GP:s testpanel bestod av 9 personer. Vissa av paketen
innehöll s k ”tunna skivor”, sådana
där som man måste ta minst två av för
att känna att man har skinka på mackan. Med
tanke på den pågående glutamatdebatten
är det intressant att notera att följande skinkor
innehöll glutamat: Bror Jacobs, ICA Gott Liv, Pärssons
gourmetskinka samt Hemköps varmrökta. Intressant
att notera att Lidls skinka, som troligen kommer ifrån
Tyskland, inte innehåller glutamt. Att COOPs Ängalmarks
skinka var utan glutamat är ju logiskt eftersom det
är ekologisk skinka.
Ytterligare en upplysning som vore intressant är
att klassa in proverna i ”hel skinka” eller
”pressad (limmad) skinka”. Den pressade skinkan
kan ju vara uppblandad av andra restprodukter som påverkar
smaken. Främst är det de billigaste skinkorna
som är gjorda av bitar som pressas ihop.
Vi uppmanar läsarna att lokalt bjuda in ett gäng
vänner på skinkprovning och kolla de märken
som finns lokalt. Lägg då till i bedömningen
om skinkan är hel eller pressad (kan ibland stå
på paketet, men går skapligt att bedöma
också med blotta ögat) samt förekomsten
av tillsatser med E-nummer och främst smakförstärkare
E621. Skicka in till oss era resultat så kan vi
göra en komplettare översikt med alla på
marknaden förekommande märken, prisvariationerna
och genomsnittliga omdömena. Dags
för våra lokala smak- och testpaneler, landet
runt! >>