Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
2008-09-12 Publicerad i KR nr 24 samt i SKN nr 91
Glutamat E 621
på väg bort från livsmedel
Redan 2003 började vi uppmärksamma glutamat på hemsidan och i april 2007 startade vi en mera kampanjlikande verksamhet. Det gav uppmärksamhet och pressen började gräva mera i frågan. Tillsatser allmänt har kommit upp i debatten alltmer senaste åren.

Många enskilda har kontaktat olika företag, som då upptäckte att opinionen växte, medan säljarna av glutamat fortsatte upplysa om att ”det var en bra produkt, allt fler går över till användningen av glutamat”.

Så började Jakobsdals , slutade använda glutamat och märkte tydligt ut det på paketen ”Fri från glutamat E 621” och sedan gick det undan. Pärsson , de med tunna skivor, kom strax efter och i dagarna hittade vi Bröderna Nilsson och så Konsum Värmland som nylanserade köttbullar utan glutamat >>

Flera har tagit bort glutamat och det framgår av innehållsförteckningen, utan specifik ”fri-från-märkning”, så läs på paketen och fortsätt bojkotta glutamat-produkter.

Lavinen har börjat gå och nu stoppar nog inget säljföretag av glutamat utvecklingen och det verkar vara så att ingen idag litar på Livsmedelsverkets försäkringar om att ”det är så lite så det är inte farligt”.

Allt mer vakna konsumenter förändrar marknaden effektivt. Härdade och delvis härdade fetter, sötningsmedel, lättprodukter och lättmargariner och nu glutamat försvinner eller minskar i popularitet.

Det är nya tider nu, konsumenternas agerande får mer och mer effekt. Vi lägger mer kraft bakom och utnyttjar vårt konsumentinflytande. Det lönar sig alltså och vi känner det som en bekräftelse på att vårt opinionsarbete lönar sig.
upp

Startsida Övrig verksamhet och kampanjer Kontakta oss