Tillsatser i våra livsmedel är en något
trasslig historia! Men det är mycket som hamnar
i maten. Här en liten förteckning.
En del av alla tillsatser har i Sverige fått ett
E-nummer. Detta för att innehållsförteckningarna
inte ska bli för långa. De tar ju utrymme,
som i stället kan användas för mera reklam.
Det finns både nyttiga och onyttiga tillsatser,
ja t o m skadliga substanser som gömmer sig bakom
E-numren. I Livsmedelsverkets lista över E-nummer
står den exakta beteckningen men det anges inga
uppfattningar om risk eller skadlighet. Undantagsvis
kan vi gissa, som när det står ”rödbetssaft”.
I mindre mängder är det en naturlig tillsats
för att ge färg, men kanske ska man inte dricka
den som ersättning för rödvin, halten
nitrat är för hög.
Hur
ska jag då som konsument kunna lära mig allt
detta, alla hundratals E-nummer?
Jo, börja med en tillsats som du hittar i övervägande
delen av färdiga produkter, glutamat! E621 är
den vanligaste och kallas ofta ”smakförstärkare”.
Vill du läsa mera om glutamat har vi lagt ut en
mängd information, som kan stilla din nyfikenhet.
Mer är på väg.
Vi har på hemsidan länkar till två
omfattande E-nummerlistor, en dansk
med förklaringar och rekommendationer samt Livsmedelsverkets
(pdf) som bara anger namnet i klartext och uppdelade
efter en viss funktion. Läs också här:
5
myter om tillsatserna i maten.
MEN nu kommer det många har
efterfrågat - en liten uppslagsbok
Boken, som är lätt att ha med sig i handlaväskan,
heter E-nummerguiden och ger omfattande bakgrundsfakta
för varje E-nummer. En
presentation här >>
Din och barnens hälsa är värd många
1000-lappar men denna
handbok får du för bara 80 kr + porto,
beställ flera och ge bort i stället för
blommor! Räkning medföljer leveransen.
OBS! Slut hos förlaget. Slut hos oss. Inget nytryck
på gång. Tyvärr är
det inte längre möjligt att beställa
E-nummerguiden.
|