Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
2009-02-17 Publicerad i KNY nr 11 samt i SKN nr 107
Cornflakes eller rent socker?

Visste du att Kellogg´s Cornflakes har ett högre GI än rent socker (sackaros)? Jo 116 mot 97. Ofta skriver man om de översötade flingorna, speciellt marknadsförda gentemot barn, men flingorna går fria. Nu är det dags att se sanningen i vitögat.

De långa hyllorna med frukostflingor är rena frestelsen för barn, åtminstone är paketen designade för barn och då slinker dom lätt ner i korgen. Det är cynisk marknadsföring. Se bilder här >>

En diabetiker skulle inte drömma om att ta en tallrik till frukost. En helt frisk och smal person kan klara det men riskerar på sikt både övervikt och förstadium till diabetes. Några fakta om majs: en av världens största odlade grödor, ger oss förutom flingorna också majsoljan med hög Omega-6 innehåll, majs som grönsak – ofta på salladsborden - och inte minst ”corn syrup” som i USA är ett av de vanligaste sötningsmedlen och finns i nästan all snabbmat. Majsmjöl som ingrediens i mycket färdigrätter, gryn för polenta och gröt. Dessutom en av de mest genmanipulerade grödorna i världen. Kan vara bra att veta. Majs är också en stor fodergröda till uppfödning av allehanda djur. Bönderna vet varför! Djuren växer bra på majs. Läs artikeln ”Gödningskosten”.

I nästa nyhetsbrev ska vi berätta om en annan cynisk historia där Kellogg's är inblandade, så det är lika bra att glömma Kellogg's som frukostalternativ. Ni kommer att tappa hakan.

upp

Startsida Övrig verksamhet och kampanjer Kontakta oss