Den moderna,
storskaliga livsmedelsindustrin skulle inte vara möjlig
utan de hundratals kemiska tillsatser som får ingå
i vanlig mat. Enligt lagen ska det finns tydlig varubeskrivning
och innehållsförteckning på alla förpackade varor.
Det är ett krav bland annat för att allergiker ska
kunna undvika råvaror de inte tål. 320 E-nummer kan
tolkas med hjälp av den "nyckel" som Livsmedelsverket
ger ut, men den säger inte mycket om riskerna med
de olika ämnena. Dessutom finns över 2500 aromämnen
på marknaden. Konsumenterna ställs inför en rad myter
när det gäller tillsatser. Sveriges Konsumenter i
Samverkan har granskat fem av de vanligaste myterna.
Vi ifrågasätter varför så många kemiska tillsatser
används i maten. I vems intresse manipuleras vår mat?
Myt
nummer 1: Tillsatserna är ofarliga
Expertutlåtanden
om kemiska tillsatser urartar ofta i ett cyniskt ordkrig
om hur ofarliga de syntetiska ämnena är, särskilt
jämfört med naturliga gifter eller andra faror, t
ex bilåkning eller flygresor. Att jämföra helt orelaterade
risker är ett knep som lärs ut av konsulter. Riskanalys
som begrepp har fått stor spridning inom livsmedelsindustrin.
Från konsumenthåll arbetar vi för att försiktighetsprincipen
ska accepteras internationellt som en del av riskanalysen.
Ett exempel på hur man kan väga fördelar mot nackdelar
är nitrit (E 249, E250) och nitrat (E 251, E 252)
som ett tag var förbjudet i Danmark, men som
samtidigt fick användas i Sverige, t ex i korv. Danska
myndigheter baserade sitt förbud på att nitrat/nitrit
kan omvandlas till cancerframkallande ämnen som kallas
nitrosaminer. Danmarks försök att behålla sitt förbud
mot nitrit kritiserades av EU-kommissionens experter
och har nu fått tas bort. I Sverige debatterades
nitrit på 1970-talet, främst av Björn Gillberg. Eftersom
nitrit är ett effektivt konserveringsmedel har industrin
haft mycket att vinna på att fortsätta använda det
i många varor. Nyare tillsatser har också fått stark
kritik. Butylhydroxianisol (E 320) och Butylhydroxitoluen
(E 321) är två antioxidationsmedel som står på listan
över möjliga cancerframkallande ämnen, enligt Världshälsoorganisationens
cancerforskningsorgan. Undvik!
Azofärgerna är
ett annat exempel. I livsmedel var de förbjudna i
Sverige men tack vare EU-inträdet 1995 tvingades Sverige
acceptera import av varor med dessa färgämnen, trots
att de kan förvärra allergireaktioner hos många. EUs
experter menade att det saknas tillräckliga bevis
för att förbjuda dem. Sveriges Konsumenter i Samverkan
drev dock igenom att de svenska företagen inte ska
använda azofärger. En undersökning 1998 visade att
otillåtna färgämnen fanns i 11 % av det godis som
gick att köpa i vanliga butiker. Vid en ny undersökning
som publicerades av Livsmedelsverket i våras hittades
azofärgämnen i 14 % av godis, läsk och snacks. Se
listan
för azofärgernas E-nummer - ta med den till din butik
och bidra till att få bort azofärgerna. Även läkemedel
kan innehålla azofärger, t ex azorubin (E 122) eller
para-orange (E 110). Enligt Patient-FASS är det välkänt
att färgämnen och konserveringsmedel, inklusive antioxidanter
ger allergiska reaktioner (klåda, utslag, snuva) hos
individer som är överkänsliga för ämnet ifråga. Ändå
är det tillåtet att använda dessa farliga ämnen i
läkemedel.
Myt
nummer 2: Tillsatserna är noga testade
Kemiska tillsatser
är i allmänhet farliga. Genom djurförsök ges t ex
möss höga doser för att utröna den dödliga dosen på
50% av försöksdjuren. Denna dos kallas i branschen
LD50 (Lethal Dose 50). Kritik har riktats mot LD50-metoden,
bland annat för att den inte ger information om korsreaktioner,
hur olika tillsatser samverkar, eller hur barn och
andra grupper kan drabbas. Trots detta beslutar forskare
vid internationella expertmöten vilken mängd som ska
kunna anses vara säker vid normal användning. Expertmöten
sker både i EUs regi och i en FN-kommitté under Codex
Alimentarius som kallas JECFA (Joint FAO/WHO Expert
Committee on Food Additives). Forskningen som ligger
till grund för besluten görs dock av företagen själva.
Det kan vara mycket svårt att avgöra om djurstudierna
är trovärdiga eller ej. Frågan om tillsatser är ofarliga
eller ej blir en återvändsgränd om man vill ta reda
på fakta eftersom olika studier kan visa på helt olika
resultat.
Syntetiska sötningsmedel,
t ex acesulfam (E950), aspartam (E 951) och cyklamater
(E 952) är särskilt riskabla. Av de fem studier som
JECFA baserade sitt beslut på angående aspartam 1981
kom två från företaget Ajinomoto och tre från företaget
G.D. Searle. Bägge företagen tillverkade aspartam,
som blev en storsäljare och ingår i allt från Coca
Cola light till glass och godis, ja t o m i läkemedel.
Ingen av de fem studierna var publicerade i någon
vetenskaplig tidskrift och kan inte automatiskt anses
vara trovärdiga. Alla 70 studier som tyska kemijätten
Hoechst lämnade in till JECFA 1991 angående acesulfam
var opublicerade och har inte granskats enligt vanliga
vetenskapliga rutiner. Värt att notera är att svenska
myndigheter aldrig gjort några egna, oberoende studier
på dessa utländska sötningsmedel.
Myt
nummer 3: Tillsatserna behövs
Många ingredienser
och tillsatser är inte nödvändiga. I korv tillsätts
vattenbindande fibrer för att produkten ska bli billigare.
Bröd innehåller ofta extra gluten som också ger ökad
volym med mindre mängd riktigt mjöl. För att brödet
ska "kännas" som bröd tillsätts dessutom amylas och
konsistensgivare. På detta sätt blir varorna prismässigt
intressanta. Producenterna kan ta marknadsandelar
från sina konkurrenter. Det är inte med omtanke om
oss som ska betala maten och äta den. I stället för
extra fibrer i korven kan man ju äta en rejäl skiva
grovbröd! Många har helt slutat med kött eftersom
det är så svårt att hitta rena råvaror som inte behandlats
på olika sätt. I kött hittar man rester av allt från
antibiotika till bly, kadmium, PCB och DDT. Även om
svensk mat ligger bra till så visar alla undersökningar
att det finns mer giftrester i importerat kött. Nya
Zealand motsatte sig nyligen hårda internationella
Codexregler för rester av DDT i fårkött. EU ville
bara acceptera 1 mg per kg medan Nya Zealand ansåg
att 5 mg borde vara acceptabelt för att rädda deras
fårköttexport.
En ny trend är
"berikning" av livsmedel med olika vitaminer och mineraler.
Det kan verkligen diskuteras om apelsinjuice ska "berikas"
med t ex kalcium - Sveriges Konsumenter i Samverkan
har i remissvar gjort en rad invändningar mot detta
slags sammanblandning av näringsämnen som vi föredrar
att kalla "tillsättning". Ordvalet ("berikning") avslöjar
mycket om det mygel som ligger bakom lanseringen av
trendiga varugrupper. Vi har särskilt betonat att
konsumenterna inte ser fördelar med tillsättning av
vitaminer och mineraler eftersom effekten kan bli
sämre än om de förvarats för sig i tättslutande förpackning
- en oxideringseffekt kan inte uteslutas. En term
vi ogillar är "Functional Foods" som på svenska ska
kallas "mervärdesmat". Det är inget vi konsumenter
egentligen har behov av. Däremot vill industrin hemskt
gärna ta fram nya livsmedel som de kan ta patent på
och tjäna mer på. Som konsumentorganisation har vi
infört begreppet "mindervärdesmat" för att få företagen
att förstå att vi synat bluffen t ex när det gäller
chips och snabbmat med tomma kalorier! Vi önskar att
hela detta tankesätt med "nyttiga" tillsatser i vår
mat avvisas. Låt oss få ha maten i fred!
Myt
nummer 4: Tillsatserna minskar
Till och med
i ekologiska livsmedel får en rad tillsatser användas,
och listan blir allt längre. Men framför allt är det
den moderna industrimaten som innehåller tillsatser
för att kunna transporteras och lagras. Dessutom används
allt fler nya kemiska ämnen allt eftersom de uppfinns
och lanseras. Glass tillverkas numera med billig skummjölk
och förtjockningsmedel och konsistensgivare för att
man ska slippa använda grädde, som är dyrt. Choklad
av hög kvalitet behöver inte innehålla sojalecitin
(E 322), ett vanligt förtjockningsmedel som många
är allergiska mot och som kan komma från genmanipulerade
sojabönor. Koffein är ett gift som nu tillsätts så
kallade energidrycker med åldersgräns för att skydda
små barn. Natamycin (E 235) är ett antibiotikum som
inte borde användas som konserveringsämne i ost. Kryddor
måste inte innehålla klumpförebyggande medel, t ex
kalciumkarbonat (E 501) om de är ordentligt torkade
och förvaras i burk med tättslutande lock. Trött på
alla tillsatser? Odla kryddor själv och plocka färska
blad av basilika, persilja osv hemma i köket!
En tillsats som
kritiserats hårt sedan 1960-talet är MSG eller glutamat
(E 620-E 624) som man vet kan orsaka huvudvärk och
yrsel. I kinarestauranger på andra håll i världen
finns skyltar där seriösa kockar talar om att de inte
använder denna "smakförstärkare" som i stället dövar
smaklökarna och anses vara smått beroendeframkallande.
Mycket riktigt ingår glutamat i många pulversoppor
och grillkryddor. Proteinhydrolysat är en annan grupp
smakämnen med hög halt av aminosyror som ingår i buljong
som ska "framhäva" den naturliga smaken. Råvaror till
dessa ämnen kan t ex vara potatisskal och annat avskräde
som sönderdelas under högt tryck av vatten. Glutamat
ska inte användas i barnmat. Även sötningsmedel är
förbjudna i livsmedel avsedda för barn 3 år eller
yngre. Det anser Sveriges Konsumenter i Samverkan
borde stå tydligt på alla light-produkter.
Myt
nummer 5: Tillsatser finns inte i slutprodukten
Margarin är ett
exempel på en industriprodukt som inte skulle gå att
tillverka utan tillsatser och kemiska ämnen. Ändå
marknadsförs margariner på ett systematiskt sätt,
särskilt på TV, som naturliga. Hela tanken bakom margarin
är att framställa en smörliknande imitation, där egenskaperna
är helt andra än egenskaperna hos de ursprungliga
råvarorna. Antag att vi skall göra margarin av rapsolja.
Rapsoljan är gulgrön, har karaktäristisk smak och
lukt samt är flytande. Om man skall göra margarin
av detta måste färgen ändras, smaken ändras, lukten
ändras samt konsistensen ändras. Detta låter sig inte
göras utan en omfattande kemisk bearbetning av de
ursprungliga råvarorna.
Ett vanligt lösningsmedel
för att extrahera oljan ur frön är extraktionsbensin
eller hexan. Senare i processen försöker man minska
halten av extraktionsbensin i det färdiga livsmedlet,
men det finns alltid en gräns där man måste stanna
av tekniska och ekonomiska skäl. Därför har myndigheterna
tvingats införa ett gränsvärde för dessa skadliga
lösningsmedelsrester. I Sverige får det finnas 1 mg
hexan per kilo matolja eller margarin enligt Livsmedelsverket.
Industriell hantering
av sojabönor innefattar ofta användning av lösningsmedlet
hexan. I detta fall kommer även de olika sojaprodukterna
att innehålla rester av extraktionsbensin. Avfettade
sojaprodukter "som saluhålls till enskild konsumtion"
får innehålla upp till 30 mg extraktionsbensin (hexan)
per kilo. Det är en förhållandevis hög halt. Det är
oklart om detta gränsvärde gäller sojabiffar, livsmedel
innehållande sojalecitin osv. I vilket fall så innehåller
margarin ofta sojalecitin som då också kan bidra med
hexan. Sojalecitin finns även i en lång rad andra
produkter, t ex choklad och bakverk.
Ett sätt att
omforma flytande fetter till fasta är att härda dem.
Man leder in det flytande fettet i en härdningsreaktor
tillsammans med väte och nickelspån. Nickel fungerar
här som katalysator. Det är i denna process de
så kallade transfetterna bildas. Efter härdningsprocessen
avskiljs nickelspånen och efter en sista filtrering
minskas nickelhalten i oljan, men en liten rest finns
kvar.
Slutsatser
Konsumenter har
rätt att kräva information om de livsmedel vi köper
och äter. Systemet med E-nummer är bra. Dock har det
utnyttjats av industrin för att introducera allt fler
tillsatser som kan medföra risker, särskilt för allergiker
och barn. Många onödiga tillsatser borde inte användas.
Oberoende toxikologiska studier vore önskvärda men
frågan är om skattebetalarna egentligen vill vara
med och bekosta att myndigheterna gör jobbet: om det
innebär fler plågsamma djurförsök är det bättre att
sluta använda tveksamma ämnen. Internationellt regelarbete
inom EU och Codex måste ta hänsyn till försiktighetsprincipen.
Reklamen måste ses över så att konsumenterna inte
luras när det gäller livsmedel med farliga syntetiska
kemikalier.
Martin Frid
Sveriges Konsumenter i Samverkan
På vår hemsida
på Internet (http://www.konsumentsamverkan.se)
finns mer information och faktablad t ex om margariner
och sötningsmedel.
Referenser |