Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
2007-09-05 Köp E-nummerguiden Skriv ut sidan och sprid informationen! Publicerad i SKN nr 67


Naturchips med en massa tillsatser

Tänk om vi skulle lägga upp en svart lista för alla produkter med smakförstärkaren GLUTAMAT, som inte har i maten att göra? Vi skulle drunkna i jobb!

Läs mer om tillsatser på vår hemsida.

Men nu går väl OLW för långt!
Vaddå Naturchips -
"Potatis, vegetabilisk olja, kryddblandning (salt, druvsocker, lök, skummjölkspulver, yoghurtpulver, smakförstärkare, natriumglutamat, stärkelse, gräddpulver, mjölksocker, dill, arom, och syra: mjölksyra och citronsyra).
"

Palmolja
Jaha, vegetabilisk olja, låter ju nyttigt, men det var palmolja! Det vill vi inte alls ha. Men varför får man aldrig veta vad som döljer sig bakom det lugnande ordet ”vegetabilisk”. Läs mer om konsumenternas krav på bättre märkning av oljor. Och längs ner om palmoljeodling som hotar NATURskogarna (regnskogarna).


Extra knapriga, extra goda. Skalet får vara kvar för vitaminerna. Vitaminer efter fritering?

Påsens 200 g ger alltså 2000 Kcal = en 1/3 av kaloribehovet.

Naturprodukt?
Det kan väl inte kallas en ”naturprodukt” men är mer en snyltning på begreppet ”natur”. Vi kallar det vilseledande märkning och marknadsföring. Ska vi snart kanske få naturmjölk, naturmargarin, naturläsk, naturfisk, naturvatten (i stället för ordet kranvatten!). Nej!

Låt bli att lura oss med missbruk av ord som NATUR. Chips är väl inte lika ”naturligt” som potatis, i vart fall inte med smakförstärkaren glutamat i påsen eller friterad i palmolja (dold bakom begreppet ”vegetabilisk olja”).

Klingar falskt när ni använder palmolja!

Länk till OLW produktinformation >>
upp