Till: Jordbruksminister Margareta Winberg Jordbruksdepartementet 103 33 Stockholm
Värna friheten från salmonella i vår mat Sveriges Konsumenter i Samverkan följer noga frågan om salmonella i kyckling. Vi menar att det svenska kontrollprogrammet för att bekämpa salmonella är viktigt. Matens kvalitet diskuteras allt mer och det är en stor förtroendefråga i hela EU. Vi är särskilt oroliga för multiresistent salmonella och arbetar för en minskad antibiotikaanvändning även genom vår europeiska konsumentorganisation AEC - Association of European Consumers samt genom TACD (Transatlantiska konsumentdialogen). Vi uppmanar Dig och Regeringen och myndigheterna att kämpa för att få behålla och utvidga den obligatoriska salmonellakontrollen, även när det gäller import av marinader. Vi kan inte acceptera att importerad kyckling innehåller salmonella. Vi anser dessutom att svensk kyckling bör få märkas, t ex med orden "Har genomgått svensk salmonellakontrollprogram". Vi är upprörda över att det verkar som om EUs nya zoonoslagstiftning kan hota det svenska salmonellaskyddet. Vi vill veta vad Sverige tänker göra för att skärpa kontrollen av importerat kycklingkött, i enlighet med både Amsterdamfördraget och WTO-avtalet som slår fast att länderna ska verka för bättre konsument- och hälsoskydd. Vi konsumenter förväntar oss att Sveriges Regering och myndigheter tar dessa löften på allvar. För denna information svarar Bengt Ingerstam Sveriges Konsumenter i Samverkan Box 88, 577 22 Hultsfred Tel: 0495-498 34, 413 15, Mobil: 070-604 77 25 Fax: 0495-498 35 E-post: skis-h(at)konsumentsamverkan.se Hemsida: http://www.konsumentsamverkan.se |