Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 

Löpsedelsnotiser 2008
Senaste
l 2003-2007 l 1998-2002

2008-12-19
Varför ska vi behöva vänta 5 år på nya kostrekommendationer?
Ja så lång tid tar processen för Livsmedelsverket att ändra sina kostråd. I dag framstår de mer och mer som förlegade och att de snabbt skulle behöva ändras. Vi är många som inte kan vänta så länge.

Idag är t ex rådet att äta mer frukt och grönt samt mera bröd starkt ifrågasatt, inte minst bland diabetiker, som vet av erfarenhet hur illa det går om man följer dem. Läs mer >>
upp
2008-12-19
Becel proactive bötfälls i Danmark för avsaknad av varningstext!

Bra genomgång av Kostdoktorn, läs den direkt här.
upp
2008-12-11
Skandalen med dioxin i
irländskt kött växer

Man har nu troligen identifierat källan, spilloja! Samma som hände i Belgien för många år sedan.
Nu kräver EU att allt griskött och produkter med över 20 % griskött producerat mellan 1 september och 6 december ska bort ur butikerna.
Läs flera artiklar från SVT >>

upp
2008-12-10
Dioxin i irländskt kött!
Nu har det hänt igen, någon har gått över gränsen, inte bara gränsvärdena. Först var det irländskt griskött och bara någon dag senare även nötköttet, som innehöll dioxin!
En bra artikel med mycket fakta har Henrik Ennart skrivit i Svenska Dagbladet den 8 december. Läs den direkt här och i en artikel den 9 december "Irländsk nötboskap har också fått giftfodret"
Läs mer >>

upp
2008-12-05
Lagstiftning hotar mjölk
och smör i skolmaten

När Studio Ett i P1 på onsdag eftermiddag sände ett långt inslag om skolmaten fick jag en chock. Råkade läsa nästan samma sak i en tidningsartikel och förstod att det här rörde sig om skicklig lobby. Vid lite mer efterforskning började bilden klarna och ännu mer chockad blev jag. Ett samröre mellan Livsmedelsverket och Skolmatens vänner tonade fram mer tydligt.
Läs mer >>

upp
2008-12-05
Turbiner och frossande sydeuropéer utrotar ålen
”Dags att ta farväl till våra kära ålagillen? Det allra största hotet mot tillgången på ål är inte själva fisket av ål utan det är kraftverken i vattendragen – vilket experterna är eniga om.”

Så inleds en informativ artikel från Ystads Allehanda, som ger en annan bild av ålsituationen och de stora problemen i Europa.

Vi tycker inte att det är vi konsumenter som ska lösa dessa problem genom att avstå ålen på julbordet. Det sätter bara godkänd fiskare i klistret som fångar godkända kvoter och gör problemet värre.
Läs mer >>
upp
2008-12-03
Slamfrågan tar just nu en allvarlig vändning
Sveriges Konsumenter i Samverkan har allt sedan starten arbetat för att förhindra att avloppsslammet från reningsverken sprids på odlingsmark. Vid flera tillfällen lyckades vi få ett antal så kallade slamstopp, men nu attackerar man igen, främst från dem som vill bli kvitt slammet, det vill säga Svenskt Vatten med reningsverken i bakgrunden.

Tiden är inne nu att gå på offensiven och skapa en bred opinion, informera alla inblandade parter, som t ex råvaruproducenter, livsmedelsproducenter, handelsblocken, myndigheter och regeringen.

Läs hela det underlag vi nyligen presenterat >>
upp
2008-11-27
Lättmargarinerna i skolmatsalarna
Vi har redan informerat om de pågående uppropen som pågår runt om i landet. Mera materiel har tillkommit, som kan användas av alla ute i landet, som mallar eller underlag. Här kommer länkarna till avsnitt vi lagt ut på hemsidan. De senaste artiklarna hittar du här >>
2008-11-26
KONSUmindre blir konsumenternas svar på krisen
Läs mer >>
upp
2008-11-20
Pressmeddelande:
Protesterna ökar mot lättmargarin och lättmjölken i skolorna
I flertalet av landets skolor, dagis och äldrematsalar har det införts något som kan liknas vid tvångsmatning,
man får inte längre välja mellan smör/Bregott och lättmargarin eller fullvärdig mjölk och lättmjölk. De ansvariga för ”köken” och administrationen hänvisar till ”föreskrifter” från Livsmedelsverket om att det bara ska serveras lättmargarin och lättmjölk.

Vi har undersökt priserna och näringsinnehållet i matfetterna och kommit till att inget margarin eller lättmargarin är billigare som fett än smör eller smörbaserade Bregott, det som så många kräver att få tillbaka nu i matsalarna.

Efter att ha räknat bort det tillsatta vattnet i margarinerna kom vi fram till att man tjänar på att välja Bregott i stället för det billigaste margarinet Milda 60% hela 19,6% och jämfört med lättmargarinet LÄTTA 40%, blir besparingen hela 28,7%.

Läs hela pressmeddelandet >>
upp
2008-11-20
Nätverket mot lättprodukter i skolmatsalarna
Just nu rasar debatten om fetterna och allt fler forskare, läkare och professorer vågar opponera sig emot Livsmedelsverkets kostrekommendationer, nyligen i TV4 och i flitig debatt i Läkartidningen.

Speciellt med inriktning på barns hälsa har Professor Birgitta Strandvik ifrågasatt om inte barns hälsa hotas av dessa nya påfund, i en artikel i Allt om barn:
Maten kan göra barnen sjuka där hon menar att barn behöver fett.
Det verkar som fettskräcken börjar släppa också bland folk och även kolesterolmyten ifrågasätts mer och mer.

Nyligen stängdes Becel ute i Luleå och fick inte ta kolesterolprov på folk i butikerna.
Läs mer >>
upp
2008-11-18
Becels kolesterolkampanj stoppas nu av handeln och läkare
Varje år kör Unilever med sin Becel-turne landet runt och har Hjärt- Lungfonden med i bakgrunden. Det ger legitimitet och man tar 20:- för kolesterolprovet, som går till just Hjärt- Lungfonden. Visst är det behjärtansvärt!

Testerna görs mitt på dagen, alltså inte fasteprov, som man borde göra för att proven ska ha ett värde.

Nu gick det lite snett i Piteå nyligen, då folk upptäckte att provvärdena inte stämde med Vårdcentralens värden. Inte konstigt, då dessa är fastevärde. Men bubblan sprack och tidningarna skrev och läkarna reagerade, så nu stoppar handeln dessa jippon.
Läs mer >>

upp
2008-11-17
FETTKRIGET i TV4
Programmet är absolut värt att se om man missade det i TV 4 söndagen 16 november. Går att se i delar på www.tv4.se.

En stilla tanke kommer osökt, vilken marknad det finns för olika kostläror och kostcoacher av alla slag, samt bantningsklubbar med månadsavgifter, anslutna till de så kallade ”aftontidningarna”. Vilka stora kommersiella intressen ligger inte bakom vår mat? Men i synnerhet frapperas man av hur dominerande majsen är och de amerikanska majsodlarnas lobby. Läs mer här >>

Länkar:
Programmet går att se i delar på www.tv4.se >>
Se även morgonsoffan i Tv4 om fettkriget >>
Expressen: Kända viktexperter anklagas vara köpta av matindustrin>>
upp
2008-11-12
Om fett i Kalla Fakta på söndag kl 19.20
"Fettkriget"
Svenska folket blir allt fetare. Men kan vi lita på forskare som samarbetar med livsmedelsindustrin?

Detta måste du bara se! Den traditionella synen på fett möter förespråkarna för lågkolhydratkosten där fett inte är bannlyst.

Läs mer om programmet >>

Läs även "Gödningskosten" >>
upp
2008-11-10
Dålig mat är bortslängd mat
och både de äldre och barnen klagar. Skandalerna med dålig mat till de äldre och barnen i skolorna bara växer. Tålamodet tryter, medan politikerna spenderar pengarna på annat. Kortsiktigt vansinne!

Matakuten i TV4 (länk till programmet) som tar upp problemen, har visat att man kan minska svinnet och kostnaderna. All den slängda mat som inte äts upp i skolorna ökar bara berget av bortkastade resurser och onödiga koldioxidutsläpp.

Läs Snabba KonsumentNyheter nr 97Om att arbeta helt i onödan”, 2 arbetsmånader per yrkesarbetande kostar slöseriet med mat vi slänger.

Läs hela utredningen om vad slöseriet kostar, publicerad redan 2006.

Hela projektet ”Rädda vår Mat”

CAMILLAS MATUPPROR - Läs och lyssna på senaste inlägget >>

Missa inte Matakuten på måndag 21.00 i TV 4
(Repris söndagen 16/11 15.00)
upp
2008-11-06
Det ska vara äkta vara
Under onsdagen hade Mats-Eric Nilsson realeaseparty för sin nya bok "Äkta vara" i Hötorgshallen. Vi var där men har inte hunnit skriva utan rekommenderar därför en utförlig presentation direkt på www.kostdoktorn.se.

2008-11-06
Ny sajt "äkta vara"
www.aktavara.org
upp
2008-10-29
KONSUMENT-NYCKELN
”Klubben där vi bantar det mesta”
Kilo, liter, kWh, kilometer, koldioxidutsläpp och kronor

Det gäller inte bara bantning av kroppshyddan, utan bantning av utgifterna så plånboken blir tjockare.

För bara 250 kr per år får du hos oss tillgång till information som du har nytta av både för ekonomin och hälsan.

Vad ingår och hur gör jag för att gå med? >>

För 250 kr/år kan du enkelt spara 1000-lappar!

Med KONSUMENT-NYCKELN får du tillgång till ”ett verktyg”, kunskaperna för att KONSUmindre i stället för att konsuMERA. Det blir en nyckel för att påverka marknaden och dig själv och din situation. Det är inte det samma som ”köpguider”, som styr dig.
Läs hela inlägget >>

upp
2008-10-29
Börja lokalt i microformat
Du som får detta via e-post, kopiera och dela ut, ta kontakt med någon granne, god vän, arbetskamrat, någon förälder i samma klass som ditt barn, någon nyinflyttad granne, eller sätt upp en skylt i trappuppgången m m.

I detta första introduktionsbrev ger vi ett antal blandade tips, bara välja det som passar.

Kommande brev går bara ut till de som är medlemmar eller prenumeranter på KONSUMENT-NYCKELN. Se flygbladet >>
upp
2008-10-29
Tävling - Designa KONSUMENT-NYCKELN
Var med och TÄVLA om att designa bästa ”nyckeln” – pris livslångt medlemskap! (Det blir öppen omröstning!). Gör ett föslag och skicka in det till oss via e-post eller vanlig post. Adresser hittar du här >>

Pris – livslångt medlemskap! -
Vi vill ha ditt bidrag senast den 8 december!

Läs mer om tankarna bakom Konsument-Nyckeln >>
Ladda ner och sprid flygbladet (pdf) >>
upp
2008-10-29
Rädda ålen!
Ålen är ett problem, den har hamnat på konsumentguiders röda lista och påstås vara utrotningshotad.. Problemet är inte ålen, utan hanteringen av ålen. Nu hotas inte bara ålen till våra Julbord utan även yrkesfiskarna som har tillstånd att fiska ål. Vad har vi sedan? Ska vi införa rökt hoki från Nya Zeeland? Eller kanske bojkotta hela julbordet? Nej det är att kräva för mycket av oss konsumenter. Fet fisk ska vi dessutom äta mer av för hälsan och det goda fettet, marint omega-3! Debatten är bisarr. Läs mera här >>

Ska vi ha det så? Nej självfallet inte! Det är inte butikerna och kedjorna som ska styra vad vi ska köpa, det är vi själva som konsumenter. Men då ska vi vara rätt informerade. Det är upp till dig om du anser att vi är trovärdiga, välj sedan, men du måste få hela sanningen också för att kunna välja. Vi ger dig ”KONSUMENT-NYCKELN”. Då har du nyckeln i dina händer för att fatta dina informerade beslut. Vi gräver och försöker vara objektiva, utan andra syften än konsumenternas bästa och omtanke om en hållbar framtid.

Hör vad en yrkesfiskare berättade i radion nyligen >>
Mer om fiske på vår hemsida >>
upp
2008-10-21
Bankerna får hjälp av staten men
vem hjälper dig, nu när det krisar?


Här kommer nu:
KONSUMENT-NYCKELN

En nyckel till tips, analyser och goda råd som gör att du kan spara 1000-lappar snabbt.

Sätt in 250:- på plusgiro 638 20 78 – 1 och ange ”K-nyckeln”, namn, adress, e-postadress


Tankarna bakom Konsument-Nyckeln >>

Ladda ner och sprid flygbladet (pdf) >>

upp
2008-10-21
Rödlistade fiskarter i många livsmedelsbutiker
Det var temat i måndagens radio P1 från tidiga morgonen (2008-10-20) och naturligtvis kom torsken högt upp på listan. Tyvärr förleddes många konsumenter att yttra sig både oinformerade och överrumplade. Men frågan är både svår och förvirrad.

Vi ifrågasatte detta i ett inlägg som sändes till radion. Läs hela inlägget här >>

Länk till artikeln om radioinslaget: Rödlistad fisk säljs i många butiker
Lyssna på inslaget här >>
Läs även Norsk fisk i Sverige paketeras i Asien

upp
2008-10-20
Oroar du dig för vad som finns i vår mat?
Aktuellt just nu: Du luras känna riktiga smaker (Expressen)

Vill du veta mer om vad som döljer sig i maten?

Läs mer under vårt avsnitt om tillsatser i maten >>

Gå med i E-nummerklubben >>
upp
Reklampelare på stan
2008-10-15
Margarin
Vi granskar reklam, innehåll och priser på margariner.
Se relaterade dokument nedan
eller i sammandrag på hemsidan

- Snabba KonsumentNyheter om margarin
- Fler blogginlägg i debatten
- Kostdoktorn: Karin Ahlborg totalsågar margarin
- Annika Dahlqvist: Margarinet halkar utför. Tack gode Gud för det!
- Aftonbladet, Karin Ahlborg: Varför margarin när smöret finns
- Vattensjukt margarin till fantasipriser
- Omega-6 ett hot mot hälsan

- Grovt vilseledande av Unilever om Omega-3
- Pressmeddelande: Margarinreklamen nu konsumentgranskad!
- Unilever vilseleder om margarin och essentiella fetter
upp
2008-10-12
Pressmeddelande:
Sätt 50%-lappen på köttet dagen före "bäst före" - sluta slänga!
Ålägg butikerna rabattera köttet dagen innan "bäst-före-dag".

Med anledning av dagens information från TT om att 9 miljoner kg kött slängs i butikerna, kräver nu konsumenterna en enkel anpassning till bättre hushållning och bättre respekt för kostnaderna, miljön och klimathotet.

- "Bäst-före" betyder inte "sämre efter". Slöseriet med all mat som slängs i butikerna är inte förorsakat av regelverket utan helt butikens godtyckliga bedömning. Många butiker slänger hellre än säljer ut billigare. Det får vi sedan betala i de högre priserna, för runt går det ekonomiskt för butikerna. säger Bengt Ingerstam, ordförande i Sveriges Konsumenter i Samverkan, den konsumentstyrda svenska fristående konsumentorganisationen.

Kravet från konsumenterna är därför helt klart:

Sätt 50% lappen på varor med bäst-före-datum dagen före!
Läs hela pressmeddelandet >>
upp
2008-10-06
Pressmeddelande:
Margarinreklamen konsumentgranskad!
"Välj bra fett. MARGARIN DET GODA FETTET."

Med guldgula rapsfält i bakgrunden lyser nu Unilevers reklam mot oss i höstmörkret – med mörkande ”sanningar”.

Påstående som ”Margarin ger dig det goda omättade fettet från växtriket” har nu granskats.

- Sveriges Konsumenter i Samverkan har gjort en undersökning omfattande de använda reklamargumenten i den nu utlagda annonskampanjen och kan sammanfatta det som ett stort hot emot folkhälsan, säger Bengt Ingerstam, ordförande i Sveriges Konsumenter i Samverkan, den konsumentstyrda frivilligorganisationen för konsumenter.

Granskningen har publicerats i Snabba KonsumentNyheter, ett gratis nyhetsbrev som nu ligger ute på hemsidan www.konsumentsamverkan.se samt i KONSUMENTrapporten som går till medlemmar och prenumeranter. Läs hela pressmeddelandet >>
upp
2008-10-06
"Monsantos värld"
Filmen "Monsantos värld" i SVT2 gick den 28/9 kl 22:00.

Det utlovades en repris till den 5/10 samt att man skulle kunna se den på SVT Play.

Inget av detta fungerade och vi frågade SVT och fick följande svar:

”SVT har för närvarande inga planer på att reprisera detta program."


Vi har våra misstankar. En arg tittare har signalerat att Monsanto har bemött kritiken på sin hemsida. Gå in och läs vad de skriver. De följer tydligen sin stategi att fortsätta att göra bort sig, men döm själv.

Reflektion med anledning av att SVT på söndagskvällen 28 september visade filmen Monsantos värld >>
upp
2008-10-03
Matakuten i TV4
- Ett matprogram som gör skillnad
Matakuten i TV4 6 oktober 21:00 - 22:00 Del 1 av 6.
Det är kockarnas första vecka i skolorna och Melker Andersson ska laga spagetti och köttfärssås. Han tar genast kommandot och delar ut order till mattanterna. Men Melker är inte van att laga mat till 1600 personer vilket ställer till problem. Paul Svensson upprörs över kökets dåliga standard. I Ockelbo bjuder Carola Magnusson på ett alternativt salladsbord och chockeras över den dåliga skolmaten. Bert Karlsson försöker ta reda på vem som har ansvaret för skolmaten. Läs mer >>

upp
2008-10-03
Unilever vilseleder om margarin och essentiella fetter
Reklampelare på stan

Efter att Unilevers hemsida www.margarin.se varit nere en längre tid har den nu kommit igen. Man ska vara rätt okunnig för att inte reagera.

Rent allmänt är fokus i argumentationen inriktat på omättade fetter. Om man menar de enkelomättade fetterna så är det lite underligt, då produkterna ofta innehåller omkring lika mycket mättade fetter, som man varnar för. Dessa måste då komma från den omtvistade palmoljan. Oljan/fettet som vi inte borde köpa p g a läget i de asiatiska länder som utnyttjas för intensiv monokultur av palmoljan för export och även etanoltillverkning. Läs mer >>
upp

2008-09-29
Pressmeddelande:
Fokuseringen på TRANSFETTER är en väckarklocka, men man riskerar att missa målet genom att bara kräva ytterligare märkning eller förbud bara för transfetterna!

Det är de kemiskt och industriellt processade härdade och delvis härdade fetterna som ska bort ur våra livsmedel. Läs mer >>
upp
2008-09-29
Vilseledande information om de härdade och delvis härdade fetterna
Det förekommer en mängd vilseledande information om de härdade och delvis härdade fetterna (med eller nästan utan transfett). Det kommer vilseledande information från industrin, från vissa handelsblock, i en del inlägg på bloggar och även på paketen. Debatten har ofta fastnat på begreppet ”transfett” och ibland kräver en del personer och politiker märkning av transfett och ibland förbud.

Avsiktligt har man, även från myndigheter, ibland hänvisat till att det finns naturligt i animaliska fetter (från ko och får). Dessa fetter har vi ätit i tusentals år och de utgör inget problem, medan de industriellt framställda är helt annorlunda och här har man bevis för att de är farliga. Detta är en av felaktigheterna i debatten. Läs mer >>
upp
2008-09-26
Kostråden brännhett som aldrig förr
Detta är bara början. Vi fortsätter i kommande nyhetsbrev att uppdatera om de gamla (nu gällande) kostråden och debatten som bli allt hetare om behoven av snabbare nya kostråd. Den 24 januari startade vi i SKN nr 76 och KR nr 9 diskussionen om vad som håller på att hända på området och myntade ordet ” gödningskosten ”.

De gällande kostråden rekommenderar ökad konsumtion av frukt (med fruktos) och grönt (bl a rotsaker som potatis), mera bröd (med kolhydrater) samt att minska intaget av fett, främst mättat animaliskt fett!) Förespråkarna för LCHF (lågt kolhydratintag men ökat fettintag) hävdar att dessa kostråd skyndsamt måste ändras.

En infekterad debatt har förekommit i Läkartidningen nyligen och vi ska samla ihop länkarna till dessa men börjar med de kanske viktigaste avslutande inläggen. Läs mer >>
upp
2008-09-25
Nu på söndag! Missa inte:
Monsantos värld i SVT2
28/9 kl 22:00
Det multinationella storföretaget Monsanto är världsledande på genmanipulerad mat. Med hjälp av Monsantos patenterade grödor ska hungern utrotas och miljön räddas. Men kan man lita på ett företag som har skapat några av historiens giftigaste produkter som PCB och Agent Orange? Som konsekvent undanhållit fakta, vilselett allmänheten och tystat kritiker?

Monsantos mörka historia fläckar bilden av ett företag som i tysthet håller på att ta patent på en stor del av jordens grödor. Journalisten Marie-Monigue Robin öppnar dörren till Monsantos växande värld. Fransk dokumentär från 2008. Läs mer om filmen här >>

Läs mer om genteknik på hemsidan >>
upp
2008-09-23
Vilseledande märkning av "Ekströms nyponsoppa"
Sveriges Konsumenter i Samverkan har anmält Ekströms Nyponsoppa "utan tillsatt socker" till Livsmedelsverket för vilseledande märkning.

Läs anmälan här >>


upp
2008-09-22
Pressmeddelande:
Konsumenterna har ingen plats
i årets budget mer än som arbetskraft

Konsumenterna är helt bortglömda i årets budget. Trots att alla medborgare och boende i Sverige är konsumenter, som starkt medverkar till att hålla hjulen igång, har vi ingen plats i årets budget. Pensionärer ja, till en liten del, men mest fokuseras på vår roll som arbetskraft och målgrupp för sjukvården och utbildningen.

- Allt tal om egenmakt verkar som bortblåst, säger Bengt Ingerstam, ordförande i Sveriges Konsumenter i Samverkan. Läs mer >>
upp
2008-09-19
Vi behöver mera stöd
- från konsumenter

För att orka fortsätta med det viktiga och omfattande arbete vi ska göra, behöver vi snarast förstärkning av stödet från medlemmar och stödjande personer. Att räkna med statligt stöd verkar vara bara att glömma och helst borde en verklig konsumentorganisation kunna stå på egna konsumentben och inte beroende på olika regeringars preferenser eller myndigheters byråkratiska agerande.

Det gäller att värna om oberoendet. Läs mer >>
upp
2008-09-19
Prisjämförelserna för ägg
Ägg var ingen enkel uppgift och vi har redan hittat förbättringar. Resultatet av ”förundersökningen” gav ju klara besked. Handla dina ägg på Willys, LiDL eller torget. Ska vi ha en fungerande konkurrens måste tydligen de andra stora kedjorna uppleva hur konsumenterna sviker deras högre priser och förvirrande ägghyllor med alltför många varianter och dåliga prismärkning.

Förleds inte av styckepriset på ägg (Konsumentverkets bestämmelser!) utan kolla kilopriset. Jämför kilopriset med t ex köttfärs och fläskkarre så förstår du hur billig mat man får av ägg! Läs mera och några exempel >>

upp

2008-09-19
Närodlat passar inte in hos matkedjorna
Närproducerat - Det vimlar av mindre och fantastiska producenter av svensk mat på landsbygden. Men deras produkter har svårt att tränga in i de storskaliga riksomfattande matkedjorna med deras centralstyrda distribution. De behöver stora leverantörer som alltid kan garantera leveranser och har svårt att hantera mindre kvantiteter med säsongsvariationer. Gigantomanin styr också oss konsumenter oh vi tvingas köpa vad de köper in.

De lokala producenterna når alltså inte oss konsumenter och vi har svårt att nå dem. Somliga har hittat egna lösningar med en mindre grupp konsumenter, men här finns mer att göra.

Lösningen ligger i att vi konsumenter organiserar oss bättre och hittar vägen till ”den goda lokala maten” i en mera organiserad och samordnad form
.
upp

2008-09-14
Pressmeddelande:
Konsumenterna tar nu initiativ för att öka konkurrensen i handeln, sänka matpriserna samt höja kvaliteten.

Konkurrensen är bristfällig och matpriserna onödigt höga, konstaterar Sveriges Konsumenter i Samverkan efter några prisundersökningar som gjorts som ett led i kampanjen Aktion – 30 % lägre kostnader för maten .

Läs pressmeddelandet >>
upp

2008-09-12
Ny prisundersökning på ägg
Här kommer nu nästa prisundersökning och de hittills insamlade uppgifterna.

Sensationella slutsatser - Byt butik - och du släpper ut hönorna ur burarna! Läs mer >>
upp

2008-09-12
Glutamat E 621 på väg bort från livsmedel
Redan 2003 började vi uppmärksamma glutamat på hemsidan och i april 2007 startade vi en mera kampanjlikande verksamhet. Det gav uppmärksamhet och pressen började gräva mera i frågan. Tillsatser allmänt har kommit upp i debatten alltmer senaste åren.

Många enskilda har kontaktat olika företag, som då upptäckte att opinionen växte, medan säljarna av glutamat fortsatte upplysa om att ”det var en bra produkt, allt fler går över till användningen av glutamat”.
Läs mer >>
upp

2008-08-26
Mat i soporna har också kostat kronor och arbete
Visst kan man räkna om kostnaden i koldioxidutsläpp, som SvD publicerat i artikeln Mat i soporna hot mot miljön idag, men glöm inte att den slängda maten också har kostat kronor och varje spenderad krona är en belastning på hushållsbudgeten och miljön men påverkar även sysselsättningen, tillväxten och skatteintäkterna för staten (moms och skatt).

Bruttonationalprodukten blir ju högre ju mer vi slänger och kasserar, i hela kedjan. Hur mycket mat slänger man inte på bäst-före-dag i livsmedelsbutikerna? (Se notisen "Koll på bäst-före-dag en katastrof")

Läs om KONSUmindre här.

Här är vår utredning om att du måste arbeta 2 månader extra per år för att finansiera det som slängs, bara i mat! ” Slöseriet med mat som slängs på ”bäst-för-dagen” (2006-05-11).
upp

2008-08-20
Torsken bästa bot mot algblomning
Vi rapporterade 16 maj 2008 i både SKN och KR om att det minskade beståndet av torsk troligen låg bakom den ökande algblomningen i Östersjön. Nu har Fiskeriverket publicerat en längre artikel som lättfattligt förklarar sambanden. Läs mer >>


2008-08-20
Inför skolstarten uppmärksammar vi skolmaten
Matnyttig blogg om skolmaten och fett >>
Jakten på de mättade fetterna drabbar barnen >>
upp

2008-08-20
Ny forskning om fetma och glutamat
En ny studie visar att personer som tillsätter glutamat i sin mat har nästan tredubblad risk att vara överviktiga. Läs rapporten direkt här.

Vi har redan sedan länge hävdat att en trolig orsak till fetmaepidemin ligger i den ökande användningen av tillsatt E 621 glutamat och samtidigt ökad användning av naturliga ingredienser med naturligt glutamat, som sojasås, parmesan och andra (se vår hemsida Mindre problem med naturliga glutamatkällor).

Det finns redan en massa forskning som pekar åt det hållet, men det är svårt att få bort vanföreställningen att det är fett man blir fet av.

Det finns bara en radikal metod, bojkotta E621 glutamat!

Ett antal skinkproduenter har börjat märka sina produkter med fri från glutamat E 621 eller ”Ej tillsatt glutamat E 621

Kolla alltid innehållsförteckningarna. Det finns flera men som inte sätter på speciellt märke.

Media har uppmärksammat denna nya forskningsrapport i bl a:
Allt om Mat >>
Expressen >>
Aftonbladet skrev så sent som i maj om glutamat >>

Läs allt vi har skrivit på hemsidan om Glutamat >>

upp

2008-08-19
Hög tid att städa upp i fettdjungeln
Mättade fetter omvärderas, konsumenterna överger lightprodukterna, försäljningen av lättmargariner sjunker medan smör och Bregott ökar (läs om detta i Bengt Ingerstams blogg), fett är att föredra för diabetesdrabbade och för viktnedgång, transfetter förbjuds på alltfler ställen, men härdade fetter får finnas kvar. Omestrade fetter behöver inte deklareras, men döljer alla oönskade fetter under beteckningen ”vegetabiliska fetter”.

Vi har länge nog skrämts till att minska fettkonsumtionen, i synnerhet de mättade naturliga animaliska fetterna och kolesterolspöket har varit mycket lönsamt för margarinindustrin.

Nu är tiden mogen att rensa upp i denna förljugna och falska marknad. Livsmedelsmarknaden kan grovt indelas i kolhydrater, proteiner och fett. Fettmarknaden är kanske den tyngsta men också mest förvirrade. Så låt oss nu ta krafttag och låta hösten bli ”hett om fett”. Det är dags nu att sanningarna kommer fram. Det är oansvarigt att leka med folks hälsa bara för egen vinning. Ingen tar ansvar, då får vi konsumenter ta itu med denna ”feta marknad”. Mera detaljer här >>
upp

2008-08-02
Har du koll på kosten?
TV 4 lördagsmorgon tog i dag (2 aug) upp transfetter.
Läs mer och se inslaget >>


Läs mer om:
Debatten om matfetterna >>
Svarta listan härdade fetterna och delvis härdade fetter med transfetter >>
Tillsatser >>
upp

2008-08-01
Omega-3 nu i allt mellan himmel och jord - men bäst från havet
Som alltid när något börjar bli känt som nyttigt, hänger de mindre seriösa på och ska åka snålskjuts och vilseleder oss intet ont anande konsumenter. Hur kan man blanda in Omega-3 i bröd, spaghetti, drinkar eller margariner? Jo man luras. Ändå är det sant. Det finns ju Omega-3 av olika slag, en del kommer från vegetabiliska oljor, lika väl som Omega 6. Balansen mellan dessa är viktig för att Omega 6 inte ska bli skadlig, om man nu håller sig till de vegetabiliska oljorna. Här finns de billiga oljorna som solros- och majsolja, med högt innehåll av Omega-6, alltså varning!

Läs mer i Bengt Ingerstams blogg >>
upp

2008-07-30
Ska EU tvinga oss konsumenter att äta kött från klonade djur?
Än har EU Kommissionen inte sagt sitt, men EFSA, den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet som ligger under EU Kommissionen har yttrat sig. Det är nog så allvarligt. EFSA har i dagarna rapporterat, efter sina studier och genomgångar av tillgängligt (inklusive sedvanlig lobbying från involverade forskare och näringsliv) material, konstaterat att det ”inte är farligt att äta kött från klonade kor och grisar”.

Märk väl att man inget sagt om får, tydligen blev inte Dolly någon succé, eller är problemen för stora?

Läs vidare hur vi konsumenter reagerar >>

upp

2008-07-28
Senaste inläggen på Bengt Ingerstams blogg:
Omega-3 nu i allt mellan himmel och jord
Som vi kämpat för att få bort glutamat från livsmedel
KRAV-märkt skräp i grön påse!
Forskarnas krig om vår kost handlar om pengar!
Prishöjningarna på allas läppar just nu
upp

2008-07-28
Stigande matpriser
- Studio Ett 22 juli om matpriserna
Här kommer länken Lyssna via webbradio >>

Medverkande är bl a Bengt Ingerstam , ordförande i Sveriges Konsumenter i samverkan och Eskil Erlandsson , jordbruksminister. (www.sr.se)
upp

2008-07-22
Kom med i aktionen
”Nu sänker vi matkostnaderna med 30 %”
Läs mer >>

upp

2008-07-22
Matpriserna i radion
Studio Ett i P1 i dag tisdag kl. 16.00 Bengt Ingerstam kommer att medverka i programmet som kommer handla om matpriserna.
upp

2008-07-16
Vilseledande märkning
Ett gammalt kärt ämne som aktualiserades 15 juli av Konsumentföreningen Stockholm vid deras presseminarium.
Men vi spär på idag med ett nytt exempel, denna gång vilseledande varumärke, ”Säsongens skörd”. Inte kan man påstå att bilden visar ”färska morötter” (inköpta 16 juli 2008).
Läs mer >>

upp

2008-07-15
Fisk är ett av våra viktigaste livsmedel
Det är gott, ger bra proteiner och nyttigaste fettet. Sedan länge har man vetat att man blir intelligent av fisk. Nu vet vi varför, det är fettsyran Omega-3. Men om sånt debatteras det inte mycket. Men argumentet Omega-3 missbrukas desto mer i reklamen för t ex margarin och bröd.

Korna, som ger oss mjölk och en del som föds upp för köttet, beskylls för att stå för 20 % av växthusgaserna, medan alla transporter står för 18 %. Vad står fisken för? Inga utsläpp alls - i havet. Kanske ett bättre alternativ för middagsbordet ur klimatsynpunkt. Det går åt 20-50 000 liter vatten för att producera ett kilo protein via nötköttsuppfödning och vidareprocessen. Hur mycket vatten förbrukas för ett kilo fiskprotein? Ingen brist på vatten här inte. Snarare får vi mera genom avsmältningen av polernas isar. Var finns dessa frågor i debatten? Det handlar mest om drivmedel för våra allt flera bilar.

Men den frodiga debatten om fisket handlar mest om den utrotningshotade torsken och fiskarena (de med 2 ben) och deras lönsamhet, möjlighet att ta för sig så mycket de kan och ev får. Inom EU hör man inget om konsumenternas behov av nyttig och god mat, bara om huggsexan, bestämning av kvoterna och deras storlek. Här bestämmer fiskeministrarna, inte folkhälsoministrarna. Läs mer >>

upp

2008-07-15
Missa inte Bengt Ingerstams blogg!
Denna gång om matpriserna >>
upp

2008-07-10
Nytt på Synts & Hörts
I DN 29/6: Matupproret har börjat
I Radio Kalmar 9/7: De höga matpriserna Intervju med Bengt Ingerstam (14 min 45 sek in i sändningen) Endast 30-dagarsarkiv

Synts & Hörts >>

upp

2008-07-09
EU-parlamentet röstade för
varningstext på AZO- färger

EU-parlamentet gick inte så långt som vi krävt och hoppats, att rösta för förbud mot azo-färgerna i livsmedel och godis. Man enades om att kräva varningstext.

Läs mer >>

upp

2008-07-09
Gordon Brown uppmanar folk att sluta slänga mat
Nu sist i raden uppmanade Englands premiärminister Gordon Brown medborgarna att inte slänga så mycket mat. Han nämnde en siffra på 50 kg/år och person.

Läs mer >>

upp

2008-06-30
Nu har det vänt! ”Fritt från glutamat”är nu ett säljargument.
Grattis Jakobsdals för ert initiativ.
Bland en djungel av skinkmärken och andra charkprodukter har ni förstått att konsumenterna inte vill ha tillsatsen glutamat / smakförstärkare E 621.
Ni har insett att det är en konkurrensfördel att inte använda denna tillsats.
Nu är det bara upp till alla andra att visa tydligt att man är lyhörda för konsumenternas krav och önskningar.
Glutamat är en av tillsatserna vi vill ha bort.
Läs mer >>

Se Folkupproret Rädda vår Mat.
Läs mer om kampanjen sedan april 2007 för att få bort glutamat
upp

2008-06-26
Var med och
mobilisera nu i sommar!

Passa på nu i sommar att sprida information till vänner och bekanta om ”Folkupproret Rädda vår Mat”, vår senaste satsning för att synas i större tidningar och nå långt utanför vår krets av läsare och medlemmar. Frågan angår alla och inte minst ett par av notiserna i nyhetsbrevet ger ju fog för att vi måste ta till nya metoder för att höras och synas och få med oss ännu större skaror av engagerade och ofta upprörda konsumenter i opinionsarbetet för att ”Rädda vår Mat”. Läs mer >>

Du kan hjälpa till genom att skicka vidare per e-post eller skriva ut och sprida dokument som:
Information om vår satsning ”Framtidens Mat på Konsumenternas Villkor" (pdf, 8 sidor)
Folkupproret Rädda vår Mat (1 sida)
Bli en del av konsumenternas egen organisation (pdf, 2 sidor)

Tipsa om vår hemsida
www.konsumentsamverkan.se
upp

2008-06-26
Debatten om myndigheternas experter fortsätter
Alltsedan vi började driva kampanjen och debatten om matfetterna har vi ifrågasatt vissa experter, som suttit i Livsmedelsverkets expertpanel och samtidigt varit avlönade av margarinindustrin. 2002 uppvaktade vi dåvarande folkhälsoministern Morgan Johansson om de felaktiga kostråden, men vi fick tillbaka ett svar som bara hänvisade till Livsmedelsverkets kostrekommendationer.

Under innevarande år har debatten blossat upp om jävssituationen och vissa forskares dubbelroll och lämpligheten att delta som experter i myndigheternas expertpaneler. Läs mer >>
upp

2008-06-26
”Utan tillsatt socker” granskas nu av livsmedelsverket
Det är verkligen dags att ta itu med all vilseledande reklam om ”sockerfritt”, ”utan tillsatt socker” och alla andra glidande varianter för att haka på debatten för att sälja mera. Vi har gjort ett stort antal anmälningar till Livsmedelsverket för felaktiga märkningar, men tröttnat då vi aldrig får några svar.

Nu verkar de vaknat, åtminstone på sockerfrågan och ska utreda det i höst. Bra! Se några exempel i bild.

Läs Livsmedelsverkets nyhet om granskningen >>


upp

2008-06-18
Diskussion om ekologisk produktion
Den 7 december bjöd jordbruksminister Eskil Erlandsson in representanter från industrin, branschen och bondeorganisationerna för att diskutera ekologisk produktion. Läs mer >>
upp

2008-06-17
Uppdaterad sida - Ekologiska livsmedel >>
upp


2008-06-12
Matfett och tillsatser är de stora problemen för framtiden
upp

2008-06-04
Vår viktigaste satsning inför framtiden
Detta blir nu vår viktigaste satsning för framtiden. Vi låter andra aktörer arbeta på sina lösningar, för de har skapat problemen. Men vi konsumenter tar helt nya metoder i bruk, vi gör som näringslivet – annonserar!

”Framtidens mat – på konsumenternas villkor” blir basen för vår aktion. Vi tar ett helhetsgrepp och splittrar oss inte på de olika frågorna, utan grupperar ihop det i ett manifest, med våra krav. Detta kan vi hela tiden utveckla och komplettera, men just nu har vi tagit in det vi tidigare fokuserat som viktigaste frågorna. Allt hänger ihop, därför detta helhetsgrepp.

Det här kan vi göra snabbt och tiden är väl så mogen att ta detta nya grepp, så var med och möjliggör det NU.

Läs mer här >>
Ladda ner flygbladet här (pdf) och skriv ut och sprid snabbt vidare och börja fylla på ”annonseringskassan”.
upp

2008-06-04
Stort tack!
till alla er som redan har skickat 100-lappar!
(vissa mera och ända upp till 1000:-)

Det visar att många ser detta som en intressant ny strategi för att höras och synas för att påverka.

Så till alla er som ännu inte bidragit, gör det nu!

5000 vakna konsumenter betyder 500 000:- för annonsering! Det kommer att synas.

Bengt Ingerstam
ordförande i Sveriges Konsumenter i Samverkan
upp

2008-06-04
ICA glänser med sitt EKO
och miljövänliga plastpåsar

Men hur rimmar det med den ”behjärtansvärda” satsningen på EKO och miljövänlighet med ”nedbrytbara plastkassar. Är det inte i stället att ta chansen att tjäna lite mera på EKO och klimatet?

Det var väl inte avsikten? Eller var det kanske avsikten, att kunna tjäna en slant extra på oss medvetna konsumenter som vill handla EKO och klimatsmart. Läs mer >>
upp


2008-06-04
Matkrisen i världen
nu på FAOs agenda

Det exploderande matkrisen i välden slår hårt emot de redan fattiga men också mot oss välgödda väst-konsumenter. Det är inte ditt fel som enskild konsument, men vi lever fortfarande kvar i ”kolonialismens fångenskap”.

Länge nog har väst och de stora multinationella företagen (handelskedjorna) tjänat grova pengar på att utnyttja tredje världens fattiga, arbetare och odlingsmark. Dessutom har de tjänat grova pengar på att ta bra betalt av oss konsumenter i väst. Men det har inte kunnat fortgå utan god hjälp från våra regeringar som med jordbrukssubventioner gynnat sina egna länder på andras bekostnad.

Man har förstört möjligheterna för tredje världens bönder att odla sin egen mat. Då har man spelat välgörande, skickat nödhjälp och skapat ett ännu värre kaos. Men det har ju varit ett effektivt sätt att dominera världen, från några stora länder. Nu kommer även Kina! De köper upp allt de kan av odlingsmark i andra länder, t o m i Afrika. Kallas fortfarande bistånd. Läs mer >>

upp

2008-06-04
Handelskedjorna
missbrukar sin ställning

Det har vi vetat länge och belyst på olika sätt, men nu har EU upptäckt det också. De har länge utnyttjat sin starka ställning för att pressa leverantörerna och hotat byta leverantör för att köpa in så billigt som möjligt, ofta under eget varumärke EMV.

Man spelar ut leverantörerna mot varandra med rena maffiametoder. Det är inte samma sak som förhandling. Det är heller inte en sund konkurrens utan har negativa effekter på marknaden.
Läs mer >>
upp

2008-05-22
EU-kommissionen lierad med industrin inför de nya kostråden
Nu är det dags igen att starta en flerårig process för att skapa reviderade kostråd, denna gång gemensamma för hela EU.
Har vi de nu gällande kostråden att tacka för det skenande antalet diabetiker, överviktiga och hjärt- och kärlsjuka? Ja t o m bland unga som ändå får ett mål "näringsriktig" mat i skolorna? Mycket tyder på det. I annat fall måste det bero på att förtroendet för kostråden är så dåligt så man inte följer dem. Frågan är om det blir mera förtroendeingivande denna gång när man nu börjar få vetskap om spelet bakom de nya kostråden.

Hur ser det ut bakom kulisserna? >>
upp

2008-05-20
Världens alla konsumentorganisationer kräver strängare regler för reklam till barn för ohälsosam mat och läsk
Inför veckans möte i World Health Assembly i Geneve uppmanar Consumers International regeringarna att skärpa lagstiftningen och inte nöja sig med de tama förslag som Cola och Pepsi lagt fram.

Läs pressmeddelandet här >>
Se också vår kampanj Dumpa läsken >>
upp

2008-05-16
Fisk, fiskepolitiken,
algblomning och torskbrist

Det som har hänt i samband med Fiskebranschens Riksorganisations årsstämma i Smögen den 9 maj var lite utöver det vanliga. Vi har därför valt att att göra ett specialnummer av SKN om just om fiskefrågorna.

Vi har valt att fokusera på ett samlat sätt just på fiskefrågorna och hur olika media just i dagarna rapporterat, för det speglar väldigt klart dels hur olika media vinklat rapporteringen men också hur olika uttalanden fick genomslag i media. Framför allt kan man se hur rapporten om läget i Östersjön på ett pedagogiskt sätt och rätt tajmad blev en ahaupplevelse för många och mycket föll på plats, allt från algblomningen till torskbristen på våra tallrikar. Torsken blev en symbolfråga som klart visar det ohållbara i att rubba det ekologiska systemet för snöd och kortsiktig vinnings skull.

Läs specialnumret om fisk och fiskepolitiken >>
upp

2008-05-15

Det duggar in bidrag men inte i den takten vi hade hoppats. Det gäller nu att gå från ord till handling.

Det är ditt bidrag på 100 kr till annonskampanjen som är viktiga för att vi ska höras som konsumenter.

Läs mer om Folkupproret Rädda vår Mat >>
Folkupproret rädda vår mat! - Allmän information >>

Bakom hela aktionen ligger vårt projekt

Läs våra första krav här >>

upp

2008-05-09
Livsmedlet med mest E-nummer är korad
Tävlingen om vem som hittar flest E-nummer i en matvara pågick 21-30 april, är nu avgjord. Den inte så hedrande förstaplatsen gick till Lätt Skagenröra av märket Rydbergs som innehöll inte mindre än 22 E-nummer, tätt följd av ännu en skaldjursvara - Räkbomb från Bröderna Franzén med 20 E-nummer.

Vinnaren är korad men engagemanget för bättre mat och färre onödiga tillsatser fortsätter förstås! Tävlingen var ett privat intitiativ.

Läs mer om om tävlingsresultatet här >>
Läs artikel i GP - Mat med flest E-nummer korad >>
Framtidens Mat - på konsumenternas villkor >>
upp

2008-05-08
Lättprodukter har sett sin bästa tid
Sedan 1997 hav vi drivit kampanjen Fight mot Light och nu börjar verkligen den falska myten om att ”gå ner i vikt med lättprodukter” tappa greppet över konsumenterna. Det är naturligtvis inte enbart vår kampanj som skapat denna förändring, det är fler som insett lögnerna bakom, men vi ser med glädje att arbetet inte varit lönlöst! Vid en del rundfrågningar i butiker bekräftas trenden, light är ute, även lättmargarinerna.
Trenden bekräftades av AC Nielsen i deras undersökning nyligen.

Nu kommer även träffsäkra Karin Ahlborg med en artikel ”Bye-bye tillsatser – nu regerar fettetd” i Aftonbladet.

Läs även:
- Välj Bregott framför Becel för kärl och hjärta (pdf) - Rapport av Prof. Göran Petersson
- Hela kampanjen Fight mot light
- Artificella sötningsmedel i LIGHT ger fetma i Bengt Ingerstams blogg
upp

2008-05-08
EU-kommissionen röstade nej
till GMO-grödor

Igår röstade EU-kommissionärerna nej till odling av två genmodifierade majssorter som producerar insektsgift och en genmodifierad potatis med en antibiotikaresistent gen.

Detta är en stor framgång för oss som tvivlar på den "sköna nya värld" som gmoförespråkare målar upp för oss.

Läs mer:
EU-kommissionärer godkände inte GMO-grödorna >>

Läs hela pressmeddelandet från Greenpeace >>

Dessutom visar en studie att gmosoja ger sämre avkastning jämfört med konventionell motsvarighet.
Läs mer >>
upp

2008-05-05
Pressmeddelande:
Folkupproret Rädda vår Mat!
- Matkrisen i världen och matpriserna både globalt och hos oss är nu ett problem som sätter klimatfrågorna i andra hand. Det är än mer akut och oron i världen kan vi inte ta med en axelryckning. Men både matkrisen och klimatkrisen kan vi lösa samtidigt, men inte utan att lösa matkrisen snabbt, säger Bengt Ingerstam ordförande i den fristående och konsumentstyrda organisationen Sveriges Konsumenter i Samverkan. Läs hela pressmeddelandet >>

Bakom hela aktionen ligger vårt projekt


Läs våra första krav här >>
upp

2008-05-04

Matkrisen i världen och matpriserna både globalt och hos oss är nu ett problem som sätter klimatfrågorna i andra hand. De är än mer akuta och oron i världen kan vi inte ta med en axelryckning. Men både matkrisen och klimatkrisen kan vi lösa samtidigt, men inte utan att lösa matkrisen snabbt.

Den 2:a maj, ”dagen efter” all debatt om ”jobben” lanserade vi nu detta folkuppror via vår hemsida och till pressen via pressmeddelande samt direktutskick via våra nyhetsbrev.

Visst är ”arbetskraften” en viktig funktion i samhället men nu mobiliserar vi ”konsumentkraften” och den för alla viktiga tillgången till nyttig mat till vettiga priser. Det är problem i dag och problemen accelererar och nu är det oundvikligt med ett Folkuppror för att ”Rädda vår Mat”.
Läs mer om Folkupproret Rädda vår Mat >>

Bakom hela aktionen ligger vårt projekt

Läs våra första krav här >>
upp

2008-04-29
Ska vi äta eller köra bil?
Följ den aktuella debatten om etanol och matkrisen. Här hittar du ett urval av det som har skrivits i media den senaste tiden tillsammans med våra egna kommenter.

- Global oro när matpriserna skenar (SvD)
- Är etanolbilsägarna lurade? (Svt Debatt)
- Osmakligt av miljöministern (DN)
- Biobränsle slagträ i matdebatt (SvD)
- Hälsofarliga ämnen i etanolavgaser (Aftonbladet)
- Etanol från Ghana (ATL)
- Blåögd kampanj om etanol (SvD)
- Fattiga kan producera med vinst (SvD)
- Miljarder behövs för att lösa matkrisen (SR)

Läs mer om framtidens energi >>
upp

2008-04-29
Unilever slår tillbaka
På Unilevers hemsida publicerar företaget en ”förtydligande information” om vår anmälan till KO om vad vi hävdat vara vilseledande och osann information. Läs deras förtydligande och våra kommentarer >>

Observera att sidan koplades ner den 22 april så att man inte längre kunde läsa informationen. Får se vad som står kvar den 28/4 när sidan ska öppnas igen. Idag, 29/4 är den ännu inte utlagd.
upp

2008-04-21
Vad är E-nummerklubben?
Jo E-nummerklubben är helt enkelt en kampanj mot onödiga tillsatser i vår mat. E-nummerguiden är där basen för att kunna välja rätt och undvika en massa tveksamma och farliga tillsatser. Det kan vi vanliga konsumenter själva göra, men hur väljer våra barn i skolorna och våra äldre i vården? Läs mer >>
upp

2008-04-21
Camillas matuppror igen i TV4
Det är inte vanligt att få vara med i Morgonprogrammet i TV4 två söndagar i rad. Men uppmärksamheten blev enorm efter första inslaget. Denna gång hade Camilla sällskap av Mats-Eric Nilsson, författaren till bestsellern ”Den hemlige kocken”. Alla tillsatserna i maten debatterades och det är ett bevis för att vi är på fel väg med den industrialiserade maten.

Se inslaget i TV4 20/4 >>
Camillas matuppror >>
Bengt Ingerstams blogg: Vem vågar bli äldre? >>
upp

2008-04-18
Maten inom skola, vård och omsorg
måste bli mycket bättre än den är idag!


Kolla Camillas matuppror.


Skriv på och sprid till vänner och bekanta, en bra ”djungeltelegraf” i samhällsförändringens tjänst. Citat:

Jag anser att det är en mänsklig rättighet att svenska barn, sjuka och äldre varje dag skall få äta sig mätta på god mat, lagad med omsorg och nära dem som skall äta den. Det gagnar både vår hälsa och miljö om vi tillsammans kan bryta trenden mot industrimat inom storhushåll och i livsmedelsbutiker.

Läs mer >>
Se Camilla i Nyhetsmorgon i TV4 >>
upp

2008-04-15
Transfett ökar risken för bröstcancer
Ytterligare en forskningsrapport fokuserar de industriella transfetterna och riskerna med dem. Observera tydligheten i deras rapport att det just gäller de industriella transfetterna, men även blandar begreppen, som vanligt. Transfett är en fettsyra som bildas vid ofullständig härdning av vegetabiliskt fett. Detta anges på ingrediensförteckningarna som ”delvis härdat fett” . Vi citerar:

"Transfetter är artificiellt härdat fett. De håller på att fasas ut från industrilivsmedel eftersom man upptäckt att de kan täppa igen blodkärlen. Ironiskt nog uppfanns de för att ersätta mättade fetter som smör och ister på grund av dessas skadliga effekt på blodkärlen, men det har alltså visat sig att när man får vegetabilisk fett att bete sig som smör, så blir det också lika skadligt."

Den sista frasen bestrider vi, det är den gängse missuppfattningen att de animaliska fetterna skulle vara skadliga. Men att det industriella härdade fettet är skadligt står utom allt tvivel. Läs hela notisen från Uppsala Nya Tidning >>

upp

2008-04-15
Palmoljan och margarinerna!
Vad döljer sig bakom beteckningen"vegetabiliska fetter" innehållsdeklarationerna?

Missade du TV-programmet om palmoljan i Klorofyll i måndags i Kunskapskanalen?
Kolla då reprisen på fredag 18/4 20.00.

Läs mer:
UNILEVER fortsätter att dölja sanningar >>
Bort med beteckningen "vegetabiliska fetter" >>
Debatten om matfetterna >>
upp

2008-04-14
Palmoljan och margarinerna!
Vad döljer sig under beteckningen "vegetabiliska fetter" på många innehållsdeklarationer?
Missa inte TV-programmet Klorofyll idag måndag 19.00 i Kunskapskanalen
eller reprisen fredag 18/4 20.00.

UNILEVER fortsätter att dölja sanningar >>
Bort med beteckningen "vegetabiliska fetter" >>
Debatten om matfetterna >>
upp

2008-04-11
Pressmeddelande
AZO-färgerna bör förbjudas i hela EU
42 europeiska konsumentorganisationer från 12 länder offentliggjorde häromdagen en gemensam aktion för att förmå EU kommissionen och den nya hälsokommissionären Androulla Vassillou att återigen ta upp frågan om azo-färgernas lämplighet och ställde krav på att de ska förbjudas.

Sveriges Konsumenter i Samverkan är en av undertecknarna samt Europaorganisationen ASECO, Alliance for Social and Ecological Consumer Organisations, där vi också ingår.


Nyheten för idag är att det engelska livsmedelsverket 10 april haft ett möte och beslöt att råda de engelska ministrarna att uppmana EU att förbjuda de 6 omdiskuterade azo-färgerna. Samtidigt uppmanar man till ett frivilligt stopp i England från utgången av 2009. Denna nyhet bifogas, liksom det gemensamma uppropet.

- Det är en fråga om trovärdighet för såväl den europeiska livsmedelsmyndigheten som vår svenska myndighet. Ingen konsumentnytta kan bevisas för dessa färgämnen. Ändå tillåter man dem, medvetna om att det finns risker förknippade med konsumtionen av ämnena. Men man har vikt sig för producentintressena, säger Bengt Ingerstam, ordförande i Sveriges Konsumenter i Samverkan, den konsumentstyrda konsumentorganisationen.

Läs mera här:
Senaste nyheter om den europeiska aktionen mot azo-färgerna (bilaga)
Vår viktiga fråga till Livsmedelsverket om azo-färgerna (bilaga)
ASECO´s hemsida med uppropet >>
AZO-färger fortsatt godkända men till vilken nytta? >>
Krav på förbud mot Azofärger i mat - svt
upp

2008-04-10
Konsumentorganisationer i Europa
i gemensam aktion mot azo-färger

42 konsumentorganisationer från 12 EU-länder har uppmanat EUs hälsokommissionär att stoppa användningen av sex azo-färger. Tidigare har EFSA (European Food Safety Authority) bekräftat att färgämnena kan påverka barns beteende men uttalade då att det inte fanns någon grund för åtgärder.

Initiativet till detta upprop har tagits av styrelsen för Food Standards Agency Board i England, den engelska motsvarigheten till det svenska Livsmedelsverket och en av medlemsorganisationerna i det europeiska samarbetsorganet ASECO. En speciel hemsida, www.actiononadditives.com, har startats.

Läs pressmeddelandet från Food Commission UK (pdf) >>
Läs uppropet till EUs hälsokommissionär (pdf) >>
Mer om FSA och FSAs beslut >>
Läs mer om azo-färger på hemsidan >>
upp

2008-04-10
Härdat fett värre än transfetter
Hela processen för härdning av fetter tas sällan upp i den offentliga debatten. Det ligger såklart i fettindustrins intressen att ligga lågt med dessa frågor men vi har beskrivit tillverkningsprocessen mycket tydligt i vårt dokument om margarin på hemsidan och redan 2005-11-03 publicerade vi dokumentet "Kampen fortsätter mot de härdade och delvis härdade fetterna!".

Framförallt är det viktigt att fokusera på följande:
"I reaktorn blandas kemiskt förbehandlad flytande olja med nickelspån och vätgas. Vid denna brutala kemiska process förändras fettmolekylerna och en uppsjö av naturfrämmande molekyler bildas samtidigt, t ex positionella isomerer, aromatiska ämnen, transfettsyror, polymeriserade syror, karbonyler, nickelsåpa, koordinerade komplex mm.

Hälsorisker
Omfattande forskning har visat att intag av härdade fetter sätts i samband med många olika typer av hälsorisker, t ex hjärt- och kärlsjukdom, diabetes, minskad födelsevikt, nedsatt fertilitet, allergier och astma etc. (Obs nickel i processen. Hos våra petrokemiska raffinaderier används också nickel för att processa oljeprodukter. Där är de starkt cancerframkallande nickelkarbonylerna ett allvarligt arbetshygieniskt problem för de anställda! ). Många olika typer av problem tyder på att många olika riskabla substanser i det härdade fettet sannolikt samverkar när det gäller hälsoriskerna. Detta är så gott som helt outforskat, men trots detta får härdade fetter finnas i livsmedel som används i skolor, daghem och inom vårdsektorn."


Läs hela dokumentet om härdat fett och hur det blir till.

Detta är anledingen till varför vi kräver STOPP FÖR DE HÄRDADE FETTERNA I SIN HELHET för att inte hamna i fallgropen att bara kräva stopp för transfetterna.
upp

2008-04-09
Pressmeddelande:
Transfetter bara en del
av hela matfettsproblemet

- Visst ska de industriella transfetterna bort, men att bara kräva märkning på innehållsförteckningen räcker inte. Fettfrågan är en övergripande och alltför viktig fråga för folkhälsan och måste hanteras på ett allvarligare sätt än att hänskjuta den till EU och innehållsförteckningar, säger Bengt Ingerstam ordförande i den fristående och konsumentstyrda organisationen Sveriges Konsumenter i Samverkan.

Läs hela pressmeddelandet >>

Läs hela dokumentet här >>
upp

2008-04-08
Cirkusen kring transfetter
Utspelet den 7 april på Världshälsodagen med namninsamlingen mot transfetter gör oss en aning skakade.

Kravet på lagstiftning och märkning av innehållet av transfetter löser inte problemet. Livsmedelsverket vill att även de naturliga transfetterna i smör, Bregott, mjölk, ost och nöt- samt lammkött ska ingå. Dessa naturliga transfetter kan man inte ta bort ur maten och de är dessutom inte en riskfaktor som de industriella är. Vad gör vi om hela jordbruket hotas?

Vem vinner på ett sådan förbud? Jo fettindustrin som kan fortsätta med sina härdade fetter som inte längre innehåller industriella transfetter men en massa andra obehagligheter.

Låt oss inte luras av industrin som vill fortsätta i lugn och ro med det konstgjorda ”smöret” som tillsats i våra livsmedel. Som skokräm har vi inget emot det, men vi som värnar om vår hälsa betackar oss.

Resultatet blir att vi får avstå våra naturliga animaliska fetter och produkter medan industrifetterna går segrande ur kampen. Det var ju inte vad vi ville.

Läs mera här: Livsmedelsverket ger sig inte i transfettdebatten.
upp

2008-04-04
Fettkriget rasar
Uppropet som startade senaste dagarnas debatt >>
Dietisternas Riksförbund reagerar med ett öppet brev >>
Livsmedelsverket kritiserar uppropet >>

Socialstyrelsen tar avstånd från uppropet >>
Debatt i Kvällsöppet i onsdags (2/4) >>

Gomorron Sverige 4/4 >>
DN: Myndighet i matkrig med läkare >>
Aftonbladet: FETT-KRIGET >>
Bengt Ingerstams inlägg i frågan >>
upp

2008-04-04
Eko-äpplen för 70 kr kilot
4 äpplen på ett plasttråg, packat i cellofan, som är nedbrytbart. Ursprung troligen Argentina. KRAV-märkta, samt etikett om ”climate neutral”. Ojojoj! Är det så bra så man kan ta hur mycket som helst för produkten? Nära 10:- per äpple? Läs mer >>

upp

2008-04-04
ICA älskar eco
Det har väl inte undgått någon att ICA nu lanserat sitt eget eco-sortiment på bred front. Märkningen sker med EU:s eko logotype, som det råder en viss osäkerhet om idag.

Man upptäckte att det var snarlikt ett annat existerande märke och kanske måste utformningen ändras. Vi får väl se, men ICA har alltså valt att inte använda det svenska KRAV-märket. Läs mer och se bild >>

upp

2008-04-04
Spara 55 % vid köp av kanel
Nu när det blivit fastslaget av forskningen att kanel är nyttigt för diabetiker och bidrar till att sänka blodsockervärdena – i måttliga doser, t ex en tesked om dan – blir det helt plötsligt åtgång på kanel. Här är ett exempel i vårt projekt KPJ, Konsumentvänliga PrisJämförelser, som visar hur enkelt det är att spara på ”köpkraften” som vi har i plånboken. Läs mer >>

upp

2008-04-04
ICAs garanti en besvikelse
På ICAs egna märkesvaror står det "...Vi har valt ut varor av hög kvalitet. Bra prisvärda produkter som du kan lita på. Allt för att göra det enklare för dig...". Det är en garanti som förpliktigar och då får inte dåliga varor komma ut på marknaden, i vart fall inte så ofta. ICAs mandelpotatis var en grym chock. Läs mer >>

upp

2008-04-04
Koll på bäst före datum en katastrof
Ibland pratas det om att rädda klimatet, att köra mindre bil och släcka ljuset när vi lämnar ett rum. Men det rimmar dåligt när man ser vad som slängs i butikerna, utan att ens använda sunt förnuft. Läs mer >>

upp

2008-03-26
Barnfetman bara ökar
Allt mer oroande uppgifter kommer om just den ökande fetman hos barn och även utvecklingen av diabetes i allt tidigare åldrar. Såg du förresten filmen på TV2 häromdagen: ”Supersize me”? Tyvärr går den inte i repris, men om någon bandat den – hör av dig. Vi missade sista 15 minuterna.

Under vår avdelning Folkhälsoproblemen lägger vi nu till ett underavsnitt ”FETMA” och ett ”DIABETES” där vi ska samla olika material från tidigare nyhetsbrev och från andra media. All har ju inte alla tidningar, men här kan du hitta dem samlade, så långt vi känner till dem. Tipsa oss gärna, så blir det mer komplett.

Här en bra artikel Mat blir feta barns enda tröst som du kan läsa direkt på SVD.

upp

2008-03-26
Erbjudande till dig som har köpt E-nummerguiden!
För bara 20 kronor kan du gå med i E-nummerklubben och därmed få löpande uppdateringar elektroniskt i ett helt år om förändringar kring tillsatser och E-nummer.

När ett år har gått förnyar du medlemskapet i E-nummerklubben för en kostnad av 100 kronor/år. Då ingår även kommande nytryck av E-nummerguiden när den uppdateras och trycks om.

Gå med i E-nummerklubben!
Sätt in 20 kronor på pg 638 20 78-1. Ange numret som står högst upp till höger, ditt namn och din e-postadress.

upp

2008-03-19
Sanitetsfrågor är inte en skitsak
Sötvattenresurserna är en global bristvara. Idag används vatten till att spola ner avfall, fekalier, urin och ibland mindre lämpliga objekt. Hela vårt sanitetssystem i den utvecklade världen bygger på att vi använder rent dricksvatten för att lösa sanitetsfrågorna.

I världen har 4,6 miljarder inte tillfredsställande sanitetssystem. 4 500 barn dör varje dag p g a diarréer orsakade av brister i systemen för sanitet och hygien.

Dessa frågor diskuterades på ett seminarium 19 mars 2008 på FN:s Världsvattendag.


Stockholm Water Prize 2008
På semiariet offentliggjordes också vinnaren av "Stockholm Water Prize 2008". Professor John Anthony Allan (bilden) från King’s College i London och School of Oriental and African Studies. Läs mer >>
upp

2008-03-13
Internationella Konsumentdagen 15 mars
220 organisationer i 115 länder uppmärksammar denna dag konsumenternas situation och krav på förändringar, inte minst från många stora oseriösa globala företag som bara har sina egna vinstintressen i fokus. Man bortser från klimatpåverkan, hälsofrågor och konsumentnytta, helt respektlöst och cyniskt. Marknadsföringen inriktas helt på barn och ungdom, för att skapa trogna kunder för deras skräp-produkter.

Gemensamt lanseras en hemsida: www.junkfoodgeneration.org som öppnas just morgonen 15 mars.

Världens samlade konsumentrörelse tar nu initiativet att utmana dessa oseriösa och ansvarslösa företag. Vårt bidrag är Dumpa Läsken – vår konsumentkraft är just att sluta köpa.

Läs mera om vårt initiativ Dumpa Läsken samt den gemensamma pressinformationen (pdf på engelska).

upp

2008-03-13
Maten och klimatet i Uppdrag Granskning
För en tid sedan var vår representant Bengt Ingerstam och lyssnade på presentationen av EU:s klimatpolitik. Inte mycket handlade om maten, produktionen och konsumtionen. Han gjorde ett inlägg i debatten och ifrågasatte om man inte skulle ta med i kalkylerna att verka för mindre konsumtion och därmed mindre produktion, utsläpp och övervikt. Ingerstam nämnde vårt begrepp KONSUmindre. Reaktionen var lite ljum, även från en EU parlamentariker, som tyckte att det var en skojig vinkling, men visst var konsumenterna viktiga. Det bet alltså inte.

I programmet Uppdrag granskning i SVT 1 onsdag kväll 12/3 (se programmet via SVTs hemsida) kom nu frågan upp om köttproduktionen och utsläppen av klimathotande gaser och jämfördes med vad trafiken stod för. Man klädde av ett antal politiker som inte hade en aning om detta och t o m Mona Sahlin erkände att det var nog mest transporterna man tänkt på, ”men det här var ju en läxa”. Läs mer >>

Se reprisen i SVT1 13/3 kl. 23.25, 15/3 kl. 15.00 samt i SVT24 17/3 eller se programmet, läs mer om programmet direkt via SVTs hemsida.
upp

2008-03-10
Hjälp – Förbjud transfetter!
Nu blåser vi nytt liv i vårt avsnitt ”insänt”. Dagens bidrag rör transfetter.

AI skrev: Jag läste nyligen att Sverige hade bestämt att vi inte ska förbjuda transfetter.  Ett kort uttalande utan förklaring varför etc.  Tyvärr minns jag inte vem som uttalade sig i DN.  Vi är några mammor som är upprörda och vill skicka mail.  Men till vem?  Kan ni hjälpa oss. Mvh AI

Läs vårt svar >>
upp

2008-03-05
KRAV ger svar på Rapports inslag om kontrollen av EKO-produkter
I Rapports inslag Ekologisk mat svår att kontrollera fick man nästan uppfattningen av att man inte längre skulle kunna lita på kontrollerna av ekologiska produkter.

Bengt Ingerstam bemötte och ifrågasatte i sin blogg vad som egentligen låg bakom och nu har svaret kommit från KRAV som kan läsas på deras hemsida.
upp

2008-03-04
Ögat på marknaden
Vi inser mer och mer att det åligger oss som konsumentorganisation att bygga ut denna funktion. Dels är ju vi kunderna och vi måste vänja näringslivet vid att lyssna på oss mer än att prata med oss via reklamen, som folk tror mindre och mindre på.

Läs mer >>

upp

2008-03-03
Fusket bara fortsätter – koskav nästa
Ja nu var det dags igen, ett nytt avslöjande! Renskav utdrygat med koskav. Livsmedelsverket agerade på tips, anmälde till åklagare. BRA! Axfood drog tillbaka produkten men ICA fortsatte att sälja BU!

Bortförklaringen från ägaren är BOTTEN. Visar på moralen hos en del producenter. Nu är det konkurs. Men ICA fortsätter sälja för att rädda sina pengar. FY!

Plats har vi reserverat på Chicken Race

Läs artikeln Livsmedelsverket: Renskav var koskav i GP.
Intressant blogg: Fatlies - Feta lögner - Om fett, fetma och kolesterol - Vad är sant?
upp

2008-02-29
Fiskeriverket ser positivt på Närfiskat-märkningen
Fiskeriverket om vår avbrutna bojkott: Miljö- och ursprungsmärkt torsk allt viktigare >>

upp

2008-02-26
Transfett kostar 50 000 människors liv i EU
Vid en hearing i medborgar- och konsumentutskottet i riksdagen i Stockholm den 30 januari 2008 berättade överläkaren Steen Stender från Gentofte Hospital i Danmark om utvecklingen i Danmark samt läget i EU. Bakgrunden till detta var ett socialdemokratiskt förslag om att införa samma förbud som i Danmark i resten av Norden. Tidigare har även Mp engagerat sig i frågan.

Flertalet politiker var eniga om att något måste göras och nu ska frågan diskuteras vid Nordiska Rådets möte i Stavanger i april. Notera att här pratar man endast om de industriellt framställda transfetterna och inte de naturliga transfetterna som Livsmedelsverket alltid framhäver och vill likställa med varandra.

Läs hela artikeln Transfett kostar varje år 50 000 människor livet i EU i Nordiska Ministerrådets tidning Social & Hälsovårdsnytt.

Läs vårt inlägg nyligen om hur man blandar ihop begreppen från SLVs sida.

Allt material på vår hemsida om härdade och delvis härdade fetter med transfetter.
upp

2008-02-22
Stor skillnad på Omega-3 och Omega-3
Reklamen lurar oss att köpa Omega-3 på falska grunder
Det förekommer mycket fusk med Omega-3-varor och reklamen för en rad omega-3-produkter i matbutikerna bryter mot branschens egna regler och lurar konsumenterna. Det visar en granskning som Svenska Dagbladet gjort.

Vanligaste felet: att påstå att omega-3-fett från raps och linfrö skyddar hjärtat lika bra som omega 3 från fet fisk.

Läs artikeln Omega-3 säljs med falska löften direkt i SvD
Läs även Mycket fusk med Omega-3-varor på svt.se
Även Ica-kuriren har gjort ett test av omega-3. Deras test hittar du här.

Läs mer >>
upp

2008-02-20
Det är inte bara viktigt för hälsan att äta mera fisk
Här får du vår gröna lista på vad du kan äta med gott samvete för din egen hälsa och vårt gemensamma bästa. Läs mer >>
upp

2008-02-20
Vilseledande märkning av fisk som INTE är torsk
Ännu ett övertramp, där felmärkning medvetet görs för att lura konsumenterna.
Polartorsk, som inte är torsk, marknadsförs som TORSK.

Läs mer och se bilder >>

Läs vår anmälan till Livsmedelsverket >>
upp

2008-02-19
Fet mat blir allt populärare
TV rapporterade i Rapport 18 februari om förändringen av fettkonsumtionen. Se sändningen via nätet >>

Nu intervjuade man representanter för producenterna som bekräftade att folk har förändrat konsumtionen mot mera fett och lämnar light därhän. Det gäller både fett och läsk, så det går åt rätt håll.

I kommentarerna från Livsmedelsverket nämndes denna gång inte lättmargarin utan bara omättade fetter som fet fisk, oljor och nötter. Bra. Men vad ska våra barn ha på sina smörgåsar? Läs mer >>
upp

2008-02-15
Pressmeddelande
Konsumentbojkotten mot färsk torsk hävs nu
Den tidigare bojkotten av färsk torsk kan nu hävas eftersom branschen nu har kontroll över vad som fiskas och infört ett frivilligt märkningssystem som garanterar spårbarheten.

- När nu märkningssystemet NÄRFISKAT introduceras och spårbarheten säkrats och Sveriges Yrkesfiskares Riksförbund ställer sig som garant bakom, är det viktigt att vi konsumenter medverkar till att detta initiativ kommer att lyckas och därmed situationen kan förbättras och fiskebestånden ska kunna återskapas, säger Bengt Ingerstam, ordförande i Sveriges Konsumenter i Samverkan. Läs hela pressmeddelandet >>
upp

2008-02-14
Nu lyfter vi bort bojkotten av FÄRSK torsk!
I och med att märkningen NÄRFISKAT nu går igång upphör rekommendationen att bojkotta färsk torsk.

Observera att detta gäller enbart för färsk torsk och bojkotten för fryst torsk fortsätter tills man kan garantera en funktionell och korrekt spårbarhet.
Läs mer >>
upp

2008-02-11
Sötningsmedel i läsk nu på tapeten
Läs mer i Bengt Ingerstams Blogg >>
upp

2008-02-08
Konsumenterna byter ut margariner mot smör och Bregott
Det visar nya undersökningar av konsumentbeteendet genomförda av AC Nielsen, ledande företag för undersökningar av trender och förändringar i konsumtionen. Resultaten visar en så stor förskjutning av konsumtionen, i direkt strid mot Livsmedelsverkets kostråd och Nyckelhålet, att det borde leda till eftertanke.

Håller konsumenterna på att fatta sina egna beslut och inte lyda verket och dietisterna? Läs mer >>
upp

2008-02-06
Mera ICA-varor med delvis härdade fetter
Vi trodde att, efter ICA:s löften 2006 om att ta bort alla delvis härdade fetter i sina produkter, man skulle kunna lita på ICA och även de fagra löftena i rutan på alla paket, men ICKE. Läs mer >>
upp

2008-02-06
Livsmedelsverket ger sig inte i transfettdebatten
I Fri Köpenskap nr 5/08 gör Livsmedelsverket ytterligare en ”fänrik” - d v s ”på stället helt om”.

Inför riksdagsbehandlingen 2007 om ev förbud mot transfetter och obligatorisk märkning, kom man fram i all hast med påståendet att den svenska konsumtionen nu låg lägre än 1 % av det totala energiintaget, så det finns inget motiv till lagstiftning. Då räknar man på genomsnittet i all konsumtion för hela befolkningen och dessutom relaterar det till hela näringsintaget.

Det var ett listigt sätt att föra riksdagsmännen och media bakom ljuset. Läs mer >>
upp

2008-01-31
Bättre ursprungsmärkning på fisk
Från den 1 januari 2008 ska fisken vara märkt med NÄRFISKAT. Ett snävare område ska anges och att fisken endast är fiskad i Östersjön, Skagerak, Kattegatt en bit in i Nordsjön, alternativt i svenska insjöar eller odlad i Sverige.

Det innebär fortfarande att fisk kan förekomma från områden utanför dessa områden men då får den inte märkas med NÄRFISKAT.
Läs mer >>
upp

2008-01-31
Pågens överger härdade fetter
Nu har Pågens meddelat att de plockat bort de härdade fetterna i en mängd av sina produkter och arbetar på att helt ta bort dem i resterande produkter snarast.

Det gläder oss verkligen då de länge envisades med att ha kvar det härdade fetterna och samtidigt informerade om att det inte fanns transfetter i produkterna. Som alla vet är det ju härdningen som vi kämpat för att få bort då det bildas en mängd andra och kanske värre ämnen ju mer härdningen fortgår. Läs mer >>
upp

2008-01-31
Förbjud härdningsprocessen av fetter
Transfett ökar inte bara risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Forskare vid Harvard School of Public Health rapporterar nu för första gången om en tydlig koppling mellan transfettet och den vanligaste cancersjukdomen bland svenska män, prostatacancer.

Ja så blommade debatten upp igen och kravet på lagstiftning kom tillbaka. Men frågan har fler dimensioner. Det senaste forskningsrönet, som nu offentliggjorts om transfetternas cancerpåverkan på prostatan, är alarmerande men kanske döljer det sig andra faktorer bakom vad man tillskriver transfetterna. Läs mer >>
upp

2008-01-30
Sukralos först nu en fara för miljön?
Sent ska syndarn vakna! Ja det är inte första gången, som vi får uppleva fagra löften från forskare och industri, varningar från konsumentorgnisationer och miljöorganisationer, lugnande besked från Livsmedelsverket eller EFSA, garantier från industrin och handeln eller reaktioner som ”oj då det visste vi inte, men det ska vi naturligtvis åtgärda”.

Ja vad gör vi nu, späder ut det, så märks inget? Läs mer >>
upp

2008-01-30
Bengt Ingerstams blogg aktiverad
Aktuella inlägg om fiskedebatten och sukralos. Till bloggen >>
upp

2008-01-28
Rädda torsken!
Protestera mot de ohållbara torskkvoterna! 15000 påskrifter är redan klara, hjälp till att nå 20000, agera snabbt!

Skriv på protestlistan!
OBS! Listan är redan inskickad och inga fler påskrifter kan göras.
upp

2008-01-28
Är det bra med mera fett i maten för överviktiga och diabetiker?
Den frågan tar Agenda upp i programmet som visades 27 januari. Socialstyrelsens nya rappport väcker heta känslor. Debatt mellan Claude Marcus, professor i barnmedicin och Torsten Mossberg, medicinalråd på Socialstyrelsen. Se programmet på nätet >>

Programmet går även i repris i svt 24 den 28/1 17.50 samt 29/1 23.15.
upp

2008-01-28
Pressmeddelande
Industriellt härdade och delvis härdade fetter
måste bort från våra livsmedel – en hälsofara

- Den svenska strategin för transfetter är inte hållbar. Man kan inte hantera svenska folket som en homogen massa och prata om genomsnittlig procentuell konsumtion, säger Bengt Ingerstam ordförande i den genuina och konsumentstyrda organisationen Sveriges Konsumenter i Samverkan.
Läs hela pressmeddelandet >>
upp

2008-01-25
Ny viktig kampanj
- Dumpa läsken!

Vi offentliggjorde i SKN nr 75, strax före jul, uppstarten av projektet Dumpa läsken. Tydligen observerades det inte då julbestyren säkert upptog de flesta. Kampanjen är av så stor vikt att vi därför upprepar materialet och i synnerhet vill vi fästa er uppmärksamhet på vad var och en kan göra, inte minst om man har barn i skolåldern. Läs mer om kampanjen >>
upp

2008-01-25
EU har INTE öppnat för klonat kött
En mediavåg drogs igång av FDA, Food and Drug Administration, i mitten av januari. De hade lite för bråttom och ville inte bromsas av administrationen i USA, som ville utreda bättre de ekonomiska konsekvenserna. USA har alltså inte gett klartecken och EU har heller inte godkänt kött från klonade djur. Läs mer >>
upp

2008-01-24
Märkningen av känsliga livsmedel inte acceptabel
Vi ifrågasätter om det är datum som ska användas för hållbarhetsmärkning. Det vore bättre att märka nymald köttfärs med klockslag och datum. Då kan handlarna mala nytt inför köpruschen på eftermiddagen och konsumenterna får nymald färs. Läs mer >>
upp

2008-01-24
Butikerna säljer utrotningshotade fiskar
Det är inte första gången vi förvånas över att våra stora handelskedjor säljer klart olämpliga produkter. Vi undrar varför och vad innebär deras ”garantier” om att de valt ut för vårt bästa eller att de vill ge konsumenterna bästa produkter till lägsta pris? Läs mer >>
upp

2008-01-24
Rykande färskt
EU-kommissionens energi- och klimatpaket
Detta paket som kommissionens ordförande Barosso igår presenterade och som kommenterats i flera tidningar i dag, presenterades idag på ett lunchseminarium på EU-kommissionens kontor i Stockholm. Läs mer >>
upp

2008-01-24
AZO-färgämnena uppe nu igen
Det är inte första gången som azo-färgämnena är på tapeten. Se avsnittet AZO-färger på vår hemsida. Redan 1999 uppmanade och vädjade vi till handeln att frivilligt hålla dessa ämnen borta från de svenska hyllorna.

Det var ju vid det svenska inträdet som de i Sverige förbjudna ämnen åter blev tillåtna. Vi fick då löftet från alla kedjorna att så skulle ske. Men ack vad lite man kan lita på löften från handeln!
Läs mer >>
upp

2008-01-24
UNILEVER fortsätter att dölja sanningar
Efter min allmänt hållna debattartikel om kostråden och fetterna i Icanyheter 2007-11-29 ”Feta lögner i debatt om fett”, blev jag påhoppad rejält av Unilevers legitimerade dietist Eva Skoog 2007-12-13 ”Ingerstam bara vilseleder” som påstår att jag vilseleder när jag i själva verket avslöjar dem för att använda palmolja och jag påtar mig ett stort ansvar för folks hälsa genom att gå emot vad hon påstår vara sant.
Läs mer >>

Här har vi sammanställt dokumenten och mediainslagen om hela ”affären”. Läs här >>
upp

2008-01-17
Klonat kött får säljas i USA - hur blir det här?
Eskil Erlandsson (c), jordbruksminister, Bengt Ingerstam, Sveriges konsumenter i samverkan och Åke Rutegård, Köttbranschens riksförbund i gomorronsoffan.
Se inslaget i Gomorron Sverige >>

Se reprisen i SVT idag kl. 16.00.
Läs mer om kloning >>
upp

2008-01-16
Nu tillåts kött från klonade djur i USA
Om tre veckor ska EU-länderna ta ställning till om kött från klonade djur ska få säljas till oss konsumenter. Den svenske jordbruksministern Eskil Erlandsson säger redan nu nej. Gomorron Sverige tar upp frågan med bland andra Jordbruksministern och Bengt Ingerstam, ordförande i Sveriges Konsumenter i Samverkan, i ett inslag som beräknas att visas i SVT 17/1 kl. 07.15.

Frågan togs upp i Rapport (16/1). Bengt Ingerstam uttalar sig i inslaget. Se inslaget här >>

Läs mer om kloning >>
upp

2008-01-14
Pressmeddelande:
Bort med beteckningen ”vegetabiliska fetter”
Sveriges Konsumenter i Samverkan har sedan lång tid krävt tydlig märkning av vilka fetter som ingår i livsmedel, men mycket lite händer. Nu uppmanar vi konsumenterna att helt enkelt inte köpa produkter där man döljer sanningen bakom begreppet ”vegetabiliska fetter”.

- Det är helt möjligt för producenterna att ge oss den tydligare och exakta informationen, oberoende vad EU säger. Kan man ange rapsolja, kan man uppge resten också, säger Bengt Ingerstam ordförande i den genuina och konsumentstyrda organisationen Sveriges Konsumenter i Samverkan.

Läs hela pressmeddelandet >>

upp

2008-01-11
Bengt Ingerstams replik publicerad i ICANYHETER 2008-01-10. Läs artikeln direkt på ICANYHETERS hemsida.

”Unilever fortsätter att ljuga”
UNILEVERS Eva Skoogs insinuanta och onyanserade kommentarer i ICANYHETER nr 51 med rubriken ”Ingerstam bara vilseleder” var inte oväntad, men oväntat okunnig, oinformerad och förljugen!

UNILEVERS ”legitimerad dietist” Eva Skoog är van vid att vilseleda med ”sanningar” som margarinindustrin länge levt bekvämt på. Det gäller ju att nöta på mantrat så länge det går, men det krackelerar lite överallt nu. Sanningarna börjar sippra ut om varför vi i Sverige har kostrekommendationer som svartmålar mättade fetter och värnar (obs inte varnar) om margarinindustrins ersättningsmedel för naturliga fetter. Skrämmas med att mättade fetter och kolesterol ska vi akta oss för kan ni inte fortsätta med. Allt fler forskare motsäger er på den punkten.

På vår hemsida bemöter jag mer i detalj Eva Skoogs påhopp, men här är det på sin plats att jag, ”lekmannen”, som trots hennes inställning faktiskt är ganska påläst i frågan, bemöter hennes påstående om att jag vilseleder. Det är just flagranta lögner som vi avslöjar. Det är grovt att kalla våra avslöjanden för vilseledande.

Ni använder palmolja! Är det vilseledande att vi avslöjar det?

Förstår att det är obehagligt, men alla vet idag att palmoljan ska vi inte blanda i vare sig mat eller bränsle med tanke på klimat, miljö samt hälsa. Uppmaningen från oss och flera miljöorganisationer att bojkotta palmoljan kan säkert inte vara bekvämt för er, därför vill ni dölja det och vilseleda med att visa gula vajande svenska rapsfält i er reklam.

Det är alltså inte, citat: ”… syftet mer vara att få uppmärksamhet kring sin egen person och organisation? ”

Det är just ansvarskänsla som får mig att ifrågasätta den vilseledande propagandan, speciellt från margarinindustrin. Läs ordentligt i vår KO-anmälan om er reklam och läs all expertis och forskning som vi åberopat, där kan du hitta sanningarna!

Historik:
2008-01-10 - ”Unilever fortsätter att ljuga”
2007-12-13 - "Ingerstam bara vilseleder"
2007-11-29 - "Feta lögner i debatt om fett"
2007-11-21 - Margarinkampanj anmäls för osaklig och vilseledande reklam

Bengt Ingerstam
ordförande i Sveriges Konsumenter i Samverkan