Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
Kampanj: Tillsatser
2007-04-27


Varför E-nummerguiden?

OBS! Slut hos oss. Slut på förlaget. Inget nytryck på gång.

Som konsument är det svårt att tolka och förstå de kemiska beteckningarna och ännu svårare förstå E-numren om ingen förklaring finns i innehållsförteckningen.

E-nummer för tillsatser förekommer framför allt i mat, dryck, skönhetsprodukter, läkemedel och vitaminer.

Det är viktigt att förstå innehållsdeklarationen för att kunna avgöra om man vill köpa och äta en viss produkt. Här behöver vi hjälp med utvärderingen.

E-nummerguiden (författare Michelle Rea) förklarar vad en tillsats är, varför den används och är kompletterad med värderingar varför de används och möjliga bieffekter. Varje E-nummer är därför klassificerat efter följande bedömningar:

  1. Anses vara säker
  2. Osäkert gällande säkerheten
  3. Anses vara osäker
  4. Kan orsaka en allergisk reaktion eller symtom
  5. Animalisk härstamning
  6. Godkänt E-nummer i KRAV-märkta varor
  7. Genmodifierat
  8. Barn bör undvika
Använder du E-nummerguiden har du upptäckt ett sätt att leva.
Tillbaka till Tillsatser i vår mat >>
upp