 |
Ett exempel på gäss
som tvångsmatas med majs för att snabbt
bli feta. |
En bonde vet att om man ska få
feta och stora djur ska man göda dem med potatis,
spannmål och majs. Vi har myndigheter som uppmanar
oss att äta mera bröd, spannmålsprodukter
och frukostflingor, samtidigt som de vill att vi ska tro
att fett är farligt.
Ta en titt i hyllan med frukostflingor, symbolen för
en hälsosam start på dagen! Mycket majsflingor
och socker, fast det börjar bli lite mindre nu för
tiden, men förr kunde man hitta upp till 45-50 %
socker i paketen. Jättebusiness, samtidigt som övervikten
och diabetes ökar. Ingen har bevisat att detta är
bantningskost.
Bland alla bantningsläror finns det en som inte är
kommersiellt uppblåst och den kommer mer och mer,
utan en massa reklam. Egentligen är det inte en bantningslära,
utan en revolution mot alla felaktiga kostråd vi
matats med. Den går tvärt emot råden
att äta en massa bröd, flingor, potatis och
pasta samtidigt som man ska snåla på fettet.
Det låter ju nästan otroligt.
Egentligen borde den
heta Folkhälsokosten
men har fått namnet LCHF. Det betyder Low Carbohydrates
and High Fat, på svenska står den för
mindre kolhydrater och mera fett. Bland ”folket”
växer den lavinartat och det är många
som rapporterar bra viktnedgång, förbättrade
blodsockervärden och blodfettvärden (kolesterol)
och bättre välmående över huvud taget.
Hittade just en "lista" på nätet,
där fler än 2 000 personer är medlemmar,
utbyter råd och erfarenheter och här tar man
inga råd av auktoriteter utan fattar sina beslut
själva. Länken dit är: http://kolhydrater.ifokus.se.
Man ifrågasätter traditionella auktoriteter
respektlöst och provar med sina egna liv som insats
och mängden positiva personer bara ökar. Nu
har man givetvis också stöd från en mängd
forskare som vågat ifrågasätta de gamla
doktrinerna och dessa får mer och mer erkännande
att det är en väg som fungerar. En massa inspirerande
recept finns också på denna sida.
Men gödningsindustrin och matfettsersättningsmedelsindustrin
är inte glada och kolesterolvarnarna tar sig plats
i media, senast i Aftonbladet 19 januari: Mådde
uselt - började motionera och gick ner 30 kilo och
speciellt i (PLUS) Så
sänker du kolesterolet.
Vad man saknar i den senare artikeln är uppgifter
om vilka intressen citerad professor har i läkemedelsindustrin
och margarinindustrin. Det påstås i artikeln
att man ska undvika mättat fett, att animaliskt fett
ger ökat kolesterolvärde, att läkemedel
är ett måste om man har ärftlig höjning
av kolesterolvärdet, att man inte ska äta feta
mejeriprodukter, att diabetes kopplas ihop med högt
kolesterol. Gissa själv!
Hur länge ska man få skrämmas fritt i
media för naturligt fett som smör och använda
kolesterolspöket som piska? Media måste ta
ett större ansvar för vilka "kostråd"
de publicerar, det är ett ansvar gentemot oss konsumenter
och man får inte ägna sig åt sensationsråd
för att hålla upplagetalen uppe.
Nu svänger det i
uppfattningarna om hur vi ska äta och leva för
att må bättre!
Alldeles i dagarna har Socialstyrelsen meddelat att kostmetoden
är en fungerande väg vid behandling av diabetes
och övervikt. Läs direkt via länkar här:
Socialstyrelsens
yttrande
Professor
Christian Bernes expertutlåtande till Socialstyrelsen
Man erkänner att kostråden som Dr Annika Dahlqvist
rekommenderat länge med goda resultat, men som ett
par dietister anmält, faktiskt är fungerande
och korrekta. Det hade inte många förväntat
sig men det hedrar Socialstyrelsen att man vågat
vara så pass objektiv och inte benhårt hållit
fast vid de alltmer ifrågasatta svenska och amerikanska
kostrekommendationerna. Allt fler börjar ifrågasätta
dem men det är nog svårt att göra helt
om efter så många år av ensidiga råd,
som inte vänt kurvan för överviktsutvecklingen
eller diabetesökningen.
Det finns en översiktlig sida på nätet
som lättfattligt beskriver denna ”folkhälsokost”
LCHF och det verkar inte ligga några ekonomiska
intressen bakom. Därför kan vi med gott samvete
rekommendera den:
http://www.kostdoktorn.se/wp-content/2008/01/lchf-3.pdf
Där finns länkar till de många av de övertygade
personerna som aktivt arbetar med dessa kostråd,
inte minst Dr Annika Dahlqvist, som fick offra sitt jobb
eftersom hon vägrade lyda de officiella ”kostrekommendationerna”,
men som nu fått upprättelse.
Läs
mer vad media rapporterat >> |