E-nummer finns och är på
både gott och ont. Ett E-nr står egentligen bara för
att det är en av EU godkänd tillsats. Huruvida EUs vetenskapliga
råd står på konsumenternas sida eller ej är en
fråga om förtroende eller skepsis, samma gäller Livsmedelsverkets
inställning. Man har därifrån försvarat glutamat,
azofärgämnen, aspartam och sukralos bl a och det litar inte
konsumenterna på. Men vem ska vi konsumenter lita på?
På böcker och tidningsartiklar kan man inte alltid lita -
man måste nog vara mera kritisk än så. Det är
vår uppgift som konsumentorganisation att gemensamt granska och
försöka komma så nära sanningen som möjligt.
Det gör vi gemensamt - med alla medlemmarna bakom.
E-nr fri mat är inget alternativ - rena
råvaror är det bästa valet!
Ingredienser - även de utan E-nr - kan vara ett större fusk.
Föroreningar får aldrig något E-nr, odeklarerade tillsatser
är fusk, fellagad industrimat är (t ex Sodexho´s skolmat!)
tragisk matförstöring. Har salmonella något E-nr?
Vi har som organisation aldrig dragit alla E-nr över en kam, somliga
är bra och nödvändiga, somliga är ofarliga eller
i vart fall förhindrar de värre effekter och då är
valet upp till oss själva, medan somliga är påtvingade
tillsatser som gynnar industrin och utgör risker för oss konsumenter.
Det är dessa vi fokuserat på sedan 90-talet.
Men det finns värre saker än tillsatser. Vi vill lyfta debatten
om maten ett snäpp högre.
1995 satte vi fokus på, t ex våra matfetter som vi började
granska redan då, t ex margarinerna,
de härdade
eller delvis härdade fetterna. En svart lista krävdes
och det gjorde susen, de flesta delvis härdade fetterna har försvunnit
med alla sina syntetiska transfetter. Dessutom från alla butiker
och inte bara från ett handelsblock. Nu börjar margarinerna
få ge vika mer och mer för de naturliga fetterna. Lögnen
om de ”essentiella fleromättade fetterna” börjar
släppa greppet och allt fler varningar för den höga halten
Omega-6 med sina allergiframkallande egenskaper kommer i dagen.
1995 började vi granska odlingsmarken,
som viktig för att odla sunda livsmedel. Vi fick till stånd
ett stopp för avloppsslam på åkermark. Viktigare än
att ensidigt bara kolla tillsatserna. Kampen är inte över,
nu är man på gång igen och vi måste upp till
kamp för att rädda våra åkermarker igen.
1997 började vi "Fight
mot Light", kampen mot alla lättprodukterna, som öppnade
för tveksamma ingredienser, inte bara tillsatser. Lättprodukterna
ökar inte längre och allt fler överger dem.
1998 engagerade vi oss i kampen för att få bort de gamla
trånga burarna för värphönorna.
Fortfarande trilskas några envisa ”äggproducenter”
men KRAV-äggen ökar starkt och för en normal konsument
gäller det bara ett par hundra kronor per år, för att
välja KRAV-ägg och ge hönorna en bättre tillvaro.
1998 intensifierade vi vårt arbete mot de GMO-framställda
livsmedlen, har inget med E-nr att göra, men kanske viktigare.
2001 fördjupade vi granskningarna av och över reklamen för
matfetterna, i ett bredare hälsoperspektiv. Se mer under "Debatten
om matfetterna".
2001 startade vi en omfattande granskning av tillsatser.
Läs "5
myter om tillsatserna i maten"
Vi valde ut de värsta och som inte gav oss konsumenter några
fördelar, bara risker. Många har näringslivet accepterat
att eliminera mer och mer, utan någon galge.
Hela
dokumentet >>
|