Sveriges Konsumenter i Samverkan 
2003-03-11


Glutamat och andra "smakförstärkare"

E 621, mononatriumglutamat, finns i väldigt många olika torkade soppor, kryddblandningar och andra halvfabrikat i Sverige. E 621 (sannolikt även E 622-625, övriga glutamater) anses farligt för hälsan. Epileptiker kan troligen drabbas ganska svårt. Begreppet "smakförstärkare" används ibland vilket är ovetenskapligt och inte förtroendeingivande. Livsmedelsindsutrin borde satsa på naturliga smaker i stället, och inte kemikalier som irriterar eller skadar smaklökarna och nervbanorna.

Glutamat är inte bra alls, framför allt har kinamat ett högt innehåll av ämnet. Besvären som många har rapporterat kallas "Chinese resturant syndrome" enligt Livsmedelsverket. De skriver vidare: "Känsliga personer kan drabbas av reaktioner som huvudvärk, svettning, halsbränna, tryck över bröstet och
illamående vid intag av höga halter."

(Källa: Tillsatser i livsmedel, SLV 2002)

upp