Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
Kampanj: Tillsatser, Glutamat
2007-10-31 Publicerad i KR nr 4 samt i SKN nr 71Kommer glutamat gå samma öde till mötes som de industriella fetterna med transfetter?

Matdebatten har en längre tid fokuserat på "transfetter" där livsmedelsproducenter har varit lyhörda för opinionen och till stor del plockat bort det från sina produkter.

Azofärgerna kom i fokus nyligen efter larm från engelska livsmedelsverket som påtalade att det förelåg en risk för överaktivitet hos barn som åt godis innehållande azofärger.

Debatten om glutamat har också blossat upp nu på höstkanten (läs mer på vår sida om glutamat). I den enkät vi nyligen gjorde och håller på att utvärdera har 96.9 procent svarat att det är en tillsats konsumenterna inte behöver och 96.3 procent ansåg glutamat vara "onyttig". Även här finns reaktioner från producenthåll, att man fasar ut glutamat.

De här tre fallen visar tydligt att opinionen påverkar marknaden, även om Livsmedelsverket i samtliga tre fall har dementerat och lugnat konsumenterna med att det inte är farligt att konsumera dem (i de små mängder som statistiskt sett förekommer i Sverige).

Artikelförfattaren Magnus Lundquist nämner i detta sammanhang Livsmedelsverkets långsamma reaktion på de industriella fetterna med transfettet. Först när trycket från konsumenter och media fått tillräckligt många livsmedelsproducenter att ta bort transfetterna vågade Livsmedelsverket med försiktiga formuleringar nämna att industriella fetter med transfett kanske inte är så lyckat trots allt. Kommer glutamaten att gå samma väg? Producenterna börjar redan plocka bort dem och satsar på renare och naturliga ingredienser.

Enligt nyligen publicerade tester från Testfakta finns det inte azofärger i de stora kedjornas godishyllor. Därmed inte sagt att man inte ska ha ögonen med sig när man köper godis. Vi får via import in godis som innehåller azofärger och dessa säljs ofta i kiosker eller andra butiker som inte tillhör de stora kedjorna.

Läs hela artikeln "Är de skadliga färgerna borta nu?" >>
Läs även "GD synar tillsatserna i godiset" >>
upp