Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
2007-10-29 Publicerad i KR nr 4 samt i SKN nr 71


Brukar du äta på

”Det visste vi inte-restauranger"?

Skandalen om svart arbetskraft på hamburgerestaurangerna avslöjat i Uppdrag granskning


Det börjar bli en följetong, nu när allt fler fuskande företag ställs mot väggen, att man får höra floskler som ”Det kände vi inte till, men det ska vi genast ändra på!”

Typiskt exempel nu när Uppdrag granskning har uppmärksammat oss på dessa vidriga slaveriförhållanden för städningen av restaurangerna, som satsar hårt på att få våra barn som kunder. Seriösa företag har ansvar för hur man upphandlar tjänster och kan inte bara svara ”det är inte min business”.

Vilka väldrillade representanter för McDonalds, MAX och Burger King, i sina fina kostymer - dock utan slipsar - men ändå helt avklädda och utpekade. Med stolthet och välformulerade svar, utan att fladdra med ögonen, och säkra attityder kunde de stå och säga folk rätt i ansiktet att ”det visste vi naturligtvis inte om, men det har vi redan startat en utredning om”.

Jag kommer ihåg kursmaterialet ”hur bemöter du matlarmen”, där man tjänade grova pengar på att lära representanter att våga ställa upp och svara Sverker i Plus eller andra TV-program och i media. Det första var: ”förneka inte, erkänn och vänd uppmärksamheten mot det positiva att det är redan åtgärdat.”

Uppdrag granskning sändes 24 oktober 2007, se länk till programmet längre ner på sidan.

Foto: Bengt Ingerstam
Men det kom ingen ursäkt
Jag trodde inte mina ögon eller öron när vidrigheterna rullades upp och chockades över att företag, som vill verka seriösa och sträva efter vårt förtroende, kan gå så långt över gränsen för hederlighet i sina strävanden för MAXimering av sina vinster.

Girigheten har tydligen blivit en accepterad del av ”sunt företagande”. Attityden att ”konsumenter kan man lura” är tydligen också accepterad, bara vi inte vet om hur man behandlar medarbetare, råvaror och om man gör rätt för sig gentemot samhället.

Men nu räcker det inte med ett ”sorry, visste inte”. Att de tre stora hamburgeriernas chefer stod där prydligt uppradade i studion, spelade uppriktiga och rapade upp läxan man fått lära sig av konsulterna om hur man tar sig ur en prekär situation, det var nästan patetiskt och visst genomskådade vi det. Men det kom ingen ursäkt!

Sen kan man ju bara undra vad facket har sysslat med under tiden! Var man kanske för upptagna med att jaga en liten salladsbar i Göteborg, så man inte hann med dessa stora blundande företag, som ”upphandlat ansvarsfrihet” och gömde sig bakom kriminella städfirmor.

Det blir FOTEN
Det hela berörde mig så illa, och jag tror majoriteten av Sveriges konsumenter instämmer, att nu är det ”NEVER MORE” , aldrig mera foten på en hamburgerrestaurang för min del. Det blir FOTEN bokstavligt talat och plats vid SKAMPÅLEN.

Detta sätt att driva företag och använda ”brasklappen” när man blir avslöjad, går en och kanske två gånger, men vi börjar vänja oss vid och har genomskådat deras taktik. Man brukar också säga att ”konsumenterna glömmer så fort” så OK nu glömmer vi dem, for ever och går inte dit igen! Vi nöjer oss med att ge dem parkettplats till SKAMPÅLEN, sen är det upp till varje enskild konsument att bojkotta dem om man vill.

Nu har vi fått två kategorier matställen när vi ska äta ute, de seriösa och de oseriösa - de numera glömda ställena - ”Det-visste-vi-inte-restaurangerna”.

Har du missat sändningarna, se reprisen
i dag i 24:an kl 22.30 eller
se inslaget direkt på nätet >>

Läs mer om programmet på SVTs hemsida "Åklagare utreder städbolaget" (OBS! Skrolla ner till rubriken ovan när du kommit in på sidan.)


Bengt Ingerstam
ordförande i Sveriges Konsumenter i Samverkan
upp