Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
Kampanj: Glutamat
2007-10-31 Publicerad i KR nr 4 samt i SKN nr 71


Test av rökt skinka i Göteborgs Posten


GP:s testpanel bestod av 9 personer. Vissa av paketen innehöll s k ”tunna skivor”, sådana där som man måste ta minst två av för att känna att man har skinka på mackan. Med tanke på den pågående glutamatdebatten är det intressant att notera att följande skinkor innehöll glutamat: Bror Jacobs, ICA Gott Liv, Pärssons gourmetskinka samt Hemköps varmrökta. Intressant att notera att Lidls skinka, som troligen kommer ifrån Tyskland, inte innehåller glutamt. Att COOPs Ängalmarks skinka var utan glutamat är ju logiskt eftersom det är ekologisk skinka.

Ytterligare en upplysning som vore intressant är att klassa in proverna i ”hel skinka” eller ”pressad (limmad) skinka”. Den pressade skinkan kan ju vara uppblandad av andra restprodukter som påverkar smaken. Främst är det de billigaste skinkorna som är gjorda av bitar som pressas ihop.

Vi uppmanar läsarna att lokalt bjuda in ett gäng vänner på skinkprovning och kolla de märken som finns lokalt. Lägg då till i bedömningen om skinkan är hel eller pressad (kan ibland stå på paketet, men går skapligt att bedöma också med blotta ögat) samt förekomsten av tillsatser med E-nummer och främst smakförstärkare E621. Skicka in till oss era resultat så kan vi göra en komplettare översikt med alla på marknaden förekommande märken, prisvariationerna och genomsnittliga omdömena. Dags för våra lokala smak- och testpaneler, landet runt! >>

Här kan du läsa omdömena i GP >>
upp