Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
2005-03-01  


Blir man söt av socker?
Eller grön av grönsaker? Vad blir man av socker? Fet, kanske?

 

Vi har länge blivit itutade att akta oss för fett, för man blir fet av fett, har det sagts. I dag vet vi att det inte är helt sant. Tvärtom vet vi numera att diabetiker t o m blir bättre av att öka fettintaget och samtidigt minska på de snabba kolhydraterna.

När industrin drog ner på fett i många produkter, ökades i stället sockerinnehållet, som billig råvara liksom fett, för att hålla kaloriinnehållet uppe. Socker hör också till ”de vita synderna” som alla är beroendeframkallande och alla passerar munnen. Dessa är socker, salt, vitt mjöl och fett – samt alkohol fast det inte är vitt.

Först nu på senare år har sockrets roll – såväl i maten som i dryckerna – hamnat i fokus. Den sedan länge kända fetmaepidemin har inte förrän nyligen fått rätt uppmärksamhet, fast det funnits varningssignaler sedan länge. Men länge har margarinindustrin lyckats hålla ställningarna tack vare att de länge nog nu viftat och skrämts med kolesterolfaran och lyckats få folk att köpa dessa kemiska produkter uppblandade med vatten, och på senare tid också blandat i växtsteroler (och ta upp till 6 gånger mer för sina produkter).

Produktutvecklingen har gått snabbt och socker har varit en stor tillgång för fabrikanter för att lättare sälja sina ”förädlade produkter”, inte minst till barn och som lättätna mellanmål.

Ett skrämmande exempel
Låt oss titta närmare på Kellogg´s Special red fruit bar (med bara 1,0 g fett per bar enligt framsidan). Här lyckas man få 26:90 kronor (Konsum Extra) för ett paket med 129 gram, alltså 208:53 kr/kg, med 39 procent socker i paketet!

Men låt oss jämföra lite per kilo.

390 gram socker i ett kilo av denna produkt, kostar 3:50 vid köp av rent socker i butik. Dra det från 208:53:- så blir det för resten, flingorna, 205:03 kr för 610 gram, vilket ger ett kilopris på 336:11 som borde kosta cirka 6:-. (I dessa 610 gram är det ris och fullkornsvete till 50% och 9% fruktbitar med jordgubbssmak).

Eller om vi räknar lite annorlunda, betalar vi kilopriset för produkten 208:53 även för de 390 gram socker, som då kostar 81:33, men som rent skulle ha kostat 3:50.

I Kellogg's paktetet finns det 50,3 gram socker för vilket du betalar 10:49 kr, räknat efter ett kilopris på 208:53.   50,3 gram socker kostar 45 öre räknat efter ett kilopris på 8:97.


Högt kilopris för socker, eller hur?

Se hur läsken har tagit över och t o m kommit in i skolorna med automater. Andra söta lätt-tuggade produkter har också kommit in där. Smart marknadsföring gav oss begreppet ”lördagsgodis”, belöning efter veckans ansträngningar, slit och umbäranden. Lördagsgodiset som sedan blev en hel bransch med Godiskungen, godisbutiker och ”godis hela veckan runt” som vardagsmat och nu ködelare i butikerna.

I början av 2004 skrev vi ett brev till regeringen och krävde ett medelbart förbud för reklam för extremt söta produkter, som flingor Kalas Puffar, med 49 procent socker i. Inget svar på brevet har vi fått hittills. Det tar tid den vägen, nu först börjar det röra på sig, men myndigheterna måste först ha en beställning av en utredning från regeringen. Läs brevet här >>


Enligt den nya Eurobarometerundersökningen om EU-innevånarnas syn på kost och hälsa
framgår att vi svenskar ligger i topp bland EUs länder när det gäller ändrade konsumtionsvanor, främst äter vi mindre socker och mera frukt.

Se redovisningen på EU-upplysningens webbplats >>
upp