Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
2007-06-19 Publicerad i SKN nr 61 Extra


8 av 14 testade märken av matjessill fick ej godkänt


Årets test av matjessill inför midsommar var en rysare ur många aspekter. Priset för samma märke skiljde mellan butikerna upp till 33 procent, värt att kolla alltså. Över lag var de flesta lösare i konsistensen är tidigare år.

Årets vinnare blev Koster, samma som vann i tidigare test och låg prismässigt lägst bland de godkända, utom Eldorado som var ett verkligt budgetalternativ om man ska ha huset fullt och inte är så noga med smaken.

Se testresultaten >>

Se bilder >>

Hela 8 av de testade 14 märkena blev inte godkända och borde egentligen inte kommit ut på marknaden, men det finns ju ingen kvalitetstest som stoppar dem för att komma ut. För en vanlig konsument är det heller inte lätt att bestämma sig utan att ha jämfört. Vem sätter sig och testar 14 burkar, jämför mellan butikerna och bestämmer sig när lockpriserna dyker upp. Det blir ofta reklamen eller slentrianen som avgör vad man köper. Man kan heller inte gå på förra årets ”minnesbild”, Abba t ex fick bara 2 av sina 3 varianter med knapp marginal godkända.

Inte blir det lättare när nu lockpriserna dyker upp, samma vecka som midsommar. Men bedömningen håller sig, trots det, vinnaren Koster är med sina 8:30 fortfarande ett prismässigt överlägset alternativ, även budgetalternativet Eldorado för 4 kronor per burk.

Kolla närmare på bilderna här så ser du vad du får i hela bitar per burk, det är mycket skräp i en del. I tabellen för bedömningarna kan du se vilka kriterier som ligger till grund, om du vill göra en annan värdering. I översiktstabellen hittar du priserna, det är jämförpriserna som är viktiga. Placeringen (inom parantes) och testbetyget finns i samma kolumn, där de icke godkända finns längst till höger.


Alla märken kanske inte har kommit med, men vi har inte haft tillgång till testpersoner över hela landet. Men vi hoppas denna jämförelse ändå är en vägledning. Initiativet är ett led i att visa hur man kan spara pengar på att veta, samtidigt som man inte ska bli lurad på kvaliteten.

Flera tidningar har tagit upp vårt test inför midsommar:
Barometern Flera matjessillar döms ut i test
ICANYHETER Konsumenter i samverkan underkänner sillen
Svenska Dagbladet Dålig kvalitet på sillen
Dagensps Varannan midsommarsill underkänns
VästerviksTidningen

Snårigt värre bland matjesillen

Newsdesk Avslöjande test av årets matjessill
Livsmedelssverige Avslöjande test av årets matjessill
   

Alax Matjesfiléer i DIllsås
Betyg: 12 (ej godkänd)
Eldorado
Betyg: 16 (godkänd)
Lysekils Hela Matjesfiléer
Betyg: 20 (godkänt)
Ica Matjesill i glasburk
Betyg: 11 (ej godkänd)
Coop X-tra
Betyg: 14 (ej godkänd)
Abba Klassisk matjes
Betyg: 16 (godkänd)
Abba Bohusmatjes
Betyg: 15 (ej godkänd)
Abba Mästarmatjes
Betyg: 16 (godkänd)
Okänd lösvikt
Betyg: 14 (ej godkänd)
Koster
Betyg: 22 (godkänd)
Mor Brittas Matjessill
Betyg: 14 (ej godkänd)
Gubbens Matjes
Betyg: 14 (ej godkänd)
Jolly Matjes
Betyg: 15 (ej godkänd)
Ica Matjesill
Betyg: 21 (godkänd)
(Samtliga bilder: Bengt Ingerstam)
upp