Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
2008-01-24 Publicerad i KR nr 9 samt i SKN nr 76


Gödningskosten ifrågasätts alltmer


Ett exempel på gäss som tvångsmatas med majs för att snabbt bli feta.
En bonde vet att om man ska få feta och stora djur ska man göda dem med potatis, spannmål och majs. Vi har myndigheter som uppmanar oss att äta mera bröd, spannmålsprodukter och frukostflingor, samtidigt som de vill att vi ska tro att fett är farligt.

Ta en titt i hyllan med frukostflingor, symbolen för en hälsosam start på dagen! Mycket majsflingor och socker, fast det börjar bli lite mindre nu för tiden, men förr kunde man hitta upp till 45-50 % socker i paketen. Jättebusiness, samtidigt som övervikten och diabetes ökar. Ingen har bevisat att detta är bantningskost.

Bland alla bantningsläror finns det en som inte är kommersiellt uppblåst och den kommer mer och mer, utan en massa reklam. Egentligen är det inte en bantningslära, utan en revolution mot alla felaktiga kostråd vi matats med. Den går tvärt emot råden att äta en massa bröd, flingor, potatis och pasta samtidigt som man ska snåla på fettet. Det låter ju nästan otroligt.

Egentligen borde den heta Folkhälsokosten
men har fått namnet LCHF. Det betyder Low Carbohydrates and High Fat, på svenska står den för mindre kolhydrater och mera fett. Bland ”folket” växer den lavinartat och det är många som rapporterar bra viktnedgång, förbättrade blodsockervärden och blodfettvärden (kolesterol) och bättre välmående över huvud taget.

Hittade just en "lista" på nätet, där fler än 2 000 personer är medlemmar, utbyter råd och erfarenheter och här tar man inga råd av auktoriteter utan fattar sina beslut själva. Länken dit är: http://kolhydrater.ifokus.se. Man ifrågasätter traditionella auktoriteter respektlöst och provar med sina egna liv som insats och mängden positiva personer bara ökar. Nu har man givetvis också stöd från en mängd forskare som vågat ifrågasätta de gamla doktrinerna och dessa får mer och mer erkännande att det är en väg som fungerar. En massa inspirerande recept finns också på denna sida.

Men gödningsindustrin och matfettsersättningsmedelsindustrin är inte glada och kolesterolvarnarna tar sig plats i media, senast i Aftonbladet 19 januari: Mådde uselt - började motionera och gick ner 30 kilo och speciellt i (PLUS) Så sänker du kolesterolet.

Vad man saknar i den senare artikeln är uppgifter om vilka intressen citerad professor har i läkemedelsindustrin och margarinindustrin. Det påstås i artikeln att man ska undvika mättat fett, att animaliskt fett ger ökat kolesterolvärde, att läkemedel är ett måste om man har ärftlig höjning av kolesterolvärdet, att man inte ska äta feta mejeriprodukter, att diabetes kopplas ihop med högt kolesterol. Gissa själv!

Hur länge ska man få skrämmas fritt i media för naturligt fett som smör och använda kolesterolspöket som piska? Media måste ta ett större ansvar för vilka "kostråd" de publicerar, det är ett ansvar gentemot oss konsumenter och man får inte ägna sig åt sensationsråd för att hålla upplagetalen uppe.

Nu svänger det i uppfattningarna om hur vi ska äta och leva för att må bättre!

Alldeles i dagarna har Socialstyrelsen meddelat att kostmetoden är en fungerande väg vid behandling av diabetes och övervikt. Läs direkt via länkar här:
Socialstyrelsens yttrande
Professor Christian Bernes expertutlåtande till Socialstyrelsen

Man erkänner att kostråden som Dr Annika Dahlqvist rekommenderat länge med goda resultat, men som ett par dietister anmält, faktiskt är fungerande och korrekta. Det hade inte många förväntat sig men det hedrar Socialstyrelsen att man vågat vara så pass objektiv och inte benhårt hållit fast vid de alltmer ifrågasatta svenska och amerikanska kostrekommendationerna. Allt fler börjar ifrågasätta dem men det är nog svårt att göra helt om efter så många år av ensidiga råd, som inte vänt kurvan för överviktsutvecklingen eller diabetesökningen.

Det finns en översiktlig sida på nätet som lättfattligt beskriver denna ”folkhälsokost” LCHF och det verkar inte ligga några ekonomiska intressen bakom. Därför kan vi med gott samvete rekommendera den:
http://www.kostdoktorn.se/wp-content/2008/01/lchf-3.pdf

Där finns länkar till de många av de övertygade personerna som aktivt arbetar med dessa kostråd, inte minst Dr Annika Dahlqvist, som fick offra sitt jobb eftersom hon vägrade lyda de officiella ”kostrekommendationerna”, men som nu fått upprättelse.

Läs mer vad media rapporterat >>
upp