|
Nytt
i media
Här presenterar vi
de senaste artikklarna där vi förekommit i media,
sedan förra KR:
Alla inslag ligger samlade på
hemsidan under
Synts och Hörts >> |
Elektroniskt
informationsblad från
Sveriges
Konsumenter i Samverkan
för medlemmar och prenumeranter
Så här prenumerar du
>>
Evenemang
2007:
•
29 November - Nanoteknikens
möjligheter och risker Föreläsning
med Helen Vallhov, forskare vid Karolinska Institutet.
Läs
mer >> |
|
|
Dags att bojkotta igen?
Rubriken fanns i Göteborgs Posten 3 oktober. De har
haft en serie om fusket med maten och ”fulmärkning”
som de kallat det. Fusklaxen var första artikeln, glutamat
var en annan. Kolla på www.gp.se
och klicka på konsument.
Vi citerar: "Senaste
dagarna har vi avslöjat hur svensk livsmedelsindustri lurar
oss. De bluffar om matens ursprung, de lurar oss med slagord om
mycket fibrer, de ljuger om fisksorter och de fuskar genom att
ta en genväg via glutamat till smaken."
I den aktuella artikeln tycker man att Livsmedelsverket borde
arbeta mer i konsumenternas intresse. Det är precis det vi
efterlyst senast häromdagen på möte i Konsumentpanelen
på Livsmedelsverket, varför SLV alltid försvarar
sådant som vi konsumenter inte tror på eller vill
ha, som GMO, azofärger, glutamat, sötningsmedel som
aspartam och sukralos, samtidigt som man uttalar sig tveksamt
mot ekologiska produkter och ska ”undersöka om de verkligen
är bättre för hälsan”.
GP skriver vidare: "Verket
kommer förmodligen svara mig att det är viktigare
för folkhälsan att få svenskarna att äta
mer fibrer, mindre fett och röra sig mer. Samma gamla
råd som vi hört i många år, om än
något förändrade i kanterna. Det är
dock en dålig ursäkt för att inte agera
på andra håll. Livsmedelsverket ska arbeta i
konsumentens intresse för att vi ska få säker
och ärlig mat. Men det är organisationen Sveriges
Konsumenter i Samverkan, SKIS - med små resurser och
mycket entusiasm - som jag kopplar ihop med det arbetet." |
Det känns skönt att läsa, men är också
allvarligt. Inte bara att vi har små resurser, utan att
inte tusentals konsumenter snabbt går med som medlemmar
i vår medlemsstyrda genuina och fristående konsumentorganisation,
som inte organisationer styr. Det skulle ge de resurser vi behöver
för att orka fortsätta och även göra mera.
Förra regeringen försökte strypa oss eftersom vi
inte var politiskt lojala. Ska nya regeringen fortsätta det
”mordet” för att vi inte tar politisk ställning?
Eller ska de visa vad de menar med att stimulera ”egenmakt”?
Vad kan du göra?
Bortsett från att sluta upp i ledet, kan du skaffa E-nummerguiden
så du vet vad ska undvika/bojkotta, läsa våra
nyhetsbrev, intressera flera där du bor så ni kan kolla
priser, göra tester och de som inte har Internet kan få
hjälp av andra som får vår snabba information
via nätet. Vi håller på att utarbeta ”Framtidens
mat – på konsumenternas villkor” – det
kan du vara med och skapa. Näringslivet har redan visat intresse
för en bättre dialog.
Ta detta som en uppmaning, inte bara
att bojkotta utan att vi tillsammans snabbt skapar en stark
och fristående konsumentorganisation, så näringsliv
och myndigheter både lyssnar och kan föra en
dialog! Så
gör du >> |
Läs GPs artikel här >>
Använd
fett på rätt sätt
Den förvirrade hälsoinformationen måste granskas.
Länge har vi haft fetterna under uppsikt och beklagar att
vissa delar av industrin, främst fettindustrin, fått
fritt vilseleda konsumenterna med argument som att se upp för
kolesterol och mättade fetter. Alla känner vi igen reklamen
”Tänk på ditt hjärta”. Den industriella
manipulationen av fetter till härdade och delvis härdade
fetter med transfetter är väl snart ett mindre problem
än det varit. Det har varit en lång och tuff kampanj
som nu har gett resultat.
Veckans Kropp & Själ i radion tog upp just fetterna och
professor Birgitta Strandvik redde ut begreppen med Omega 3 och
Omega 6 samt hur fel det är att varna för smör.
Äntligen någon som offentligt vågar ifrågasätta
myndigheter och vissa dietisters partsinlagor. Lyssna
på reprisen! söndag
i P1 7.30 eller direkt
via internet.
Ska
laxfusket ta slut nu?
Sedan 2005 har vi uppmärksammat fusket
med lax, såväl försäljningen av gammal
lekmogen lax (Willys) som vilseledande märkning med ”laxfile”,
”laxsida”, ”Stillahav lax”, ”vildfångad
lax” och liknande, innehållande den i stort sett fettfria
chumlaxen (Oncorhynkus Keta).
 |
Bild från Royal
Foods hemsida |
Det har gett eko i pressen och i radion och vi har uppmanat konsumenter
att anmäla lokalt när de ser sådant i butikshyllorna.
Nu verkar det som en förändring är på
gång. Det lönar sig att påtala felaktigheterna
och ibland får vi också draghjälp av media.
I framtiden ska vi alltså (om några veckor då
de gamla förpackningarna har tagit slut -?- upplyser företaget
Royal Foods) få se ”Chumlaxfile” på paketen.
Läs mer i GP "Lax
inte alltid lax" samt i GD "Krafttag
mot laxfusket".
Glutamat
kan göra dig sjuk
Göteborgs
Posten var redan den 28 september ute med larmet om glutamat,
den mest allmänna tillsatsen i bearbetade livsmedel. I USA
märker restauranger ut att de inte använder MSG, monosodiumglutamat,
se bilden.
Artikeln pekar just på att på restauranger är
det svårt att veta, men vi förbereder en folder som
konsumenter kan dela ut på restauranger med vädjan
att ta bort glutamat.
Läs
här vad GöteborgsPosten skriver >>
Se
bild på restaurang från Bangkok >>
Hur ska jag då som konsument
kunna lära mig allt detta, alla hundratals E-nummer?
Jo, börja med en tillsats som du hittar i övervägande
delen av färdiga produkter, glutamat! E621 är den vanligaste
och kallas ofta ”smakförstärkare”. Vill
du läsa mera om glutamat har vi lagt ut en mängd
information, som kan stilla din nyfikenhet. Mer är på
väg.
Lär dig mer om tillsatser genom boken
E-nummerguiden
Stort matlarm
om GLUTAMAT
EXPRESSEN har den 1 oktober 2007 slagit upp på ett dubbeluppslag
larmet om glutamatens farlighet. Kända forskare är inte
nådiga i sina domar, Professor Charlotte Erlanson-Albertsson
säger
”Glutamat är giftigt
för nervcellerna och kan i längden öka risken för
alzheimers och andra demenssjukdomar. Jag förstår inte
varför man inte förbjuder det.”
Läkaren och forskaren Dr Annika Dahlqvist hävdar att
glutamat driver på fetmaepidemin.
”Det ökar aptiten,
gör att vi tycker om just den maten och vill äta mer
av den. Det är ren cynism av livsmedelsindustrin.”
Läs här vad Expressen skriver:
Giftet
i din mat >>
Nervgift
med många namn >>
Här
är maten som kan innehålla glutamat >>
Överkänslighet,
fetma, sjukdomar...>>
Vad
är egentligen transfetter?
Professor Göran Petersson på Chalmers har välvilligt
låtit oss publicera hans översikt av transfetter. Den
behandlar transfetter ur teknisk och kemisk synpunkt och vilka
effekterna kan bli vid konsumtion av dessa fetter. Han klargör
också vad som skiljer de naturliga transfetterna, som ingår
i animaliska fetter som smör, mjölk, ost och kött,
och de industriellt bildade transfetterna som uppkommer i härdningsprocessen
och som återfinnes i en mängd industriprodukter som
flytande fett, margariner, bakverk, såser godis m m.
Vi har saknat en så översiktlig uppsats som förklarar
det svåra området och som debatterats så intensivt
senaste åren. Läs
artikeln här (pdf) >>
Fett
farligt fredagsmys ”Chips,
popcorn och godis... Plötsligt innehåller barnens favoriter
farligt fett. Men hur hälsovådligt är transfettet?
IcaKuriren reder ut begreppen.”
Den här artikeln "Fett
farligt fredagsmys" har vi i och för sig haft ute
på Synts och Hörts, men publicerar den så här
i ”KONSUMENT-rapporten” för att uppmärksamma
den och hur Livsmedelsverket uttalade sig då. I dag låter
det annorlunda, pressade av opinionen.
Nu vill Livsmedelsverket t o m påstå att det är
deras förtjänst att de härdade och delvis härdade
fetterna med transfetter har minskat kraftigt på marknaden.
Läs
våra ”gratulationer” här! Men vi måste
alla kämpa vidare så det inte smyger in igen, om opinionen
tystnar.
Här
rapporterar vi om hur man lurar oss
och om de återkommande matskandalerna
 |
Lågt
pris, men ännu lägre kvalité
Ett bidrag till Chicken
race från en besviken konsument:
Jag skulle vilja anmäla ICAs storförpackningar
med kött till Chicken Race!
Sist trodde jag att jag gjort ett klipp, fläskkotletter
med ben för 39:-/ i 1,5 – 2kilos
förpackning. I tråget var de snyggt
uppradade och såg jämnstora ut (som
man förväntar sig av färdigstyckade
detaljer) Men ack vad jag bedrog mig! Läs
mer >> |
|
|
|
Svenskt
Vattens förslag till certifieringssystem Certifieringssystem
för återföring
av växtnäring med avloppsfraktioner
Vårt korta svar blir helt enkelt ett NEJ.
Vi kan inte och önskar inte delta i ett arbete för att
certifiera en ytterligare berikning av odlingsmark med ökande
mängder av tungmetaller och andra oönskade föroreningar.
Det skulle vara en gisslansituation emot våra medlemmars
intresse av rena livsmedel från ett rent jordbruk. Läs
hela vårt remissvar >>
Tips
om tester Under detta avsnitt
publicerar vi tester vi hittar eller får tips om av er.
Därefter samlas de upp i ett samlingsdokument där ni
kan gå in och söka efter det ni behöver. Vi bygger
en databas på sikt.
Energimyndigheten
testar luftavfuktare
Konsumentverkets tidigare testverksamhet
har övertagits av Energimyndigheten för något
år sedan. Man har en omfattande testverksamhet och har en
informativ hemsida med många energiråd också.
Här hittar du en aktuell test av Luftavfuktare
– ett smart sätt att bli av med fukt samt per
modell.
Energimyndigheten testar digitalboxar
Jag har nu ”testat” två olika boxar. Bruksanvisningarna
ska vi inte prata om, de är bara ”skitkass”.
Bandar rätt många program men ändå krockar
dom, borde haft en med dubbbla mottagare och hårddisk. Men
det lyckades ingen av handlarna förklara för mig. Den
första tog åskan, så nu vet jag att jag ska dra
ut både TV och box när det mullrar i horisonten, om
jag är hemma. Den andra boxen som jag nu svär över
fördröjer ljudet mot bilden, bara på TV4, hackar
ibland och jag kan bara ställa in 5 program för inspelning
(bra när man är borta en vecka!). Nu fick jag tag på
Energimyndighetens test av tio boxar och fick lära mig en
massa inför mitt tredje köp. Tio
digital-TV-boxar i budgetklassen
GP
testar - Toapapper inte en skitsak
Vem har inte irriterats av hårt och strävt toapapper,
eller det mjuka goa som i vått tillstånd bara korvar
sig och hamnar mellan fingrarna? GP har testat toapapper. Läs
mer >>
Se
film om hur diabetes-2 kan förhindras
Dr
Mercola, en amerikansk välbekant hälsosite, visar
en film om risker för diabetes-2 och hur viktigt det är
att motionera och undvika kolhydrater som potatis, pasta, ris,
bröd och naturligtvis socker. Det samstämmer med uppfattningen
från allt fler om att minska på kolhydraterna och
öka på fettintaget – alltså helt emot de
etablerade kostråden. Allt fler bekräftar att det fungerar.
Se
denna korta film på YouTube >>
Läs
nästa SKN redan i morgon! Klicka
här för att läsa kommande SKN. |
|