Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
2006-08-08


Varför får vi inte veta var de
vegetabiliska fetterna kommer ifrån?


Redan 1995 ställde vi (Konsument-Forum) kravet på artmärkning av vegetabiliska fetter. Kravet finns med i vår aktuella folder V V V - Vi Vill Veta (pdf). Idag uppmärksammades frågan i Sveriges Radio.

Palmolja och Rapsolja är visserligen vegetabiliska fetter båda två, men de skiljer sig nämnvärt ur både hälso- och etiksynpunkt. Idag har vi konsumenter ingen möjlighet att välja det ena framför det andra eftersom ursprunget inte behöver anges på produkten.

Monika Pearson, som är nutritionist på Livsmedelsverket, medger i intervjun med Sveriges Radio att det är svårt för konsumenterna att undvika det onyttiga fettet och ger oss samtidigt rådet att minska fettintaget eller välja nyckelhålsmärkt för att därigenom få i oss mindre fett. Men även om vi minskar fettmängden totalt vet vi fortfarande inte vilket vegetabiliskt fett vi får i oss om det inte står. Därför kvarstår kravet på märkning, konsumenterna måste få veta var fettet kommer ifrån för att kunna göra ett aktivt val.

Läs artiklarna och lyssna på inslagen från Sveriges Radio här:
Palmolja allt vanligare energikälla (SR)
Det är svårt att undvika farliga fetter i maten
(SR)

Läs mer om Palmolja:
Regnskog - nu på var mans tallrik - WWF om palmolja
Palmolja - Ett tropiskt jordbruk med negativa effekter på människors miljö - SNF om palmolja

Följ debatten om matfetterna >>
V V V - Vi Vill Veta (pdf) >>
upp