Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
Kampanj: Tillsatser, Glutamat
2007-10-04 Publicerad i KR nr 2 samt i SKN nr 69


Glutamat kan göra dig sjuk


Göteborgs Posten var redan den 28 september ute med larmet om glutamat, den mest allmänna tillsatsen i bearbetade livsmedel. I USA märker restauranger ut att de inte använder MSG, monosodiumglutamat, se bilden. Artikeln pekar just på att på restauranger är det svårt att veta, men vi förbereder en folder som konsumenter kan dela ut på restauranger med vädjan att ta bort glutamat.

Läs här vad GöteborgsPosten skriver >>

Hur ska jag då som konsument kunna lära mig allt detta,
alla hundratals E-nummer?

Jo, börja med en tillsats som du hittar i övervägande delen av färdiga produkter, glutamat! E621 är den vanligaste och kallas ofta ”smakförstärkare”. Vill du läsa mera om glutamat har vi lagt ut en mängd information, som kan stilla din nyfikenhet. Mer är på väg.

Lär dig mer om tillsatser genom boken E-nummerguiden
.

Restaurang som klart och tydligt talar om sin ståndpunkt. Foto: Bengt Ingerstam
upp