Sveriges Konsumenter i Samverkan
- för ökat konsumentinflytande -
Nr 22 - 7 juli 2009 • • KONSUMENT - NYCKELN • • Ansvarig utg: Bengt Ingerstam
070-604 77 25

Nu gör vi som många butiker
under sommaren - en sommar-rea!


Vi bjuder här på ett potpurri av viktiga inslag i tidigare utgivna nummer av nyhetsbrevet KONSUMENT-NYCKELN, KNY vars inriktning är vår HÄLSA, EKONOMI och det gemensamma KLIMATET.

Detta nummer är ett smakprov, och du kan skicka det vidare till alla dina bekanta eller kanske t o m länka till det.

Passa på och bjud några vänner på KNY
Just nu för 50:- året ut

REA, nej men ett fantastikt erbjudande och pengar som man lätt sparar in genom bara t ex prisjämförelserna vi presenterar löpande i KNY.

Skicka det så här:
"Här får du en sommarhälsning från mig, som varar året ut! KONSUMENT-NYHETERNA elektroniskt via mail 2 gånger i månaden. Jag bjuder dig på det och vill du kan du bjuda dina vänner också på det för bara 50:- året ut mot normalt 100:- halvåret."

OBS! Ange då på inbetalningstalongen "gåvopren KNY special" och ange namn och mailadress till de personer du skänker detta. Är det fler kan du bara maila in namnen och adresserna till oss på skn@konsumentsamverkan.se

Plusgiro 638 20 78-1
Sveriges Konsumenter i Samverkan

Konsumenterna
lurade av gödningskosten

- Frukostflingorna
En medvetet utvecklad vana har utvecklats, att äta frukostflingor, müsli och havregrynsprodukter till frukost. Jämför artikeln om gödningskosten här på vår hemsida. Bakgrunden till denna utveckling är fascinerande, men drivande har varit Kellogg´s och majsodlarna i USA . samt intressena bakom de ”moderna kostrekommendationerna”.

Det nya i denna granskning är att vi inte fokuserar på sockerhalterna, utan basen, kolhydraterna. Ser man utvecklingen av fetma, övervikt och diabetes måste man ställa sig frågan: Hur kan det komma sig när fettkonsumtionen sjunker? En sak är säker, det är inte fettets fel. Ja då måste nog kolhydraterna, främst de snabba, granskas.

42 produkter har granskats och tre butiker och GI-värdena jämförts. Sensationella slutsatser kan dras. Läs hela artikeln >>

FRUKOSTFLINGORNA MÅSTE FÅ VARNINGSTEXT!

Cornflakes eller rent socker?
Visste du att Kellogg' s Cornflakes har ett högre GI än rent socker (sackaros)? Jo 116 mot 97. Ofta skriver man om de översötade flingorna, speciellt marknadsförda gentemot barn, men flingorna går fria. Nu är det dags att se sanningen i vitögat.

De långa hyllorna med frukostflingor är rena frestelsen för barn, åtminstone är paketen designade för barn och då slinker dom lätt ner i korgen. Det är cynisk marknadsföring. Läs mer >>

Grovt vilseledande Omega-märkning – ett fett kaos
Märkningen med symboler eller påståenden om Omega-3 och Omega-6 är ett fullständigt oacceptabelt virrvarr.

Det blir inte enklare av att Livsmedelsverket gick ut i samband med Alla Hjärtans dag och desinformerade om ”dessa goda fleromättade fettsyror” och främst höjde Omega-6 till skyarna. Inslaget är nu borttaget från deras startsida, men du kan läsa artikeln Hjärtläkare rekommenderar omega-6 här.

Hänvisningen till bara en forskare är som vanligt bara den som passar medan andra forskare har motstridande uppfattningar. Läs mer >>

Klicka för större bildHalva priset
med kort datum

Just när bäst-före-datum närmar sig finns det fynd att göra. En kassler blir ju inte sämre dagen efter, den håller längre och är inte lika känslig som köttfärs t ex.

Gjorde en runda i går morse, bäst på mornarna! Se här vilka fynd jag gjorde >>

De flesta struntar i kostråden
Livsmedelsverkets nya undersökning av våra matvanor visar att många struntar i kostråden och hellre väljer smör och bregott på smörgåsen istället för margarin. Detta var förstanyhet i Uppsala Nya Tidning 15 mars 2009. Läs mer >>

Varför ska vi behöva
vänta 5 år på nya kostrekommendationer?

Ja så lång tid tar processen för Livsmedelsverket att ändra sina kostråd. I dag framstår de mer och mer som förlegade och att de snabbt skulle behöva ändras. Vi är många som inte kan vänta så länge. Idag är t ex rådet att äta mer frukt och grönt samt mera bröd starkt ifrågasatt, inte minst bland diabetiker, som vet av erfarenhet
hur illa det går om man följer dem.

(Källa: Aftonbladet)
En färgstark debatt har förts i Aftonbladet. I en undersökning har ca 80 % av 11570 dömt ut de svenska kostråden i Aftonbladets omröstning ihop med Lars-Erik Litsfeldts debattartikel.

Följ debatten i Expressen:
19 dec - Ny replik av Livsmedelsverket:
"Ovetenskapliga råd om fet kost hotar folkhälsan" >>
28 nov - Debattartikel av Annika Dahlqvist och Per Wikholm
Livsmedelsverket vägrar inse fakta >>

Följ debatten i Aftonbladet:
17 dec - Replik av Lars-Erik Litsfeldt, mot Livsmedelsverket
Replik: Lobbyisterna struntar i folkhälsan >>

12 dec - Replik av Livsmedelsverket:
Kostråd ska ha vetenskaplig grund >>

2 dec - Lars-Erik Litsfeldt skriver en dabattartikel i Aftonladet
Sumobrottare har bättre fettkoll >>


Läs även EU-kommissionen lierad med industrin inför de nya kostråden, samt sök på ILSI på vår interna sökmotor.

Insänt:
Viltmästarskav från Polarica - bara smet. Vilket matfusk!
Anne Rudholm, frilansjournalist, Ystad, köpte hem Renskav och förväntade sig tunna skivor skav. På vägen hem tinade skaven och kvar i förpackningen var bara en äcklig smet.

Läs hela artikeln här >>
Detta nyhetsbrev är en DEMOVERSION av Konsument-Nyckeln. För att få tillgång till arkiv samt låsta sidor kan du antingen bli medlem eller prenumerera på Konsument-Nyckeln. Läs mer om hur det går till här >>

Tipsa vänner och bekanta
Information att sprida >>

Skicka en kommentar till oss! >>

Det är nu vi behöver dig och du behöver vår gemensamma organisation
Det finns alltid något att skriva om, väcka opinion om, avslöja, rekommendera eller bara informera. Informerade konsumenter som gör medvetna val är ju ett mål, men nu när den globala ekonomiska krisen (som en del kallar lågkonjunktur) blir allt allvarligare och den ekologiska krisen blir alltmer en verklighet, blir rollen som konsumenter viktigare än någonsin. Läs hela artikeln >>

Besparing 79%
För 10:50 får du 12 g kryddpeppar på Konsum.

För 9:98 får du 50 g kryddpeppar på Willys.

Vilket väljer du?
Se vidare kampanjen Aktion spara 30%, och gårdagens Det lönar sig att kolla priser. Tipsa oss om vad samma påse på 12 g kostar på din ort.Vårt ”energipris” kr/100 kcal
avslöjar bluffen med vattenutdrygade margariner

Margariner verkar billigare på butikshyllorna, men är det inte. Margariner innehåller 60 %, 40 %, 35 % och 28 % fett, resten är i stort sett vatten och emulgeringsmedel. Smör innehåller 81 % fett och Bregott 75 % , men eftersom råvaran är grädde med redan där bundet vatten räknar vi inte bort det, då det inte är tillsatt. Men i kalkylen för kr/100 kcal inverkar det inte.

Bregott i 600 g förpackning i billigaste butiken kostade 42:41 och i energi 0:69 kr/100 kcal.
Becel 35% kostade 33:76 och med vatten borträknat blir det 84:40 och i energi 1:53 kr/100 kcal. Det betyder med andra ord att för samma kostnad står man sig mer än dubbelt så länge på Bregott jämfört med Becel.

Besparingen blir alltså 50,2 % vid val av Bregott i stället för Becel 35%. Och argumentet att välja omättade fetter gynnar också Bregott som håller 40 mot Becels 30% enkelomättade fetter. För de fleromättade är Becel alltför rikt på Omega-6 och därmed en dålig balans mot Omega-3 .

Prisskillnaderna mellan butiker är också stor, Bregott är 32,3% billigare i 600 g paket i billigaste butik än 300 g paket i den dyraste butiken.

Ytterligare fördel för LCHF (låg kolhydrat, högre fett) kosten är Bregotts låga energipris och mera fett gör då maten ännu billigare, då kolhydraterna ofta ligger över 0:69 i energipris.

OBS! Hela analysen och prisformuläret ligger åtkomligt för medlemmar och NYCKEL-prenumeranter:
Till analysen >>
Till prisformuläret - Word eller Excel

Visst håller vår målsättning att minska matkostnaderna med 30 %!

Saltade priser på salt
Aningen chockade kan vi nu sammanfatta början till marknadsöversikten av salt.

Även här slår de s k småprisprodukterna igenom, d v s produkter där man inte tittar på kg-priset. I ett fall blev det 1150 kr/kg och den svarta färgen kom från aktivt kol! Fint bordssalt fanns från 5 till 149 kr/kg, den senare i glasburk i kryddhyllan!

Det finns pengar att spara, om man bara vet och tänker på att jämföra. Läs hela prisjämförelsen >>

Trött på tillsatser?
Nu kommer ett ”rekord” till, 32 tillsatser (med E-nr?). Kostdoktorn.se publicerade inför Alla Hjärtans Dag en ”hjärtetårta” från Konsumbagaren, där han uppgav att den innehöll 32 E-nr tillsatser.

Javisst reagerar folk över den långa listan i innehållsförteckningen, men mest kanske för det inte är begripliga namn. Vem vet vad kalciumhydroxid E 526 är? Hur gör man lutfisk? Just det, med släckt kalk! (Se Wikipedia).

Många E-nr har en psykologisk effekt, skrämmande beroende på okunnighet.

Läs fortsättningen med konkreta förslag >>


Produkttest:
Knorr Toscana Beef Soup
SAMMANFATTNING: snygg påse och aptitretande framsida med lockande benämning.

Besvikelsen var total vid provsmakning, gick inte ens att av snålhet äta upp.

Amatörmässig tillverkning, helt sönderkokta grönsaker. KNORR borde akta sig för att förekomma med sitt namn på sådana produkter.

BETYG: 5 tummar ner (framsida 4 tummar upp, men med tanke på den vilseledande presentationen jämfört med innehåll blir det även där 5 tummar ner.

TOTAL: Konsumtion avrådes, innehåller smakförstärkare. BOJKOTT! Läs hela analysen >>

Friska pensionärer en kassako
Ibland är det intressant att läsa tidningar som cirkulerar i handelskretsar. Hittade denna framtidsvision i Dagens Handel. I sitt sökande efter köpstarka konsumentgrupper fokuseras nu friska pensionärer.

Läs hur man anpassar butikerna så de ”passar” de friska pensionärerna, för det är ju här man ser möjligheten till ”kossor att mjölka". Läs hela artikeln här >>

Pärlor på väg
Vi pratar mycket om närproducerat och det växer upp fler och fler bodar runt om i landet med lokala producenter, ibland ihop med sina gårdar. Men så hittade jag en intressant variant, på en rastplats!

Granne med Sibylla låg Marsöfiskaren AB, ny restaurang med riktig mat och mycket fisk! I samarbete med flera lokala producenter hade man byggt ett utsökt ställe, nära vägen där folk passerar. Perfekt ide, på en rastplats.
Läs mer och se bilder här >>

Ditt stöd behövs
Med din medlemsavgift eller andra bidrag stöder du vår viktiga opinionsskapande verksamhet, för vårt gemensamma bästa.
För ekonomi, hälsa och klimat.


PG konto 638 20 78-1
©  Copyright SKIS 2009