Till: Statsrådet Ann-Christin Nykvist Låt inte EUs salmonellalagstiftning Sverige arbetar sedan 50 år aktivt med att bekämpa salmonella. Syftet är att stärka folkhälsan och att konsumenterna ska känna trygghet. Flera undersökningar visar också att svenska konsumenter har ett mycket högt förtroende för Sveriges bönder och deras livsmedelsproduktion. En mycket viktig grund för förtroendet är salmonellafria livsmedel. Vi är stolta över arbetet som näringen och myndigheterna har åstadkommit i Sverige med stöd av läkare och konsumenter. Det långsiktiga målet är att förbättra folkhälsan i hela den Europeiska Unionen. Detta får dock inte ske på bekostnad av den svenska folkhälsan. Vi känner oro för att arbetet med salmonellalagstiftningen
inom EU kan försämra Sveriges möjligheter att upprätthålla
det goda salmonellaläget inom djurhållningen med risker för
folkhälsan som följd. Sveriges långsiktiga investering
i salmonellakontroller får inte äventyras. Och böndernas
motivation för förebyggande åtgärder måste
upprätthållas. • Vårt mål på lång sikt är att konsumenterna i hela EU ska kunna erbjudas salmonellafria livsmedel. Salmonellakontrollerna i Europa får dock inte ekonomiskt belasta Sverige, som under 50 år burit sina egna kostnader. Bönder och andra livsmedelsproducenter i Sverige får inte heller ställas inför sämre förutsättningar än sina konkurrenter i unionen. • Sveriges salmonellagarantier måste bibehållas. All införsel av animaliska livsmedel, levande djur och foder måste kontrolleras avseende samtliga salmonellatyper. Denna kontroll måste också omfatta köttberedningar. • Vi vill att Livsmedelsverket får erforderliga resurser för att kontrollera intyg och livsmedel avseende salmonellasmitta. • Vi föreslår att den samhällsekonomiska nyttan av det svenska åtgärdsprogrammet mot salmonella utreds. Näringen erbjuder sig att tillsammans med konsumentorganisationerna ge regeringen stöd i det fortsatta arbetet för att förbättra salmonellasituationen i EU. Vi vill samarbeta för att salmonellagarantierna ska fortsätta att gälla för alla salmonellatyper och att importerade köttberedningar också ska omfattas av obligatorisk kontroll. Nedan följer en kort historik och några resultat Förebyggande kontroller och bekämpande av salmonella hos djur har i Sverige en 50-årig tradition. Arbetet började efter salmonellaepidemin i Alvesta i början av 1950-talet då 90 människor dog och 9000 insjuknade. Motivet för arbetet var att säkra folkhälsan. Genom att konsekvent kontrollera salmonella och
vid förekomst vidta åtgärder har Sverige uppnått
anmärkningsvärt bra resultat. Det hävdar bland andra professor
Anders Engvall, statsepizootolog vid Statens Veterinärmedicinska
Anstalt, SVA. Åtgärderna omfattar importdjur, foder, levande
djur och djur vid slakt. Förekomst av salmonella hos slaktade djur
ligger under 0,1 %. Om salmonella påvisas genom provtagnings- programmen,
oavsett serotyp (totalt finns över 2500), lägges författningsenliga
restriktioner på besättningarna. Salmonellakontrollen har bedrivits långsiktigt och i full enighet mellan läkare och veterinärer, djurägare och myndigheter, forskare och praktiker, branschorganisationer och konsumenter. SVA visade i början av 1990-talet att salmonellakontrollen också var en samhällsekonomiskt bra investering. Vinsten låg i minskade sjukvårdskostnader för människor. Väl fungerande
svensk kontroll Problemen med antibiotikaresistenta bakterier i Sverige är små tack vare en restriktiv användning av antibiotika såväl hos människa och djur. Enligt SVA är resistensläget allvarligt i andra länder. Det finns andra serotyper än Typhimurium som uppvisar multiresistens, exempelvis Salmonella Bredeney, Salmonella Newport och Salmonella St. Paul. Ursprung utanför
landets gränser Samsynen kring målsättningen att svensk djurhållning och livsmedelsproduktion ska vara salmonellafri har under året manifesterats vid arbetsmöten och rundabordssamtal med läkare, konsumentorganisationer och företrädare för Sveriges bönder. (Enligt uppdrag från: Sveriges Konsumenter i Samverkan, Sveriges Konsumentråd, Sveriges Smittskyddsläkare, Lantbrukarnas Riksförbund, Svenska Djurhälsovården, Svensk Fågel, Svenska Ägg, Svensk Mjölk) För denna information svarar Bengt Ingerstam Sveriges Konsumenter i Samverkan Box 88, 577 22 Hultsfred Tel: 0495-498 34, 413 15, Mobil: 070-604 77 25 Fax: 0495-498 35 E-post: skis-h(at)konsumentsamverkan.se Hemsida: http://www.konsumentsamverkan.se |