Sveriges Konsumenter i Samverkan 
2004-04-29


Vi betalar reklamen,
den är inte gratis!


Vi konsumenter vill inte offra 10 år av våra liv för att betala för all reklam, som sedan styr över vår konsumtion. Fem år är mer än tillräckligt!

Utan att ha frågat oss konsumenter tar annonsörerna betalt av oss via varupriserna. Det som dimper ner i brevlådorna är bara gratis där, men vi betalar det senare i butiken via varupriserna, och det är inte en liten kostnad.

Det finns en utbredd trötthet bland konsumenter över all reklam som dimper ner på insidan av dörren eller i brevlådan. Kampanjen som Konsument-Forum (medlemsorganisation i SKIS) startade för många år sedan "Retur till gula brevlådan" blev en enorm framgång. Inslag visades i PLUS i TV och snart var alla postkontoren dränkta av just det de själva tidigare delat ut, utan att fråga om vi ville ha det.

Det resulterade i att direktreklamföretagen, där Posten då var den största, började respektera skyltar som "Nej tack till reklam" på våra brevlådor. Konsument-Forum tryckte upp dekaler och de kan fortfarande beställas här.

Många andra organisationer ställde upp bakom kampanjen och tryckte egna skyltar. Enligt en nyligen offentliggjord undersökning har 11 procent av hushållen (konsumenterna) satt upp sådana skyltar på sina brevlådor och brevinkast. Det är en hög siffra som faktiskt visar hur reklamtrötta många av oss är.

Konsumenterna betalar indirekt för reklamen
Vi har räknat ut hur mycket tid vi måste arbeta för att, när sociala kostnaderna och skatterna är avdragna, ha pengar över till att betala reklamkostnaderna via varorna, med momsen inräknad! När folk hör detta säger en del: "Det kan inte stämma", en del säger "det är ju inte klokt, det hade jag ingen aning om och det vill jag inte vara med och betala".

När nu inte pengarna räcker i samhället till vård och omsorg, varför ska vi då kasta bort resurser för att få mer papper att sortera och bära till pappersinsamlingen? Räcker inte annonserna i dagspressen? Det är ju ingen skillnad på priserna där jämfört med skräpposten i brevlådorna. Förresten börjar vi konsumenter lära oss att maten till helgerna kostar 39:90, överallt. Skillnaderna är bara vad vi ska välja, kassler, kotletter eller karré eller vad det nu kan vara och vem som har vad just då.

Så här ser det ut:

Företagens kostnad för reklamen är cirka 45 miljarder
Efter pålägg hos producenter och handel blir det 90 miljarder
När momsen är pålagd är vi uppe i på 115 miljarder – skattade pengar
Som ursprungligen var 175 miljarder – före skatt
Och inkluderat sociala avgifterna utgör arbetsinsatsen för intjäning av dessa hela 235 miljarder
Med ett genomsnitt på 150 kr/tim krävs då 1.600.000.000 arbetstimmar = 400 timmar per arbetare i Sverige
Vilket motsvarar 3 månaders arbete – i stället för semester eller arbete hemma

Låt oss göra en jämförelse

Reklamen för alla varor inklusive alla kostnader och moms, alltså det som ligger i varupriset är 112 miljarder (av skattade löner)
Om vi jämför det med vad vi lägger ut på enbart livsmedel så utgör det 145 miljarder (också av skattade löner)
Det innebär att vi konsumenter, av våra skattade pengar, får lägga ut nästan lika mycket på reklam som vi lägger på mat.

Dessa uträkningar ger lite proportion på vad information verkligen kostar, även om vi nu bara har tagit in reklamen. Vi är inte villiga till den prioriteringen. Tycker vi maten är dyr, vad ska vi då säga om reklamen?

Många tittar inte ens på reklamen, utan skickar den direkt till pappersinsamlingen, eller läser den inte i tidningarna. Man måste ju då anse att det är bortkastade pengar medan det vore bättre att lägga mer pengar på att köpa bättre kvalité.

Gör uppror mot reklamen!
Nu är det dags för ett rejält uppror. Enklast är det att bli av med direktreklamen, med skylt på brevlådan. Låt dagspressen få sköta annonseringen, så går i alla fall inte tidningarna omkull. Så låt oss till att börja med inrikta oss på skräpet i brevlådan. Nästa tips är undvik att köpa produkter som det görs mest reklam för, det är ju inte för vår hälsa eller för att ge oss en favör man gör reklam utan för att få oss att köpa just deras produkter, för det är våra pengar man är ute efter. Kolla reklamen på TV och lär dig vad du ska undvika, gå inte på frestelsen. Om TV-reklamen inte ger så stor effekt så slutar man snart att besvära oss med alla avbrott. Reklamtröttheten är också mycket utbredd när det gäller TV-reklam.

Vi skulle ju kunna göra så mycket mera och roligare än att bära tillbaka reklam till pappersåtervinningen. Den typen av tillväxt har vi ingen glädje av. Vi behöver också mera tid för roligare saker än att läsa eller skumma alla blad som dimper ner. För tid har vi lika ont om som pengar.

När du nu vet vad det kostar, ställ dig då frågan "vad kan jag lättast undvara". Jämför i stället lite priser i butikerna för de vanligaste varor du köper. Du kommer att bli chockad över skillnaderna. Jämför också olika förpackningsstorlekar, jämför priserna. Vatten på flaska kostar ibland mer i halvliter än i 1,5 liter. Ja ibland kostar vatten i flaska mer än vin! Definitivt mycket mer än vatten i kranen (något öre per liter). Mer om detta ska vi komma med på denna hemsida framöver, så ska du kunna spara 1000-lappar och tid.

Dekalen beställer du så här >>
Debattartikel i Fri Köpenskap:
" Knepen är många - och dyra - för att "förföra" oss" (pdf-fil)
Läs mer om marknadsföring och reklam på hemsidan >>
upp