Det börjar bli en följetong, nu när allt
fler fuskande företag ställs mot väggen,
att man får höra floskler som ”Det kände
vi inte till, men det ska vi genast ändra på!”
Typiskt exempel nu när Uppdrag granskning har uppmärksammat
oss på dessa vidriga slaveriförhållanden
för städningen av restaurangerna, som satsar
hårt på att få våra barn som kunder.
Seriösa företag har ansvar för hur man
upphandlar tjänster och kan inte bara svara ”det
är inte min business”.
Vilka väldrillade representanter för McDonalds,
MAX och Burger King, i sina fina kostymer - dock utan
slipsar - men ändå helt avklädda och utpekade.
Med stolthet och välformulerade svar, utan att fladdra
med ögonen, och säkra attityder kunde de stå
och säga folk rätt i ansiktet att ”det
visste vi naturligtvis inte om, men det har vi redan startat
en utredning om”.
Jag kommer ihåg kursmaterialet ”hur bemöter
du matlarmen”, där man tjänade grova pengar
på att lära representanter att våga ställa
upp och svara Sverker i Plus eller andra TV-program och
i media. Det första var: ”förneka inte,
erkänn och vänd uppmärksamheten mot det
positiva att det är redan åtgärdat.”
Uppdrag granskning sändes 24 oktober 2007, se länk
till programmet längre ner på sidan.
 |
Foto: Bengt Ingerstam |
Men det kom ingen ursäkt
Jag trodde inte mina ögon eller öron när
vidrigheterna rullades upp och chockades över att
företag, som vill verka seriösa och sträva
efter vårt förtroende, kan gå så
långt över gränsen för hederlighet
i sina strävanden för MAXimering av sina vinster.
Girigheten har tydligen blivit en accepterad del av ”sunt
företagande”. Attityden att ”konsumenter
kan man lura” är tydligen också accepterad,
bara vi inte vet om hur man behandlar medarbetare, råvaror
och om man gör rätt för sig gentemot samhället.
Men nu räcker det inte med ett ”sorry, visste
inte”. Att de tre stora hamburgeriernas chefer stod
där prydligt uppradade i studion, spelade uppriktiga
och rapade upp läxan man fått lära sig
av konsulterna om hur man tar sig ur en prekär situation,
det var nästan patetiskt och visst genomskådade
vi det. Men det kom ingen ursäkt!
Sen kan man ju bara undra vad facket har sysslat med under
tiden! Var man kanske för upptagna med att jaga en
liten salladsbar i Göteborg, så man inte hann
med dessa stora blundande företag, som ”upphandlat
ansvarsfrihet” och gömde sig bakom kriminella
städfirmor. Det
blir FOTEN
Det hela berörde mig så illa, och jag tror
majoriteten av Sveriges konsumenter instämmer, att
nu är det ”NEVER MORE” , aldrig mera
foten på en hamburgerrestaurang för min del.
Det blir FOTEN bokstavligt talat och plats vid SKAMPÅLEN.
Detta sätt att driva företag och använda
”brasklappen” när man blir avslöjad,
går en och kanske två gånger, men vi
börjar vänja oss vid och har genomskådat
deras taktik. Man brukar också säga att ”konsumenterna
glömmer så fort” så OK nu glömmer
vi dem, for ever och går inte dit igen! Vi nöjer
oss med att ge dem parkettplats till SKAMPÅLEN,
sen är det upp till varje enskild konsument att bojkotta
dem om man vill.
Nu har vi fått två kategorier matställen
när vi ska äta ute, de seriösa och de oseriösa
- de numera glömda ställena - ”Det-visste-vi-inte-restaurangerna”.
Har du missat sändningarna,
se reprisen
i dag i 24:an kl 22.30 eller se
inslaget direkt på nätet >>
Läs mer om
programmet på SVTs hemsida
"Åklagare
utreder städbolaget" (OBS! Skrolla ner till
rubriken ovan när du kommit in på sidan.)
Bengt Ingerstam
ordförande i Sveriges Konsumenter i Samverkan |