Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
2008-09-25 Publicerad i KR nr 26 samt i SKN nr 92
Sötad mat och dryck "utan tillsatt socker"
Nu äntligen ska Livsmedelsverket ta itu med all vilseledande märkning som ”utan tillsatt socker”, ”den utan socker”, ”sockerfritt” och avarter av lightprodukter. Ibland ersätter man socker med sötningsmedel och ibland med andra sockerarter som fruktos, glukossirap, honung eller frukt- och bärkoncentrat. Professor Stephan Rössner uttalade sig positivt i TV om att detta undersöks och att fruktos t o m snabbare än vanligt socker påverkar inlagringen som fett i kroppen. Fruktos är ett billigt sätt att tillsätta sötma och ett av industrins fula knep att locka oss med den söta smaken. Läs vårt inlägg 26 juni.

Än en gång figurerar majs i bakgrunden, den klassiska grödan som vi anser ingår i "gödningskosten"

Det är väl ingen nyhet att läsk och juice är en av bovarna bakom fetma- och diabetesutvecklingen. Läs "Dumpa läsken" på vår hemsida.

Läs vår anmälan till SLV om Ekströms nyponsoppa "utan tillsatt socker"

Läs även:
Karin Ahlborgs artikel i Aftonbadet: Låt sockerlarmet drabba de berörda >>
Forskare: Fruktsocker gör oss feta riktigt fort - SvD >>
Forskare: Fruktsocker gö oss feta riktigt fort - Aftonbladet >>
Fruktsocker gör dig fet - Kostdoktorn >>
I Gomorron Sverige 23 sepember kommenteras larmet om fruktos, inbjudna gäster är Läkaren Tore Persson, KS, och Ulf Bohman, chefsnutritioninst på SLV, och Gunilla Ekström från Jo-företagen.
upp

Startsida Övrig verksamhet och kampanjer Kontakta oss