Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
2007-11-08 Publicerad i KR nr 5 samt i SKN nr 72


Är det kemikalier som gör oss feta?


Debatten om glutamat är inte över. Vi har bara sett början. Eftersom glutamat är en smakförstärkare är det logiskt att misstänka att det också stimulerar aptiten och eftersom det kryddade livsmedlet smakar gott äter man lätt mera. Glutamat har ingen egen smak utan förstärker smaken på olika livsmedel. Den femte smaken, umami, brukar man kalla det och måste ha med hjärnfunktionerna att göra. Misstankar finns att det alltså finns ett samband mellan den ökande konsumtionen och den ökande fetman och överviktsproblemet.

Misstankarna om att den ökande fetman kan ha ett samband med den ökande kemikalieanvändningen bekräftas av professor Berit Heitmann vid Köpenhamns universitetssjukhus, som i sin forskning har konstaterat ett statistiskt samband.

Vi kommer säkert att höra mera om dessa misstankar.

Läs hela artikeln här >>
Läs mer om glutamat >>

upp