Säker
mat är en av våra viktigaste kampanjer och projekt.
Det började med att EU finansierade över hela Europa
olika projekt med syftet att öka förtroendet för
maten och öka satsningarna på att vår amt ska
bli säkrare.
Vi bildade i Sverige en samarbetsgrupp med representanter för
både producenter, handel och myndigheter samt Sveriges två
konsumentorganisationer - Sveriges Konsumenter i Samverkan och
Sveriges Konsumentråd. Samarbetsgruppen kallas helt enkelt
för Säker Mat-gruppen och uppgiften är att arbeta
med olika frågor inom matområdet i samförstånd,
d v s i konsensus. Detta ger gruppen en större trovärdighet
än enskild part, vi ska ju vara överens om det som skrivs
i våra gemensamma dokument.
Första årets projekt genomdrevs 1999 och Sveriges Konsumenter
i Samverkans material ligger samlat på vår hemsida
under Frisk
Utan Risk. Under andra årets projekt byggde vi gemensamt
upp hemsidan www.matplatsen.nu. (sajten har senare upphört)
SKIS del av projektet ligger längre ned här på
sidan. Tredje året gick EU-pengarna till att producera en
bok om livsmedel, dess hantering och säkerhet - Köksskolan.
Säker Mat-gruppen var dårådgivande till Bilda
förlag som stod för själva produktionen av boken.
Fjärde året fick Säker Mat-gruppen ytterligare
pengar av EU för att med utgångspunkt från hemsidan
och Köksskolan starta
lokala aktiviteter.
Mer om Säker Mat-gruppens historik finns här
Projektet Säker mat kommer nu att fortsätta i Säker
Mat-gruppens regi dels genom den gemensamma hemsidan www.matplatsen.nu
(sajten har upphört) och dels genom andra gemensamma satsningar
där vi kommer att vidga begreppet säker mat att även
omfatta att äta säkert, d v s att äta rätt
med tanke på en bättre hälsa.
Du kan även läsa mer om säker mat under länken
Den säkrare
maten
Inom EU har Food Safety prioriterats upp och är nu en av
de allra viktigaste frågorna. Redan 1999 nämnde EU-kommissionens
ordförande Romano
Prodi detta i ett tal till parlamentet. Han betonade att hälsofrågorna
måste komma före näringslivets intressen.
SKIS kommer att fortsätta sin del av projektet genom att
starta lokala aktiviteter under en gemensam satsning som vi kallar
"Kom till SMÖRGÅSBORDET"
där vårt projekt för ökad ekologisk
konsumtion också kommer att ha sin plats. |

Överjästa päron |