Souperb
Seasonal
Spicy Chicken Rice
Exotiska och vackra ord, stor förpackning och en
förförisk bild – allt överdrifter.
Även om den berömde svenske kocken Marcus
Samuelsson från Aquavit i New York ligger bakom
som ”gourmet-garant” är det bara ord
och verkligheten ger ”avsmak”.
5 tummar ner blir det!

66 gram kyckling från?, ja det står inte men
är säkert billig import, för 59 kronor,
ja det var en chock.
Läs vår analys av innehållet här
>>
Analys
Energianalys:
100 gram (inklusive ris och sås) innehåller
120 kcal. Hela rätten ger då 540 kcal, ungefär
en femtedel av dagsbehovet för en lågenergikonsument.
Jag kalkylerar alltid med 2400 kcal som dygnsbehov och
det ger 100 kcal per timma, som ger ett index över
vad matens energikostnad blir, ungefär som man
anger vad drar bilen per mil. Kcal är ju också
ett mått på energi som driver människokroppar,
100 kcal per timma dygnet runt, för stillasittande
kvinna.
Priset blir då 11 kronor per 100 kcal, att jämföras
med hemkokt ärtsoppa som kostar 0:23 kronor för
samma energi. Genomsnittsvärdet för hela den
svenska konsumtionen ligger strax över 1 krona
per timma. Den här ”superba” produkten
är alltså ungefär 10 gånger dyrare
än genomsnittet. Det motiverar inte ”bekvämligheten”.
Klimatanalys:
En stor förpackning med glättigt färgtryck,
två förpackningar i förpackningen, ett
plasttråg, svart och tråkigt att äta
ur samt en påse ris. Basmatiriset kommer från
Asien. Ursprunget för kycklingbitarna anges inte,
alltså är det inte svenskt, kommer från
långt bort. Så här går det inte
att fortsätta om vi ska klara klimatutmaningen.
Informationsanalys:
Bilden är klart missvisande och vilseledande. Namnet
på engelska låter exotiskt samt indikerar
produktserien ”Souperb” något extra,
javisst ur prissynpunkt för den som produktutvecklat
men inte smaksynpunkt. En kockhatt med den engelska
texten: “All recipes have been created and prepared
by professional chefs”. Det må så
vara men det tror jag inte på, det skulle i så
fall vara ett nedvärderande av duktiga kockar (på
svenska).
Prisvärdeanalys:
66 gram kyckling för 59 kronor är ungefär
1 kr per gram, alltså får man ut nära
1000 kr/kg för den importerade kycklingen. Resten
av råvarorna är ur prissynpunkt försumbara,
dessutom är det ju kyckling man säljer.
Innehållsanalys:
Bortsett från okänt ursprung av de små
bitarna kyckling, innehåller rätten ”smakförstärkare
E621” vilket är glutamat, något som ska
bort ifrån all mat. Kycklingköttpulver är
torkade restprodukter, kanske även skinn, som ska
höja smaken, liksom ”hönsarom”,
vad det nu är.
Slutomdöme:
Det blir 5 tummar ner, synd om den som har bråttom
och måste jobba mera för att ha råd
att inte kunna välja bättre eller laga
sin egen mat. |
|