, bara om huggsexan, bestämning av kvoterna
och deras storlek. Här bestämmer fiskeministrarna,
inte folkhälsoministrarna. Läs
mer >>
2008-07-15 Missa inte
Bengt Ingerstams blogg! Denna
gång om matpriserna >>
2008-07-10 Nytt på
Synts & Hörts
I DN 29/6: Matupproret
har börjat
I Radio Kalmar 9/7: De
höga matpriserna Intervju med Bengt Ingerstam
(14 min 45 sek in i sändningen) Endast 30-dagarsarkiv
Synts & Hörts >>
2008-07-09 EU-parlamentet
röstade för
varningstext på AZO- färger
EU-parlamentet gick inte så långt som vi
krävt och hoppats, att rösta för förbud
mot azo-färgerna i livsmedel och godis. Man enades
om att kräva varningstext.
Läs mer >>
2008-07-09 Gordon Brown
uppmanar folk att sluta slänga mat
Nu sist i raden uppmanade Englands premiärminister
Gordon Brown medborgarna att inte slänga så
mycket mat. Han nämnde en siffra på 50 kg/år
och person.
Läs mer >>
2008-06-30
Nu har det vänt! ”Fritt
från glutamat”är nu ett säljargument.
Grattis Jakobsdals för
ert initiativ.
Bland
en djungel av skinkmärken och andra charkprodukter
har ni förstått att konsumenterna inte vill
ha tillsatsen glutamat / smakförstärkare E 621.
Ni har insett att det är en konkurrensfördel
att inte använda denna tillsats.
Nu är det bara upp till alla andra att visa tydligt
att man är lyhörda för konsumenternas
krav och önskningar.
Glutamat är en av tillsatserna vi vill ha bort.
Läs
mer >>
Se Folkupproret
Rädda vår Mat.
Läs mer om kampanjen sedan april 2007 för
att få
bort glutamat
2008-06-26
Var
med och
mobilisera nu i sommar!
Passa på nu i sommar att sprida information
till vänner och bekanta om ”Folkupproret
Rädda vår Mat”, vår senaste
satsning för att synas i större tidningar
och nå långt utanför vår
krets av läsare och medlemmar. Frågan
angår alla och inte minst ett par av notiserna
i nyhetsbrevet ger ju fog för att vi måste
ta till nya metoder för att höras och
synas och få med oss ännu större
skaror av engagerade och ofta upprörda konsumenter
i opinionsarbetet för att ”Rädda
vår Mat”. Läs
mer >> Du
kan hjälpa till genom att skicka vidare per
e-post eller skriva ut och sprida dokument som:
Information om vår satsning ”Framtidens
Mat på Konsumenternas Villkor"
(pdf, 8 sidor) Folkupproret
Rädda vår Mat (1 sida) Bli
en del av konsumenternas egen organisation
(pdf, 2 sidor)
Tipsa om vår hemsida www.konsumentsamverkan.se |
2008-06-26 Debatten om
myndigheternas experter fortsätter
Alltsedan vi började driva kampanjen och debatten
om matfetterna har vi ifrågasatt vissa experter,
som suttit i Livsmedelsverkets expertpanel och samtidigt
varit avlönade av margarinindustrin. 2002 uppvaktade
vi dåvarande folkhälsoministern Morgan Johansson
om de felaktiga kostråden, men vi fick tillbaka
ett svar som bara hänvisade till Livsmedelsverkets
kostrekommendationer.
Under innevarande år har debatten blossat upp
om jävssituationen och vissa forskares dubbelroll
och lämpligheten att delta som experter i myndigheternas
expertpaneler. Läs
mer >>
2008-06-26 ”Utan
tillsatt socker” granskas nu av livsmedelsverket
Det
är verkligen dags att ta itu med all vilseledande
reklam om ”sockerfritt”, ”utan tillsatt
socker” och alla andra glidande varianter för
att haka på debatten för att sälja mera.
Vi har gjort ett stort antal anmälningar till Livsmedelsverket
för felaktiga märkningar, men tröttnat
då vi aldrig får några svar.
Nu verkar de vaknat, åtminstone på sockerfrågan
och ska utreda det i höst. Bra! Se
några exempel i bild. Läs
Livsmedelsverkets nyhet om granskningen >>
2008-06-18 Diskussion
om ekologisk produktion
Den 7 december bjöd jordbruksminister Eskil Erlandsson
in representanter från industrin, branschen och
bondeorganisationerna för att diskutera ekologisk
produktion. Läs
mer >>
2008-06-17 Uppdaterad
sida - Ekologiska livsmedel >>
2008-06-12 Matfett
och tillsatser
är de stora problemen för framtiden
2008-06-04 Vår viktigaste
satsning inför framtiden
Detta blir nu vår viktigaste satsning för
framtiden. Vi låter andra aktörer arbeta
på sina lösningar, för de har skapat
problemen. Men vi konsumenter tar helt nya metoder i
bruk, vi gör som näringslivet – annonserar!
”Framtidens mat – på konsumenternas
villkor” blir basen för vår aktion.
Vi tar ett helhetsgrepp och splittrar oss inte på
de olika frågorna, utan grupperar ihop det i ett
manifest, med våra krav. Detta kan vi hela tiden
utveckla och komplettera, men just nu har vi tagit in
det vi tidigare fokuserat som viktigaste frågorna.
Allt hänger ihop, därför detta helhetsgrepp.
Det här kan vi göra snabbt och tiden är
väl så mogen att ta detta nya grepp, så
var med och möjliggör det NU.
Läs
mer här >>
Ladda
ner flygbladet här (pdf) och skriv ut och sprid
snabbt vidare och börja fylla på ”annonseringskassan”.
2008-06-04
Stort
tack!
till alla er som redan har skickat 100-lappar!
(vissa mera och ända upp till 1000:-)
Det visar att många ser detta som en intressant
ny strategi för att höras och synas
för att påverka.
Så till alla er som ännu inte bidragit,
gör det nu!
5000 vakna konsumenter betyder 500 000:- för
annonsering! Det kommer att synas.
Bengt Ingerstam
ordförande i Sveriges Konsumenter i Samverkan |
2008-06-04 ICA glänser
med sitt EKO
och miljövänliga plastpåsar
Men
hur rimmar det med den ”behjärtansvärda”
satsningen på EKO och miljövänlighet
med ”nedbrytbara plastkassar. Är det inte
i stället att ta chansen att tjäna lite mera
på EKO och klimatet?
Det var väl inte avsikten? Eller var det kanske
avsikten, att kunna tjäna en slant extra på
oss medvetna konsumenter som vill handla EKO och klimatsmart.
Läs
mer >>
2008-06-04 Matkrisen i
världen
nu på FAOs agenda
Det exploderande matkrisen i välden slår
hårt emot de redan fattiga men också mot
oss välgödda väst-konsumenter. Det är
inte ditt fel som enskild konsument, men vi lever fortfarande
kvar i ”kolonialismens fångenskap”.
Länge nog har väst och de stora multinationella
företagen (handelskedjorna) tjänat grova pengar
på att utnyttja tredje världens fattiga,
arbetare och odlingsmark. Dessutom har de tjänat
grova pengar på att ta bra betalt av oss konsumenter
i väst. Men det har inte kunnat fortgå utan
god hjälp från våra regeringar som
med jordbrukssubventioner gynnat sina egna länder
på andras bekostnad.
Man har förstört möjligheterna för
tredje världens bönder att odla sin egen mat.
Då har man spelat välgörande, skickat
nödhjälp och skapat ett ännu värre
kaos. Men det har ju varit ett effektivt sätt att
dominera världen, från några stora
länder. Nu kommer även Kina! De köper
upp allt de kan av odlingsmark i andra länder,
t o m i Afrika. Kallas fortfarande bistånd. Läs
mer >>
2008-06-04 Handelskedjorna
missbrukar sin ställning Det
har vi vetat länge och belyst på olika sätt,
men nu har EU upptäckt det också. De har
länge utnyttjat sin starka ställning för
att pressa leverantörerna och hotat byta leverantör
för att köpa in så billigt som möjligt,
ofta under eget varumärke EMV.
Man spelar ut leverantörerna mot varandra med rena
maffiametoder. Det är inte samma sak som förhandling.
Det är heller inte en sund konkurrens utan har
negativa effekter på marknaden. Läs
mer >>
2008-05-22
EU-kommissionen lierad med
industrin inför de nya kostråden
Nu är det dags igen att starta en flerårig
process för att skapa reviderade kostråd,
denna gång gemensamma för hela EU.
Har vi de nu gällande kostråden att tacka
för det skenande antalet diabetiker, överviktiga
och hjärt- och kärlsjuka? Ja t o m bland unga
som ändå får ett mål "näringsriktig"
mat i skolorna? Mycket tyder på det. I annat fall
måste det bero på att förtroendet för
kostråden är så dåligt så
man inte följer dem. Frågan är om det
blir mera förtroendeingivande denna gång
när man nu börjar få vetskap om spelet
bakom de nya kostråden.
Hur ser det
ut bakom kulisserna? >>
2008-05-20 Världens
alla konsumentorganisationer kräver strängare
regler för reklam till barn för ohälsosam
mat och läsk
Inför veckans möte i World
Health Assembly i Geneve uppmanar Consumers
International regeringarna att skärpa lagstiftningen
och inte nöja sig med de tama förslag som
Cola och Pepsi lagt fram. Läs
pressmeddelandet här >> Se
också vår kampanj Dumpa läsken >>
2008-05-16 Fisk, fiskepolitiken,
algblomning och torskbrist
Det som har hänt i samband med Fiskebranschens
Riksorganisations årsstämma i Smögen
den 9 maj var lite utöver det vanliga. Vi har därför
valt att att göra ett specialnummer av SKN om just
om fiskefrågorna. Vi
har valt att fokusera på ett samlat sätt
just på fiskefrågorna och hur olika media
just i dagarna rapporterat, för det speglar väldigt
klart dels hur olika media vinklat rapporteringen men
också hur olika uttalanden fick genomslag i media.
Framför allt kan man se hur rapporten om läget
i Östersjön på ett pedagogiskt sätt
och rätt tajmad blev en ahaupplevelse för
många och mycket föll på plats, allt
från algblomningen till torskbristen på
våra tallrikar. Torsken blev en symbolfråga
som klart visar det ohållbara i att rubba det
ekologiska systemet för snöd och kortsiktig
vinnings skull. Läs
specialnumret om fisk och fiskepolitiken >>
2008-05-15 
Det duggar in bidrag men inte i den takten vi hade hoppats.
Det gäller nu att gå från ord till
handling.
Det är ditt bidrag på 100 kr till annonskampanjen
som är viktiga för att vi ska höras som
konsumenter.
Läs
mer om Folkupproret Rädda vår Mat >>
Folkupproret
rädda vår mat! - Allmän information
>>
Bakom hela aktionen
ligger vårt projekt
Läs
våra första krav här >>
2008-05-09
Livsmedlet med mest E-nummer
är korad
Tävlingen om vem som hittar flest E-nummer i en
matvara pågick 21-30 april, är nu avgjord.
Den inte så hedrande förstaplatsen gick till
Lätt Skagenröra av märket Rydbergs som
innehöll inte mindre än 22 E-nummer, tätt
följd av ännu en skaldjursvara - Räkbomb
från Bröderna Franzén med 20 E-nummer.
Vinnaren är korad men engagemanget för bättre
mat och färre onödiga tillsatser fortsätter
förstås! Tävlingen var ett privat intitiativ.
Läs
mer om om tävlingsresultatet här >>
Läs
artikel i GP - Mat med flest E-nummer korad >>
Framtidens
Mat - på konsumenternas villkor >>
2008-05-08 Lättprodukter
har sett sin bästa tid
Sedan 1997 hav vi drivit kampanjen Fight mot Light och
nu börjar verkligen den falska myten om att ”gå
ner i vikt med lättprodukter” tappa greppet
över konsumenterna. Det är naturligtvis inte
enbart vår kampanj som skapat denna förändring,
det är fler som insett lögnerna bakom, men
vi ser med glädje att arbetet inte varit lönlöst!
Vid en del rundfrågningar i butiker bekräftas
trenden, light är ute, även lättmargarinerna.
Trenden bekräftades av AC Nielsen i deras
undersökning nyligen.
Nu kommer även träffsäkra Karin Ahlborg
med en artikel ”Bye-bye
tillsatser – nu regerar fettetd”
i Aftonbladet. Läs
även: -
Välj Bregott framför Becel för kärl
och hjärta (pdf) - Rapport av Prof. Göran
Petersson -
Hela kampanjen Fight mot light -
Artificella sötningsmedel i LIGHT ger fetma
i Bengt Ingerstams blogg
2008-05-08 EU-kommissionen
röstade nej
till GMO-grödor
Igår röstade EU-kommissionärerna nej
till odling av två genmodifierade majssorter som
producerar insektsgift och en genmodifierad potatis
med en antibiotikaresistent gen.
Detta är en stor framgång för oss som
tvivlar på den "sköna nya värld"
som gmoförespråkare målar upp för
oss. Läs
mer:
EU-kommissionärer godkände inte GMO-grödorna
>> Läs
hela pressmeddelandet från Greenpeace >>
Dessutom visar en studie att gmosoja ger sämre
avkastning jämfört med konventionell motsvarighet.
Läs mer >>
2008-05-05 Pressmeddelande:
Folkupproret Rädda vår
Mat! - Matkrisen i
världen och matpriserna både globalt och
hos oss är nu ett problem som sätter klimatfrågorna
i andra hand. Det är än mer akut och oron
i världen kan vi inte ta med en axelryckning. Men
både matkrisen och klimatkrisen kan vi lösa
samtidigt, men inte utan att lösa matkrisen snabbt,
säger Bengt Ingerstam ordförande i den fristående
och konsumentstyrda organisationen Sveriges Konsumenter
i Samverkan. Läs
hela pressmeddelandet >>
Bakom hela aktionen ligger vårt projekt
Läs
våra första krav här >>
2008-05-04 
Matkrisen i världen och matpriserna både
globalt och hos oss är nu ett problem som sätter
klimatfrågorna i andra hand. De är än
mer akuta och oron i världen kan vi inte ta med
en axelryckning. Men både matkrisen och klimatkrisen
kan vi lösa samtidigt, men inte utan att lösa
matkrisen snabbt.
Den 2:a maj, ”dagen efter” all debatt om ”jobben” lanserade
vi nu detta folkuppror via vår hemsida och till
pressen via pressmeddelande samt direktutskick via våra
nyhetsbrev.
Visst är ”arbetskraften” en viktig funktion i samhället
men nu mobiliserar vi ”konsumentkraften” och den för
alla viktiga tillgången till nyttig mat till vettiga
priser. Det är problem i dag och problemen accelererar
och nu är det oundvikligt med ett Folkuppror för
att ”Rädda vår Mat”. Läs
mer om Folkupproret
Rädda vår Mat >>
Bakom hela aktionen
ligger vårt projekt
Läs
våra första krav här >>
2008-04-29 Ska vi äta
eller köra bil?
Följ den aktuella debatten om etanol och matkrisen.
Här hittar du ett urval av det som har skrivits
i media den senaste tiden tillsammans med våra
egna kommenter.
- Global
oro när matpriserna skenar (SvD)
- Är
etanolbilsägarna lurade? (Svt Debatt)
- Osmakligt
av miljöministern (DN)
- Biobränsle
slagträ i matdebatt (SvD)
- Hälsofarliga
ämnen i etanolavgaser (Aftonbladet)
- Etanol
från Ghana (ATL)
- Blåögd
kampanj om etanol (SvD)
- Fattiga
kan producera med vinst (SvD)
- Miljarder
behövs för att lösa matkrisen (SR)
Läs
mer om framtidens energi >>
2008-04-29 Unilever slår
tillbaka
På Unilevers hemsida publicerar företaget
en ”förtydligande information” om vår
anmälan till KO om vad vi hävdat vara vilseledande
och osann information. Läs
deras förtydligande och våra kommentarer
>>
Observera att sidan koplades ner den 22 april så
att man inte längre kunde läsa informationen.
Får se vad som står kvar den 28/4 när
sidan ska öppnas igen. Idag, 29/4 är den ännu
inte utlagd.
2008-04-21 Vad är
E-nummerklubben?
Jo E-nummerklubben är helt enkelt en kampanj mot
onödiga tillsatser i vår mat. E-nummerguiden
är där basen för att kunna välja
rätt och undvika en massa tveksamma och farliga
tillsatser. Det kan vi vanliga konsumenter själva
göra, men hur väljer våra barn i skolorna
och våra äldre i vården? Läs
mer >>
2008-04-21 Camillas matuppror
igen i TV4
Det är inte vanligt att få vara med i Morgonprogrammet
i TV4 två söndagar i rad. Men uppmärksamheten
blev enorm efter första inslaget. Denna gång
hade Camilla sällskap av Mats-Eric Nilsson, författaren
till bestsellern ”Den hemlige kocken”. Alla
tillsatserna i maten debatterades och det är ett
bevis för att vi är på fel väg
med den industrialiserade maten. Se
inslaget i TV4 20/4 >> Camillas
matuppror >> Bengt
Ingerstams blogg: Vem vågar bli äldre? >>
2008-04-18 Maten inom
skola, vård och omsorg
måste bli mycket bättre än den är
idag!
Kolla Camillas
matuppror.
Skriv på och sprid till vänner och bekanta,
en bra ”djungeltelegraf” i samhällsförändringens
tjänst. Citat:
Jag anser att det är en mänsklig rättighet
att svenska barn, sjuka och äldre varje dag skall
få äta sig mätta på god mat, lagad
med omsorg och nära dem som skall äta den.
Det gagnar både vår hälsa och miljö
om vi tillsammans kan bryta trenden mot industrimat
inom storhushåll och i livsmedelsbutiker.
Läs
mer >> Se
Camilla i Nyhetsmorgon i TV4 >>
2008-04-15 Transfett ökar
risken för bröstcancer
Ytterligare en forskningsrapport fokuserar de industriella
transfetterna och riskerna med dem. Observera tydligheten
i deras rapport att det just gäller de industriella
transfetterna, men även blandar begreppen, som
vanligt. Transfett är en fettsyra som bildas vid
ofullständig härdning av vegetabiliskt fett.
Detta anges på ingrediensförteckningarna
som ”delvis härdat fett” . Vi citerar:
"Transfetter är
artificiellt härdat fett. De håller på
att fasas ut från industrilivsmedel eftersom man
upptäckt att de kan täppa igen blodkärlen.
Ironiskt nog uppfanns de för att ersätta mättade
fetter som smör och ister på grund av dessas
skadliga effekt på blodkärlen, men det har
alltså visat sig att när man får vegetabilisk
fett att bete sig som smör, så blir det också
lika skadligt."
Den sista frasen bestrider vi, det är den gängse
missuppfattningen att de animaliska fetterna skulle
vara skadliga. Men att det industriella härdade
fettet är skadligt står utom allt tvivel.
Läs
hela notisen från Uppsala Nya Tidning >>
2008-04-15
Palmoljan och margarinerna!
Vad döljer sig bakom beteckningen"vegetabiliska
fetter" innehållsdeklarationerna?
Missade du TV-programmet om palmoljan i Klorofyll
i måndags i Kunskapskanalen?
Kolla
då reprisen på fredag 18/4 20.00.
Läs mer:
UNILEVER
fortsätter att dölja sanningar >>
Bort med beteckningen
"vegetabiliska fetter" >>
Debatten
om matfetterna >>
2008-04-14
Palmoljan och margarinerna!
Vad döljer sig under beteckningen "vegetabiliska
fetter" på många innehållsdeklarationer?
Missa inte TV-programmet Klorofyll
idag måndag 19.00 i Kunskapskanalen
eller reprisen fredag 18/4 20.00.
UNILEVER
fortsätter att dölja sanningar >>
Bort med beteckningen
"vegetabiliska fetter" >>
Debatten
om matfetterna >>
2008-04-11 Pressmeddelande
AZO-färgerna bör
förbjudas i hela EU
42 europeiska konsumentorganisationer från 12
länder offentliggjorde häromdagen en gemensam
aktion för att förmå EU kommissionen
och den nya hälsokommissionären Androulla
Vassillou att återigen ta upp frågan om
azo-färgernas lämplighet och ställde
krav på att de ska förbjudas.
Sveriges Konsumenter i Samverkan är en av undertecknarna
samt Europaorganisationen ASECO, Alliance for Social
and Ecological Consumer Organisations, där vi också
ingår. Nyheten
för idag är att det engelska livsmedelsverket
10 april haft ett möte och beslöt att råda
de engelska ministrarna att uppmana EU att förbjuda
de 6 omdiskuterade azo-färgerna. Samtidigt uppmanar
man till ett frivilligt stopp i England från utgången
av 2009. Denna nyhet bifogas, liksom det gemensamma
uppropet.
- Det är en fråga
om trovärdighet för såväl den europeiska
livsmedelsmyndigheten som vår svenska myndighet.
Ingen konsumentnytta kan bevisas för dessa färgämnen.
Ändå tillåter man dem, medvetna om
att det finns risker förknippade med konsumtionen
av ämnena. Men man har vikt sig för producentintressena,
säger Bengt Ingerstam, ordförande i Sveriges
Konsumenter i Samverkan, den konsumentstyrda konsumentorganisationen.
Läs mera
här:
Senaste
nyheter om den europeiska aktionen mot azo-färgerna
(bilaga)
Vår
viktiga fråga till Livsmedelsverket om azo-färgerna
(bilaga)
ASECO´s
hemsida med uppropet >>
AZO-färger
fortsatt godkända men till vilken nytta? >>
Krav
på förbud mot Azofärger i mat -
svt
2008-04-10 Konsumentorganisationer
i Europa
i gemensam aktion mot azo-färger
42 konsumentorganisationer från 12 EU-länder
har uppmanat EUs hälsokommissionär att stoppa
användningen av sex azo-färger. Tidigare har
EFSA (European Food Safety Authority) bekräftat
att färgämnena kan påverka barns beteende
men uttalade då att det inte fanns någon
grund för åtgärder.
Initiativet till detta upprop har tagits av styrelsen
för Food Standards Agency Board i England, den
engelska motsvarigheten till det svenska Livsmedelsverket
och en av medlemsorganisationerna i det europeiska samarbetsorganet
ASECO.
En speciel hemsida, www.actiononadditives.com,
har startats. Läs
pressmeddelandet från Food Commission UK (pdf)
>> Läs
uppropet till EUs hälsokommissionär (pdf)
>> Mer
om FSA och FSAs beslut >> Läs
mer om azo-färger på hemsidan >>
2008-04-10 Härdat
fett värre än transfetter
Hela processen för härdning av fetter tas
sällan upp i den offentliga debatten. Det ligger
såklart i fettindustrins intressen att ligga lågt
med dessa frågor men vi har beskrivit tillverkningsprocessen
mycket tydligt i vårt dokument
om margarin på hemsidan och redan 2005-11-03
publicerade vi dokumentet "Kampen
fortsätter mot de härdade och delvis härdade
fetterna!". Framförallt
är det viktigt att fokusera på följande:
"I reaktorn blandas kemiskt
förbehandlad flytande olja med nickelspån
och vätgas. Vid denna brutala kemiska process förändras
fettmolekylerna och en uppsjö av naturfrämmande
molekyler bildas samtidigt, t ex positionella isomerer,
aromatiska ämnen, transfettsyror, polymeriserade
syror, karbonyler, nickelsåpa, koordinerade komplex
mm.
Hälsorisker
Omfattande forskning har visat att intag av härdade
fetter sätts i samband med många olika typer
av hälsorisker, t ex hjärt- och kärlsjukdom,
diabetes, minskad födelsevikt, nedsatt fertilitet,
allergier och astma etc. (Obs nickel i processen. Hos
våra petrokemiska raffinaderier används också
nickel för att processa oljeprodukter. Där
är de starkt cancerframkallande nickelkarbonylerna
ett allvarligt arbetshygieniskt problem för de
anställda! ). Många olika typer av problem
tyder på att många olika riskabla substanser
i det härdade fettet sannolikt samverkar när
det gäller hälsoriskerna. Detta är så
gott som helt outforskat, men trots detta får
härdade fetter finnas i livsmedel som används
i skolor, daghem och inom vårdsektorn."
Läs hela dokumentet
om härdat fett och hur det blir till.
Detta är anledingen till varför vi kräver
STOPP FÖR DE HÄRDADE
FETTERNA I SIN HELHET för att inte hamna
i fallgropen att bara kräva stopp för transfetterna.
2008-04-09 Pressmeddelande:
Transfetter bara en
del
av hela matfettsproblemet
- Visst ska de industriella
transfetterna bort, men att bara kräva märkning
på innehållsförteckningen räcker
inte. Fettfrågan är en övergripande
och alltför viktig fråga för folkhälsan
och måste hanteras på ett allvarligare sätt
än att hänskjuta den till EU och innehållsförteckningar,
säger Bengt Ingerstam ordförande i den fristående
och konsumentstyrda organisationen Sveriges Konsumenter
i Samverkan.
Läs hela pressmeddelandet >>
Läs
hela dokumentet här >>
2008-04-08 Cirkusen kring
transfetter
Utspelet den 7 april på Världshälsodagen
med namninsamlingen
mot transfetter gör oss en aning skakade.
Kravet på lagstiftning och märkning av innehållet
av transfetter löser inte problemet. Livsmedelsverket
vill att även de naturliga transfetterna i smör,
Bregott, mjölk, ost och nöt- samt lammkött
ska ingå. Dessa naturliga transfetter kan man
inte ta bort ur maten och de är dessutom inte en
riskfaktor som de industriella är. Vad gör
vi om hela jordbruket hotas?
Vem vinner på ett sådan förbud? Jo
fettindustrin som kan fortsätta med sina härdade
fetter som inte längre innehåller industriella
transfetter men en massa andra obehagligheter.
Låt oss inte luras av industrin som vill fortsätta
i lugn och ro med det konstgjorda ”smöret”
som tillsats i våra livsmedel. Som skokräm
har vi inget emot det, men vi som värnar om vår
hälsa betackar oss.
Resultatet blir att vi får avstå våra
naturliga animaliska fetter och produkter medan industrifetterna
går segrande ur kampen. Det var ju inte vad vi
ville. Läs
mera här: Livsmedelsverket
ger sig inte i transfettdebatten.
2008-04-04 Fettkriget
rasar
Uppropet
som startade senaste dagarnas debatt >>
Dietisternas
Riksförbund reagerar med ett öppet brev >>
Livsmedelsverket kritiserar uppropet >>
Socialstyrelsen
tar avstånd från uppropet >>
Debatt
i Kvällsöppet i onsdags (2/4) >>
Gomorron
Sverige 4/4 >> DN:
Myndighet i matkrig med läkare >> Aftonbladet:
FETT-KRIGET >> Bengt
Ingerstams inlägg i frågan >>
2008-04-04 Eko-äpplen
för 70 kr kilot
4
äpplen på ett plasttråg, packat i cellofan,
som är nedbrytbart. Ursprung troligen Argentina.
KRAV-märkta, samt etikett om ”climate neutral”.
Ojojoj! Är det så bra så man kan ta
hur mycket som helst för produkten? Nära 10:-
per äpple? Läs
mer >>
2008-04-04 ICA älskar
eco
Det har väl inte undgått någon att
ICA nu lanserat sitt eget eco-sortiment på bred
front. Märkningen sker med EU:s eko logotype, som
det råder en viss osäkerhet om idag.
Man upptäckte att det var snarlikt ett annat existerande
märke och kanske måste utformningen ändras.
Vi får väl se, men ICA har alltså valt
att inte använda det svenska KRAV-märket.
Läs
mer och se bild >>
2008-04-04 Spara 55 % vid köp
av kanel
Nu när det blivit fastslaget av forskningen att
kanel är nyttigt för diabetiker och bidrar
till att sänka blodsockervärdena – i
måttliga doser, t ex en tesked om dan –
blir det helt plötsligt åtgång på
kanel. Här är ett exempel i vårt projekt
KPJ,
Konsumentvänliga PrisJämförelser,
som visar hur enkelt det är att spara på
”köpkraften” som vi har i plånboken.
Läs
mer >>
2008-04-04 ICAs garanti en
besvikelse
På ICAs egna märkesvaror står det "...Vi
har valt ut varor av hög kvalitet. Bra prisvärda
produkter som du kan lita på. Allt för att
göra det enklare för dig...". Det är
en garanti som förpliktigar och då får
inte dåliga varor komma ut på marknaden,
i vart fall inte så ofta. ICAs mandelpotatis var
en grym chock. Läs
mer >>
2008-04-04 Koll på bäst
före datum en katastrof
Ibland pratas det om att rädda klimatet, att köra
mindre bil och släcka ljuset när vi lämnar
ett rum. Men det rimmar dåligt när man ser
vad som slängs i butikerna, utan att ens använda
sunt förnuft. Läs
mer >>
2008-03-26 Barnfetman bara
ökar
Allt mer oroande uppgifter kommer om just den ökande
fetman hos barn och även utvecklingen av diabetes
i allt tidigare åldrar. Såg du förresten
filmen på TV2 häromdagen: ”Supersize
me”? Tyvärr går den inte i repris,
men om någon bandat den – hör av dig.
Vi missade sista 15 minuterna.
Under vår avdelning Folkhälsoproblemen
lägger vi nu till ett underavsnitt ”FETMA”
och ett ”DIABETES” där vi ska samla
olika material från tidigare nyhetsbrev och från
andra media. All har ju inte alla tidningar, men här
kan du hitta dem samlade, så långt vi känner
till dem. Tipsa oss gärna, så blir det mer
komplett.
Här en bra artikel Mat
blir feta barns enda tröst som du kan läsa
direkt på SVD.
2008-03-26
Erbjudande till dig som
har köpt E-nummerguiden!
För bara 20 kronor
kan du gå med i E-nummerklubben och därmed
få löpande uppdateringar elektroniskt i ett
helt år om förändringar kring tillsatser
och E-nummer.
När ett år har gått förnyar du
medlemskapet i E-nummerklubben för en kostnad av
100 kronor/år. Då ingår även
kommande nytryck av E-nummerguiden när den uppdateras
och trycks om.
Gå med i
E-nummerklubben!
Sätt in 20 kronor på pg 638 20 78-1. Ange
numret som står högst upp till höger,
ditt namn och din e-postadress.
2008-03-19 Sanitetsfrågor
är inte en skitsak Sötvattenresurserna
är en global bristvara. Idag används vatten
till att spola ner avfall, fekalier, urin och ibland
mindre lämpliga objekt. Hela vårt sanitetssystem
i den utvecklade världen bygger på att vi
använder rent dricksvatten för att lösa
sanitetsfrågorna.
I världen har 4,6 miljarder inte tillfredsställande
sanitetssystem. 4 500 barn dör varje dag p g a
diarréer orsakade av brister i systemen för
sanitet och hygien.
Dessa frågor diskuterades på ett seminarium
19 mars 2008 på FN:s Världsvattendag.
Stockholm Water
Prize 2008
På semiariet offentliggjordes också vinnaren
av "Stockholm Water Prize 2008". Professor
John Anthony Allan (bilden) från King’s
College i London och School of Oriental and African
Studies. Läs
mer >>
2008-03-13 Internationella
Konsumentdagen 15 mars
220 organisationer i 115 länder uppmärksammar
denna dag konsumenternas situation och krav på
förändringar, inte minst från många
stora oseriösa globala företag som bara har
sina egna vinstintressen i fokus. Man bortser från
klimatpåverkan, hälsofrågor och konsumentnytta,
helt respektlöst och cyniskt. Marknadsföringen
inriktas helt på barn och ungdom, för att
skapa trogna kunder för deras skräp-produkter.
Gemensamt lanseras en hemsida: www.junkfoodgeneration.org
som öppnas just morgonen 15 mars.
Världens samlade konsumentrörelse tar nu initiativet
att utmana dessa oseriösa och ansvarslösa
företag. Vårt bidrag är Dumpa Läsken
– vår konsumentkraft är just att sluta
köpa. Läs
mera om vårt initiativ Dumpa Läsken samt
den gemensamma
pressinformationen (pdf på engelska).

2008-03-13 Maten och klimatet
i Uppdrag Granskning
För
en tid sedan var vår representant Bengt Ingerstam
och lyssnade på presentationen av EU:s klimatpolitik.
Inte mycket handlade om maten, produktionen och konsumtionen.
Han gjorde ett inlägg i debatten och ifrågasatte
om man inte skulle ta med i kalkylerna att verka för
mindre konsumtion och därmed mindre produktion,
utsläpp och övervikt. Ingerstam nämnde
vårt begrepp KONSUmindre. Reaktionen var lite
ljum, även från en EU parlamentariker, som
tyckte att det var en skojig vinkling, men visst var
konsumenterna viktiga. Det bet alltså inte.
I programmet Uppdrag granskning i SVT 1 onsdag kväll
12/3 (se
programmet via SVTs hemsida) kom nu frågan
upp om köttproduktionen och utsläppen av klimathotande
gaser och jämfördes med vad trafiken stod
för. Man klädde av ett antal politiker som
inte hade en aning om detta och t o m Mona Sahlin erkände
att det var nog mest transporterna man tänkt på,
”men det här var ju en läxa”.
Läs
mer >>
Se reprisen i
SVT1 13/3 kl. 23.25, 15/3 kl. 15.00 samt i SVT24 17/3
eller se
programmet, läs
mer om programmet direkt via SVTs hemsida.
2008-03-10
Hjälp – Förbjud
transfetter!
Nu blåser vi nytt liv i vårt avsnitt ”insänt”.
Dagens bidrag rör transfetter.
AI skrev: Jag läste nyligen
att Sverige hade bestämt att vi inte ska förbjuda
transfetter. Ett kort uttalande utan förklaring
varför etc. Tyvärr minns jag inte vem
som uttalade sig i DN. Vi är några
mammor som är upprörda och vill skicka mail.
Men till vem? Kan ni hjälpa oss. Mvh AI
Läs
vårt svar >>
2008-03-05 KRAV ger svar på
Rapports inslag om kontrollen av EKO-produkter
I Rapports inslag Ekologisk
mat svår att kontrollera fick man nästan
uppfattningen av att man inte längre skulle kunna
lita på kontrollerna av ekologiska produkter.
Bengt
Ingerstam bemötte och ifrågasatte i sin blogg
vad som egentligen låg bakom och nu har svaret
kommit från KRAV som kan
läsas på deras hemsida.
2008-03-04 Ögat på
marknaden
Vi inser mer och mer att det åligger oss som konsumentorganisation
att bygga ut denna funktion.
Dels är ju vi kunderna och vi måste vänja
näringslivet vid att lyssna på oss mer än
att prata med oss via reklamen, som folk tror mindre
och mindre på.
Läs mer >>
2008-03-03 Fusket bara fortsätter
– koskav nästa
Ja nu var det dags igen, ett nytt avslöjande! Renskav
utdrygat med koskav. Livsmedelsverket agerade på
tips, anmälde till åklagare. BRA! Axfood
drog tillbaka produkten men ICA fortsatte att sälja
BU!
Bortförklaringen från ägaren är
BOTTEN. Visar på moralen hos en del producenter.
Nu är det konkurs. Men ICA fortsätter sälja
för att rädda sina pengar. FY!
Plats har vi reserverat på Chicken
Race
Läs artikeln Livsmedelsverket:
Renskav var koskav i GP.
Intressant blogg: Fatlies
- Feta lögner - Om fett, fetma och kolesterol
- Vad är sant?
2008-02-29
Fiskeriverket ser positivt
på Närfiskat-märkningen
Fiskeriverket om vår avbrutna bojkott: Miljö-
och ursprungsmärkt torsk allt viktigare >>
2008-02-26 Transfett kostar
50 000 människors liv i EU
Vid en hearing i medborgar- och konsumentutskottet i
riksdagen i Stockholm den 30 januari 2008 berättade
överläkaren Steen Stender från Gentofte
Hospital i Danmark om utvecklingen i Danmark samt läget
i EU. Bakgrunden till detta var ett socialdemokratiskt
förslag om att införa samma förbud som
i Danmark i resten av Norden. Tidigare har även
Mp engagerat sig i frågan.
Flertalet politiker var eniga om att något måste
göras och nu ska frågan diskuteras vid Nordiska
Rådets möte i Stavanger i april. Notera att
här pratar man endast om de industriellt framställda
transfetterna och inte de naturliga transfetterna som
Livsmedelsverket alltid framhäver och vill likställa
med varandra.
Läs hela artikeln Transfett
kostar varje år 50 000 människor livet i
EU i Nordiska Ministerrådets tidning Social
& Hälsovårdsnytt.
Läs vårt
inlägg nyligen om hur man blandar ihop begreppen
från SLVs sida.
Allt material på vår hemsida om
härdade och delvis härdade fetter med transfetter.
2008-02-22
Stor skillnad på
Omega-3 och Omega-3
Reklamen lurar oss att köpa
Omega-3 på falska grunder
Det
förekommer mycket fusk med Omega-3-varor och reklamen
för en rad omega-3-produkter i matbutikerna bryter
mot branschens egna regler och lurar konsumenterna.
Det visar en
granskning som Svenska Dagbladet gjort.
Vanligaste felet:
att påstå att omega-3-fett från raps
och linfrö skyddar hjärtat lika bra som omega
3 från fet fisk.
Läs artikeln Omega-3
säljs med falska löften direkt i SvD
Läs även Mycket
fusk med Omega-3-varor på svt.se
Även Ica-kuriren har gjort ett test av omega-3.
Deras
test hittar du här.
Läs
mer >>
2008-02-20
Det är inte
bara viktigt för hälsan att äta mera
fisk
Här får du vår gröna lista på
vad du kan äta med gott samvete för din egen
hälsa och vårt gemensamma bästa. Läs
mer >>
2008-02-20
Vilseledande
märkning av fisk som INTE är torsk
Ännu ett övertramp,
där felmärkning medvetet görs för
att lura konsumenterna.
Polartorsk, som inte är torsk, marknadsförs
som TORSK.
Läs mer och se bilder >>
Läs
vår anmälan till Livsmedelsverket >>
2008-02-19 Fet mat blir allt
populärare
TV rapporterade i Rapport 18 februari om förändringen
av fettkonsumtionen. Se
sändningen via nätet >>
Nu intervjuade man representanter för producenterna
som bekräftade att folk har förändrat
konsumtionen mot mera fett och lämnar light därhän.
Det gäller både fett och läsk, så
det går åt rätt håll.
I kommentarerna från Livsmedelsverket nämndes
denna gång inte lättmargarin utan bara omättade
fetter som fet fisk, oljor och nötter. Bra. Men
vad ska våra barn ha på sina smörgåsar?
Läs
mer >>
2008-02-15 Pressmeddelande
Konsumentbojkotten mot färsk
torsk hävs nu Den
tidigare bojkotten av färsk torsk kan nu hävas
eftersom branschen nu har kontroll över vad som
fiskas och infört ett frivilligt märkningssystem
som garanterar spårbarheten.
- När nu märkningssystemet
NÄRFISKAT introduceras och spårbarheten säkrats
och Sveriges Yrkesfiskares Riksförbund ställer
sig som garant bakom, är det viktigt att vi konsumenter
medverkar till att detta initiativ kommer att lyckas
och därmed situationen kan förbättras
och fiskebestånden ska kunna återskapas,
säger Bengt Ingerstam, ordförande i Sveriges
Konsumenter i Samverkan. Läs
hela pressmeddelandet >>
2008-02-14 Nu lyfter vi bort
bojkotten av FÄRSK torsk!
I och med att märkningen NÄRFISKAT
nu går igång upphör rekommendationen
att bojkotta färsk torsk.
Observera att detta gäller enbart för färsk
torsk och bojkotten för fryst torsk fortsätter
tills man kan garantera en funktionell och korrekt spårbarhet.
Läs
mer >>
2008-02-11
Sötningsmedel
i läsk nu på tapeten
Läs
mer i Bengt Ingerstams Blogg >>
2008-02-08
Konsumenterna byter
ut margariner mot smör och Bregott
Det visar nya undersökningar av konsumentbeteendet
genomförda av AC Nielsen, ledande företag
för undersökningar av trender och förändringar
i konsumtionen. Resultaten visar en så stor förskjutning
av konsumtionen, i direkt strid mot Livsmedelsverkets
kostråd och Nyckelhålet, att det borde leda
till eftertanke.
Håller konsumenterna på att fatta sina egna
beslut och inte lyda verket och dietisterna? Läs
mer >>
2008-02-06 Mera ICA-varor med
delvis härdade fetter
Vi trodde att, efter ICA:s löften 2006 om att ta
bort alla delvis härdade fetter i sina produkter,
man skulle kunna lita på ICA och även de
fagra löftena i rutan på alla paket, men
ICKE. Läs
mer >>
2008-02-06
Livsmedelsverket ger sig inte i
transfettdebatten
I Fri Köpenskap nr 5/08 gör Livsmedelsverket
ytterligare en ”fänrik” - d v s ”på
stället helt om”.
Inför riksdagsbehandlingen 2007 om ev förbud
mot transfetter och obligatorisk märkning, kom
man fram i all hast med påståendet att den
svenska konsumtionen nu låg lägre än
1 % av det totala energiintaget, så det finns
inget motiv till lagstiftning. Då räknar
man på genomsnittet i all konsumtion för
hela befolkningen och dessutom relaterar det till hela
näringsintaget.
Det var ett listigt sätt att föra riksdagsmännen
och media bakom ljuset. Läs
mer >>
2008-01-31 Bättre ursprungsmärkning
på fisk
Från den 1 januari 2008 ska fisken vara märkt
med NÄRFISKAT. Ett snävare område ska
anges och att fisken endast är fiskad i Östersjön,
Skagerak, Kattegatt en bit in i Nordsjön, alternativt
i svenska insjöar eller odlad i Sverige.
Det innebär fortfarande att fisk kan förekomma
från områden utanför dessa områden
men då får den inte märkas med NÄRFISKAT.
Läs
mer >>
2008-01-31 Pågens överger
härdade fetter
Nu har Pågens meddelat att de plockat bort de
härdade fetterna i en mängd av sina produkter
och arbetar på att helt ta bort dem i resterande
produkter snarast.
Det gläder oss verkligen då de länge
envisades med att ha kvar det härdade fetterna
och samtidigt informerade om att det inte fanns transfetter
i produkterna. Som alla vet är det ju härdningen
som vi kämpat för att få bort då
det bildas en mängd andra och kanske värre
ämnen ju mer härdningen fortgår. Läs
mer >>
2008-01-31 Förbjud härdningsprocessen
av fetter
Transfett ökar inte bara risken för hjärt-
och kärlsjukdomar. Forskare vid Harvard School
of Public Health rapporterar nu för första
gången om en tydlig koppling mellan transfettet
och den vanligaste cancersjukdomen bland svenska män,
prostatacancer.
Ja så blommade debatten upp igen och kravet på
lagstiftning kom tillbaka. Men frågan har fler
dimensioner. Det senaste forskningsrönet, som nu
offentliggjorts om transfetternas cancerpåverkan
på prostatan, är alarmerande men kanske döljer
det sig andra faktorer bakom vad man tillskriver transfetterna.
Läs
mer >>
2008-01-30
Sukralos först nu en
fara för miljön?
Sent ska syndarn vakna!
Ja det är inte första gången,
som vi får uppleva fagra löften från
forskare och industri, varningar från konsumentorgnisationer
och miljöorganisationer, lugnande besked från
Livsmedelsverket eller EFSA, garantier från industrin
och handeln eller reaktioner som ”oj då det visste
vi inte, men det ska vi naturligtvis åtgärda”.
Ja vad gör vi nu, späder ut det, så
märks inget? Läs
mer >>
2008-01-30 Bengt Ingerstams
blogg aktiverad
Aktuella inlägg om fiskedebatten och sukralos.
Till
bloggen >>
2008-01-28
Rädda
torsken!
Protestera mot de ohållbara torskkvoterna! 15000
påskrifter är redan klara, hjälp till
att nå 20000, agera snabbt!
Skriv på protestlistan! OBS! Listan är
redan inskickad och inga fler påskrifter kan göras.
2008-01-28 Är det bra
med mera fett i maten för överviktiga och
diabetiker?
Den frågan tar Agenda upp i programmet som visades
27 januari. Socialstyrelsens nya rappport väcker
heta känslor. Debatt mellan Claude Marcus, professor
i barnmedicin och Torsten Mossberg, medicinalråd
på Socialstyrelsen. Se
programmet på nätet >>
Programmet går även i repris i svt 24 den
28/1 17.50 samt 29/1 23.15.
2008-01-28 Pressmeddelande
Industriellt härdade
och delvis härdade fetter
måste bort från våra livsmedel – en
hälsofara -
Den svenska strategin för transfetter är inte
hållbar. Man kan inte hantera svenska folket som
en homogen massa och prata om genomsnittlig procentuell
konsumtion, säger Bengt Ingerstam
ordförande i den genuina och konsumentstyrda organisationen
Sveriges Konsumenter i Samverkan.
Läs hela pressmeddelandet >>
2008-01-25
Ny
viktig kampanj
- Dumpa läsken!
Vi offentliggjorde i SKN
nr 75,
strax före jul, uppstarten av projektet Dumpa läsken.
Tydligen observerades det inte då julbestyren
säkert upptog de flesta. Kampanjen är av så
stor vikt att vi därför upprepar materialet
och i synnerhet vill vi fästa er uppmärksamhet
på vad var och en kan göra, inte minst om
man har barn i skolåldern. Läs
mer om kampanjen >>
2008-01-25
EU har INTE öppnat
för klonat kött
En mediavåg drogs igång av FDA, Food and
Drug Administration, i mitten av januari. De hade lite
för bråttom och ville inte bromsas av administrationen
i USA, som ville utreda bättre de ekonomiska konsekvenserna.
USA har alltså inte gett klartecken och EU har
heller inte godkänt kött från klonade
djur. Läs
mer >>
2008-01-24
Märkningen av känsliga
livsmedel inte acceptabel
Vi ifrågasätter om det är datum som
ska användas för hållbarhetsmärkning.
Det vore bättre att märka nymald köttfärs
med klockslag och datum. Då kan handlarna mala
nytt inför köpruschen på eftermiddagen
och konsumenterna får nymald färs. Läs
mer >>
2008-01-24
Butikerna säljer utrotningshotade
fiskar
Det är inte första gången vi förvånas
över att våra stora handelskedjor säljer
klart olämpliga produkter. Vi undrar varför
och vad innebär deras ”garantier” om
att de valt ut för vårt bästa eller
att de vill ge konsumenterna bästa produkter till
lägsta pris? Läs
mer >>
2008-01-24
Rykande färskt
EU-kommissionens energi-
och klimatpaket
Detta paket som kommissionens ordförande Barosso
igår presenterade och som kommenterats i flera
tidningar i dag, presenterades idag på ett lunchseminarium
på EU-kommissionens kontor i Stockholm. Läs
mer >>
2008-01-24
AZO-färgämnena
uppe nu igen
Det är inte första
gången som azo-färgämnena är på
tapeten. Se avsnittet
AZO-färger på vår hemsida. Redan
1999 uppmanade och vädjade vi till handeln att
frivilligt hålla dessa ämnen borta från
de svenska hyllorna.
Det var ju vid det svenska inträdet som de i Sverige
förbjudna ämnen åter blev tillåtna.
Vi fick då löftet från alla kedjorna
att så skulle ske. Men ack vad lite man kan lita
på löften från handeln! Läs
mer >>
2008-01-24
UNILEVER fortsätter
att dölja sanningar
Efter min allmänt hållna debattartikel om
kostråden och fetterna i Icanyheter 2007-11-29
”Feta
lögner i debatt om fett”, blev jag påhoppad
rejält av Unilevers legitimerade dietist Eva Skoog
2007-12-13 ”Ingerstam
bara vilseleder” som påstår att
jag vilseleder när jag i själva verket avslöjar
dem för att använda palmolja och jag påtar
mig ett stort ansvar för folks hälsa genom
att gå emot vad hon påstår vara sant.
Läs
mer >>
Här har vi sammanställt dokumenten och mediainslagen
om hela ”affären”. Läs
här >>
2008-01-17
Klonat kött får
säljas i USA - hur blir det här?
Eskil Erlandsson (c), jordbruksminister, Bengt Ingerstam,
Sveriges konsumenter i samverkan och Åke Rutegård,
Köttbranschens riksförbund i gomorronsoffan.
Se
inslaget i Gomorron Sverige >>
Se reprisen i SVT idag kl. 16.00.
Läs
mer om kloning >>
2008-01-16
Nu tillåts kött
från klonade djur i USA
Om tre veckor ska EU-länderna ta ställning
till om kött från klonade djur ska få
säljas till oss konsumenter. Den svenske jordbruksministern
Eskil Erlandsson säger redan nu nej. Gomorron Sverige
tar upp frågan med bland andra Jordbruksministern
och Bengt Ingerstam, ordförande i Sveriges Konsumenter
i Samverkan, i ett inslag som beräknas att visas
i SVT 17/1 kl. 07.15.
Frågan togs upp i Rapport (16/1). Bengt Ingerstam
uttalar sig i inslaget. Se
inslaget här >>
Läs
mer om kloning >>
2008-01-14
Pressmeddelande:
Bort med beteckningen ”vegetabiliska
fetter”
Sveriges Konsumenter i Samverkan har sedan lång
tid krävt tydlig märkning av vilka fetter
som ingår i livsmedel, men mycket lite händer.
Nu uppmanar vi konsumenterna att helt enkelt inte köpa
produkter där man döljer sanningen bakom begreppet
”vegetabiliska fetter”. -
Det är helt möjligt för producenterna
att ge oss den tydligare och exakta informationen, oberoende
vad EU säger. Kan man ange rapsolja, kan man uppge
resten också, säger Bengt Ingerstam
ordförande i den genuina och konsumentstyrda organisationen
Sveriges Konsumenter i Samverkan.
Läs hela pressmeddelandet >>
2008-01-11
Bengt Ingerstams replik publicerad i ICANYHETER 2008-01-10.
Läs
artikeln direkt på ICANYHETERS hemsida.
”Unilever fortsätter
att ljuga”
UNILEVERS Eva Skoogs insinuanta och onyanserade kommentarer
i ICANYHETER nr 51 med rubriken ”Ingerstam bara
vilseleder” var inte oväntad, men oväntat
okunnig, oinformerad och förljugen!
UNILEVERS ”legitimerad dietist” Eva Skoog
är van vid att vilseleda med ”sanningar”
som margarinindustrin länge levt bekvämt på.
Det gäller ju att nöta på mantrat så
länge det går, men det krackelerar lite överallt
nu. Sanningarna börjar sippra ut om varför
vi i Sverige har kostrekommendationer som svartmålar
mättade fetter och värnar (obs inte varnar)
om margarinindustrins ersättningsmedel för
naturliga fetter. Skrämmas med att mättade
fetter och kolesterol ska vi akta oss för kan ni
inte fortsätta med. Allt fler forskare motsäger
er på den punkten.
På vår hemsida bemöter
jag mer i detalj Eva Skoogs påhopp, men här
är det på sin plats att jag, ”lekmannen”,
som trots hennes inställning faktiskt är ganska
påläst i frågan, bemöter hennes
påstående om att jag vilseleder. Det är
just flagranta lögner som vi avslöjar. Det
är grovt att kalla våra avslöjanden
för vilseledande.
Ni använder palmolja! Är det vilseledande
att vi avslöjar det?
Förstår att det är obehagligt, men alla
vet idag att palmoljan ska vi inte blanda i vare sig
mat eller bränsle med tanke på klimat, miljö
samt hälsa. Uppmaningen från oss och flera
miljöorganisationer att bojkotta palmoljan kan
säkert inte vara bekvämt för er, därför
vill ni dölja det och vilseleda med att visa gula
vajande svenska rapsfält i er reklam.
Det är alltså inte, citat: ”…
syftet mer vara att få uppmärksamhet kring
sin egen person och organisation? ”
Det är just ansvarskänsla som får mig
att ifrågasätta den vilseledande propagandan,
speciellt från margarinindustrin. Läs
ordentligt i vår KO-anmälan om er reklam
och läs all expertis och forskning som vi åberopat,
där kan du hitta sanningarna!
Historik:
2008-01-10 - ”Unilever
fortsätter att ljuga”
2007-12-13 - "Ingerstam
bara vilseleder"
2007-11-29 - "Feta
lögner i debatt om fett"
2007-11-21 - Margarinkampanj
anmäls för osaklig och vilseledande reklam
Bengt Ingerstam
ordförande i Sveriges Konsumenter i Samverkan
|