Att Sverige ligger 24 % över
EU-genomsnittet är bara statistik. Liksom att påstå
att Sverige ligger 21 % under Norge och att EU i genomsnitt
ligger 36 % lägre än Norge. Konkurrensverket
drar helt felaktiga slutsatser av Eurostats undersökning.
Ökad etablering, fler butiker kostar mer och ger
inte långvarigt lägre priser, bara kortsiktigt.
Konkurrens är inte en ensidig fråga om pris.
Då blir bara stor större och antalet som blir
kvar blir färre. Vad skulle hända om internationella
affärskedjor tar över i Sverige? Jo det blir
en ökad import av okända varumärken och
större export av arbetstillfällen och valuta.
Utarmning!
Att tolka siffrorna som Konkurrensverket
gjort och kräva ökad konkurrens med fler och
större butiksetableringar och flera internationella
lågpriskedjor till Sverige är lika fel som
att rekommendera Rumänien att stänga butiker
för att prisnivån i Rumänien är
för låg i jämförelse med övriga
EU (49 %).
I stället för upprepade
påståendena från flera ministrar om
att matpriserna är för höga i Sverige
vore det bättre att sänka skatterna genom
att effektivisera administrationen, så kan även
de man tycker synd om få råd till riktig
mat. Varför är det alltid maten som ska få
stryk?
Kraven från konsumenterna
är inte billigare mat utan snarare mera lokalproducerat
och kortare transporter, mera ekologiskt och högre
kvalitet. Detta är en annan och viktig sida av
konkurrensen. Servicegraden och närheten till butik
är också andra faktorer hos en viktig konkurrens
med verkliga mervärden inblandat.
Jag tror inte konsumenterna över
lag är så prisfokuserade som man vill påskina
eller kanske vill aktörerna få oss att förstå
vinken med 39:90 så att vi väljer butik efter
det. Det skiljer nästan 8 kronor mellan butikerna
för samma märke av matjessill nu inför
midsommar och man kan köpa olika märken från
5:90 till 22:-, men där skiljer sig kvaliteten
märkbart. Paprika ligger kontant mellan 15 och
20 kr högre i en av de ”gamla” butikskedjorna
jämfört med en svensk lågprisbutik,
men ändå säljs den till det högre
priset, kanske av lojalitet mot ”kedjan”.
KRAV-ägg i 6-pack 12:98 i lågprisbutiken
och 18:90 hos ”kedjan”, men kunderna köper,
trots prisskillnaden. Eller vad sägs om mineralvatten
på 1,5 liter för 4:50 (av bra kvalitet) mot
17:50 (med för mycket natrium och fluor). Båda
säljer.
Det verkar alltså som de
flesta konsumenter är okänsliga för priser
eller omedvetna om skillnaderna. Vi ska nu ta på
oss som konsumentorganisation att göra en annorlunda
pris- och kvalitetsundersökning, för att underlätta
för konsumenterna att inte betala onödigt
mycket och därigenom medverka till att verkligen
skärpa konkurrensen, utan att skapa problem för
hälsa och miljö. Vi får väl ta
upp konkurrensen med Konkurrensverket och fokusera lite
annorlunda på priset!
Bengt Ingerstam, ordförande
i Sveriges Konsumenter i Samverkan |