Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
2008-03-04 Publicerat i KR 13, SKN nr 80
Vi inser mer och mer att det åligger oss som konsumentorganisation att bygga ut denna funktion. Dels är vi ju kunderna och vi måste vänja näringslivet vid att lyssna på oss mer än att prata med oss via reklamen, som folk tror mindre och mindre på.

Efterlevnaden av regler och lagar kontrolleras inte tillräckligt från våra myndigheter. Dels kan det bero på bristande resurser men troligen mest på att ”man kan ju inte vara överallt”. Men det kan vi konsumenter! Att handeln inte kan regelverket är under all kritik.

Ett färskt exempel fick vi nyligen då Svenska Dagbladet hade en serie om Omega-3 märkning på allt fler produkter, utan att ange om det rörde sig om marina Omega-3 eller den från vegetabiliska oljor, som vi bara obetydligt kan tillgodogöra oss.

Samma dag som SVD publicerade artikeln gick Livsmedelsverket ut med en kommentar på sin hemsida och klargjorde vad regelverket säger, men är det inte deras uppgift att också utöva tillsynen? Möjligen tillsammans med Miljö- och hälsokontoren runt om i landet. Men dessa kan ju inte själva hitta på att just nu gäller det märkningen på allehanda paket med Omega-3. Ingen har reagerat tidigare. Producenter och handel däremot har utnyttjat situationen och vilselett konsumenterna, medvetet och med klara avsikter, fast de ska kunna reglerna!

Ett annat mycket talande exempel har just nu lyckats. Felaktig märkning på fiskpaketen, Polartorsk är inte riktig Torsk. Följande hände. En person ringde från Eskilstuna och frågade oss om det ska va så i ett torskpaket. Små grå filéer som inte smakade gott. Vår första fråga var då: vad står det på paketet. Jo det stod ”Torskfilé”. Men står det inte något mera? Jo med liten stil ovanför ”Polar”. OK, då är det Polartorsk, en avlägsen släkting till torsk, som ofta säljs billigt, utnyttjande namnet Torsk. Vi bad personen i fråga att skicka in paketet till oss och mycket riktigt var det en klar felmärkning. Rätta namnet (Boreogadus saida) stod i och för sig på baksidan, liksom produktionslandet Kina.

Som enskild kund kanske man hade blivit avspisad i butiken om man klagat och kanske är inte alla informerade om vad som är vad eller vad som gäller. I detta fall kände inte personen till hur man kan anmäla det till Livsmedelstillsynen på orten. Så, vi tog tag i det, anmälde det till Livsmedelstillsynen i Eskilstuna som direkt per tel fick butiken att dra in partiet och skicka tillbaka det till grossisten. Ryktet spred sig snabbt bland övriga handlarna i Eskilstuna och grossisten meddelade omgående att de ska märka om. Genast när vi fick beskedet från Eskilstuna att myndigheten agerat och hittat fiskpaketen la vi ut det på hemsidan och sen blev det en artikel i Eskilstuna Kuriren.

Alltså har befolkningen nu i Eskilstuna blivit väl informerade, utan en dyr annons från någon myndighet. Vi har alltså stora möjligheter få ut information den vägen till allmänheten.

Anmälan har också gått till Livsmedelstillsynen i Lindome, där grossisten ligger, samt till Livsmedelsverket, överlämnats även till Fiskeriverket för information och Fiskebranschens Riksförbund.

Resultat hittills:
- Butiken returnerade partiet till grossisten
- Grossisten kommer att märka rätt i framtiden -men vart tar felmärkt parti vägen?
- Handlarna på orten fick veta och blev varnade
- Livsmedelstillsynen granskar flera butiker
- Befolkningen i Eskilstuna har fått info i Eskilstuna Kuriren på en halvsida
- Vi har lagt ut det i nyhetsbreven samt sökbart på hemsidan, och läses över hela Sverige, i Finland och i Danmark

Vi har nu uppmanat konsumenter över hela Sverige att kolla i sina butiker. Tillsammans kan vi konsumenter tömma marknaden på felmärkt fisk. Chumlaxen har vi tidigare lyckats med, nu kallas den inte längre lax!

Nästa åtgärd - Läs: Transfetter (pdf) - Om härdning, omestring, fett, mättat och omättat, cis och trans, fettsyror, omega-3, omega-6, linolsyra, CLA, mjölkfett, matoljor, antioxidanter, margarin, choklad, kakor, märkning, avveckling

Rapportera in till oss produkter som innehåller Omega-3 och hur de är märkta. Andelen EPA och DHA av det totala Omega-3-innehållet samt om det anges om det har vegetabiliskt eller animaliskt ursprung.
upp

Startsida Övrig verksamhet och kampanjer Kontakta oss