E 621, mononatriumglutamat, finns i väldigt många
olika torkade soppor, kryddblandningar och andra halvfabrikat
i Sverige. E 621 (sannolikt även E 622-625, övriga
glutamater) anses farligt för hälsan. Epileptiker
kan troligen drabbas ganska svårt. Begreppet "smakförstärkare"
används ibland vilket är ovetenskapligt och
inte förtroendeingivande. Livsmedelsindsutrin borde
satsa på naturliga smaker i stället, och
inte kemikalier som irriterar eller skadar smaklökarna
och nervbanorna.
Glutamat är inte bra alls, framför allt har
kinamat ett högt innehåll av ämnet.
Besvären som många har rapporterat kallas
"Chinese resturant syndrome" enligt Livsmedelsverket.
De skriver vidare: "Känsliga personer kan
drabbas av reaktioner som huvudvärk, svettning,
halsbränna, tryck över bröstet och
illamående vid intag av höga halter."
(Källa: Tillsatser i livsmedel, SLV 2002)
|