Palmolja och Rapsolja är visserligen vegetabiliska
fetter båda två, men de skiljer sig nämnvärt
ur både hälso- och etiksynpunkt. Idag har vi
konsumenter ingen möjlighet att välja det ena
framför det andra eftersom ursprunget inte behöver
anges på produkten.
Monika Pearson, som är nutritionist på Livsmedelsverket,
medger i intervjun med Sveriges Radio att det är
svårt för konsumenterna att undvika det onyttiga
fettet och ger oss samtidigt rådet att minska fettintaget
eller välja nyckelhålsmärkt för att
därigenom få i oss mindre fett. Men även
om vi minskar fettmängden totalt vet vi fortfarande
inte vilket vegetabiliskt fett vi får i oss om det
inte står. Därför kvarstår kravet
på märkning, konsumenterna måste få
veta var fettet kommer ifrån för att kunna
göra ett aktivt val.
Läs artiklarna och
lyssna på inslagen från Sveriges Radio här:
Palmolja
allt vanligare energikälla (SR)
Det är svårt att undvika farliga fetter i maten
(SR)
Läs mer om Palmolja:
Regnskog
- nu på var mans tallrik - WWF om palmolja
Palmolja
- Ett tropiskt jordbruk med negativa effekter på
människors miljö - SNF om palmolja
Följ debatten om matfetterna
>>
V
V V - Vi Vill Veta (pdf) >> |