Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
2011-06-16 Publicerad i KNY nr 49
KOSTERFISKARN'S Korv Stroganoff
Analys
Färskt (ej frusen) Vikt: 500 g
Pris: 44:90 per paket = 89:80 kr/kilo. INGEN UPPGIFT OM ENERGIINNEHÅLL!
Gissat: 8:98 kr per 100g som ger 100 kcal =8:98/100 kcal

Energianalys
100 gram innehåller 100 kcal. Hela rätten ger 500 kcal, ungefär 1/5 av dagsbehovet för en lågenergikonsument. Jag kalkylerar alltid med 2400 kcal som dygnsbehov och det motsvarar då 100 kcal per timma, som ger ett index över vad matens energikostnad blir, ungefär som man anger vad drar bilen per mil. Kcal är ju också ett mått på energi som driver människokroppar, 100 kcal per timma dygnet runt, för lågenergikonsument.
Denna rätt borde ge mättnad för 5 timmar över hela dygnet eller 2 ½ timmar om man inte äter på nätterna.

Klimatanalys
En stort plasttråg, som man utgår ifrån att någon vill äta på. Saknar omslagsförpackning med glättigt färgtryck, en fördel. Förpackningen är alltså relativt OK. Ingen uppgift om varifrån Falukorven kommer, men troligen svensk. Omöjligt göra mera analys ur klimatsynpunkt, mer än att alla dessa enportionsförpackningar inte är önskvärda.

Innehållsanalys

Vägde upp och fann 160 g korv, 65 g sås och 205 g ris efter uppvärmning. Alltså gick 70 g av i form av vatten, ursprungligen 275 g förkokt ris.
Uppgifterna på paketet om 17% korv och 24 % ris är alltså 50 % felaktiga.

Korvinnehållet i hela produkten 160 g. Räknat på ett genomsnittspris på 25:- kilot för falukorven, blir det en kostnad på 4:-. Resten – 40:50 faller då på riset inkl såsen – 340 g, alltså 119:- kilot. Smart sätt att få ut 10 gånger mer för riset.

Informationsanalys
Omöjligt läsa texten på etiketten, dels beroende på textstorlek och dels på bristande kontrast.
SAKNAS näringsdeklaration! SAKNAS energiinnehåll, antal kcal! Oförlåtligt. Köp inte sådana förpackningar ö h t.

Prisvärdeanalys
8:98 per 100 kcal är ett ganska högt pris, även om snabbmaten ibland kan komma upp till 15-20:- för samma energimängd. Inte bland de värsta alltså, men flera gånger genomsnittet på vår konsumtion. Väger man in smaken så är det alldeles för dyrt för att köpa en gång till. Snabbmat är det ju inte om man inte har micro. 40-45 minuter i ugn på 110 grader.
Genomsnittsvärdet för hela den svenska konsumtionen ligger närmare 2 kronor per timma. Den här produkten är alltså ungefär c:a 5 gånger dyrare än genomsnittet.

Innehållsanalys
Innehåller ett rekord av ingredienser. Orkar inte skriva av dem alla! Men två stora MINUS, innehåller glutamat E621 samt palmolja.
För den som ska hålla kolhydraterna så lågt som möjligt, var inte detta en bra rätt. Hela rätten ger (gissat) 40-50 g kolhydrater och 25 g protein men bara 10 g fett (äldre behöver mera). Inget för en diabetiker alltså, som måste hålla dygnskonsumtionen av kolhydrater under 5 g. UNDERKÄNT då näringsdeklarationen saknas.

Smakanalys
Korven var väl ingen höjdare, men äter den hellre rå. Så låg salthalt att man behövde salta och då blir det ju lätt för mycket. Ingen anledning köpa färdigkokt ris och betala så mycket. Ingen drömrätt.
Ingen rätt att längta efter och hoppas slippa sådant på ett ev. äldreboende eller i ensamhet hemma om man får leveranser av färdigmat att värma i mikro.

Slutomdöme
Ett bottennapp verkligen, dessutom utan viktig information. Typisk "engångsmat", alltså sånt man inte köper igen. Den får t o m plats på avsnittet ”Tummen upp eller tummen ner” med 5 tummar ner!

upp

Startsida Övrig verksamhet och kampanjer Bli medlem Kontakta oss