Kommer glutamat gå samma öde till mötes som de industriella fetterna med transfetter?
Matdebatten har en
längre tid fokuserat på "transfetter"
där livsmedelsproducenter har varit lyhörda
för opinionen och till stor del plockat bort det
från sina produkter.
Azofärgerna kom i fokus nyligen efter larm från
engelska livsmedelsverket som påtalade att det förelåg
en risk för överaktivitet hos barn som åt
godis innehållande azofärger.
Debatten om glutamat har också blossat upp nu på
höstkanten (läs
mer på vår sida om glutamat). I den enkät
vi nyligen gjorde och håller på att utvärdera
har 96.9 procent svarat att det är en tillsats konsumenterna
inte behöver och 96.3 procent ansåg glutamat
vara "onyttig". Även här finns reaktioner
från producenthåll, att man fasar ut glutamat.
De här tre fallen visar tydligt att opinionen påverkar
marknaden, även om Livsmedelsverket i samtliga tre
fall har dementerat och lugnat konsumenterna med att det
inte är farligt att konsumera dem (i de små
mängder som statistiskt sett förekommer i Sverige).
Artikelförfattaren Magnus Lundquist nämner i
detta sammanhang Livsmedelsverkets långsamma reaktion
på de industriella fetterna med transfettet. Först
när trycket från konsumenter och media fått
tillräckligt många livsmedelsproducenter att
ta bort transfetterna vågade Livsmedelsverket med
försiktiga formuleringar nämna att industriella
fetter med transfett kanske inte är så lyckat
trots allt. Kommer glutamaten att gå samma väg?
Producenterna börjar redan plocka bort dem och satsar
på renare och naturliga ingredienser.
Enligt nyligen publicerade tester från Testfakta
finns det inte azofärger
i de stora kedjornas godishyllor. Därmed inte sagt
att man inte ska ha ögonen med sig när man köper
godis. Vi får via import in godis som innehåller
azofärger och dessa säljs ofta i kiosker eller
andra butiker som inte tillhör de stora kedjorna.