Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
Kampanj: Produkttester
2011-06-15 Publicerad i KNY nr 49
COOP Fisk i dillsås, med
räkor, morötter och ärtor
Analys
Färskt (ej frusen) Vikt: 400 g
Pris: 42:90 per paket = 107:25/kilo (10:73 kr per 100g som ger 105 kcal =10:20/100 kcal)

Energianalys:
100 gram innehåller 105 kcal. Hela rätten ger 420 kcal, ungefär 1/5 av dagsbehovet för en lågenergikonsument. Jag kalkylerar alltid med 2400 kcal som dygnsbehov och det motsvarar då 100 kcal per timma, som ger ett index över vad matens energikostnad blir, ungefär som man anger vad drar bilen per mil. Kcal är ju också ett mått på energi som driver människokroppar, 100 kcal per timma dygnet runt, för lågenergikonsument.
Denna rätt borde ge mättnad för 4 timmar över hela dygnet eller 2 timmar om man inte äter på nätterna.

Klimatanalys:
En stort plasttråg, som man utgår ifrån att någon vill äta på, omslagsförpackning med glättigt färgtryck. Förpackningen är relativt OK. Fisken Allaska pollock kommer från Nordvästra Stillahavet. Bra att veta
Fiskinnehåll i hela produkten 23 % av 400 g = c:a 92 g. Räknat på ett genomsnittspris på 45:- kilot för frusen fisk, blir det en kostnad på 4:14. Resten - 38:76 faller då på riset, morötterna och ärtorna (50 % av innehållet samt såsen 24 %. Smart sätt att få ut mer för tillbehören.

Informationsanalys:
Bilden är läckrare än i verkligheten, de stora räkorna på bilden har i verkligheten krympt väsentligt.
Beröm för att energiinnehåll och innehåll deklareras, där missar många.

Prisvärdeanalys:
10:20 per 100 kcal är ett ganska högt pris, även om snabbmaten ibland kan komma upp till 15-20:- för samma energimängd. Inte bland de värsta alltså, men flera gånger genomsnittet på vår konsumtion. Väger man in smaken så är det alldeles för dyrt för att köpe en gång till. Snabbmat är det ju inte om man inte har micro. 40-45 minuter i ugn på 110 grader.
Genomsnittsvärdet för hela den svenska konsumtionen ligger närmare 2 kronor per timma. Den här produkten är alltså ungefär c:a 5 gånger dyrare än genomsnittet.

Innehållsanalys:
Innehåller majsstärkelse, palmolja, modifierad stärkelse av majs, förtjockningsmedel E 412, E 415).

För den som ska hålla kolhydraterna så lågt som möjligt, var inte detta en bra rätt. Hela rätten ger 44 g kolhydrater och 28 g protein men bara 12 g fett (äldre behöver mera). Inget för en diabetiker alltså, som måste hålla dygnskonsumtionen av kolhydrater under 5 g.

Smakanalys:
Den relativt låga salthalten (1 %) märks och det var svårt att låta bli att tillsätta salt. Rätten var mycket smaklös, fisken träig, svårtuggad, smaklös – fyrkantigt frysblock! Inte värd namnet fisk. Grönsakerna rörde jag inte ens. Ingen rätt att längta efter och hoppas slippa sådant på ett ev. äldreboende eller i ensamhet hemma om man får leveranser av färdigmat att värma i mikro.

Slutomdöme:

Ingen höjdare, vilseledande bild. Typisk "engångsmat", alltså sånt man inte köper igen.
upp

Startsida Övrig verksamhet och kampanjer Bli medlem Kontakta oss